Gość: ted Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: 195.205.7.* 26.09.03, 08:54 Ciekawe kto i kiedy zacznie debatę na temat zniszczenia polskiego przemysłu samochodów użytkowych , debatę na temat korupcji w przetargach ich ustwiania po kątem " właściwego " producenta. ????!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 11:31 Taką debate właśnie chiałby otworzyc Ślask. Ale sami widizcie co sie dzieje.? Świadomie manipuluje się fragmentenm buntu Śląska dot. kopalń. Gdy problem - i to jest dla mieszkańca ślaska jasne- dotyczy mafijno - zlodziejskich ukąłdow ktore oplotły Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Modelarz Zły model Państwa! Jest lepszy - także dla Śląska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.03, 09:08 Wydaje mi się,że tak właściwie, to dyskusja toczy się na temat niewydolności dotychczasowego modelu Państwa i jego struktur. Pan Hausnet uważa, że scentralizowane struktury władzy, które zawłaszczają dla siebie wszelkie decyzje, są lepsze od zdecentralizowanych. Pan Kutz pokazuje, że dobre doświadczenia postrzegane przez Ślązaków z okresu gdy mogli sami decydować w większym stopniu niż obecnie o sobie i swoim regionie, były motorem przemian i budowania na Śląsku. Nigdy w historii Śląska nie było takiego rozwoju jak w okresie gdy stanowił On autonomiczne województwo w II RP. I mają prawo do takich przekonań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,maks Re: Zły model Państwa! Jest lepszy - także dla Śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 11:50 Bardzo trafne ujęcie. Ślask pokazuje,z e nastąpil kryzys modelu państwa wykształconego po okręgłym stole. I ukazania tego problemu boją się jak zarazy rzażacyz prawa i z lewa. Tu upatruję przyczyny tej niesłychanej manipulacji opinią publiczna przez // he , widac jak wolne i niezalezne/ media . Ludzie nawet jesli wszystkie koopalnie zlikwidują, to jak widac chocby z debaty Kutz- Hausner mafii nie rusza . Mafia pochłonie co jeszcz epozostało. wykonczy slask, ale pamietajcie - w Polsce nie jest inaczej.!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: 213.216.66.* 26.09.03, 09:25 Oni żerują na długach. Dlaczego mogą żerować? Bo > wiedzą, że prędzej czy później państwo przyjdzie i te długi > zapłaci. dobrze powiedziane. na swiecie jest "za duzo" pieniadza. stad pejsacze goraczkowo szukaja nowych rynków zbytu na dolara [chiny] a takze niosa demokracje by motłoch wchałaniał lepiej dobrobyt [irak]. naklaniaja slabe panstwa by sie zadluzaly do bólu [polska]. a z 16mld długu kopaln to 2mld rocznie do podzaiłu, jest o co powalczyc, mozna nawet ryli podjudzic odpowiednio sterujac zwiazkami. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyga Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.03, 09:26 powiem tyle wszyscy w Warszawie sa winni. Śląsk to potęga, zawsze nam zazdrościli - teraz mają władzę i się mszczą...Śmieszni w swym działaniu są. Powiem do Pana Hausnera: teraz Pana i kolegów trzeba zwonić bo inaczej państwo nigdy nie będzie funkcjonować czy zgodzi się Pan z utratą pracy dla dobra kraju? Reszte pozostawiam bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misi szewc ma buty robic, a piekarz piec chleb IP: *.basf-ag.de 26.09.03, 09:34 rozumiem emocjonalna strone problemu slaska, ale praw ekonomicznych nie da sie pominac. Mozna udawac, ze ich nie ma, co komuna probowala przez 50 lat, ale rachunek do zaplacenia bedzie jeszcze wyzszy. Dlatego prosba, aby Pan Kutz robil to na czym sie zna, a nie macil ludziom w glowach. Ja chce byc leczony przez lekarza, a nie znachora, zas gdy bede potrzebowal buty, to udam sie do szewca. Mala dygresja w tym miejscu. Mozemy nie przyjmowac do wiadomosci,ze istnieje sila grawitacji, ale nie powinnismy sie dziwic, gdy wypadniemy przez okno. Mozemy narzekac, ze grawitacja jest niesprawiedliwa, bo sie przez nia potluklismy, ale tego prawa fizyki nie zmienimy. Podobnie jest z prawami ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anirafracktion DNI CZERWONEJ OLIGARCHII POLICZONE!!!!! IP: 212.87.232.* 26.09.03, 09:37 Idziemy po was czerwone PSY!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misi Re: DNI CZERWONEJ OLIGARCHII POLICZONE!!!!! IP: *.basf-ag.de 26.09.03, 10:06 co za belkot i pustoglowie. Na jakies racjonalne opinie, a byc moze nawet propozycje, to Cie nie stac. Przykre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Kutzyk bułany IP: *.itpp.pl 26.09.03, 09:46 I widzicie, jak to jest, gdy nie ma cenzusów i nawet byle filmowiec może w tym kraju zostać senatorem...? Potem się mądrzy, i jeszcze trzeba tych wynurzeń słuchać na forum publicznym, bo - ba!- władza mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Pamietam wypowiedzi Kutza w TVP przed kilkoma IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.09.03, 10:02 laty, gdy tez dawano gornikom miliardy z budzetu. Zirytowalo mnie jego populistyczne: tak trzeba, bo to zapalny spolecznie region. I facet mowi to tysiacom chlopow z PGRow i im podobnym, ktorzy od rzadu nigdy nic nie dostali. Czy Pan Kutz wie, co to przyzwoitosc i sprawiedliwosc? Czyz wszyscy obywatele tego kraju nie powinni miec rownych praw, Panie Kutz? Wszak ciaza na nich rowne obowiazki, a dzieci pod Rzeszowem tez musza jesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Pamietam wypowiedzi Kutza w TVP przed kilkoma IP: 157.25.139.* 26.09.03, 10:11 Z pewnością żołądki wszyscy mają te same, a Rząd, posłowie i im podobni uważają, że oni mają większe. Nikt nie powinien się mieszać w sprawę Śląska, oprócz Ślązaków żyjących na Śląsku. I oni powinni, decydować o rozwoju tego regionu, co robić, aby nie plajtnąć, obecny stan ekonomiczny jaki panuje jest spowodowany ludźmi którzy mieszkają poza takimi regionami, a uważają że ich decyzje są najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktośśś Re: Pamietam wypowiedzi Kutza w TVP przed kilkoma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.03, 14:34 Gość portalu: Kasia napisał(a): > laty, gdy tez dawano gornikom miliardy z budzetu. Zirytowalo > mnie jego populistyczne: tak trzeba, bo to zapalny spolecznie > region. Czytaj: Tak trzeba, bo górnicy to brutakne chamy. I do tego dobrze "uzbrojone" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: 81.210.88.* 26.09.03, 10:08 Są to na pewno b.trudne sprawy.Jestem za tym co mówi p.Kutz bo sama jestem Ślązaczką i także leżą mi na sercu te losy bezrobotnych górników.Alw w tym artykule dowiedziałam sie o "Bolesławie Smiałym" i Elektrowni.Może jeszcze raz zweryfikowac te decyzje.Co Ci ludzie beda robić ,nie można ich przeciez tak zostawić.A sprawa działaLNOSCI GOSP.TO NIEPOROZUMIENIE.jAKA MAJĄ PROWADZIC DZIAŁALNOŚĆ .ONI SIE NA TYM NIE ZNAJA.Pan Hausner też mi sie jawi jako człowiek dobrej woli ale tez jest prawda (bo mieszkam w bliskim sąsiedztwie Nadwislańskiej Spółki) że ci ludzie z kierownictwa zarabiaja krocie i to tez ludzi złości.Zyczę powodzenia.Panie reżyserze,może my ludzie ŚLaska jakos sie opodatkujemy aby im pomóc.Sama mam niewielkie dochody ale 100,-zł miesięcznie na taki fundusz bym zadeklarowała.pod warunkiem oczywiscie że władze górictwa zrezygnuja z swoich wielkich dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliaszsz 4 kopalnie IP: *.icpnet.pl 26.09.03, 10:12 Jeżeli chcą zlikwidować 4 kopalnie, które są dobre - jak twierdzi p. Kutz - to gdzie są te złe? Niech p. Kutz wskaże choc jedną inną, która bardziej "zasługuje" na likwidację. Niech odważnie nazwie ją po imieniu - i z całą premedytacją pozbawi się kilku tysięcy głosów w natępnych wyborach. Cały czas słyszymy, że kalkulacje ministerstwa są złe, że to pomyłka. A kalkulacje lobby śląskiego są tylko wtedy na plusie, kiedy doliczą państwowe dotacje, MOJE PIENIĄDZE. Dziękuję za węgiel, nie chcę do niego dopłacać, bo mnie na to nie stać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: 4 kopalnie IP: 157.25.139.* 26.09.03, 10:29 Nikt ci nie każe dopłacać. Ale spróbuj nie dopłacić. Czy masz taki wybór? Bo ja nie. Ja też nie mam zamiaru dopłacać do głupoty polityków, a muszę. Bo to ich głupi wymysł, uważają że za 30 srebrników przekupią Ślązaków. Jak byś posłuchał dobrze to byś wiedział, że mamy gdzieś ich osłony, a gdyby kopalnie przeszły w prywatne ręce (S.A.) to dawno by nikt nie musiał płakać ile to na Śląsk trzeba pieniędzy. Po drodze i tak te pieniądze się stracą. Gospodarzy nałożonych na kopalnie przez Rząd wywalić na zbity pysk, górnikom zabrać ekwiwalent, zmienić w S.A. kopalnie, pozamykać nierentowne ściany (a nie kopalnie), pozrywać umowy z zachodem, itd. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz DLACZEGO??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.03, 11:28 Dlaczego biedaszyby są rentowne?? Dlaczego węgiel w torbach papierowych po 10 kg kosztuje w Gdańsku 8,50 PLN (850,00 za tonę) i nie można go kupić ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: 212.108.3.* 26.09.03, 10:15 Czytajac te rozmowe, nie moglem sie powstrzymac od napisania jakie wrazenie zrobili na mnie dwaj jej glowni uczestnicy: Husner: rozsadne i przemyslane propozycje, choc majace, w mojej opinii, nikle szanse realizacji ze wzgledu na ich prawdopodobny sabotaz przez baronow weglowych i tych z SLD Kutz: relikt przeslosci komunistycznej, zamkniety na jakiekolwiek racjonalne argument i postrzegajacy swiat w ramach teorii spiskowej (oni preciwko nam). Jednoczesnie uzala sie na szczegolna (zla) sytuacje Slaska. Najwyrazniej nie ma pojecia co sie dzieje w innych regionach kraju. Z takim klapkami na oczach nie daleko juz do fundamentalizmu i smierci rozumu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beczka JOLANTA K. NA PREZYDENTA !!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.09.03, 10:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy górnicy IP: *.katowice.supermedia.pl 26.09.03, 10:46 Rozumiem problem ponieważ mieszkam w sosnowcu, gdzie zamknieto już prawie wszystkie kopalnie, ale nie solidaryzuje sie z górnikami.Pracuję w prywatnej firmie, gdzie pracownicy nie mają żadnych praw a mnóstwo obowiazków i nikogo nie obchodzi nasz los poza nami samymi.Więc z jakiej paki mam interesować sie losem górników? jest tp smutne, ale takie są fakty...górnicy, kolejarze, policjanci, lekarze...z nimi trzeba sie liczyć, a co z resztą uczciwych, ciężko pracujących Polaków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrko Re: górnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 11:34 Dlatego masz się gnojku solidaryzwoać z gornikami i problemem Śląska , bo gdy rynek pracy wejdzie kolejne sto tysięcy bezrobotnych i głodnych, twoj pracodawca zamiast ciebie zatrudni innego- za mniejsza forse . I byłby głupi, gdyby tak nie zrobił. Baz spokojny, głupi nie ejst. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy Re: górnicy IP: *.katowice.supermedia.pl 26.09.03, 12:13 zatrudni na moje miejsce górnika???? porabało cię? akurat w mojej firmie górnik nie ma czego szukać.I co? mam w ramach solidarnosci wyjsc na ulice? ale ja jestem w pracy teraz! jak wyjde na ulice to szef na bank mnie wywali..he,he. A powiedz mi, czy reszta Polski się z nimi solidaryzuje? jakoś nie zauwazylem...Śląsk jest powszechnie uwazany za wrzód na dupie i tyle.A ty? czemu siedzisz przed kompem zamiast demonstowac z twoimi kochanymi górnikami??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: górnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 13:21 A, rozumiem głupolu,z e jesteś jedynym w Polsce specjalista w swojej dziedzinie.. ale na pewno jestes z a głupi aby zrozumiec ,ze twoja sytuacja na rynku pracy jest równie pewna co górnika . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy Re: górnicy IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 26.09.03, 14:26 Ej,gosciu,przestań mnie wyzywać, bo ja ciebie nie wyzywałem! albo podaj mi swoj numer to inaczej pogadamy, chyba ze sie boisz...A swoja sytuacje akurat znam lepiej niz ty, wiec nie chrzan bo z tego co piszesz wynika ze kompletnie nie rozumiesz tematu...wiec jak sie nie boisz to dawaj numer, a jak sie boisz to spadaj na drzewo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geruestaw Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: *.szczecin.mm.pl 26.09.03, 11:33 Kutz jest zwyczajnym ignorantem! Rozmowy o gospodarce nie mogą nosić barw partyjnych. Winę ponosi zarówno lewica jak i prawica. W latach 70-ch podległy mi pracownik zrezygnował z pracy na budowie i wyjechał na Śląsk. Po roku przyjechał w odwiedziny w mundurze górnika. W rozmowie przyznał się że w kopalni na dole napracuje się mniej a zarobki ma 3x większe. Po nim przyjeżdżali do naszej firmy werbownicy z różnych kopalń. Wielu pracowników wyjechało z tego powodu na Śląsk. Niektórych miałem okazję odwiedzać. Osobiście zazdrościłem im warunków w jakich mieszkali (nowe mieszkania,talony na pralki, telewizory, samochody). Przed powrotem do domu, w Katowicach robiłem zakupy(art. spożywcze). W Szczecinie tego nie można było kupić w wolnej sprzedaży. Z powodu braku mieszkania, wyjechał również mój brat. Po roku do nowego mieszkania sprowadził żonę z dziećmi. W taki sposób na Śląsk przyjechało b.dużo ludzi. Ludzi tych wręcz rozpieszczano, aż uznali, że im się to należy i tak już pozostanie na zawsze. Dzisiaj mówią o sobie "my Ślązacy". Za to ponosi besprzecznie winę PZPR i jej dziecko SLD. Po zmnianie ustroju, do której osobiście się dokładałem od już od roku 1968, 1970, 1980 itd, prawica upojna swoim sukcesem poszła na populizm. Zamiast brać się za restrukturyzację wykonała ruchy pozoracyjne. Tak zaczęła się dzika prywatyzacja. Człowiek będący jednego dnia rolnikiem lub handlowcem ze stoiskiem na łóżku składanym, następnego dnia stawał się wielkim biznesmenem dzięki kolesiom i oszustwom. Rośli również w siłę etatowi "towarzysze związkowcy", rosły także ich pobory. Dzisiaj ich rola polega na wywoływaniu zamieszek w coraz to innych gałęziach gospodarki. Wykazują w taki sposób związkowcom potrzebę dalszego istnienia pseudo działaczy, którzy tylko straszą pracowników gospodarką rynkową w trosce o własne dochody. Obiecują pracownikom złote góry a na horyzoncie widać już kolejne wybory, przyda się taka maszynka do głosowania. Miną wybory i znowu wszystko będzie po staremu. Jeżeli obecny rząd lewicowy nie dokona tych zmian, prawica będzie ich właśnie za to obwiniać. Jeżeli zmiany zostaną dokonone, prawica podburzając niezadowolone grupy społeczne wywoła zamieszki i również winę za to zrzuci na rząd lewicowy. Następnie prawica po ewentualnie(?) wygranych wyborach, wykona znowu pozorowane działania tłumacząc to tym, że to właśnie lewica pozostawiła gospodarkę w takim strasznym stanie. Przyjdą kolejne wybory, niezadowolone społeczeństwo wymieni teraz prawicę na lewicę i scenariusz powtórzy się po raz kolejny. Pozostaje już tylko nadzieja że elity rządzące zmienią swój sposób myślenia i nieco odpartyjnią gospodarkę. Przestaną ulegać naciskom różnych grup społecznych. Drenować kieszenie najniżej zarabiających. Pozamykają złodzieji z ław poselkich i senackich, chroniących się nadal za imunitetem. Może być tak, że nadal będą to tyko moje marzenia. Mam jednak nadzieję, że młode pokolenie doprowadzi nas do "normalności"?! Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku 26.09.03, 11:57 Gość portalu: geruestaw napisał(a): > Pozostaje już tylko nadzieja że elity rządzące zmienią swój > sposób myślenia i nieco odpartyjnią gospodarkę. Przestaną ulegać > naciskom różnych grup społecznych. Drenować kieszenie najniżej > zarabiających. Pozamykają złodzieji z ław poselkich i senackich, > chroniących się nadal za imunitetem. Może być tak, że nadal będą > to tyko moje marzenia. Mam jednak nadzieję, że młode pokolenie > doprowadzi nas do "normalności"?! nie liczyłabym na " nadzieja że elity rządzące zmienią swój sposób myślenia i nieco odpartyjnią gospodarkę" jako grupa-na pewno nie jako jakakolwiek partia-na pewno nie to jest teraz przecież ich "chlebuś z masłem "jako dodatek do całej posiadanej reszty czy jest wyjście z tego kotła niemożliwości? jest, moim zdaniem najpierw trzeba zmienić jeden zapis w kodeksach prawniczych niech od pewnego pułapu posiadania UDOWODNI SWOJĄ NIEWINNOŚĆ ten co startował w 89r z niczym. d_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rx Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: *.multicon.pl / 192.168.30.* 26.09.03, 11:57 do pana Kutza: mam dosc finansowania gornictwa z moich podatkow i wcale mnie nie intersuje czy gornicy sie przekwalifikuja czy zaczna jesc trawe... do pana Hausnera: czy nie zauwazyl pan ze gornicze protesty to doskonala okazja do obciecia finanasowania, im wiecej panstwo daje tym wieksze protesty moze czas powiedziec dosc i zapraszamy panow gornikow po pieniadze do banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slash Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: 213.158.195.* 26.09.03, 12:26 Podajcie mi choć jeden logiczny argument dlaczego zwalniany górnik ma być inaczej traktowany niż zwalniany piekarz z kilkuosobowej firmy, codziennie kilkuset takich "piekarzy' traci pracę - także na Śląsku! - i muszą sobie radzić. Bezrobocie to największy problem w Polsce ale wszyscy powinni być traktowani równo, jeśli dopłacamy do kopalni to powinniśmy dopłacać także do kilkuosobowych firm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: *.devs.futuro.pl 26.09.03, 22:00 Gość portalu: rx napisał(a): > do pana Kutza: mam dosc finansowania gornictwa z moich podatkow > i wcale mnie nie intersuje czy gornicy sie przekwalifikuja czy > zaczna jesc trawe... > do pana Hausnera: czy nie zauwazyl pan ze gornicze protesty to > doskonala okazja do obciecia finanasowania, im wiecej panstwo > daje tym wieksze protesty moze czas powiedziec dosc i > zapraszamy panow gornikow po pieniadze do banku Przy okazji nie zapomnij o KRUSie ,rolnikach , PKP no i dlaczego mamy dopłacać do Senatu który miał być zlikwidowany. Nie zapomnij o zakupie dla Millera bez przetargu ( czyli z złamaniem prawa ) iluś tam BMW i zakupie tonącego transpotera wojskowego ( który nie wiem po co nam jest potrzebny ). Nie zapomnij że Miller finansuje nasza wojnę w Iraku. A to też z twoich podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek POLSKA SKOŃCZY TAK JAK GÓRNICTWO IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.03, 13:39 Rozpocznę od zacytowania dwóch bciekawych fragmentów Cytat 1: "K.K.: No to jakie działania podjęto? J.H.: Ustanowiliśmy Fundusz Górnośląski i województwo katowickie otrzymało 100 mln zł, co było wtedy poważnym zastrzykiem... K.K.: ...ale kto to, na Boga, skonsumował!? J.H.: To niech Pan zapyta, co zrobiły elity śląskie. Bo ja będę o to pytał, jak pojadę w piątek [dziś - red.] na Śląsk. Tymi pieniędzmi nie zarządzała przecież Warszawa. K.K.: Ale o tym właśnie mówimy. Arystokracja węglowa założyła sobie różne spółki, ich właściciele biorą bajońskie pensje. Wytworzyła się elita regionalna, która przechwytuje te pieniądze, a wyście im te pieniądze dawali. Nie zmieniało to w ogóle sytuacji górników." Cytat 2 : "J.H.: Bardzo ważne wystąpienie w debacie sejmowej miał poseł Jan Olszewski, były premier, który powiedział, dlaczego jako szef rządu bał się restrukturyzacji górnictwa. Otóż właśnie ze względu na powiązania i układy. On się bał, że publiczne pieniądze, które zostaną przeznaczone na restrukturyzację górnictwa, zostaną zużyte do karmienia patologii gospodarczej, a nie na przemiany. A jednocześnie uważał, że jest zbyt słaby, żeby to przeciąć." ---------------------------------------------------------------- Kiedyś poprosiłem znajomego profesora historii Uniwersytetu Wrocławskiego, aby jednym zdaniem wskazał przyczynę rozbiorów Polski. Historyk wskazał na kupowanie przez magnatów i obce państwa głosów szlachty na wolnej elekcji. 1)Czy to się teraz nie powtarza ? Kupowanie głosów poselskich. Kupowanie ustaw sejmowych ( ustawy o mediach, ustawy o bipaliwach ). 2)Niemcy chcą od nas kupić połowę naszych głosów w parlamencie europejskim. Chcą nam zapłacić 7 miliardów euro za zgodę na odstąpienie od traktatu nicejskiego. 2)Jeżeli górnicy mają iść na bruk dlatego, że restrukturyzacja górnictwa jest niemożliwa, bo państwowe pieniadze nie trafiają do górników tylko karmią patologieczną dla gospodarki arystokrację węglową to powstaje pytanie : 3)Czy fundusze europejskie po wejściu do Unii będą zmarnowane w taki sam sposób jak fundusze na górnictwo? Czyli zostaną zużyte do wykarmienia patologicznej dla gospodarki grupy trzymającą władzę. Wtedy Unia dojdzie do wniosku, że w takiej sytuacji polskiemu społeczeństwu pomóc się nie da i wyśle je na bruk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koos Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.03, 14:23 Ja w sprawie likwidacji nierentownych kopalń: dlaczego węgiel z kopalni jest nierentowny a z bieda-szybu jest (ludziom opłaca się ryzykować życie żeby go wydobywac)? Może nierentowność kopalń powodowana jest za dużą ilością białych kołnierzyków i innych towarzyszy którzy na nich żerują. I pytanie do dziennikarzy, którzy nam ten problem przedstawiają, dlaczego tylko trzymają mikrofon, dlaczego nie drążą tematu w rozmowach z urzędnikami ministerstw czy kompanii węglowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktośśś Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.03, 14:46 Gość portalu: koos napisał(a): > Ja w sprawie likwidacji nierentownych kopalń: dlaczego węgiel z > kopalni jest nierentowny a z bieda-szybu jest (ludziom opłaca > się ryzykować życie żeby go wydobywac)? Może nierentowność > kopalń powodowana jest za dużą ilością białych kołnierzyków i > innych towarzyszy którzy na nich żerują. A "może" przyczyną jest różnica w dochodzie zwykłego górnika i przecującego w biedaszybie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: *.devs.futuro.pl 26.09.03, 21:29 Gość portalu: koos napisał(a): > Ja w sprawie likwidacji nierentownych kopalń: dlaczego węgiel z > kopalni jest nierentowny a z bieda-szybu jest (ludziom opłaca > się ryzykować życie żeby go wydobywac)? Może nierentowność > kopalń powodowana jest za dużą ilością białych kołnierzyków i > innych towarzyszy którzy na nich żerują. I pytanie do > dziennikarzy, którzy nam ten problem przedstawiają, dlaczego > tylko trzymają mikrofon, dlaczego nie drążą tematu w rozmowach z > urzędnikami ministerstw czy kompanii węglowych? Trafiłeś w sedno. Tylko przygłup Hausner( podobno prof. ) tego nie widzi. Górnicy to widzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lancet "DO ZLOBU HEJ PASTERZE.." IP: *.telia.com 26.09.03, 15:13 Re: Kutz kontra Hausner ? Przeczytaj komentowany artykul » Autor: Gosc: Hebe IP: *.crowley.pl Data: 25.09.2003 23:41 + odpowiedz na list ------------------------------- Gosc portalu: "Wujek" napisal(a): > - I tak to rozmowa dwoch "bonzow" przypomina rozmowe gluchego z > niemym.. Zarzuca kociol garnkowi ze usmolony... ============ Hausner nie ma pojecia o problemach Slaska. Slucha doradcow, bo sam od siebie tylko gladkie slowka pociska. :::::::::: - Mila "Hebe".. Sedno i istota manipulacji OBU panow - Kutza i Hausnera - polegala na tym, ze jeden nie odpowiedzial na pytanie Kutza czy to "czerwonego baro(a)na" Andrzeja Szarawarskiego, szykuje SLD na WLADCE Slaska, a z kolei tak lamentujacy nad zdychajacymi z glodu gornikami - Kutz, "udal ze deszcz pada" i "piepsznal" dyrdymalke kiedy prowadzacy dyskusje zapytal wlasnie Kutza o to, czy to prawda ze GORNICZE ZWIAZKI ZAWODOWE prowadza dzialalnosc gospodarcza, zarabiajac ok pol MILIARDA(sic!) zlotych rocznie - drac przy tym morde o odluzanie gornictwa.. Jeszcze ciekawsza byla informacja prowadzacego dyskusje o tym ze: - "W Kompanii Weglowej stale oddelegowanych do pracy zwiazkowej jest 189 dzialaczy, a powinno byc 90. Srednia ich pensja to 6 tys. zl." - I tu tez Kutz udal trupa.. A przeciez sa to ogromne pieniedze, i KONKRETNI ludzie z zwiazkowej "braci" gorniczej, robia kokosowe interesy.. a co z tego maja gornicy?? - Sam bym chcial byc jednym z owych 189 "dzialaczy" etatowych "prowadzacych dzialanosc gospodarcza".. - Jesli srednia ich ETATOWYCH zarobkow(nie liczac dochodow z owej "dzialanosci gospodarczej") to 6.000 zlotych - slownie SZESC TYSIECY zlotych - to jak to sie ma to SREDNIEJ krajowej i pewnie znaczy to, ze ci "rowniejsi" z "dzialaczy" zarabiaja i 20.00 tysiecy zlotych?? (a dlaczego nie??) - Byliby wiec oni tacy glupi by isc na jakies ugody z rzadem i podobne duperele? - Jacy oni - ci "dzialacze" sa, tacy sa.. ale z cala pewnoscia nie sa naiwni. - Naiwni nie zarabiaja w Polsce "PRZECIETNIE" 6.000 zlotych. - I tu ten "dobrotliwy" Slazak - Kutz, starannie pominal owa kwestie "bicia money" na gornictwie przez ich wlasnych DZIALACZY ZWIAZKOWYCH.. przypadek?? - Aha.. "jedzie mi czolg"??? Zastanawiajace jest tylko to, ze nikt z dyskutujacych, nie dostrzegl i nie podjal tych dwoch jakze istotnych i interesujacych watkow, koncentrujac sie na pyskowkach, bzudrach i pierdolach.. lancet (przez moment "Wujek"..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Pomysła mam na miarę Nagrody Nobla IP: *.acn.waw.pl 26.09.03, 21:36 pomysła mam na miarę Nagrody Nobla Autor: Gość: babariba IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl Data: 26.09.2003 15:40 + odpowiedz na list ------------------------------------------------------------------------------ oddajemy hajerom na własność za DARMO wszystkie gruby. Do grona właścicieli dodajemy jeszcze Kutza, reżysera, senatora, piewcę śląskich indianerów, pierdołę. Niech se w SWOICH WŁASNYCH grubach indianery śląskie zarobią na dwanaście pensji oraz na barburkowe, trzynastkę i czternastkę i niech się od nas wszystkich odpierdolą. babariba, ojciec półhanysa Odpowiedz Link Zgłoś
machar Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku 26.09.03, 23:39 kawał huja którego wykrztałcił Śląsk p.HAŁSNER. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domanski z detroit Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: *.ipt.aol.com 27.09.03, 03:34 Niech Hausner siadzie do rozmow z gornikami a nie z Kutzem.Moge sluzyc pomoca w rozmowach , bo bylem delegatem na 1 szy Zjazd " Solidarnosci " w 1981 roku.W przerwach rozmow zapraszam do www.domanski-cartoons .com.A powazniej - trzeba zamykac kopalnie , ale te , ktore daja najmniej zyskow , najwiecej strat.Ale najpierw je sprywatyzowac , naprawic ekonomiczne metody wyliczania strat.Wowczas dopiero dowiemy sie ktore sa niewydajne. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Dla Śląska tylko program M Tatcher! 27.09.03, 03:39 Sława! A przeciwników rozpedzić pałami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubajaw Coz za chorobliwe bzdury wygaduje Pan Kutz! IP: *.acn.pl / 10.72.3.* 27.09.03, 15:03 Coz za chorobliwe bzdury wygaduje Pan Kutz?! Gornicy byli pupilkami i ostoja rezimu. Bardzo ciezko pracowali, ale w porownaniu z reszta Polakow za PRL zylo im sie po krolewsku. I co to ma za znaczenie kto zarzadzal Slaskiem skoro kopalnie sa nierentowne? A jezeli gornicy uwazaja ze sa rentowne to niech je sobie wezma! Jestem swiecie przekonany ze wiele z nich bedzie rentownych ale czesc na pewno upadnie ale to juz nie na nasz koszt. Jakze niepowaznym jest w dyskusji badz co badz ekonomicznej malowanie jakichs apokaliptycznych wizji biedy! To jak jest kazdy widzi, jak bylo wiekszosc wie, wiec nalezy rozmawiac o tym co zrobic. Kierowanie sie uczuciami zamiast zdrowym rozsadkiem prowadzi do nikad! A poza tym czemu Pan Kutz zapomnial o tym jak wygladaja popegeerowsie wsie, gdzie nikt sie nie zajaknal jak wywalali go na bruk w regionie gdzie bezrobocie jest trzy razy wyzsze niz na Slasku? I on nie dostal zadnej odprawy! A co maja powiedziec lodzkie szwaczki? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 A do tego fałszuje historię 27.09.03, 15:10 Śląsk przed 1939 miał autonomię i 90% stanowisk zajmowali Ślązacy. Wojewoda Grażyński był z Małopolski,ale był jednocześnie powstańcem śląskim z 1921. Ziętek właśnie w czasach II RP był posłem i burmistrzem Radzionkowa. Było ZABRONIONE zatrudnianie na Śląsku osób z innych województw bez uzyskania pisemnego zezwolenia. A za PRL Ziętek-Ślązaka rządził Śląskiem razem z Zagłębiakiem Gierkiem. W ekipie Gierka w Warszaiwe było mnóstwo ludiz ze Śląska : Pyka, Szlachcic, Szydlak, Szczepański Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Chyba chce sie do polityki dorwać demagog..? 27.09.03, 18:25 Gość portalu: kubajaw napisał(a): > Coz za chorobliwe bzdury wygaduje Pan Kutz?! > Gornicy byli pupilkami i ostoja rezimu. Bardzo ciezko pracowali, > ale w porownaniu z reszta Polakow za PRL zylo im sie po > krolewsku. > I co to ma za znaczenie kto zarzadzal Slaskiem skoro kopalnie sa > nierentowne? A jezeli gornicy uwazaja ze sa rentowne to niech je > sobie wezma! Jestem swiecie przekonany ze wiele z nich bedzie > rentownych ale czesc na pewno upadnie ale to juz nie na nasz > koszt. > Jakze niepowaznym jest w dyskusji badz co badz ekonomicznej > malowanie jakichs apokaliptycznych wizji biedy! To jak jest > kazdy widzi, jak bylo wiekszosc wie, wiec nalezy rozmawiac o tym > co zrobic. Kierowanie sie uczuciami zamiast zdrowym rozsadkiem > prowadzi do nikad! A poza tym czemu Pan Kutz zapomnial o tym jak > wygladaja popegeerowsie wsie, gdzie nikt sie nie zajaknal jak > wywalali go na bruk w regionie gdzie bezrobocie jest trzy razy > wyzsze niz na Slasku? I on nie dostal zadnej odprawy! A co maja > powiedziec lodzkie szwaczki? Sława! Pozatem gdy czytam Kutza, to jakbym czytał płomiennego komunistę... Facet chyba jest analfabetą ekonomicznym, zreszta swoje filmy robił też nie po to aby sprzedawawać bilety, ale na garnuszku państwa, którego przecież również był pupilkiem... My mamy dopłacać do kopalń, bo tepym kopidołom nie chce się nauczyć żadnego pozytecznego zwodu..? Ale filmowcy w PRL "cierpieli biedę"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Chyba chce sie do polityki dorwać demagog..? IP: 157.25.139.* 01.10.03, 07:21 Bzdury panie Ignoran pleciesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: 157.25.139.* 01.10.03, 07:18 Bardzo, trafna uwaga. Wszyscy na Śląsku o tym wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zag.sosn Re: Debata Kutz kontra Hausner o Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 13:45 kutz kreuje się na wielkiego mediatora i zwolennika rozmów i kompromisu.Mało już kto pamięta jak obrażał Zagłębiaków i podpuszczał na nich Ślązaków.Dlatego nigdy nie uwierzę w intencje tego hipokryty kutza Odpowiedz Link Zgłoś