Dodaj do ulubionych

Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę

IP: *.daewoo.lublin.pl 04.04.01, 10:37
Obserwuj wątek
    • Gość: HaHa Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: *.daewoo.lublin.pl 04.04.01, 11:06
      Okresy karencji podatkowej dla nowych firm
      • lisa2 Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę 08.02.02, 20:20
        Gość portalu: HaHa napisał(a):

> Okresy karencji podatkowej dla nowych firm

Na 2 lata, pod warunkiem istnienia firmy minimum 5 lat.
        W przypadku zlikwidowania firmy lub jej bankructwa przed upływem 5 lat, zaległy
        podatek należy spłacić, nawet jeśli będzie to spłata z majątku właścicieli.

• wild rozwiazanie? rejestrować firmy za granicą! :) 08.02.02, 20:37
          lisa2 napisał(a):

> Gość portalu: HaHa napisał(a):
          >
          > > Okresy karencji podatkowej dla nowych firm
          >
          > Na 2 lata, pod warunkiem istnienia firmy minimum 5 lat.
          > W przypadku zlikwidowania firmy lub jej bankructwa przed upływem 5 lat, zaległy
          >
          > podatek należy spłacić, nawet jeśli będzie to spłata z majątku właścicieli.
          >

Lisa2 Stansfield?;]
        • krates.8 Spryciulne 8) 08.02.02, 23:41
          2+5=7
          a to jest bardzo szczęśliwa liczba

Dużo myślisz jest takich spółek uśpionych od 5-ciu lat?
          Kiedy to musiała być założona taka firma by teraz istnieć od 5 lat?
          Najpóźniej w 2002-5=1997 No tak, wtedy już wiadomo było że SLD odda władze do
          potrzymania komu innemu na czas jakiś. Ewakuacja z urzędów... Założenie spółki
          nie kosztuje wiele... Bo nie wiesz co będzie...

Spłacanie przez bankrutujące spółki skumulowanego podatku też cwane!
          Z taką pętelką na szyi to firemki jakże potulne będą wobec tych co dzierżą władzę
          po urzędach

Chyba ci oczka zabłysły przy tym "nawet jeśli to będzie spłata z majątku
          właścicieli" czy mi się zdawało?

Same korzyści: i budżet zyska i konkurencję spoza układu zapędzi się gdzie jej
          miejsce.

Ale dlaczego karencja tylko na dwa lata?
          2 lata dobre to 4 jeszcze lepsze!

Zły pomysł?

Rozumiem... za 2 lata koniec świata? Albo wszystko dupnie albo jednak się
          dowiemy, że wciśniemy się do uni a wtedy to tam zadecydują kto i jak ma zarabiać
          na walce z bezrobociem.

dzięki za przecieki,

Krates.8)

lisa2 napisał(a):

> Gość portalu: HaHa napisał(a):
          >
          > > Okresy karencji podatkowej dla nowych firm
          >
          > Na 2 lata, pod warunkiem istnienia firmy minimum 5 lat.
          > W przypadku zlikwidowania firmy lub jej bankructwa przed upływem 5 lat, zaległy
          >
          > podatek należy spłacić, nawet jeśli będzie to spłata z majątku właścicieli.
          >

• lisa2 Re: Spryciulne 8) 09.02.02, 09:53
            krates.8 napisał(a):

> Dużo myślisz jest takich spółek uśpionych od 5-ciu lat?
            > Kiedy to musiała być założona taka firma by teraz istnieć od 5 lat?

Niestety ja wierzę w prawo NIE DZIAŁAJĄCE WSTECZ.

Uważam jednak, że założenie firmy nie będzie podejmowane zbyt pochopnie. Nie
            będzie się można tak łatwo poddać naciskom pracodawców, którzy nie chcą płacić
            składek ZUS.

Otóż jeśli Firma X nie chce płacić pracownikom ZUS, to każe im założyć
            działalność gospodarczą, a w przeciwnym razie zwalnia pracowników, który musi
            opłacać składki. Pracowałam w takiej firmie. Dano mi do zrozumienia, albo założę
            własną firmę, albo dowidzenia. Ponieważ firma zatrudniająca nie dawała gwarancji
            stałej umowy otrzymywania od niej zleceń, a ja musiałam, w związku z założeniem
            własnej, jednoosobowej firmy, dokonać inwestycji, na które nie miałam pieniędzy,
            musiałam zrezygnować z takiego dictum.

Gdyby były przepisy o karencji podatkowej na 2 lata, i w razie rozwiązania firmy
            przed upływem 5 lat od momentu założenia, to każdy musiałby się zastanowić, czy
            będzie w stanie spełnić te warunki przed założeniem firmy.

> Spłacanie przez bankrutujące spółki skumulowanego podatku też cwane!
            > Z taką pętelką na szyi to firemki jakże potulne będą wobec tych co dzierżą wład
            > zę po urzędach

Uważam, że urzędy tu nie mają z tym nic wspólnego. To właściciel nowej firmy
            decyduje czy ją założyć, czy będzie w stanie utrzymać firmę przez 5 lat.
            Właśnie teraz istnieje możliwość uruchomienia firmy na 1 dzień i robienia
            przekrętów, zawieszenia działalności i zniknięcia z rynku wraz z profitami. Osoby
            oszukane lub poszkodowane, nie są w stanie odzyskać poniesionych strat, ponieważ
            nie ma od kogo.

> Chyba ci oczka zabłysły przy tym "nawet jeśli to będzie spłata z majątku
            > właścicieli" czy mi się zdawało?

Nie rozumiem. Chodzi mi tylko o zakładane firmy UFO. Pojawiają się, nakradną i
            znikają. A jeśli były zwolnione z podatku (co ułatwia wejście na rynek i w miarę
            szybkie ustabilizowanie się na nim), i wykorzystały to, to po dwóch latach mogą
            przynosić zyski. Gwarancją stabilizacji rynku byłaby stabilizacja sytuacji małych
            firm. A jeśli rynek się z czasem zmieni, to na pewno nie z dnia na dzień.
            Druga sprawa, to zatrudniani pracownicy. Szybko zmieniający się rynek powoduje
            największą opłacalność zatrudniania pracowników na krótko, tylko na sam okres
            wykonywania pracy. Dlatego pracodawcom nie opłaca się zatrudnianie pracowników na
            stałe. Wyjątek stanowią zawody ściśle specjalistyczne, w których nie ma nadmiaru
            pracowników, ale takich jest mało.

> Same korzyści: i budżet zyska i konkurencję spoza układu zapędzi się gdzie jej
            > miejsce.

Nie rozumiem. Budżet nie straci, jeśli firma będzie stabilna i po 2 latach
            zacznie wpłacać regularnie podatki po 2 latach. A jeśli nie wytrzyma 5 lat, to za
            swoją działalność z okresu pierwszych 2 lat istnienia, będzie musiała zapłacić
            podatek wraz z odsetkami. Będzie to przymus dla firm, aby nie podejmować decyzji
            zbyt pochopnie i nie ryzykować biorąc każde zlecenie, byle mieć jakąś robotę,
            nawet nie opłacalną.

> Ale dlaczego karencja tylko na dwa lata?
            > 2 lata dobre to 4 jeszcze lepsze!

Właśnie dlatego, by państwo nie musiało wprowadzać innych ulg dla firm, a osoby
            chcące założyć firmę ponoszą jednak koszty ich uruchamiania. Wystarczy, że banki
            mogą udzielać kredyty na uruchomienie firm, i te kredyty należy spłacać wraz z
            odsetkami. Po 2-letnim okresie, po spłaceniu kredytów, gdy firma już jest
            stabilna, przeznacza pieniądze na podatek. Chodzi o to, by małe firmy nie brały
            zbyt dużych kredytów, by mogły je spłacić w początkowym okresie, a jednocześnie
            spokojnie mogły wejść na rynek.

> Zły pomysł?

> Rozumiem... za 2 lata koniec świata? Albo wszystko dupnie albo jednak się
            > dowiemy, że wciśniemy się do uni a wtedy to tam zadecydują kto i jak ma zarabia
            > ć na walce z bezrobociem.

???

lisa2
    • Gość: benefit Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: *.daewoo.lublin.pl 04.04.01, 13:58
    • Gość: Grzes Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: *.crm.es 04.04.01, 18:44
      Likwidacja korupcji. Prowokatorzy w cywilu proponujacy lapowki + ukryte kamery
      itp dzialania operacyjen + odp. ustawy.
      Tak wiem, utopia.
      • lisa2 Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę 08.02.02, 20:26
        Gość portalu: Grzes napisał(a):

> Likwidacja korupcji. Prowokatorzy w cywilu proponujacy lapowki + ukryte kamery
        > itp dzialania operacyjen + odp. ustawy.
        > Tak wiem, utopia.

To nie jest utopia, tylko do korupcji muszą być dwie strony, proponująca
        nielegalne działanie i namawiana. Prowokatorzy są taką próbą. Tylko często sami
        prowokatorzy nie rozliczają się z efektów namowy.

Wystarczy, że osoba namawiana do nielegalnego działania nie przystanie na takie
        namowy. Już będzie mniej korupcji. Trzeba jeszcze taką próbę zgłosić na policję
        lub do prokóratury.
        • Gość: EURO Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: *.liwest.at 09.02.02, 02:23
          Lepiej do prokuratury.
          • lisa2 Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę 09.02.02, 20:31
            Sórry, mója bląd.
      • lisa2 Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę 09.02.02, 10:01
        Nie zgadzam się z pełną inwigilacją życia.
    • Gość: ethanol Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: *.coh.org 04.04.01, 22:24
      HaHa podal niezly pomysl,
      ja bym dorzucil:
      nizsze ceny paliw (od razu by nastapilo ozywienie)
      brak podatku na nowe samochody (nie bylo by tego kryzysu branzy samochodowej)

• Gość: HaHa Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, PODATEK LINIOWY IP: *.daewoo.lublin.pl 05.04.01, 13:04
      KOrzyści z podatku liniowego:
      1 niższe podatki dla uczciwych
      2 wyższe podarki dla kombimatorów
      3 prosty i przejrzysty system ściągania podatków (b. prosty PIT)
      4 likwidacja ulg z których korzystają głównie najbogatsi
    • Gość: Tomasz Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.01, 20:54
      Na krótką metę :
      - tanie , niewielkie kredyty na rozwinięcie własnej działalności gospodarczej,
      - poradnie, jak takie kredyty dobrze wykorzystać ; tutaj pole do popisu dla
      uczelni ekonomicznych, kierunków prawniczych i gospodarczych na innych
      uczelniach; pracownicy i studenci niech np. spróbują pomóc lokalnym
      społecznościom w zagospodarowaniu Ich lokalnego potecjału - w ramach praktyk,
      prac dyplomowych, ... Niech pokażą, jak skuteczna jest ich wiedza. A może być
      skuteczna - to wiem.
      - czasowe, częściowe ulgi/zwolnienia podatkowe dla firm na dorobku

Uwaga1: Bardzo często do podjęcia jakiegoś działania ludziom brakuje bodźca ,
      inspiracji, porady, wiedzy. Do tego dodać jeszcze marazm wynikający z braku
      pracy....Trzeba Im oprócz pieniędzy dać jeszcze wsparcia w formie prawnej,
      doradztwa ekonomicznego, pomysłów...(patrz: wyżej)
      Uwaga2: Brak "pracy" często wynika z tego, że ludzie już zapomnieli, co to jest
      praca i jak się pracuje. Czekają na pomoc socjalną.

Na dłuższą metę:

1. Edukacja. Kształtowanie postaw niezależności ekonomicznej i
      przedsiębiorczości - w zgodzie z prawem.

2. Kształtowanie postaw prospołecznych. Społeczeństwo to nie "dżungla".
      • Gość: Winnetou Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: *.azyx.com.pl 05.04.01, 21:46
        Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Na krótką metę :
        > - tanie , niewielkie kredyty na rozwinięcie własnej działalności gospodarczej,

nie widze przeciwskazan

> - poradnie, jak takie kredyty dobrze wykorzystać ; tutaj pole do popisu dla
        > uczelni ekonomicznych, kierunków prawniczych i gospodarczych na innych
        > uczelniach; pracownicy i studenci niech np. spróbują pomóc lokalnym
        > społecznościom w zagospodarowaniu Ich lokalnego potecjału - w ramach praktyk,
        > prac dyplomowych, ... Niech pokażą, jak skuteczna jest ich wiedza. A może być
        > skuteczna - to wiem.

nie, tylko nie studenci - a powazniej, nie wierze w skutecznosc takiej pracy u
        podstaw, kto mialby to finansowac ? Lokalne spolecznosci roznia sie tym, ze jedne
        maja indywidualnosci zdolne do pociagniecia reszty a inne nie - bezwladnosc moze
        byc tak wielka, ze niektorym nic nie pomoze

> - czasowe, częściowe ulgi/zwolnienia podatkowe dla firm na dorobku

wszelkie ulgi czy zwolnienia, szczegolnie czasowe sa zrodlem machinacji - jestem
        za istotnym zmniejszeniem podatkow w ogole

>
        > Uwaga1: Bardzo często do podjęcia jakiegoś działania ludziom brakuje bodźca ,
        > inspiracji, porady, wiedzy. Do tego dodać jeszcze marazm wynikający z braku
        > pracy....Trzeba Im oprócz pieniędzy dać jeszcze wsparcia w formie prawnej,
        > doradztwa ekonomicznego, pomysłów...(patrz: wyżej)

pomysly tak, ale w formie przykladu - nikt nie uwierzy doradcy na slowo,
        wyobrazmy sobie np. polskiego chlopa, ktoremu ktos bedzie opowiadal o korzysciach
        z agroturystyki ... Bodziec tak, ktoś musi być pierwszy, inni pójdą za nim - to
        musi być tzw. przykład własny a nie doradztwo

> Uwaga2: Brak "pracy" często wynika z tego, że ludzie już zapomnieli, co to jest
        >
        > praca i jak się pracuje. Czekają na pomoc socjalną.

Tak jest, sporo nas czeka ... a czemu ? a ile bylo pieprzenia o oslonach
        socjalnych, o priorytetach, o pracy dla kazdego, o bezplatnej opiece zdrowotnej,
        o bezplatnej oswiacie,

>
        > Na dłuższą metę:
        >
        > 1. Edukacja. Kształtowanie postaw niezależności ekonomicznej i
        > przedsiębiorczości - w zgodzie z prawem.

Tak jest ! Jak wychowamy dzieci, takie bedziemy mieli spoleczenstwo. Teraz mamy
        sfeminizowane w prawie 100% rozpadajace sie szkoly albo prywatne, spoleczne za
        kilkaset zlotych miesiecznie - czego mamy sie spodziewac ? Kto ma w szkole miec
        autorytet jak tam zadnego chlopa z jajami nie ma ? Czesto jedyny chlop to wozny,
        ale z calym szacunkiem to nie wystarczy

>
        > 2. Kształtowanie postaw prospołecznych. Społeczeństwo to nie "dżungla".

ok, jako cwiczenie pracy zespolowej - o to chodzilo ?

Od siebie dodalbym:
        1. Zlikwidowanie ZUS
        2. Obnizenie podatkow np. o polowe, ile ? niech licza eksperci. Panstwo
        chce "zabrac", zeby potem "oddac" - za duzo sie po drodze marnuje, nie stac nas
        na to. Podatek liniowy, prorodzinne ulgi bym zostawil.
        3. Rozpoczac budowe autostrad i to natychmiast - chyba, ze ktos ma pomysl na
        alternatywny transport
        4. Wynagradzac policje - min 1000USD - znajda sie kadry i skonczy korupcja

... pewnie cos pominalem smile
      • krates.8 Tomek? Cześć! Pożycz 100 tys. na 7% na 2 lata 09.02.02, 00:13
        Albo więcej jak możesz...
        Mam kilka pomysłów...
        Tak, tak... będę miał koncesję... załatwiam...
        Oczywiście, przy okazji podpiszę mu że byłem na zajęciach w poradni...
        Pozdrów go ode mnie...
        Rozumiem, że masz koszty...
        Ile? Myślałem że tak jak ostatnio... 3%
        No dobra... jestem na musiku...
        Odpalę ci 5 ale załatwisz mi jeszcze tą nową ulgę...
        Jasne, społeczeństwo to nie dżungla, trzeba sobie pomagać. wink
        Jakbyś miał jakieś wątpliwości to pogadaj z Winnetou. Nie widzi przeciwwskazań
        Narka!

Krates.8)

Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Na krótką metę :
        > - tanie , niewielkie kredyty na rozwinięcie własnej działalności gospodarczej,
        > - poradnie, jak takie kredyty dobrze wykorzystać ; tutaj pole do popisu dla
        > uczelni ekonomicznych, kierunków prawniczych i gospodarczych na innych
        > uczelniach; pracownicy i studenci niech np. spróbują pomóc lokalnym
        > społecznościom w zagospodarowaniu Ich lokalnego potecjału - w ramach praktyk,
        > prac dyplomowych, ... Niech pokażą, jak skuteczna jest ich wiedza. A może być
        > skuteczna - to wiem.
        > - czasowe, częściowe ulgi/zwolnienia podatkowe dla firm na dorobku
        >
        > Uwaga1: Bardzo często do podjęcia jakiegoś działania ludziom brakuje bodźca ,
        > inspiracji, porady, wiedzy. Do tego dodać jeszcze marazm wynikający z braku
        > pracy....Trzeba Im oprócz pieniędzy dać jeszcze wsparcia w formie prawnej,
        > doradztwa ekonomicznego, pomysłów...(patrz: wyżej)
        > Uwaga2: Brak "pracy" często wynika z tego, że ludzie już zapomnieli, co to jest
        >
        > praca i jak się pracuje. Czekają na pomoc socjalną.
        >
        > Na dłuższą metę:
        >
        > 1. Edukacja. Kształtowanie postaw niezależności ekonomicznej i
        > przedsiębiorczości - w zgodzie z prawem.
        >
        > 2. Kształtowanie postaw prospołecznych. Społeczeństwo to nie "dżungla".

• Gość: Nowy Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: 195.205.121.* 17.04.01, 14:49
      Profesor Kołodko z którym miałem wykłady (wtedy doktor) na SGH (wtedy SGPiS)
      mawiał "owce trzeba strzydz a nie golić - bo zdechnie". Szkoda, że jak
      poszedł "wyżej" to o tym zapomniał. Jak sobie ci "wyżej" o tym przypomną to
      będzie lepiej.
      Np. w "biednym" Singapurze VAT na usługi telekomunikacyjne jest 3% (na inne
      podobnie) i im jakoś wystarcza.
      A mniej teoretycznie - mam dziewczynę z Lublina przyjechała tu do Warszawy i ma
      dobrą pracę, dawaj do nas tu jeszcze jest trochę miejsca.
      Pozdrawiam
      • Gość: Vist¸ ___ Owce___trzeba___strzyc___nie___golić.__!___ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 20:53
        Gość portalu: Nowy napisał(a):
        > Profesor Kołodko z którym miałem wykłady (wtedy doktor) na SGH (wtedy SGPiS)
        > mawiał "owce trzeba strzydz a nie golić - bo zdechnie".

Taką ogoloną owcą jest chyba Skarb Państwa.

Wszyscy traktowali go jak łup wydarty komunie.

A dziś kontynuacją tego blędu są dalsze pomysły kosztem slarbu.

Kiedy ockniemy się z tego rabunku, nie już nie będziemy mieli...

Czy znów nam powiedzą: "Wasze ulice, nasze kamienice. " ?

Tak się urządziła Grecja przedwcześnie i na kolanach wstępując
        do Unii.

Dziś Grecy są u siebie kelnerami, pokojówkami, barmanami...

Jesli sami się nie ogolimy, innym bedzie trudniej nas golić.

pzdr

Vist¸______________/
        • Gość: EURO Re: ___ Owce___trzeba___strzyc___nie___golić.__!___ IP: *.liwest.at 09.02.02, 02:21
          Jak można być tak bezdusznym. Nie każdy może być Vistem. Niektórzy w Polsce
          chcieliby być kelnerami. Z drugiej strony muszą bo taki mają fach. I nie lubią
          jak się Visty o tym pogardliwie wyrażają.
          Zyczę restauracji bez kelnerów.
          • Gość: Vist¸ Re: ___ Owce___trzeba___strzyc___nie___golić.__!___ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.02.02, 12:39
            Gość portalu: EURO napisał(a):
            > Jak można być tak bezdusznym. Nie każdy może być Vistem. Niektórzy w Polsce
            > chcieliby być kelnerami. Z drugiej strony muszą bo taki mają fach. I nie lubią
            > jak się Visty o tym pogardliwie wyrażają. > Zyczę restauracji bez kelnerów.

Pozdrowienia dla kelnera.

Bez restauracji.

smile

Vist¸_____________/
    • Gość: P.C. Podatki, kodeks pracy, biurokracja. IP: *.chem.usu.edu 08.02.02, 22:55
      1. Zniesienie podatku dochodowego od firm. Likwidacja
      akcyz (obnizenie cen paliw i energii zwlaszcza).
      2. Odejscie od placy minimalnej (dla uproszczenia zalecam
      wywalenie calego tzw. kodeksu pracy na smietnik).
      3. Likwidacja biurokracji przy zakladaniu
      przedsiebiorstwa (powinno byc wpisanie do rejestru itp).

A jak sie komu powyzsza recepta nie podoba, to niech
      radosnie kontempluje 20% bezrobocie. W wolnej chwili
      niech poczyta o tzw. barierach wejscia na rynek.
      P.C.

• Gość: EURO Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: *.liwest.at 09.02.02, 02:33
      UE tylko czeka żeby pouciskać trochę polskich proletariuszy.
      Na razie będą niestety uciskali czeskich, węgierskich itd.
      • Gość: wstan Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: 212.244.84.* 09.02.02, 06:28
        Zwiekszyc popyt i jeszcze raz popyt na wszystkie mozliwe sposoby.A takze
        kosztem inflacji, dodrukiem pieniedzy.
    • Gość: mietek Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: 10.0.210.* 09.02.02, 09:40
      1.Podatek pogłówny dla pracowników najemnych - 90 zł/m-c
      2.Podatek dla firm 1% od obrotu
      3.VAT na wszystko 15%
      4.Akcyza obniżona o połowę /oczywiście ta bzdura za prąd cofnięta/.
      5.Katastrat - 0.3% od wartości / określonej przez właściciela/.
      6.Wszyscy policjanci na ulicę - w komisariacie zostają same kobiety
      7.Kara śmierci dla morderców
      8.Zawodowa armia
      9.75% urzędników na bruk,reszta pracuje dodatkowo 3 soboty w miesiącu
      10.Konfiskata mienia zdobytego nieuczciwie przez funkcjonariusza państwowego
      plus paka
      11.Zniesienie ceł
      12.Dodatek na każde dziecko 200 zł/m-c
      13.Liczebność uczniow w klasie - max 15
      14.Obniżenie stawki żywieniowej w więzieniu do 50% stawki w Domach Dziecka lub
      szpitalach
      15.VAT na materiały budowlane - 0%
      16.Karać tego co bierze,a nie tego co daje łapówkę
      17.Ostra kontrola na granicy wwożonej żywności pod wzgędem zawartości chemii i
      innego europejskiego syfa
      `18.Przyłapanemu złodziejowi za pierwszym razem darować,za drugim obcinać mały
      paluszek,za trzecim lewą dłoń.
      Reszta innym razem,bo muszę lecieć.
    • lisa2 Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę 09.02.02, 10:16
      1 - Zakaz darowizn na jakiekolwiek cele. Dotyczy to firm i instytucji, których
      całość zysków nie jest przeznaczona na takie cele.
      2 - Zakaz przeznaczania jakichkolwiek pieniędzy na reklamę. Firmy reklamę muszą
      same przeprowadzić na własny koszt i własnymi siłami.

Efekty:
      a) Potanienie produktów - dotychczas jest tak, że firmom nie zależy na
      obniżaniu cen, chce utrzymać wysokie ceny na rynku.

b) Zwiększenie płac pracownikom - dotychczas opłaca się firmom utrzymywać
      pracowników na granicy opłacalności ich pracy. W każdej chwili firma może
      zwolnić pracownika biorąc innego tańszego.
      • Gość: GP Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: 217.153.60.* 09.02.02, 10:58
        Przede wszystkim prywatyzacja.
        Należy oddać w rę ce prywatne wszystko co się da. Tylko w ten sposób można
        uniknąć korupcji i spowodować by przedsiębiorstwa przynosiły dochód bądź upadły.
        Likwidacja lub prywatyzacja większości urzędów, funduszy agencji...
        Im mniej władzy tym lepiej - taniej i czyściej.
        Skoro taniej to można obniżyć podatki. Tak więc:
        -Obniżenie podatku dochodowego przedsiębiorstw - będą produkować taniej.
        -Wprowadzenie podatku liniowego i likwidacja wszelkich ulg - bogaci i tak płacą
        więcej, łatwiej i taniej taki podatek ściągnęć, nie ma pola do nadużyć a w
        dodatku praca jest tańsza.
        -Obniżenie podatków pośrednich - VAT, akcyza. To znowu tańsze produkty,
        niższekoszty dla przedsiębiorstw i konsumentów.
        • nowak15 Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę 09.02.02, 12:35
          Reglamentacja miejsc pracy w budżtówce:
          a/.ustawowy zakaz pracy rencistów w sferze budżtowej
          (obecnie trwa hipokryzja (chory, ale może pracować),
          b/. jak wyżej - dot. również emerytów,
          c/.etatyzacja - w budżetówce jeden etat.
          Myślę, że jest to jakieś wyjście zmierzające do uwolnienia miejsc pracy.

Wszystkie ograniczenia nie dotyczyłyby sektora prywatnego.
          Niech pracują jak najciężej i jak najwięcej, ale w prywatnych
          firmach.
          To łatwe i proste. Czy są jakieś zastrzeżenia względem tej koncepcji?
          • Gość: GP Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: 217.153.60.* 09.02.02, 12:41
            nowak15 napisał(a):

> Reglamentacja miejsc pracy w budżtówce:
            > a/.ustawowy zakaz pracy rencistów w sferze budżtowej
            > (obecnie trwa hipokryzja (chory, ale może pracować),
            > b/. jak wyżej - dot. również emerytów,
            > c/.etatyzacja - w budżetówce jeden etat.
            > Myślę, że jest to jakieś wyjście zmierzające do uwolnienia miejsc pracy.
            >
            > Wszystkie ograniczenia nie dotyczyłyby sektora prywatnego.
            > Niech pracują jak najciężej i jak najwięcej, ale w prywatnych
            > firmach.
            > To łatwe i proste. Czy są jakieś zastrzeżenia względem tej koncepcji?

Reglamentacja? To brzmi niepokojąco. Kto miałby się nią zajmować?
            Budżetówka nigdy nie rozwiąże problemu bezrobocia. Przecież ta sfdera gospodarki
            nie generuje zysku. Trzeba ją utrzymywać z podatków. Więc zamiast reglamentować
            należy likwidować!

• Gość: siedem Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: *.tgory.pik-net.pl 09.02.02, 13:12

> Budżetówka nigdy nie rozwiąże problemu bezrobocia. Przecież ta sfdera gospodark
              > i
              > nie generuje zysku. Trzeba ją utrzymywać z podatków.

Nie!!!!! w żadnym wypadku nie można likwidowac. towarzysz Nowak ma gotowe
              rozwiązanie "prywaciarze" mają ciezko pracowac. ........i płacić podatki
              jakie to, kurde!, proste
              7,61
          • lisa2 Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę 09.02.02, 20:43
            Popieram i uzupełniam.

Do budżetówki należy brać tylko najlepszych, najuczciwszych i posiadających
            wysokie morale.

Płacić im wysoko.
            Zakaz prac dodatkowych.

Karanie więzieniem za popełniane błędy, dotyczące społeczeństwa.

• Gość: maurycy Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 09.02.02, 13:02
      1. Uproszczenie procedur rejestrowania firmy i opłat z nimi związanych.
      Założenie spółki z o.o. w Wielkiej Brytanii koszyje około 100 GBP - co stanowi
      1/4 najnizszej tygodniówki. Działalnośc gospodarcza podlega rejestracji w
      Urzędzie Podatkowym.Handel obwożny wymaga hawker's licence z 5 GBP.
      2. 2-letnie zwolnienia w podatku dochodowym, dla działalności gospodarczej i
      podatku od zysku społek.
      3.Wszelkie uchwały spólników podejmowane powinny być bez notariusza i tylko
      rejestrowane w sądzie.
      4. Wszelkie wydatki materiałowe powinny byc kosztami z chwilą zakupu, a nie po
      przetworzeniu.
      5. Wprowadzony powinien byc podatek liniowy, bez żadnych ulg.
      7. Minimum socjalne na osobe powinno być wolne od podatków, a także renty,
      emerytury i stypendia. Jedynie w przypadku zatrudnienia, osoby pobierające te
      świadczenia powinny mieć je kumulowane z zarobkami, likwidując w ten sposób
      limity zarobkowe emerytów.
      8. VAT na maksymalnym poziomie 15%. Stawka 0% na ksiażki, świeżą żywność,płody
      rolne ubrania dziecinne i materiały budowlane. Akcyza tylko na alkohol i
      papierosy w/g zawartości alkoholu a nie ceny.
      9. Uproszczone procedury księgowe dla małych przedsiębiorstw.
      10. Likwidacja obowiązku prowadzenia funduszy przez przedsiębiorstwa, takich
      jak: socjalny, mieszkaniowy itp.
      11. Nowelizacja prawa pracy i jego dostosowanie do obecnych, jakże odmiennych
      warunków.
      13. Zwolnienie conajmniej 75% urzędników centralnych i likwidacja pararządowych
      fundacji.
      14. Zwolnienie conajmniej 50% urzędników samorządowych, jako, że komputeryzacja
      spowodowała, iz są nie potrzebni.
      15. Wprowadzenie darmowego podpisu elektronicznego dla wszystkich obywateli,
      elektroniczną transmisję dokumentów, oraz urzędy online, likwidując w ten
      sposób konieczność stawania przed urzędnikiem.
      16. Likwidacja wszelkich licencji, pozwoleń i przyzwoleń związanych z
      działalnością gospodarczą z wyjatkiem usług medycznych i prawnych, produkcji
      broni i materiałów pirotechnicznych, farmeceutyków.
      17. Opodatkowanie kleru na zasadach ogólnych. Kościoły to działalność
      gospodarcza. Nie powinno byc co łaska. Za każdą usługe, wierny powinien
      dostawać rachunek z kasy fiskalnej.
      18. Zamkniecie lub sprzedaż wszystkich nierentownych państwowych
      przedsiebiorstw - kopalni, hut itp.
      19. Prywatyzacja PKP i likwidacja ich specjalnego statusu prawnego.
      20. Wprowadzenie podatku katastralnego od nieruchomości.
      21. Wprowadzenie zasady nie ingerowania państwa w gospodarkę. Od gospodarki są
      przedsiębiorstwa. Wszytkie firmy panstwowe powinny zostać sprywatyzowane, zawet
      za przysłowiowy grosz, przed doprowaedzeniem ich do kompletnej ruiny.
      22. Likwidacja mieszkań komunalnych, a co z tym idzie do pary ZGM-ów, z
      wyjątkiem mieszkań socjalnych. Państwo lub też gmina nie powinny byc głównym
      właścicielem zasobów mieszkaniowych.
      23. Pełna wymienialność złotego.
      24. Gospodarstwa rolne powinny stać się przedsiębiorstwami i w zależności od
      obrotów, prowadzić księgowość tak ja przy działalności gospodarczej
      (uproszczoną) lub jak przedsiębiorstwa - pełną. Skończyłoby to uznaniowość w
      namierzaniu ulg i naliczaniu podatków. Pozwoliłoby to też na szybką integracje
      rolnictwa z UE, likwidację pogłónych dotacji i szybką restrukturyzacje
      rolnictwa. Jeżeli rzemieślnik musi korzystać z usług biura rachunkowego, bo sam
      nie potrafi prowadzić swojej księgowości, to to samo powinno obowiązywać
      rolników, którzy poza śmiesznym podatkiem rolnym of hektara przeliczeniowego,
      nie płacą rzadnych innych podatków.
      25. Zmiana prawa bankowego, które nie pozwala na łatwy dostęp do kredytów na
      inwestycje w przemyśle i obrocie handlowym.
      26. Wieksze niż obecnie wykorzystywanie funduszy pomocowych UE. Obecnie na
      poziomi 30% przyznanych kwot.
      27. Dotacje dla producentów sprzedających swoje towary i usługi na rynki
      wschodnie i trzeciego świata.
      29. Obniżenie cen energii - skończenie z oszustwem azotowania gazu. Płacimy za
      azot w gazie, który obniża jego wartość kaloryczną, tak jak za gaz.
      30. Likwidacja etatów dla kolesi. Jedynymi wymienianymi urzędnikami państwowymi
      powinni byc ministrowie i wice minitrowie. Zabronienie działalności politycznej
      urzędnikom państwowym oraz ich nabór na podstawach merytorycznych.
      31. Likwidacja korupcji. Karany powinien być ten co bierze, a nie ten co daje.
      Nikt nie daje, jeżeli nie jest do tego zmuszony.
      32. Wprowadzenie języka angielskiego, jako języka kontraktowego na równi z
      językiem polskim, tak jak to ma miejsce w wielu krajach świata, co wiąże się z
      edukacją. Powszechne nauczanie języka angielskiego. Wszyscy urzędnicy
      państwowi, łącznie z sędziami, prokuratorami, adwokatami i notariuszami,
      powinni oni znać j. angielski co najmniej na poziomie FCE i mieć zdany egzamin.
      To samo powinno dotyczyć bankowości. Bez dobrej znajomości języka, nie ma
      pracy.
      33. Szybka komputeryzacja kraju, a co z tym idzie telefonizacja, wraz z obniżką
      cen usług telekomunikacyjnych, a zwłaszcza dostępu do internetu.
      44. Reforma edukacyjna. Obecnie system produkuje nieuków, oraz ludzi nikomy
      niepotrzebnych. GUS powinien stworzyć komputerowy model polskiej gospodarki,
      dzieki któremu, będzie mozna prognozować trendy, oraz zapotrzebowanie na
      rodzaje pracowników wiele lat do przodu.
      45. Posłowie do Sejmu powinni mieć wyższe wykształcenie, lub byc w trakcie
      studiów. Nie potrzeba nam nieuków w legislaturze. Za nieobecność na posiedzeniu
      Sejmu powinni być karani. Zlikwidowana powinia być proporcjonalna ordynacja
      wyborcza. Jeden poseł powinien reprezentować jeden okręg wyborczy.
      46. Wszystkie funkcje samorządowe powinny być z wyboru - burmistrz (wójt),
      sekretarz, skarbnik, a także komendant Policji.
      47. Posłowie lub radni, burmistrzowie i inni wybieralni urzędnicy nie powinni
      mieć prawa zasiadania w radach nadzorczych spółek, być prezesami spółek, ani
      też prowadzić jakiejkolwiek działalności gospodarczej przez okres ich kadencji
      rzędowania.
      48. Powinny być kontrolowanę zasoby finansowe bezrobotnych. Często
      przyjeżdżają Mercedesami po zasiłek.
      49. Niebieskie ptaki powinny być poddawane kontroli finansowej.
      50. Sądy powinny dawać wykładnię interpretacyjną prawa, a nie jak dotąd
      ministrowie, którzy sobie je interpretują jak im jest wygodnie. Powinien byc
      wprowadzony zakaz prawa powielaczowego, a wszystkie ustawy powinny zostać tak
      skorygowane, aby się nawzajem nie wykluczały. Spowoduje to odbiurokratyzowanie
      procedur w administracji, biznesie, prawie karnym, prawie cywilnym i
      handlowym.
      • Gość: siedem z grubsza się zgadzam IP: *.tgory.pik-net.pl 09.02.02, 13:51
        Gość portalu: maurycy napisał(a):
        > 2. 2-letnie zwolnienia w podatku dochodowym, dla działalności gospodarczej i
        > podatku od zysku społek.

No way! Przykład: Sezam nie nazywa się teraz Sezam tylko Albert i dalej nie płaci
        podatków. jak równość to równość. Niskie podatki są wystarczającym impulsem
        prorozwojowym [dla wszystkich]

> 5. Wprowadzony powinien byc podatek liniowy, bez żadnych ulg.

10%

> 7. Minimum socjalne na osobe powinno być wolne od podatków, a także renty,
        > emerytury i stypendia. Jedynie w przypadku zatrudnienia, osoby pobierające te
        > świadczenia powinny mieć je kumulowane z zarobkami, likwidując w ten sposób
        > limity zarobkowe emerytów.

Przed chwilą pisałeś coś o braku ulg. To faktycznie mała furteczka ale zawsze
        będzie kusić by przez nią "wyruchać" US.

> 8. VAT na maksymalnym poziomie 15%. Stawka 0% na ksiażki, świeżą żywność,płody
        > rolne ubrania dziecinne i materiały budowlane. Akcyza tylko na alkohol i
        > papierosy w/g zawartości alkoholu a nie ceny.

Po co akcyza na alkohol? Papierosy? By przekazać pieniążki lecznictwu? Dlaczego
        pijąc w zeszłym tygodniu 0,5 poraz pierwszy od 3 miesięcy mam płacić za gościa
        który przelał swoje życie przez palce a teraz jego leczenie kosztuje 190 tysięcy
        zł?

> 9. Uproszczone procedury księgowe dla małych przedsiębiorstw.

Dla wszystkich.

> 15. Wprowadzenie darmowego podpisu elektronicznego dla wszystkich obywateli,
        > elektroniczną transmisję dokumentów, oraz urzędy online, likwidując w ten
        > sposób konieczność stawania przed urzędnikiem.

Odpłatna karta do podpisu elektronicznego. W przeciwnym wypadku podniosą sie
        głosy o darmowe prawo jazdy.

> 27. Dotacje dla producentów sprzedających swoje towary i usługi na rynki
        > wschodnie i trzeciego świata.

Hmmm. trąci to lekko kuriozum. Dotacje to pożywka dla virusa korupcji. Potrzebne
        są ogólne rozwiązania pomocowe dla wszystkich producentów chcących exportowac. 2a
        sprawa jeśli dotacje to mysle że bardziej przydadzą sie tym którzy chcą
        exprortowac do USA [T-szirt=1USD=4PLN] niż tym którzy chca exportowac do krajow
        3ego świata [np Polska T-szirt=5USD=20PLN].

> 33. Szybka komputeryzacja kraju, a co z tym idzie telefonizacja, wraz z obniżką
        > cen usług telekomunikacyjnych, a zwłaszcza dostępu do internetu.

Zdaje się coś o państwie nieingerującym wspominałeś??? smile Co ty jesteś tow.
        Kwaśniak od komputeryzacji? Wystarczy rozbić monopol TPSA inaczej
        zwanej "telesuką". Pewien Pan wypowiadał się w telewizorze [Pan dostawca
        internetu] i twierdził że zapóźnienie Polski wywołane zacofaniem
        teleinformatycznym można przeliczyć na pieniążki [dalej wymienił kwotę kilkuset
        MLD dolarów]. Niestety w pełni się z nim zgadzam. Wiesz, że niktóre połaczenia
        międzynarodowe teleinformatyczne są kilka tysięcy razy droższe niż u zachodnich
        sąsiadów. A rząd RP w najlepsze wspiera monopol.
        Ciekawostka. Polskie wyjście [internetowe] na świat do tego roku miało
        przepustowość 600mbps tyle co miasto Londyn. Ale tow. z telesuki uradzili że dla
        dobra ogółu warto je zwiekszyc 4o krotnie.

> 44. Reforma edukacyjna. Obecnie system produkuje nieuków, oraz ludzi nikomy
        > niepotrzebnych. GUS powinien stworzyć komputerowy model polskiej gospodarki,
        > dzieki któremu, będzie mozna prognozować trendy, oraz zapotrzebowanie na
        > rodzaje pracowników wiele lat do przodu.

hahahahahhaha. GUS do likwidacji od zaraz. Co to ma być ten model gospodarki.
        Superkomputer z odysei 2001? nie ma systemu komputerowego zdolnego podjąc takie
        działanie. Ani nic nie zapowiada powstania w najblizszym czasie.

> 45. Posłowie do Sejmu powinni mieć wyższe wykształcenie, lub byc w trakcie
        > studiów. Nie potrzeba nam nieuków w legislaturze. Za nieobecność na posiedzeniu
        > Sejmu powinni być karani. Zlikwidowana powinia być proporcjonalna ordynacja
        > wyborcza. Jeden poseł powinien reprezentować jeden okręg wyborczy.

Proponuję wprowadzenie egzaminu dla wyborców pod tytułem "Wiedza Ogólna O Życiu".
        cwaniaczek z dyplomem papugi banalnie łatwo namiesza w główkach wyborcom [ciemnym
        lub łatwo poddajacym sie manipulacji] Samoobrona miała najwiekszy odsetek kobiet
        wsrod swoich wyborcow. Nie ublizajac plci pieknej jest ona bardziej podatna na
        socjotechnike i polopulizm w stylu 2,5tys dla biednych, niz mezczyzni.

> 48. Powinny być kontrolowanę zasoby finansowe bezrobotnych. Często
        > przyjeżdżają Mercedesami po zasiłek.

W systemie jaki proponujesz nie bedzie bezrobotnych. te 3-5% to ludzie którzy
        wybieraja nic nierobienie z wałsnej niepszymuszonej woli.

> 49. Niebieskie ptaki powinny być poddawane kontroli finansowej.

odbiło ci się wujkiem Stalinem. przeproś ładnie

z wycietymi punktami siem zgodzem
        7,00
        • komentator Re: z grubsza się zgadzam 09.02.02, 15:21

Obliczaliscie *konkretnie* ile wynosilyby koszty. zyski i straty
          tych zmian?
          Czy zgadzacie sie ze inflacja powinna byc niska, waluta stabilna,
          budzet zrownowazony?

Dlaczego w innych krajach pracownikow adminstracji jest wiecej
          niz w Polsce a jakos sie rozwijaja?

Co to znaczy 'pelna wymienialnosc zlotowki'? Zlotowka nie jest
          wymienialna?

Dlaczego podatek liniowy nie jest powszechnie stosowany?

• Gość: siedem Re: z grubsza się zgadzam IP: *.tgory.pik-net.pl 09.02.02, 15:29
            komentator napisał(a):

>
            > Obliczaliscie *konkretnie* ile wynosilyby koszty. zyski i straty
            > tych zmian?

usa - europa. podatki 0,25 - 0,5. dochod na mieszkanca 2 - 1. bezrobocie 1 - 3.
            tak wiem ze tam murzynów biją!

> Czy zgadzacie sie ze inflacja powinna byc niska, waluta stabilna,
            > budzet zrownowazony?

zgodzymy sie towarzyszu gierek. pomozemy!

tzn zabieramy spoleczenstwu 0,5 PKB z tego 0,5 marnujemy czyli 0,25 przeznaczamy
            na egzystencje 300.000 "biurew"

>
            > Dlaczego w innych krajach pracownikow adminstracji jest wiecej
            > niz w Polsce a jakos sie rozwijaja?

bardzo dynamicznie jak np ZSREuropejskich 1% [dają czadu, co nie?]

> Co to znaczy 'pelna wymienialnosc zlotowki'? Zlotowka nie jest
            > wymienialna?

Zobacz sobie w podręcznikach
            Nie jest.

> Dlaczego podatek liniowy nie jest powszechnie stosowany?

Dlatego, że cywilizacja zmierza ku zagładzie.

7,00
    • ptwo Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę 09.02.02, 19:09
      Gość portalu: Forrest napisał(a):

Koszt utworzenia jednego stanowiska pracy w branży elektronicznej - dla
      przykładu, bo te dane znam, to nakłady ok. 20.000$. W przypadku kiosku lub
      straganu to będzie odpowiednio mniej, bardziej skomplikowane stanowiska pracy to
      nawet i 70 tys. $. Ale przyjmijmy średnio 20 tys. $. Jeśli mamy około 2 mln
      bezrobotnych, to dla utworzenia tylu miejsc pracy potrzebne są nakłady 2 mln x
      20.000$ = 40 mld $. A więc, w celu zlikwidowania bezrobocia takie nakłady są
      konieczne. Skąd to wziąć? Może to zainwestować Państwo (z naszych podatków
      oczywiście), ale Państwo jest złym właścicielem. Może to zrobić prywatny biznes,
      ale wówczas musi się znaleźć te wspomniane ok. 40 mld $ = 160 mld zł np. ze
      zmniejszonych podatków i innych obciążeń. Tak więc jesli p. Miller czy inny
      towarzysz mówi o programie zwalczania bezrobocia a nie wspomina a konieczności
      pozostawienia biznesowi tych 160 mld$, to znaczy, że mówi głupoty bez pokrycia.
    • Gość: mietek Re: Zwiększanie zatrudnienia w Polsce, tylko rzeczowo, proszę IP: 10.0.210.* 09.02.02, 20:29
      Jeszce dodam:
      1.Zerwanie rozmów z UE
      2.Zawiesić Prawo Pracy na 5 lat
      3.Poważnym inwestorom zagranicznym sprzedawać od ręki do 5 ha ziemii pod
      konketne inwesycje / gdyby coś kombinowali lub zmienili potem plany lub
      przestali działać - odbiera się całość/.
    • Gość: liman Jak to zrobić szybko i skutecznie... IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 09.02.02, 23:49
      Metoda
      Zmniejszyć ustawowy czas pracy do np 35 godzin w tygodniu.
      Utrzymać wynagrodzenia netto na tym samym poziomie.
      Stosownie zmniejszyć koszty wynagrodzeń (ZUS,podatek itp.)

Skutki
      Pracodawca, aby utrzymać obroty - zatrudnia odpowiednio więcej ludzi, którzy
      kosztują go tyle samo co mniejsza załoga dzisiaj.
      Budżet nie traci, bo mimo zmniejszenia indywidualnego ZUS-u i podatku ilość
      pieniędzy doń wpłacana jest niezmieniona i są to pieniądze zdrowe, wygenerowane
      przez przedsiębiorcę
      Ilość pieniadza na rynku rośnie i generuje popyt.
      Spirala sie nakręca

Proste, nie?
    • Gość: Ryszard Uprościć warunki działalności IP: *.tele2.pl 11.02.02, 14:27
      Nie ma cudownych recept, ale myślę, że problem nie polega tylko na "zwiększeniu
      ilości miejsc pracy", ale na tym, aby ludzie mogli zarobić na życie (nieważne
      czy na etatach, na umowy zlecenia, czy jako osoby prowadzące działalność).
      Należałoby więc radykalnie uprościć możliwości tzw. samozatrudnienia (czyli
      tworzenia jednoosobowych firm, nie zatrudniających pracowników). Czyli:
      ograniczyć biurokrację, sprawozdawczość, obciążenia ZUS-owskie, koszty
      administracyjne (np. opłaty skarbowe) itp. To także kwestia faktu, że
      najbardziej zagrożone bezrobociem są osoby nie najlepiej wykształcone - a
      wątpię, aby facet z wykształceniem zawodowym potrafił świadomie przeczytac i
      zinterpretować np. przepisy prawa podatkowego czy "Prawo działalności
      gospodarczej". Ważne jest m.in. to, aby wszelkie podatki, opłaty itp.
      (nieważne, czy to będzie podatek dochodowy, VAT itp.) były płacone przez
      takiego przedsiębiorcę z przychodu, a nie, jak teraz, nie wiadomo z czego (np.
      obowiązkowy miesięczny ZUS czy też VAT płacony na podstawie faktury w sytuacji,
      kiedy klient jeszcze nie zapłacił.)
      Nie trzeba tu wymyślać prochu, wystarczy sięgnąć (może po pewnych zmianach) do
      prostych i klarownych przepisów o działalności gospodarczej opracowanych przez
      ministra Wilczka jeszcze za rządów Rakowskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka