Dodaj do ulubionych

Urbański- nowy warszawski cenzor

25.11.02, 12:52
Andrzej Urbański - nowy wiceprezydent Warszawy mianowany przez prezydenta
Lecha Kaczyńskiego otwarcie zapowiada cenzurę obyczajową warszawskich scen
artystycznych - piszą dziennikarze "Trybuny" w środowym artykule
zatytułowanym "O, Matko Boska".

Nowy urząd monitorujący m.in. sztukę teatralną, wystawy i rozmaite imprezy
artystyczne miałby mieścić się w Ratuszu i stosować nacisk na zamknięcie tych
widowisk, które przez urzędników zostałyby uznane za niemoralne.

Obserwuj wątek
    • Gość: siedem proszę bardzo [takie czasy] IP: 213.216.66.* 25.11.02, 12:58
      kto jest teraz wolnościowcem? [chór dziewic forte:] szantowy, towarzysz
      szantowy, leninista, maoista, faszysta, skrobacz, antyklerykał, pionier z Krymu
      zagubiony w czasie

5040
    • indris Sprostowanie 25.11.02, 13:30
      Urbański zapowiadał (w tym co czytałem) ingerencje w przzypadkach działalności
      sponsorowanej lub dotowanej przez miasto. I jeżeli będzie działał zgodnie z
      opinią większości warszawiaków to nie mam nic przeciwko temu. Gdyby ktoś chciał
      wystawiać spektakl za moje pieniądze, to tez zastrzegałbym sobie prawo
      sprzeciwu.
      Ale cenzurą to NIE JEST. Jeżeli ktoś chce prezentować dowolne treści za swoje
      pieniądze, to oczywiście jego prawo i władzom miasta nic do tego. Gdyby TAM
      usiłowały ingerować, to istotnie byłaby to cenzura, ale to jest na szczęście
      zakazane wyraźnie przez Konstytucję. I w tej dziedzinie p. Urbański jest -
      chwała Bogu - bezsilny
      • Gość: Śmiewca Masz rację częściowo i nie bądź demagogiem IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 25.11.02, 14:33
        indris napisał:

> Urbański zapowiadał (w tym co czytałem) ingerencje w przzypadkach
        działalności
        >
        > sponsorowanej lub dotowanej przez miasto.

śm. Urbański czy Kaczyński nawet to nie miasto. To będzie CENZURA PREWENCYJNA,
        bowiem ograniczy ideologiczny i artystyczny wyraz sztuki do jedynie słusznych
        poglądów grupy mieszkańców (nieważne czy większości czy mniejszośći) i w ten
        sposób za pieniądze należące do wszystkich będzie narzucała poglądy zgodne z
        przekonaniami decydentów. Coś mi to przypomina, wszyscy potępiali ale z chęcią
        z takich możliwości korzystają. Jedyna różnica to możliwość zmiany po 4 latach,
        ale w tym czasie można nieźle co najmniej wypłukać mózg.
        • indris Jeszcze o cenzurze 25.11.02, 14:51
          Pamiętam czasy cenzury. Podlegali jej WSZYSCY. Istotą cenzury jest
          ADMINISTRACYJNY zakaz publikacji niepożądanych treści. Otóż tego przeprowadzić
          się po prostu, na szczęście, nie da. Natomiast ktoś powinien móc decydować, na
          co przeznaczana jest WSPÓLNA kasa. Wolę, żeby były to władze miejskie niż
          pojedyńczy człowiek. A za swoje to każdy może publikować i wystawiać co zechce.
    • Gość: ... Re: Urbański- nowy warszawski cenzor- POPIERAM IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 14:36
      Jeżeli miasto ma dawać pieniądze na imprezy lub wystawy z kasy miasta -czyli
      pieniądze mieszkańców to jakaś kontrola musi być.
      Nareszcie idą normalne czasy, w których osoby podejmujące decyzje o
      gospodarowaniu pieniędzmi mieszkańców, przed pytaniem: ile? zapytają: na co?
      Ja nie chce żeby za moje pieniądze wystawiać, pseudosztuke - przemarsz kompani
      reprezentacyjnej WP jedynie w butach, albo finansować jakieś koncerty na rzecz
      tolerancji dla homoseksualistów, czy mitingi polityczne.
      • Gość: Ubogacony Re: Urbański- nowy warszawski cenzor- POPIERAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.02, 16:18
        Tylko sztuki Ojca Dyrektora ! Precz z Molierem, Boyem i Fredrą !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka