Gość: Marcin IP: 62.233.150.* 11.04.03, 08:36 Kogo uważacie za największych zbrodniarzy w historii? Oto moje propozycje. Józef Stalin,Adolf Hitler,Saddam Husajn,Pol Pot,Harry Truman Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xiazeluka Zapomniałeś o Przewodniczącym Mao... 11.04.03, 08:39 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Kogo uważacie za największych zbrodniarzy w historii? Oto moje propozycje. > Józef Stalin,Adolf Hitler,Saddam Husajn,Pol Pot,Harry Truman ...i Panteon najwybitniejszych przedstawicieli Lewicy będzie w komplecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mak430925 Re: Najwięksi zbrodniarze 11.04.03, 11:53 Gość portalu: Marcin napisał(a): Wyrażnie na liscie brak mi Lenina ale zdecydowanie sprzeciwiam sie umieszczeniu Trumana. Zapewne chodzi ci o uzycie bomby A ale odpowiedz sobie ile zgineło by amerykanów i ludności japonii gdyby zdobywano wyspy. Dodatkowo podczas konwecjonalnego nalotu na Tokio (za poprzednika Trumana) zginełow jedną noc więcej ludzi niz w Hiriszimie i Nagasaki > Kogo uważacie za największych zbrodniarzy w historii? Oto moje propozycje. > Józef Stalin,Adolf Hitler,Saddam Husajn,Pol Pot,Harry Truman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Najwięksi zbrodniarze IP: 62.233.150.* 11.04.03, 14:29 mak430925 napisał: > Gość portalu: Marcin napisał(a): > Wyrażnie na liscie brak mi Lenina ale zdecydowanie sprzeciwiam sie umieszczeniu > > Trumana. Zapewne chodzi ci o uzycie bomby A ale odpowiedz sobie ile zgineło by > amerykanów i ludności japonii gdyby zdobywano wyspy. Dodatkowo podczas > konwecjonalnego nalotu na Tokio (za poprzednika Trumana) zginełow jedną noc > więcej ludzi niz w Hiriszimie i Nagasaki > > Kogo uważacie za największych zbrodniarzy w historii? Oto moje propozycje. > > Józef Stalin,Adolf Hitler,Saddam Husajn,Pol Pot,Harry Truman > > Zgadza się, że w przypadku Trumana chodzi mi o bomby atomowe. Ale przecież przed atakiem na Hiroszimę można było chyba oddać strzał ostrzegawczy tzn. spuścić bombę na tereny niezaludnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Najwięksi zbrodniarze IP: *.echostar.pl 11.04.03, 12:20 Dzingis Chan, Aleksander Macedoński, Kaligula, Kserkses, Attyla, Cortes, ..... Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Najwięksi zbrodniarze 11.04.03, 15:23 Gość portalu: XXL napisał(a): > Dzingis Chan, > Aleksander Macedoński, > Kaligula, > Kserkses, > Attyla, > Cortes, > ..... Zadziwiający brak konsekwencji. Jak jest Aleksander Macedoński to brak Juliusza Cezara i Napoleona Bounaparte. Jak Cortes to i Pizarro. Kaligula ? Dlatego że miał złą prasę? Kserkses bo trafił do greckiej literatury? Brak jakiegokolwiek muzułmanina ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: Najwięksi zbrodniarze IP: 156.17.122.* 14.04.03, 12:45 Jesli chodzi o Cortesa to pewnie ma to zwiazek z upadkiem imperium Aztekow. Przypominam jednak dwie rzeczy: Po pierwsze Cortez nie uczynil tego sam, a przy bardzo wydatnej pomocy plemion indianskich walczacych z Aztekami. Po drugie, Cortes (ani jego zolnierze) nie wymordowali tylu indian ilu niejeden wladca aztecki w czasie swoich swiat. Znajda sie wieksi zbrodniarze. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ja bym dopisał jeszcze Grzegorza IX i Pawła III 11.04.03, 12:42 Pierwszy to papież, który ostatecznie zatwierdził funkcjonowanie inkwizycji, a drugi to papież który inkwizycję zreorganizował i rozszerzył jej kompetencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vini Byl jeden najwiekszy IP: *.vline.pl 11.04.03, 12:46 Czyli : towarzysz Mao... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: Ja bym dopisał jeszcze Grzegorza IX i Pawła I IP: *.k.mcnet.pl 11.04.03, 12:48 wielki_czarownik napisał: > Pierwszy to papież, który ostatecznie zatwierdził funkcjonowanie inkwizycji, a > drugi to papież który inkwizycję zreorganizował i rozszerzył jej kompetencje. Obaj odpadają w przedbiegach. Największy zbrodniarz to taki, którego ofiary liczy się w milionach, a nie głupich tysiącach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Ja bym dopisał jeszcze Grzegorza IX i Pawła I IP: *.echostar.pl 11.04.03, 12:51 Gość portalu: luka napisał(a): > Obaj odpadają w przedbiegach. Największy zbrodniarz to taki, którego ofiary > liczy się w milionach, a nie głupich tysiącach. To najlepiej wpisz wszyskich 265. Lepiej się poczujesz..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: Ja bym dopisał jeszcze Grzegorza IX i Pawła I IP: *.k.mcnet.pl 11.04.03, 14:31 Gość portalu: XXL napisał(a): > To najlepiej wpisz wszyskich 265. > Lepiej się poczujesz..... Wszystkich co? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Weź pod uwagę coś innego 11.04.03, 14:29 Oni zabili tysiące ludzi, ale globalna populacja rasy ludzkiej była o wiele niższa niż teraz, więc procentowo były to zapewne liczby porównywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: Weź pod uwagę coś innego IP: *.k.mcnet.pl 11.04.03, 14:32 wielki_czarownik napisał: > Oni zabili tysiące ludzi, ale globalna populacja rasy ludzkiej była o wiele > niższa niż teraz, więc procentowo były to zapewne liczby porównywalne. A konkretnie to niby ile? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Weź pod uwagę coś innego 11.04.03, 17:34 Skromnie licząc 30-50 tyś ofiar inkwizycji przy ludności Europy wynoszącej około 50-60 mln ludzi (czasy baroku) to nie tak mało, zwłaszcza jeśli dodamy do tego wyraźną pomoc ówczesnych duchownych w całkowitym niemalże wytępieniu Indian w Ameryce Środkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: Weź pod uwagę coś innego IP: *.k.mcnet.pl 14.04.03, 10:06 wielki_czarownik napisał: > Skromnie licząc 30-50 tyś ofiar inkwizycji przy ludności Europy wynoszącej > około 50-60 mln ludzi (czasy baroku) to nie tak mało, zwłaszcza jeśli dodamy do > tego wyraźną pomoc ówczesnych duchownych w całkowitym niemalże wytępieniu > Indian w Ameryce Środkowej. 50 tys. to raczej liczba maksymalna, a nie minimalna, w dodatku osiągnięta w ciągu aż 400 lat. Dla porównania - dzicz, która sprawowała władzę w rewolucyjnej Francji tylko w latach 1792-1794 zgładziła ok. 36 tys. ludzi. Co do Meksyku: w latach 1574-1715 odbyło się 39 (trzydzieści dziewięć) egzekucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Weź pod uwagę coś innego IP: *.orion.pl 14.04.03, 11:10 Gość portalu: luka napisał(a): > wielki_czarownik napisał: > > > Skromnie licząc 30-50 tyś ofiar inkwizycji przy ludności Europy wynoszącej > > > około 50-60 mln ludzi (czasy baroku) to nie tak mało, zwłaszcza jeśli doda > my > do > > tego wyraźną pomoc ówczesnych duchownych w całkowitym niemalże wytępieniu > > Indian w Ameryce Środkowej. > > 50 tys. to raczej liczba maksymalna, a nie minimalna, w dodatku osiągnięta w > ciągu aż 400 lat. Dla porównania - dzicz, która sprawowała władzę w > rewolucyjnej Francji tylko w latach 1792-1794 zgładziła ok. 36 tys. ludzi. > Co do Meksyku: w latach 1574-1715 odbyło się 39 (trzydzieści dziewięć) > egzekucji. Zwracam uwage, ze inkwizycji podlegaly takze przestepstwa pospolite, np okradzenie, albo podpalenie kosciola. Ponadto powszechnie oskarza sie Inkwizycje o palenie czarownic. Otoz tym zajmowali sie protestanci - anglikanie, luteranie i kalwinisci, stosujac probe wody, probe ognia i inne tego rodzaju narzedzia sledcze. Inkwizycja, poza Hiszpania nie stosowala tortur. I jeszcze jedno: orzeczenie Inkwizycji nie bylo dla sadu swieckiego wiazace. Inkwizycje utworzono by zlikwidowac grozbe wojen religijnych. Niestety, uczyniono to zbyt pozno, dlatego wieki XVI i XVII to pasmo wojen religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: Weź pod uwagę coś innego IP: *.k.mcnet.pl 14.04.03, 11:14 Gość portalu: Porter napisał(a): > Inkwizycja, poza Hiszpania nie stosowala tortur. Nie jest to twierdzenie prawdziwe. Tortury z całą pewnością stosowała Inkwizycja Rzymska - według doskonale zachowanych akt sprawy Gentileschi vs Tassi, torturom (konkretnie: Sybilli, polegającej na zaciskaniu sznurów na palcach dłoni) poddano skarżącą, malarkę Artemizję Gentileschi. Badanie było jednorazowe, a Artemizja nie odniosła żadnych trwałych obrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: Weź pod uwagę coś innego IP: 156.17.122.* 14.04.03, 12:48 wielki_czarownik napisał: > Skromnie licząc 30-50 tyś ofiar inkwizycji przy ludności Europy wynoszącej > około 50-60 mln ludzi (czasy baroku) to nie tak mało, zwłaszcza jeśli dodamy do > > tego wyraźną pomoc ówczesnych duchownych w całkowitym niemalże wytępieniu > Indian w Ameryce Środkowej. Jesli chcesz liczyc procentowo, to najwiekszym zbrodniarzem w historii jest Kain, brat Abla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Ja bym dopisał jeszcze Grzegorza IX i Pawła I IP: *.orion.pl 14.04.03, 11:01 wielki_czarownik napisał: > Pierwszy to papież, który ostatecznie zatwierdził funkcjonowanie inkwizycji, a > drugi to papież który inkwizycję zreorganizował i rozszerzył jej kompetencje. No i co takiego strasznego ta inkwizycja zrobila? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felusiak Re: Najwięksi zbrodniarze IP: *.nyc.rr.com 11.04.03, 15:07 Zastanawiajacy brak towarzyszy Lenina i Mao. Gdzie jest towarzysz Kim Il Sung? A gdzie slonce narodu Jego Cesarska Mosc Hirohoto? Harry Truman?????????????????????? A co on takiego nabroil? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Najwięksi zbrodniarze IP: *.telkom-ipnet.co.za 11.04.03, 15:38 Radze uscislic kryteria gdyz: 1. W roznych okresach byly rozne techniczne mozliwosci. 2. W taki sposob mozna zaliczyc do grona zbrodniarzy politykow II wojny swiatowej oraz wszelkich bardziej znanych konfliktow. 3. Mozna na peczki dorzucic cala plejade lokalnych watazkow z roznych stron swiata. Czy jednak powinni wystepowac wsrod mistrzow? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Do NEMO 11.04.03, 15:57 Odniosę się tylko do 1. W roznych okresach byly rozne techniczne mozliwosci. To jednak sprawa drugorzędna. Chingis Chan stosował narzędzia proste, podobnie jak -późniejszy niż Stalin czy Hitler- Pol Pot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Do NEMO IP: *.telkom-ipnet.co.za 11.04.03, 16:11 oleg3 napisał: > Odniosę się tylko do 1. W roznych okresach byly rozne techniczne mozliwosci. > > To jednak sprawa drugorzędna. Chingis Chan stosował narzędzia proste, podobnie > jak -późniejszy niż Stalin czy Hitler- Pol Pot. > > Jesli patrzymy na sprawe tylko z punktu widzenia moralnego wszyscy beda jednakowi, gdyz kazde stracone zycie jest wartoscia bezcenna. Poza tym czy mozna mowic o wiekszym lub mniejszym zle w kategoriach moralnych. Technicznie lub politycznie pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Najwięksi zbrodniarze IP: *.acn.waw.pl 11.04.03, 19:28 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Kogo uważacie za największych zbrodniarzy w historii? Oto moje propozycje. > Józef Stalin,Adolf Hitler,Saddam Husajn,Pol Pot,Harry Truman Dokladam jeszcze Albina Siwaka i dzielnicowego Pałkę Odpowiedz Link Zgłoś
dr_jekyll Re: Najwięksi zbrodniarze 11.04.03, 22:45 Jaruzelski, Kiszczak, Rokossowski (marszałek Polski), Dzierżyński, Beria, Himmler, Frank... und viele mehr... Pozdr. DrJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Najwięksi zbrodniarze IP: *.214.116.175.Dial1.Boston1.Level3.net 12.04.03, 00:58 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Kogo uważacie za największych zbrodniarzy w historii? Oto moje propozycje. > Józef Stalin,Adolf Hitler,Saddam Husajn,Pol Pot,Harry Truman Mogl bym dodac dziesiatki,ale po jaka cholere mam czytac pierdoly,ze jestem antysemita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Największym zbrodniarzem był Lenin - pomyśl chwilę IP: *.mofnet.gov.pl 14.04.03, 10:25 On pierwszy konsekwentnie wcielił w życie ideę, żeby uzbroić przestępców i zjednać ich sobie obietnicą bezkarnego mordowania i rabowania. On pierwszy wdrożył program masowego mordowania całych warstw społecznych jako elementu ustroju totalitarnego. To on zaczął budowę Gułagu. To on był Mistrzem i Nauczycielem takich jak Stalin, Hitler, Pol Pot. Przyznaję, że największa zbrodnia w historii ludzkości dokonała się w Chinach, ale to Lenin ponosi na nią odpowiedzialność, bo to jego idee i metody zainspirowały chińskich komunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Największym zbrodniarzem był Lenin - pomyśl c 14.04.03, 10:36 Gość portalu: doku napisał(a): > On pierwszy konsekwentnie wcielił w życie ideę, żeby uzbroić przestępców i > zjednać ich sobie obietnicą bezkarnego mordowania i rabowania. On pierwszy > wdrożył program masowego mordowania całych warstw społecznych jako elementu > ustroju totalitarnego. Zgadzam się co do inspiratorskiej roli Lenina. Nie był on jednak wynalazcą wszystkiego o czym napisałeś. Wykorzystywanie mętów oraz eliminacja elit jako element rozgrywek politycznych znane jest od starożytności. Gilotyna to wynalazek francuski, władca na szafocie to patent Anglików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku To nie było ludobójstwo, ale zwyczajna zbrodnia IP: *.mofnet.gov.pl 14.04.03, 12:52 oleg3 napisał: > eliminacja elit jako > element rozgrywek politycznych znane jest od starożytności. Gilotyna to > wynalazek francuski, władca na szafocie to patent Anglików. To nie były mordy masowe na skalę "przemysłową" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Mam jeszcze drugiego kandydata. To Filip II, król IP: *.mofnet.gov.pl 14.04.03, 11:55 ... Hiszpanii w czasach najbardziej szalejącej inkwizycji. Król ten toczył nieustanne wojny w Niderlandach i innych krajach gdzie pod pretestem wojen religijnych mógł grabić miasta i kościoły. Kazał w sposób najokrutniejszy torturować i mordować setkami tysiecy mieszkańców Europy bez oglądania się na narodowość i wyznanie. Jego ulubioną zabawą było wysyłanie specjalnych agentów od propagandy do miast, które były wierne wierze katolickiej. Agenci ci chodzili po kościołach i opowiadali ludziom, jaka to wiara katolicka jest obłudna, jakie staszne zbrodnie i grzechy są udziałem ludzi Kościoła. Wiele było w tym prawdy, która ludzi znali skądiną. Tej parawdy Filip II, ten największy sojusznik Watykanu, wcale nie ukrywał, gdyż zalezało mu na efekcie, aby ludzie oburzeni i podburzeni zaczęli się burzyć a może nawet przechodzić kalwinizm czy luteranizm. Na to tylko czekał Filip. Na wieść o takich buntach i herezjach jego armia wkrczała do miasta, ludność miasta mordowano jako heretycką i zdradziecką, a całe mienie rabowano. Najstaranniej Filip mordował księży, zakonnice i inne osoby wiązane z nimi, aby nie przeżył żaden świadek wydarzeń. Filip oczywiście ogłaszał wszystkich jako takich, któzy właśnie przeszli na protestantyzm a on zdusił herezje w zarodku. W ten sposób armia Filipa niszczyła wiele miast wiernych Watykanowi do końca. To oczywiście tylko jeden z wielu numerów Filipa. Z punktu widzenia odsetka zamordowanych do całej ludności Europy, Filip II był prawdopodobnie rekordzistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: Mam jeszcze drugiego kandydata. To Filip II, IP: 156.17.122.* 14.04.03, 12:51 Nie zapominaj o Lutrze. Jego kazania zainspirowaly wladcow do wojen chlopskich i religijnych (vide Wojna 30letnia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Jednak nie kierował on masowymi mordami IP: *.mofnet.gov.pl 14.04.03, 13:24 Gość portalu: mr_pope napisał(a): > Nie zapominaj o Lutrze. Jego kazania zainspirowaly > wladcow do wojen chlopskich i religijnych nie dowodził armią morderców (bo sług Filipa II żołnierzami nazwać nie można) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_pope Re: Jednak nie kierował on masowymi mordami IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.04.03, 14:02 Czy to coś zmienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku To nic nie zmiania, jedynie powoduje, że na liście IP: *.mofnet.gov.pl 14.04.03, 14:29 Gość portalu: mr_pope napisał(a): > Czy to coś zmienia? ... największych zbrodniarzy Luter jest daleko, bez porównania dalej niż ci wymienieni przez założyciela wątku i przeze mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojti Re: Najwięksi zbrodniarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.03, 14:48 Dino mówi, że Ty jesteś największym zbrodniarzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikuś DINO TO JEST DOPIERO ZBRODNIARZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.03, 14:49 hahaha Odpowiedz Link Zgłoś