Dodaj do ulubionych

Cos tam na Śląsku się dzieje

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 15:02
wiec pozwole sobie powiedziec, że jak to zwykle bywa prawda leży w
szczegolach. A szczegoly to:
- nazwiska "aktywnych"
- rodzina aktywnych i ich pochodzenie
- ich źródła dochodów
- ich powiązania

I tak analizując problem krok po kroku dowiemy się pewnie, ze ci "nasi
Slązacy" otrzymują szeroko rozumiane wspracie (w tym finansowe + obietnice
jeszcze wiekszego wparcia, tzw. contingency pay, czyli placa w zaleznosci od
efektow) od narodu, ktory kiedys sobie marzyl, aby nas, Polaków,
eksterminowac i znaczącą częśc naszego narodu wymordował, a olbrzymią część
innego narodu, zyjacego na polskich ziemiach, ot po prostu spalil w piecach.
I tu mamy caly obraz "dumnego" Ślązaka. Nie chcielibyscie moi mili
forumowicze wiedzieć co o sprawie Śląska mowil jeden z
polskich "bojowników"/najemników, z bylej Jugoslawii, zwolennik Serbii i
Serbów. Analogia jest wyraźna - Serbowie reagowali na separatyzm sąsiadów.
Fakt, przegrali, ale to taki chyba wyjatek historyczny byl, bo mieli zbyt
wielu przeciw sobie. Czyzby ci nasi wojujacy Slazacy chcieli czerpac przyklad
z Bosni i Hercegowiny?

A.

Obserwuj wątek
    • Gość: ''' Re: Cos tam na Śląsku się dzieje IP: *.acn.pl 03.07.03, 15:28
      Gość portalu: AdamM napisał(a):

> wiec pozwole sobie powiedziec, że jak to zwykle bywa prawda leży w
      > szczegolach. A szczegoly to:
      > - nazwiska "aktywnych"
      > - rodzina aktywnych i ich pochodzenie
      > - ich źródła dochodów
      > - ich powiązania
      >
      > I tak analizując problem krok po kroku dowiemy się pewnie, ze ci "nasi
      > Slązacy" otrzymują szeroko rozumiane wspracie (w tym finansowe + obietnice
      > jeszcze wiekszego wparcia, tzw. contingency pay, czyli placa w zaleznosci od
      > efektow) od narodu, ktory kiedys sobie marzyl, aby nas, Polaków,
      > eksterminowac i znaczącą częśc naszego narodu wymordował, a olbrzymią część
      > innego narodu, zyjacego na polskich ziemiach, ot po prostu spalil w piecach.
      > I tu mamy caly obraz "dumnego" Ślązaka. Nie chcielibyscie moi mili
      > forumowicze wiedzieć co o sprawie Śląska mowil jeden z
      > polskich "bojowników"/najemników, z bylej Jugoslawii, zwolennik Serbii i
      > Serbów. Analogia jest wyraźna - Serbowie reagowali na separatyzm sąsiadów.
      > Fakt, przegrali, ale to taki chyba wyjatek historyczny byl, bo mieli zbyt
      > wielu przeciw sobie. Czyzby ci nasi wojujacy Slazacy chcieli czerpac przyklad
      > z Bosni i Hercegowiny?
      >
      > A.
      >
      >
      >
      >
      >

Że coś się dzieje to rzecz pewna. Natomiast ty robisz rzecz, na której wszechobecność uczulił mnie PRL.

Najpierw zakładasz, że coś być może jest i wobec tego <<dowiemy się pewnie>> ["pewnie" rozumiem tu jako "zapewne", nie "na pewno"]. Potem już coś <<ci "nasi
      Slązacy" otrzymują>>, już bez "być może". A zaraz potem, już teraz niby-uprawniony, twardy wniosek: <<I tu mamy caly obraz "dumnego" Ślązaka>>.

Mamy? Ja nie mam.

Być może będę miał. Jak to i owo zobaczę i pomacam. Ale jeszcze nie mam.

• Gość: AdamM No tak, IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 15:33
        ja przerysowalem, to fakt, nie wypieram sie. Nie chodzilo o manipulacje, lecz o
        pokazanie jak ja to widzę. A widzę źle. Widze, ze oni czując naszą slabośc, jak
        drapieznik czuje slabosc swej ofiary, chcą ją wykorzystać. Jesli faktycznie
        zechcą to ucznić moga się grubo pomylic i tego zalować. To nie sa zarty.

A.

PS Pisz troche jasniej bo nie wszystko z Twojego krytycznego postu zrozumialem

A.
      • alfalfa Re: Cos tam na Śląsku się dzieje 03.07.03, 15:39
        Sądzę, że więcej jest w tym wszystkim szumu medialnego niz faktów. To że
        130tys. mieszkajacych na Ślązku Polaków uznało, że są narodowosci slaskiej o
        niczym innym nie swiadczy jak to, że maja mocno rozwiniętą miłość do regionu,
        tradycji, śląskiej kultury (tu chyba nikt nie ma watpliwości że takowa
        istnieje, choć komuna próbowała ją zniszczyć i zamienić w "proletariacką"). Czy
        to separatyzm? Nie ma wg. mnie takiego niebezpieczeństwa. Co to jest 130 tys w
        tak gęsto zaludnionym regionie? Organizacja która dąży do autonomii Śląska
        wzbudza stare fobie ale nie sądze żeby miała faktycznie duże poparcie.
        • Gość: AdamM To rozsadny glos, IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 15:45
          dalby Bóg, aby tak wlasnie bylo. Ale ja jednak obawiam się wsparcia, ktore
          pewnie otrzymuja od Niemców. Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem. Tak
          mysla Niemcy. Trzeba miec tego swiadomosc i byc gotowym do dzialnia. Już teraz
          nalezy przygotowywać wnioski o odszodowanie za straty wynikle w czasie II wojny
          w razie gdyby Niemcom zachcialo się dochodzic odszkodowań za wypedzenie.

A.
          • Gość: ''' Re: To rozsadny glos, IP: *.acn.pl 03.07.03, 15:54

> Ale ja jednak obawiam się wsparcia, ktore
            > pewnie otrzymuja od Niemców. Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem. Tak
            > mysla Niemcy.

No dobra. Obawiasz się czegoś, co ktoś być może otrzymuje od kogoś, o kim twierdzisz, że wiesz, co mysli.

W tym wszystkim realna jest tylko obawa. Dopuszczam, że naprawdę się obawiasz.
            • Gość: AdamM A ile gotów IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 15:58
              byłbyś postawić na to, ze np. finansowanie ruchów autonomii Slaska z Niemiec
              jest nierealnym wymyslem? Ręke swoją postawisz? A moze glowę? Bo widzisz ja nie
              bede teraz biegal i sprawdzal czy to realne czy nie. Ja po prostu mysle, ze to
              jest bardzo realne. Podobnie jak trudno jest wykazać, ze w SLD biorą lapowki,
              albo ze istnieje podziemie aborcyjne. A jednek intuicja mowi, ze i jedno i
              drugie jest prawdziwe.

A.
              • Gość: ''' Re: A ile gotów IP: *.acn.pl 03.07.03, 16:09

> byłbyś postawić na to, ze np. finansowanie ruchów autonomii Slaska z Niemiec
                > jest nierealnym wymyslem? Ręke swoją postawisz? A moze glowę? Bo widzisz ja nie
                >
                > bede teraz biegal i sprawdzal czy to realne czy nie. Ja po prostu mysle, ze to
                > jest bardzo realne. Podobnie jak trudno jest wykazać, ze w SLD biorą lapowki,
                > albo ze istnieje podziemie aborcyjne. A jednek intuicja mowi, ze i jedno i
                > drugie jest prawdziwe.
                >
                > A.

Przed wojną forma ograniczonej autonomii Śląska nie zagrażała interesom RP. Czemu miałaby stanowić zagrożenie dzisiaj?

Ponadto. Nie wierzysz z zasady, że ludzie mogą być suwerenni we własnych poglądach i decyzjach?
                • Gość: wikul Na Śląsku mieszka prawie 6 000 000 ludzi . IP: *.acn.waw.pl 03.07.03, 21:33
                  Gość portalu: ''' napisał(a):

> Gość portalu: AdamM napisał(a):
                  >
                  > > byłbyś postawić na to, ze np. finansowanie ruchów autonomii Slaska z Niemi
                  > ec
                  > > jest nierealnym wymyslem? Ręke swoją postawisz? A moze glowę? Bo widzisz j
                  > a nie
                  > >
                  > > bede teraz biegal i sprawdzal czy to realne czy nie. Ja po prostu mysle, z
                  > e to
                  > > jest bardzo realne. Podobnie jak trudno jest wykazać, ze w SLD biorą lapow
                  > ki,
                  > > albo ze istnieje podziemie aborcyjne. A jednek intuicja mowi, ze i jedno i
                  >
                  > > drugie jest prawdziwe.
                  > >
                  > > A.
                  >
                  > Przed wojną forma ograniczonej autonomii Śląska nie zagrażała interesom RP.
                  Cze
                  > mu miałaby stanowić zagrożenie dzisiaj?
                  >
                  > Ponadto. Nie wierzysz z zasady, że ludzie mogą być suwerenni we własnych
                  pogląd
                  > ach i decyzjach?

Autonomia zagrażała by samym Ślązakom . Śląsk jest bankrutem ze swoja
                  monogamiczna gospodarką opartą na przemysle wydobywczym i ciężkim . Trzeba
                  ogromnych pieniędzy by ten region ożywić . Prawie wszystko do tego regiony
                  trzeba by importować . Tego garstka frustratów z politycznych z RAŚ itp. nie
                  chce dostrzeć , twierdząc że Śląsk móglby wyglądać jak Zagłębie Rhury .
                  Mógłby , gdyby wpompować w niego grube miliardy euro .
                  Wbrew pozorom Niemcom nie jest na rękę autonomia Śląska w ramach państwa
                  polskiego , Niemcy popierają mniejszość niemiecką a to nie jest to samo .
                  • Gość: ''' Re: Na Śląsku mieszka prawie 6 000 000 ludzi . IP: *.acn.pl 03.07.03, 22:43
                    Gość portalu: wikul napisał(a):

> Gość portalu: ''' napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: AdamM napisał(a):
                    > >
                    > > > byłbyś postawić na to, ze np. finansowanie ruchów autonomii Slaska z
                    > Niemi
                    > > ec
                    > > > jest nierealnym wymyslem? Ręke swoją postawisz? A moze glowę? Bo widz
                    > isz j
                    > > a nie
                    > > >
                    > > > bede teraz biegal i sprawdzal czy to realne czy nie. Ja po prostu mys
                    > le, z
                    > > e to
                    > > > jest bardzo realne. Podobnie jak trudno jest wykazać, ze w SLD biorą
                    > lapow
                    > > ki,
                    > > > albo ze istnieje podziemie aborcyjne. A jednek intuicja mowi, ze i je
                    > dno i
                    > >
                    > > > drugie jest prawdziwe.
                    > > >
                    > > > A.
                    > >
                    > > Przed wojną forma ograniczonej autonomii Śląska nie zagrażała interesom RP
                    > .
                    > Cze
                    > > mu miałaby stanowić zagrożenie dzisiaj?
                    > >
                    > > Ponadto. Nie wierzysz z zasady, że ludzie mogą być suwerenni we własnych
                    > pogląd
                    > > ach i decyzjach?
                    >
                    >
                    > Autonomia zagrażała by samym Ślązakom . Śląsk jest bankrutem ze swoja
                    > monogamiczna gospodarką opartą na przemysle wydobywczym i ciężkim . Trzeba
                    > ogromnych pieniędzy by ten region ożywić . Prawie wszystko do tego regiony
                    > trzeba by importować . Tego garstka frustratów z politycznych z RAŚ itp. nie
                    > chce dostrzeć , twierdząc że Śląsk móglby wyglądać jak Zagłębie Rhury .
                    > Mógłby , gdyby wpompować w niego grube miliardy euro .
                    > Wbrew pozorom Niemcom nie jest na rękę autonomia Śląska w ramach państwa
                    > polskiego , Niemcy popierają mniejszość niemiecką a to nie jest to samo .

Szanowny wikulu,

Na list AdamMa zareagowałem przez wzgląd na szczególną stylistykę jego wypowiedzi.

173000 tysiące to nie mała liczba. Prawdopodobnie deklarujących "narodowość śląską" był owięcej - wiadomo, że podczas spisu różnie traktowano deklaracje narodowościowe.

Ale nie o to chodzi. Moim zdaniem to powazny sygnał dla władz. Region ma swoją specyfikę, i chyba należałoby pomyśleć jednak o wprowadzeniu jakichś korekt w modelu zarządzania. Zapytasz jakich? Nie wiem. Muszą się wypowiedzieć sami Ślązacy. Jedno jest pewne. Dalszą degradację tego regionu trzeba powstrzymać, bo to bomba z opóźnionym zapłonem. Frustracje w długiej perspektywie mogą się przeistoczyć w niedobre dla państwa skutki polityczne. Mnie osobiście nie przeszkadzałoby, gyby ci ludzie mogli wprowadzić do Sejmu jakąś wyraźną reprezentację. Ktoś w końcu musi zacząć coś robić.

• alfalfa Re: Na Śląsku mieszka prawie 6 000 000 ludzi . 03.07.03, 23:10
                      Gość portalu: ''' napisał(a):

>
                      > Szanowny wikulu,
                      >
                      > Na list AdamMa zareagowałem przez wzgląd na szczególną stylistykę jego
                      wypowie
                      > dzi.
                      >
                      > 173000 tysiące to nie mała liczba. Prawdopodobnie deklarujących "narodowość
                      ślą
                      > ską" był owięcej - wiadomo, że podczas spisu różnie traktowano deklaracje
                      narod
                      > owościowe.
                      >
                      > Ale nie o to chodzi. Moim zdaniem to powazny sygnał dla władz. Region ma
                      swoją
                      > specyfikę, i chyba należałoby pomyśleć jednak o wprowadzeniu jakichś korekt w
                      m
                      > odelu zarządzania. Zapytasz jakich? Nie wiem. Muszą się wypowiedzieć sami
                      Śląza
                      > cy. Jedno jest pewne. Dalszą degradację tego regionu trzeba powstrzymać, bo
                      to
                      > bomba z opóźnionym zapłonem. Frustracje w długiej perspektywie mogą się
                      przeist
                      > oczyć w niedobre dla państwa skutki polityczne. Mnie osobiście nie
                      przeszkadzał
                      > oby, gyby ci ludzie mogli wprowadzić do Sejmu jakąś wyraźną reprezentację.
                      Ktoś
                      > w końcu musi zacząć coś robić.
                      >
                      >

Tez jestem ciekawy jakie projekty i propozycje na restrukturyzację regionu maja
                      sami Ślązacy. Ostatnio były protesty przeciwko planowi pożyczki z BŚ na reformę
                      górnictwa. Być może nie wiemy wszystkiego o tych sprawach? Osobiście byłbym za
                      oddaniem kopalni w spółki pracownicze. Niech spróbują. Piszesz o "degeneracji
                      regionu", ja z kolei widzę konieczne przekształcenie i odejście od
                      górniczego "modelu". Programy osłonowe podobno są (koszty społeczne też
                      niestety). Nie wiem jak to działa ale dla wielu innych nawet tego nie było.
          • Gość: Jureek Re: Bez progu 5% do Sejmu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.03, 22:23

> dalby Bóg, aby tak wlasnie bylo. Ale ja jednak obawiam się wsparcia, ktore
            > pewnie otrzymuja od Niemców. Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem. Tak
            > mysla Niemcy. Trzeba miec tego swiadomosc i byc gotowym do dzialnia. Już
            teraz
            > nalezy przygotowywać wnioski o odszodowanie za straty wynikle w czasie II
            wojny
            >
            > w razie gdyby Niemcom zachcialo się dochodzic odszkodowań za wypedzenie.

Sprawa jest duzo prostsza. Nie byloby dazen do uznania narodowosci slaskiej,
            gdyby nie durna zasada zwalniajaca mniejszosci narodowe z koniecznosci
            uzyskania 5%, zeby wprowadzic swoich ludzi do Sejmu. A skoro jest takie prawo,
            to kilku cwaniaczkow wymislilo sobie powolanie narodowosci slaskiej, zeby w ten
            sposob zrobic kariere polityczna. Gorzelikowi nie wyszlo z Liga Republikanska,
            no to probuje teraz dostac sie do Sejmu na plecach mieszkancow Slaska, nie
            zdajacych sobie sprawy z tego, ze sa manipulowani przez kilku cwaniakow
            wykorzystujacych faktyczne zaniedbania polskiej polityki na Slasku.
            Natomiast jesli chodzi o wsparcie od Niemcow, to poczytaj sobie fora dyskusyjne
            na serwerach niemieckich ziomkostw. Ruch Autonomii Slaska uwazany jest tam za
            rozlamowcow, za polska piata kolumne, ktorej zadaniem jest podzielenie i
            zniszczenie mniejszosci niemieckiej na Slasku. Gorzelikowi zarzuca sie, ze jest
            finansowany przez polskie sluzby specjalne, wypomina mu sie jego nie 100%
            polskie pochodzenie itd.
            Pozdrawiam
            Jurek
            • Gość: +++Ignorant A może dlatego warto ich poprzeć ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.07.03, 23:26
              Gość portalu: Jureek napisał(a):

>
              > > dalby Bóg, aby tak wlasnie bylo. Ale ja jednak obawiam się wsparcia, ktore
              >
              > > pewnie otrzymuja od Niemców. Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem. Tak
              >
              > > mysla Niemcy. Trzeba miec tego swiadomosc i byc gotowym do dzialnia. Już
              > teraz
              > > nalezy przygotowywać wnioski o odszodowanie za straty wynikle w czasie II
              > wojny
              > >
              > > w razie gdyby Niemcom zachcialo się dochodzic odszkodowań za wypedzenie.
              >
              > Sprawa jest duzo prostsza. Nie byloby dazen do uznania narodowosci slaskiej,
              > gdyby nie durna zasada zwalniajaca mniejszosci narodowe z koniecznosci
              > uzyskania 5%, zeby wprowadzic swoich ludzi do Sejmu. A skoro jest takie
              prawo,
              > to kilku cwaniaczkow wymislilo sobie powolanie narodowosci slaskiej, zeby w
              ten
              >
              > sposob zrobic kariere polityczna. Gorzelikowi nie wyszlo z Liga
              Republikanska,
              > no to probuje teraz dostac sie do Sejmu na plecach mieszkancow Slaska, nie
              > zdajacych sobie sprawy z tego, ze sa manipulowani przez kilku cwaniakow
              > wykorzystujacych faktyczne zaniedbania polskiej polityki na Slasku.
              > Natomiast jesli chodzi o wsparcie od Niemcow, to poczytaj sobie fora
              dyskusyjne
              >
              > na serwerach niemieckich ziomkostw. Ruch Autonomii Slaska uwazany jest tam
              za
              > rozlamowcow, za polska piata kolumne, ktorej zadaniem jest podzielenie i
              > zniszczenie mniejszosci niemieckiej na Slasku. Gorzelikowi zarzuca sie, ze
              jest
              >
              > finansowany przez polskie sluzby specjalne, wypomina mu sie jego nie 100%
              > polskie pochodzenie itd.
              > Pozdrawiam
              > Jurek

Sława!

Dokładnie tak samo wypowiadał się znany folxdojcz Henryk Król(ksywka Kroll)

Rozwalić Niemców przy pomocy zbudowania grupy słowiańskiej...

Zresztą w Jugosłąwi też Niemcy miąchali, aż doprowadzili do krwawej łaźni i
              NATO musiało interweniować, USA zaprowadzać porządek...

Pozdrawiam!

Ignorant
              +++
              • Gość: Jan Re: A może dlatego warto ich poprzeć ? IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.03, 00:49
                Amerykanow stac finansowo.Nadrukuja dolarow.Niemcy niestety...
            • Gość: wikul Re: Bez progu 5% do Sejmu IP: *.acn.waw.pl 04.07.03, 01:07
              Gość portalu: Jureek napisał(a):

>
              > > dalby Bóg, aby tak wlasnie bylo. Ale ja jednak obawiam się wsparcia, ktore
              >
              > > pewnie otrzymuja od Niemców. Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem. Tak
              >
              > > mysla Niemcy. Trzeba miec tego swiadomosc i byc gotowym do dzialnia. Już
              > teraz
              > > nalezy przygotowywać wnioski o odszodowanie za straty wynikle w czasie II
              > wojny
              > >
              > > w razie gdyby Niemcom zachcialo się dochodzic odszkodowań za wypedzenie.
              >
              > Sprawa jest duzo prostsza. Nie byloby dazen do uznania narodowosci slaskiej,
              > gdyby nie durna zasada zwalniajaca mniejszosci narodowe z koniecznosci
              > uzyskania 5%, zeby wprowadzic swoich ludzi do Sejmu. A skoro jest takie
              prawo,
              > to kilku cwaniaczkow wymislilo sobie powolanie narodowosci slaskiej, zeby w
              ten
              >
              > sposob zrobic kariere polityczna. Gorzelikowi nie wyszlo z Liga
              Republikanska,
              > no to probuje teraz dostac sie do Sejmu na plecach mieszkancow Slaska, nie
              > zdajacych sobie sprawy z tego, ze sa manipulowani przez kilku cwaniakow
              > wykorzystujacych faktyczne zaniedbania polskiej polityki na Slasku.
              > Natomiast jesli chodzi o wsparcie od Niemcow, to poczytaj sobie fora
              dyskusyjne
              >
              > na serwerach niemieckich ziomkostw. Ruch Autonomii Slaska uwazany jest tam
              za
              > rozlamowcow, za polska piata kolumne, ktorej zadaniem jest podzielenie i
              > zniszczenie mniejszosci niemieckiej na Slasku. Gorzelikowi zarzuca sie, ze
              jest
              >
              > finansowany przez polskie sluzby specjalne, wypomina mu sie jego nie 100%
              > polskie pochodzenie itd.
              > Pozdrawiam
              > Jurek

W pełni sie z toba zgadzam . Ja tylko napisałem że RAŚ itp. środowiska nie
              mają poparcia ze strony Niemiec bo nie identyfikują się z Niemcami . Ty to
              twierdzenie wzmacniasz dodatkowymi podejrzeniami Niemców . Osobiście nie
              wierzę we wszelkie teorie spiskowe ale może coś w tym jest i Niemcy wiedzą
              więcej ode mnie .
              Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka