Dodaj do ulubionych

Ci goowniarze wnerwiaja :)

13.01.08, 19:21
Zawsze bylam na topie i od zawsze haker. A teraz jest web 2.0 i w zwiazku z
ruby ucze sie nowego jezyka, ktorym ci gowniarze operuja bez problemu.
Zrobilam pare prymitywnych aplikacji ajaxa, ale to co mi z trudem przychodzi,
to ich jezyk. Wnerwia, jak czlowiek zaczyna walczyc, zeby nie byc
przestarzalym modelem wink
Obserwuj wątek
    • patience To jak w Matrixie 13.01.08, 19:37
      Wy tego nie kapujecie, ale rzeczywiscie czlowiek w pewnym momencie nie widzi
      zerojedynek, tylko informacje. Ale nagle pojawiaja sie nowe jezyki, jeszcze
      bardziej skondensowane, i wtedy sie zaczyna walczyc, zeby w ogole byc na fali. A
      taki staruszek to przeciez nie jestem, tylko ci gowniarze sa tacy dobrzy...
      Ehhh, KońKurencJa. Wali po ego ze hej.
      • patience 40latek nie ma szansy z 15latkami 13.01.08, 19:54
        Oni przegrywaja tylko chwilowo. Ale mysla szybciej i dalej. To sie ma tez jakos
        do mamuta Michnika, jak sadze ;0

patience napisała:

> Wy tego nie kapujecie, ale rzeczywiscie czlowiek w pewnym momencie nie widzi
        > zerojedynek, tylko informacje. Ale nagle pojawiaja sie nowe jezyki, jeszcze
        > bardziej skondensowane, i wtedy sie zaczyna walczyc, zeby w ogole byc na fali.
        > A
        > taki staruszek to przeciez nie jestem, tylko ci gowniarze sa tacy dobrzy...
        > Ehhh, KońKurencJa. Wali po ego ze hej.
        >
        >
        • drf digitalna mlodziez.... 13.01.08, 20:04
          patience napisała:

> Oni przegrywaja tylko chwilowo. Ale mysla szybciej i dalej. To sie ma tez jakos
          > do mamuta Michnika, jak sadze ;0
          >

nie do pobicia...wink

(nie (nalezy) bić mlodziezy?!)
          • patience Re: digitalna mlodziez.... 13.01.08, 20:11
            Oni sa dobrzy, drf. Ostatni tydzien spedzilam na wysilkach umyslowych, zeby ich
            w ogole zrozumiec. Napisalam pare aplikacji, ale co z tego. One sa NA ZEWNATRZ
            mnie, a oni sa OD WEWNATRZ. Bardzo gleboka zmiana jezyka. 40latek jest za mlody
            na emeryture ale co ma ze soba zrobic zeby nie pojsc w odstawke? mam przed soba
            wiele lat ale raptem zrozumialam ze nie zawsze bede na topie. Dziwne to wink
            • ariadna-enta Re: digitalna mlodziez.... 13.01.08, 20:16
              no nareszcie ktoś przemówił do Ciebie patience
              bo już się martwiłam,że nikt cię nie rozumie.)
            • drf Re: digitalna mlodziez.... 13.01.08, 20:25
              patience napisała:

> Oni sa dobrzy, drf. Ostatni tydzien spedzilam na wysilkach umyslowych, zeby ich
              > w ogole zrozumiec. Napisalam pare aplikacji, ale co z tego. One sa NA ZEWNATRZ
              > mnie, a oni sa OD WEWNATRZ. Bardzo gleboka zmiana jezyka. 40latek jest za mlody
              > na emeryture ale co ma ze soba zrobic zeby nie pojsc w odstawke? mam przed soba
              > wiele lat ale raptem zrozumialam ze nie zawsze bede na topie. Dziwne to wink

Bardzo...wink
              Mobilne 3-5 latki...
              pl.wikipedia.org/wiki/M%C5%82odzie%C5%BC
              • drf .... Asynchroniczny JavaScript 13.01.08, 21:31
                drf napisał:

> patience napisała:
                >
                > > Oni sa dobrzy, drf. Ostatni tydzien spedzilam na wysilkach umyslowych, ze
                > by ich
                > > w ogole zrozumiec. Napisalam pare aplikacji, ale co z tego. One sa NA ZEW
                > NATRZ
                > > mnie, a oni sa OD WEWNATRZ. Bardzo gleboka zmiana jezyka. 40latek jest za
                > mlody
                > > na emeryture ale co ma ze soba zrobic zeby nie pojsc w odstawke? mam prze
                > d soba
                > > wiele lat ale raptem zrozumialam ze nie zawsze bede na topie. Dziwne to ;
                > )
                >
                > Bardzo...wink
                > Mobilne 3-5 latki...
                > pl.wikipedia.org/wiki/M%C5%82odzie%C5%BC

.... Ajax klucz do Matrixa?
                • drf Web 3.0 13.01.08, 21:44
                  drf napisał:

> drf napisał:
                  >
                  > > patience napisała:
                  > >
                  > > > Oni sa dobrzy, drf. Ostatni tydzien spedzilam na wysilkach umyslowy
                  > ch, ze
                  > > by ich
                  > > > w ogole zrozumiec. Napisalam pare aplikacji, ale co z tego. One sa
                  > NA ZEW
                  > > NATRZ
                  > > > mnie, a oni sa OD WEWNATRZ. Bardzo gleboka zmiana jezyka. 40latek j
                  > est za
                  > > mlody
                  > > > na emeryture ale co ma ze soba zrobic zeby nie pojsc w odstawke? ma
                  > m prze
                  > > d soba
                  > > > wiele lat ale raptem zrozumialam ze nie zawsze bede na topie. Dziwn
                  > e to ;
                  > > )
                  > >
                  > > Bardzo...wink
                  > > Mobilne 3-5 latki...
                  > > pl.wikipedia.org/wiki/M%C5%82odzie%C5%BC
                  >
                  > .... Ajax klucz do Matrixa?
                  >

Web 3.0 as an "Executable" Web Abstraction Layer

Where Web 1.0 was a "read-only" web, with content being produced by and large by
                  the organizations backing any given site, and Web 2.0 was an extension into the
                  "read-write" web that engaged users in an active role, Web 3.0 could extend this
                  one step further by allowing people to modify the site or resource itself. With
                  the still exponential growth of computer power, it is not inconceivable that the
                  next generation of sites will be equipped with the resources to run
                  user-contributed code on them. The "executable web" can morph online
                  applications into Omni Functional Platforms that deliver a single interface
                  rather than multiple nodes of functionality.

Proposed expanded definition

Nova Spivack defines Web 3.0 as the third decade of the Web (2010–2020) during
                  which he suggests several major complementary technology trends will reach new
                  levels of maturity simultaneously including:

* Transformation of the Web from a network of separately siloed applications
                  and content repositories to a more seamless and interoperable whole.
                  * ubiquitous connectivity, broadband adoption, mobile Internet access and
                  mobile devices;
                  * network computing, software-as-a-service business models, Web services
                  interoperability, distributed computing, grid computing and cloud computing;
                  * open technologies, open APIs and protocols, open data formats, open-source
                  software platforms and open data (e.g. Creative Commons, Open Data License);
                  * open identity, OpenID, open reputation, roaming portable identity and
                  personal data;
                  * the intelligent web, Semantic Web technologies such as RDF, OWL, SWRL,
                  SPARQL, GRDDL, semantic application platforms, and statement-based datastores;
                  * distributed databases, the "World Wide Database" (enabled by Semantic Web
                  technologies); and
                  * intelligent applications, natural language processing., machine learning,
                  machine reasoning, autonomous agents.[13]
                  • cs137 Re: Ten Salon 24 mnie troche rozczarowal, Patience 13.01.08, 22:18
                    Zadna elita, jak sie okazuje, jedyna roznica to brak wyzwisk, ale zawartosc glow
                    taka sama. Odi profanum vulgus et arceo.

Sadurskiemu powiedzialem, ze sie znamy - aczkolwiek skwapliwie zaznaczylem, ze
                    nie blisko, tylko raczej bardzo nieblisko wlasnie. Troche ostroznosci nigdy nie
                    zawadzi. Znajomosc z nieodpowiednimi ludzmi rzuca na czlowieka odium. Czasem
                    lepiej w ogole sie nie przyznawac, ze sie kogos zna.
              • patience Re: digitalna mlodziez.... 14.01.08, 03:44
                Palce mnie bolom a w jednym nawet penkla zylka od stukania uporczywego po
                kilkanascie godzin na dobewink Uczylam sie od kogos w sieci. A sie okazalo ze to
                15latka i robi te rzeczy w przerwach miedzy odrabianiem lekcji. Mlodszych to
                nawet nie usiluje sobie wyobrazac, bo nie wiem, czy ich kiedykolwiek bede w
                stanie zrozumiec wink
          • patience Re: digitalna mlodziez.... 14.01.08, 04:03
            drf napisał:

> patience napisała:
            >
            > > Oni przegrywaja tylko chwilowo. Ale mysla szybciej i dalej. To sie ma tez
            > jakos
            > > do mamuta Michnika, jak sadze ;0
            > >
            >
            >
            > nie do pobicia...wink
            >
            > (nie (nalezy) bić mlodziezy?!)

Te najnowsze aplikacje sieciowe to jakas zadziwiajaca mieszanka yavy, ruby, i
            klasycznego php z mysql. Szybsze, jak auto szybsze od roweru. Wiecej robia,
            mniejszy transfer. Dla klienta update bez odswiezania. Jak te tanie podroze na
            Marsa, ktore wymyslili milosnicy Star Wars z NASA. CMSy w ktorych w ogole nie ma
            panelu admina, bo klient sam sobie wszystko uklada. Wszystko wizualne w
            obrazkach. W zamierzchlych czasach, kiedy bylismy uzytkownikami tego portalu,
            sciagnelam takiego krzykaczka na strone. Dzisiaj go sobie sama zrobilam,
            zawiesilam na serwerze i jest. Integruje sie z kazda strona pisana w php,
            zawieszona na jakimkolwiek serwerze, ale nie wymaga zadnego odswiezania strony.
            Zapomnij o transferze, to sa zaledwie kilobajty.
      • drf Re: To jak w Matrixie 13.01.08, 22:59
        patience napisała: Wy tego nie kapujecie, ale rzeczywiscie czlowiek w pewnym
        momencie nie widzi
        zerojedynek, tylko informacje. Ale nagle pojawiaja sie nowe jezyki, jeszcze
        bardziej skondensowane,
        i wtedy sie zaczyna walczyc, zeby w ogole byc na fali.
        A
        taki staruszek to przeciez nie jestem, tylko ci gowniarze sa tacy dobrzy...
        Ehhh, KońKurencJa. Wali po ego ze hej.
        .................
        Księżyce Kordylewskiego
        To jak zaszokowala mnie moja niewiedza jak spotkalem sie z dwoma dodatkowymi
        ksiezycami ziemi... crying & wink

pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99%C5%BCyce_Kordylewskiego
        en.wikipedia.org/wiki/Software_agent
        Tim Berners-Lee originally expressed the vision of the semantic web as follows[6]:
        “ I have a dream for the Web [in which computers] become capable of analyzing
        all the data on the Web – the content, links, and transactions between people
        and computers. A ‘Semantic Web’, which should make this possible, has yet to
        emerge, but when it does, the day-to-day mechanisms of trade, bureaucracy and
        our daily lives will be handled by machines talking to machines. The
        ‘intelligent agents’ people have touted for ages will finally materialize. ”

—Tim Berners-Lee, 1999
    • dachs O tempora, o mikrusy! :) 13.01.08, 22:54
      jak mam problem z windowsem to wolam syna sasiada, a sam dwadziescia lat dobrze
      zylem z programowania w assemblerze.
      Inny swiat.
      smile
      • drf Re: O tempora, o mikrusy! :) 13.01.08, 23:46
        dachs napisał:

> jak mam problem z windowsem to wolam syna sasiada, a sam dwadziescia lat dobrze
        > zylem z programowania w assemblerze.
        > Inny swiat.
        Tak
        Cyberiada nadeszla
        en.wikipedia.org/wiki/Turing_machine
        a ta sie niewinnie zaczelo...

wink
      • patience Re: O tempora, o mikrusy! :) 14.01.08, 02:41
        Se jeszcze nie poddalam, jesli chodzi o okienka to znam pare sztuczekwink Tyle, ze
        te okienka sa juz przestarzale, mysle, ze dlatego Gejts oglosil, ze nie bedzie
        robic nastepnego modelu. To jak przesiadka z egzoszkieletu na endoszkielet. A
        jesli chodzi o okienka, to wiele aplikacji zaczyna olewac viste. Zmienily sie
        relacje, kiedys gejts dyktowal warunki, a dzis pisza na swoich stronach ze jesli
        Gejts chce aby userzy visty skorzystali z danej strony, to niech zrobi poprawki
        do programu. Taki olewajacy kawalek wypuscili np. wlasciciele second life.
    • patience A jednak 40 latek ma szanse :D 19.01.08, 14:59
      Wlasnie zrobilam gienialny szablon w Ajaxie. Zadnych prahistorycznych tabel,
      bardzo nowoczesny layaut. Takie szablony chodza po minimum 20 dolcow sztuka.
      Jeszcze nie jestem mamutem big_grin
      • cs137 Re: Zycie salonowe 20.01.08, 01:16
        Wiesz, Patientia (to lacinska wersja Twojej ksywki), po ilus tam dalszych dniach
        przygladania sie zyciu salonowemu jakos Salon24 zaczal mi sie bardziej podobac.
        Co prawda, rozczarowuje "mindset" salonowiczow - to jakby to samo towarzystwo,
        co na Forum GW, ino po kursie kindersztuby. Inwektyw, personalnych atakow
        faktycznie zdecydowanie mniej.

Z tym, ze obcujac z salonem24, czlek dopiero zaczyna doceniac _techniczne_
        zalety Forum GW. W salonie odnalezienie "wtku", ktory sizytalo 2 dni temu, to
        koszmar i sztuka wymagajaca posiadania polaczonych talentow Pinkertona,
        Sherlocka H. i Herkulesa Poirot. Przejrzystoasc struktury Forum GW zasluguje
        wiec na najwyzsza pochwale. Rowniez komus przyzwyczajememu do tutejszego systemu
        "drzewka" struktura tamtych watkow, posiadajca tylko zasadniczy "pien", wydaje
        sie bardzo nieatrakcyjna. Post z odpowiedzia na jakis inny potrfi byc
        kilkadzesiat postow ponizej, jak czlowike tam dotrze, to juz nie pamieta, o co
        chodzilo w tym pierwszym.
        • patience Fakt, Agora ma najlepsze skrypty 21.01.08, 04:11
          Ale co z tego. Ma tez zaawansowana cenzure, manipulacje opinia publiczna, czarny
          pijar etc. W tym sensie jednak lepiej sie meczyc na gorszych skryptach niz sie
          narazac na cos takiego. Z pewna wprawa, dajesz sobie rade nawet z zaszlymi
          watkami, mimo ze skrypty Salonu ani sie rownaja do agory. Ale- byc moze ku
          zdumieniu tworcow forow Agory - w zeszlym roku przeskoczyli agorowy poziom
          unikalnych wklikow, co odnotowaly rozmaite media piszace o mediach. To w sumie
          trocjhe przykre, bo jako jeden z mamutow Agory liczylam, ze to bedzie portal
          obywatelski. Nie sprawdzilo sie. To wlasnie po tej kindersztubie widac, niby ten
          sam elektorat, a felietony pisza ludzie od prawa do lewa. Nie do pomyslenia w
          Agorze, niestetysad
          • patience Ups, za duzy skrot 21.01.08, 04:15
            Z tymi felietonami, mialam na mysli nie tylko pisza, ale trafiaja na Strone
            Glowna. Salon24 jest powadzony przez dziennikarzy z Rzepy. Tyle, ze nie wycinaja
            nikogo, kto jest z innego horyzontu polit. niz oni sami. Na Stronie Glownej jest
            miejsce i na prawice, i na lewice. nawet towarzystwo z Agory zaczyna tam
            pisywac, tj. ci, co rzeczywiscie maja cos wspolnego z wolnym rynkiem mysli, a
            nie tylko manipulacja balwanami czytajacymi GW.
      • patience Tego skrypta wystawilam za 53 dolce 21.01.08, 04:29
        To znaczy nie traktuje tego zarobkowo tylko ambicjonalnie, zeby byc na fali.
        Dosyc tanio, bo same szablony css przewaznie kosztuja powyzej 30 dolcow, np tu:
        www.free-css.com/commercial-templates/
        a ja dalam szablon css ready - to - use zintegrowany z rozmaitymi aplikacjami
        ajaxa. Ale sie sprawdzam, czy daje sobie rade z goowniarzamiwink

patience napisała:

> Wlasnie zrobilam gienialny szablon w Ajaxie. Zadnych prahistorycznych tabel,
        > bardzo nowoczesny layaut. Takie szablony chodza po minimum 20 dolcow sztuka.
        > Jeszcze nie jestem mamutem big_grin
        >
        >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka