Dodaj do ulubionych

Hydraulicy

09.08.07, 11:30
Likwidacja przecieków w służbach siłowych IV RP przebiega sprawnie. Trochę się
pogubiłem, ale zdaje mi się, że ABW odcięła Kaczmarka, zaś teraz (według
plotek) hydraulicy zamierzają odciąć Wasermana.

Na nizszym szczeblu też jest ciekawie. Komendant Głowny Policji sam się
odciłął, dzisiaj zaś odcięto szefa CBŚ.

Nie idzie tu o dymisje - w końcu normalna rzecz - tylko o to, że dymisjonowani
"znajdują się w kręgu podejrzeń".

Kto wie o co chodzi? Jakieś hipotezy?

Początkowo sądziłem, że idzie o zatuszowanie wpadki CBA w GruntGate, ale
wydarzenia nabierają niesamowitej - jak na wakacje - dynamiki.
Urlop prezydenta i premiera diabli wzięli.
Obserwuj wątek
    • dachs Re: Hydraulicy 09.08.07, 12:51
      oleg3 napisał:

> Likwidacja przecieków w służbach siłowych IV RP przebiega sprawnie.
      > Trochę się pogubiłem, ale zdaje mi się, że ABW odcięła Kaczmarka,
      > zaś teraz (według plotek) hydraulicy zamierzają odciąć Wasermana.

Jakze to tak? Odcieliby rure, na ktorej siedza!?
      • leje-sie Nikt nic nie rozumie, ale jest dość zabawnie 09.08.07, 13:06
        Próba intelektualnego ogarnięcia zdarzeń sama w sobie jest aberracją.

Chciałem napisać "obecnych zdarzeń", ale "to" trwa już od roku i przerodziło się
        w stan permanentny.

Z komentarza szwedzkiego dziennika o prawicowym (konserwatywnym kulturalnie i
        liberalnym gospodarczo) profilu Svenska dagbladet:

1. W Polsce panuje cyrk polityczny.

2. Polska gospodarka rozwija się wzorowo.
        • oleg3 Re: Nikt nic nie rozumie, ale jest dość zabawnie 09.08.07, 13:16
          leje-sie napisał:
          > 1. W Polsce panuje cyrk polityczny.
          > 2. Polska gospodarka rozwija się wzorowo.

Ta zbieżność nie jest przypadkowa. Niech no politycy tylko trochę odsapną to
          zaraz pochylą się z troską nad gospodarką, która dostanie od tej troski zadyszki.

Boję się tylko, że rząd/sejm zaczną rozrzucać pieniadze w ramach kampanii
          przedwyborczej. Najlepiej by było by 22 sierpnia nastąpiło samorozwiązanie
          Sejmu. Byłoby tanio, a w państwowej kasie jest akurat dużo szmalu.
          • leje-sie Byłem chyba jednym z pierwszych 09.08.07, 13:41
            który na tę korelację zwrócił uwagę, przynajmniej na forach.

Rząd nie jest od sterowania gospodarką, ale mimo wszystko ma inne zadania do
            spełnienia, niż lustracja, polityka historyczna, a to trzecie to już zapomniałem.

Chciałem zwrócić uwagę, że rząd na równi z gospodarką nie zajmuje się np
            administracją.
            • oleg3 Re: Byłem chyba jednym z pierwszych 09.08.07, 13:57
              leje-sie napisał:

> Chciałem zwrócić uwagę, że rząd na równi z gospodarką nie zajmuje
              > się np administracją.

To prawda. Najgorzej jest z przetargami. Chyba wszystkie programy rządowe mają
              poślizg bo przetargi są albo odwołane albo oprotestowane. Nie jestem wielkim
              zwolennikiem tego "unijnego" systemu, ale skoro inaczej nie można to trzeba to
              robić dobrze.
              • leje-sie Wiedzy tak szczegółowej nie posiadam 09.08.07, 14:38
                Wystarcza mi obserwacja uczestnicząca.

Ostatnio tygodniowy pobyt w Wwie poświęciłem na trzy osobiste stawiennictwa w
                urzędzie by złożyć do wymiany dowód rejestracyjny samochodu.

Korespondencyjnie nie można. Internetem nie można.

Za następnym pobytem czeka mnie osobisty odbiór.

> zwolennikiem tego "unijnego" systemu, ale skoro inaczej nie można to trzeba to
                > robić dobrze.

Zwłaszcza, że na skutek "poślizgu cywilizacyjnego" Polacy nie muszą niczego tu
                wymyślać, wystarczy podejrzeć jak to robią inni.

Podglądać Szwedów z ich pragmatycznym podejściem, oczywiście, nie
                formalistycznych Niemców.
                • oleg3 Re: Wiedzy tak szczegółowej nie posiadam 09.08.07, 14:54
                  leje-sie napisał:
                  >Internetem nie można.
                  Ano nie można. Niby prawo administracyjne i cywilne dopuszcza podpis
                  elektroniczny, ale cena certyfikatu jest tak wysoka, a ilość spraw możliwych do
                  załatwienia tak ograniczona, że to praktycznie nie funkcjonuje.

Od paru lat (jeszcze przed IV RP) trwa historia "jednego okienka". Teraz jest
                  tak, że firmę rejestrujesz w gminie (sądzie), a później odrębnie w urzędzie
                  statystycznym i skarbowym. "Jedno okienko" ma umożliwić rejestrację jednorazowo.
                  I nie ma siły by to przeprowadzić. Były już nawet zapisy ustawowe, ale przed
                  wejściem w życie zostały wycofane. Obecny rząd obiecuje, że już (chyba) za 3
                  lata. A podobno w Estonii rejestracja firmy trwa godzinę. W Polsce od tygodnia
                  do paru miesięcy (jak sąd się zapcha, albo pomylisz się w jednym miejscu
                  kilkunastostronicowego formularza).
                • ada08 Re: Wiedzy tak szczegółowej nie posiadam 09.08.07, 18:45
                  leje-sie napisał:

> Ostatnio tygodniowy pobyt w Wwie poświęciłem na trzy osobiste
                  stawiennictwa w
                  > urzędzie by złożyć do wymiany dowód rejestracyjny samochodu.
                  >

A ja wczoraj w hipermarkecie zobaczyłam leżącą na podłodze karteczkę.
                  Podniosłam, przeczytałam. Był to dowód rejestracyjny samochodu. Ktoś
                  zgubił.
                  Zaniosłam do 'działu obsługi klienta' i tam ten dowód rzeczowy
                  zdeponowałam.
                  Nie tylko Szwedzi są uczynni smile
                  a.
      • oleg3 Re: Hydraulicy 09.08.07, 13:07
        Waserman znajduje się "w kręgu podejrzeń". Prokuratura zleci "odzyskanemu" CBŚ
        ustalenie kontaktów ministra-koordynatora.
        • dachs Re: Hydraulicy 09.08.07, 15:33
          To by wyjasnialo sukces policji ze zlapaniem zlodzieja co okradli Wassermana w
          Miedzyzdrojach. Byl pewnie juz obserwowany.
          Ale fajne towarzystwo. smile))
          • oleg3 Re: Hydraulicy 09.08.07, 16:03
            dachs napisał:

> Ale fajne towarzystwo. smile))

Całe szczęście, że Polacy nic poważnie nie potrafią zrobić. Ten "krąg podejrzeń"
            w innych warunkach oznaczałby czapę lub łagier, a teraz 3-miesięczne
            ministerialne pobory i limuzynę.
          • oleg3 Fajne towarzystwo 09.08.07, 18:09
            Prawdopodobny szef policji.
            wiadomosci.onet.pl/1586315,11,item.html
            Waldemar Jarczewski od grudnia 2005 do lutego 2007 był zastępcą komendanta
            głównego policji Marka Bieńkowskiego. Odszedł po tym, jak "Rzeczpospolita"
            zarzuciła mu "niejasne związki" ze ściganym za korupcję b. senatorem Henrykiem
            Stokłosą. Na ich trop miał wpaść warszawski CBŚ, kierowany przez Jarosława Marca.

Choć Jarczewskiego wziął w obronę Ludwik Dorn (słynny list otwarty do Jarosława
            Kaczyńskiego), to za Marcem murem stanęli prokurator krajowy Janusz Kaczmarek
            oraz minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro. W efekcie stanowiska stracili
            Jarczewski (pozostał w KGP, w grupie stanowisk tymczasowych), Bieńkowski i Dorn,
            którego zastąpił Kaczmarek.
            =================
            Wygląda na to, że policji nie zabraknie motywacji w walce z "odchyleniem
            gdańskim" (Kaczmarek i S-ka). Ale czy nowy szef policji zapomni o roli Ziobry w
            jego ostatnim wywaleniu?
            • andrzejg Re: Fajne towarzystwo 10.08.07, 07:11
              Myslałem,ze Dorn zrezygnowała ze stołka MSWiA na skutek niechęci do
              działań wobec Gronkiewicz, a teraz zaczynam podejrzewać,że nie
              chciał brac udziału w 'śledztwie' w sprawie łapówki.

A.
              • dachs Re: Fajne towarzystwo 10.08.07, 07:32
                andrzejg napisał:

> Myslałem,ze Dorn zrezygnowała ze stołka MSWiA na skutek niechęci do
                > działań wobec Gronkiewicz, a teraz zaczynam podejrzewać,że nie
                > chciał brac udziału w 'śledztwie' w sprawie łapówki.

W zasadzie, wtedy jeszcze nie mial prawa o tym wiedziec. Na owczesnym etapie
                przygotowan nie bylo potrzeby informowania o akcji kogokolwiek - nawet premiera.
                Kaczmarek zostal poinformowany w ostatniej chwili i to nie w swojej wlasciwosci
                Ministra SWiA ale jako szef BOR, tylko po to, zeby sie chlopcy ze sluzb nawzajem
                nie postrzelali.
                Jezeli Dorn wiedzial o akcji juz wtedy, to mogl to wiedziec tylko jako czlonek
                "Biura Politycznego" PiS. A wtedy to bylby naprawde skandal pod niebiosa.
                • andrzejg Re: Fajne towarzystwo 10.08.07, 08:24
                  > Jezeli Dorn wiedzial o akcji juz wtedy, to mogl to wiedziec tylko
                  jako czlonek"Biura Politycznego" PiS. A wtedy to bylby naprawde
                  skandal pod niebiosa.
                  >

Takim czyms zaczyna mi śmierdzieć
                  Zwróć uwagę na pogłoski związane z wywaleniem Kaczmarka....podobno
                  wszedł niespodziewanie na posiedzenie premiera,ziobr i chyba
                  Wassermana i uslyszał za dużo.Czyz to nie jest biuro polityczne PiS?
                  Dorn był juz odsuniety.

A.
    • babariba-babariba szefa CBŚ se zatrzymali, czy mają zamiar... 09.08.07, 15:48
      ...natomiast kipisz mu robią z pewnością raczej...
      Oczywiście p. Marca mianował UKŁAD, kaczy tym razem...
      Zjadają się od kupra drobie...
      Przyjdzie pora i na ziobr0sfora...
    • babariba-babariba a dzi0bro nakazało jednemu ze swoich podwładnych.. 09.08.07, 15:51
      ...po wojskowu traktowanych przez ziobr0, co by on ten prokurator przeprowadził
      dowód dzi0browego dziewictwa.
      Ku.., takich komedyj jeszcze w tej Rzeszypospolitej nie mieliśmy...
      • oleg3 Re: a dzi0bro nakazało jednemu ze swoich podwładn 09.08.07, 16:00
        babariba-babariba napisała:

> Ku.., takich komedyj jeszcze w tej Rzeszypospolitej nie mieliśmy...

Podejrzewam, że będą większe. PIS będzie głosował za wnioskiem SLD o
        samorozwiązanie Sejmu, zaś PO i LiS przeciw. Po czym powstanie Komisja Śledcza i
        Ziobro będzie przesłuchiwany przez Rokitę.
        • dachs Re: a dzi0bro nakazało jednemu ze swoich podwładn 09.08.07, 18:45
          oleg3 napisał:

> Podejrzewam, że będą większe. PIS będzie głosował za wnioskiem SLD
          > o samorozwiązanie Sejmu, zaś PO i LiS przeciw. Po czym powstanie
          > Komisja Śledcza i Ziobro będzie przesłuchiwany przez Rokitę.

Pomysl ladny. smile Ale czy masz jakies potwierdzenie "ze zrodel", ze PO chce
          popelnic samobojstwo?
          • oleg3 Re: a dzi0bro nakazało jednemu ze swoich podwładn 09.08.07, 19:05
            dachs napisał:

> Pomysl ladny. smile Ale czy masz jakies potwierdzenie "ze zrodel", ze > PO chce
            popelnic samobojstwo?

Niestety, nie mam. A dzisiejsze spotkanie Tuska w kancelarii prezydenta
            wskazuje, że chyba dojdzie do jakiegoś porozumienia PO-PIS i jesienią będą
            wybory, a Komisja po wyborach, już w kolejnej kadencji. Nie jest to zły pomysł.
          • dachs straszne gnoje 09.08.07, 22:06
            Posel Palant Karski sie wlasnie obruszyl w szkle kontaktowym ze "Prezydent nie
            spotyka sie - Prezydent przyjmuje".
            A gdyby to panie Karski chodzilo o Kwacha nie Kaczora, to tez bys sie pan tak
            oburzyl?
        • andrzejg i Ziobro odreaguje - Panie Rokita, Pan jest mniej 09.08.07, 21:01
          niż zero
          • stormy_weather Re: i Ziobro odreaguje - Panie Rokita, Pan jest m 09.08.07, 21:36
            dokładnie tak ..genau so ...
            rzadki typ , aż dziw ,że nie wspolprauje z pisem ...tam są same
            debile....a on do tego typoszegegu jest adequat ...
    • piq dziwne te ruchy 09.08.07, 23:28
      1. albo jarosław doznał wstrząsu psychicznego lub zwariował do reszty (w co wątpię)
      2. albo coś mota, żeby wystrzelić z jakaś akcją na użytek tłumu (nie bardzo
      widzę, co mógłby wykonać)
      3. albo wali w ekipę, która knuła - lub on myślał że knuła - przeciw niemu (ale
      coś nazwiska się nie zgadzają, chyba że to pokazówka dla reszty pisu - może
      przymierza się do Dorna, który był wcześniej zaangażowany w ochranianie tych
      ludzi, a pieprznął stanowiskiem - jak przypuszczam - bo nie chciał się zgodzić
      na pozaprawne qmbinacje i konstruowanie haków?; prezydent napomknął przy
      nominacji Stasiaka, że przy Dornie - domyślnie - też się pomylił)
      4. albo na użytek kampanii wyborczej chce to obsadzić gośćmi, którzy nie będą o
      nic pytać, tylko zrobią, co im każe

Dziwne to wszystko, oj dziwne
      • dachs Re: dziwne te ruchy 09.08.07, 23:55
        piq napisał:

> 1. albo jarosław doznał wstrząsu psychicznego lub zwariował do reszty (w co
        wątpię)
        Tu istotna by byla definicja "reszty" smile

> 2. albo coś mota, żeby wystrzelić z jakaś akcją na użytek tłumu (nie bardzo
        widzę, co mógłby wykonać)

Ja tez nie, ale nie jestesmy Jaroslawem. W kwestii wykrecania numerow przypisuje
        mu bardzo duze kompetencje.

> 3. albo wali w ekipę, która knuła - lub on myślał że knuła -
        > przeciw niemu (ale coś nazwiska się nie zgadzają, chyba że to
        > pokazówka dla reszty pisu - może przymierza się do Dorna, który był >
        wcześniej zaangażowany w ochranianie tych ludzi, a pieprznął
        > stanowiskiem - jak przypuszczam - bo nie chciał się zgodzić
        > na pozaprawne qmbinacje i konstruowanie haków?; prezydent napomknął
        > przy nominacji Stasiaka, że przy Dornie - domyślnie - też się
        > pomylił)
        To jest bardzo prawdopodobne, bo mozna sie spodziewac ze co przytomniejszym w
        PiSie oczarowanie Kaczorem juz mija. Ciekaw bylbym wynikow klonw1encji PiS,
        gdyby sie teraz odbyla.

> 4. albo na użytek kampanii wyborczej chce to obsadzić gośćmi,
        > którzy nie będą o nic pytać, tylko zrobią, co im każe

Mysle, ze cos w tym jest. Napisalem w innym miejscu, ze wybory beda napewno, gdy
        dowiedzialem sie o otwarciu postepowania przeciw "ukladowi warszawskiemu". Dla
        mnie byl to jednoznaczny wstep do kampanii wyborczej i to do wyborow w
        najblizszym czasie. Typowalem na listopad. Tusk dzieki zrecznej dyplomacji
        skrocil ten czas do pazdziernika *)

*) Wg. wiedzy na dzis. smile)))
        • piq jezeli to prawda, że Wasserman też jest... 10.08.07, 01:28
          ...w "kręgu podejrzen", to wyglada mi na to, że Ziobro zostaje druga osobą w
          pisie po kaczynskim. Na dodatek zdaje mi się, że w ten sposób jarosławek staje
          sie zakladnikiem Ziobry. Czyżby to była jedyna osoba, której jest mniej więcej
          pewien? Jeśli tak, to sprawę czuć albo jakąś wewnętrzną awanturą, albo wrecz
          rozłamem. Nie zdziwiłbym się, gdyby część co przytomniejszych pisowców sondowała
          wariant z Kazimierzem jako gwarantem popisu po wyborach. Bo z jarosławkiem i
          jego dworem na czele nie sądzę, żeby popis powstał ze względu na qmpletne
          niezrozumienie tego manewru przez elektorat platforemny, i część mogłaby się
          przenieść z głosami do lidu.
          • hiperrealizm Re: jezeli to prawda, że Wasserman też jest... 10.08.07, 08:33
            po wyborach to ludzie mogą sobie głosy przenosić...
            ====
            PO przed wyborami nie będzie składać jasnych deklaracji co do
            koalicji. A po wyborach utworzy rząd z PiSem może trochę
            przypudrowanym ale z PiSem braci Kaczyńskich i przezydentem
            Kaczyńskim.
            Bo w platformie rzadą ludzie niemyślący. Tusk, Rokita i inni
            wielokrotnie dali dowód tego że nie potrafią wyciągać wniosków a od
            faktów dużo bardziej cenią własne wyobrażenia.
            Oczywiście skończy się to wielką awanturą i kolejnymi
            przedterminowymi wyborami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka