Dodaj do ulubionych

Rydzykowi brakuje 600 mln zł miesięcznie.

14.10.03, 04:05
RM na skraju bankructwa. No cóż, wierni nie chcą finansować fanaberii
ojczylka R. Biedny ojczulek pewnie myslał, że wierni mają nadmiar pieniędzy,
z którymi nie wiedzą co zrobić. No cóz, każdy ocenia według siebie.

Snajper.
Obserwuj wątek
    • Gość: polishAM Re: Rydzykowi brakuje 600 mln zł miesięcznie. IP: *.nas15.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 14.10.03, 04:16
      ja mogę się tym zająć. Wypuszczę 60 mln akcji na nasz parkiet po 10 złotych za
      sztukę. Jaki problem?
      • neceser Re: Rydzykowi brakuje 600 mln zł miesięcznie. 14.10.03, 04:20
        Ty nie masz dostepu do tego. Po drugie, za tepy jestes i za maly. Bliski koniec
        tego barana. Nie bedzie LPR, ND i RM. Tak dziala demokracja.
        Na dodatek to mamy na niego nastepny bicz:
        NSA: Radio Maryja będzie musiało przedstawiać sprawozdania finansowe

Marcin Musiał, vad 13-10-2003, ostatnia aktualizacja 13-10-2003 17:54

Naczelny Sąd Administracyjny uznał wczoraj, że Radio Maryja powinno
        przedstawiać Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji swoje sprawozdania finansowe

Sprawę przeciw KRRiTV wnieśli do NSA bracia redemptoryści, którym przed dwoma
        laty Rada wydała nową koncesję na nadawanie przez Radio Maryja programu o
        charakterze społeczno-religijnym. Zakonowi nie spodobał się jeden z zapisów
        koncesji, który nałożył na nadawcę obowiązek corocznego przedstawiania Radzie
        sprawozdań finansowych. Zwrócili się do KRRiTV o wykreślenie zapisu. Ich
        zdaniem nie można wymagać sprawozdania od osoby, która nie prowadzi
        działalności gospodarczej. Niekwestionowanym faktem jest bowiem, że zgodnie z
        ustawą o radiofonii i telewizji Radio Maryja jest "nadawcą społecznym". Rada,
        której zależy na przejrzystości finansowej toruńskiej rozgłośni odmówiła zmiany
        koncesji i oddaliła skargę redemptorystów. Według niej wymóg składania
        sprawozdań wynika właśnie z ustawy o radiofonii i telewizji. Ten obowiązek
        dotyczy bez wyjątku wszystkich nadawców i rozgłośni ojca Tadeusza Rydzyka nie
        zwalnia z niego ani konkordat, ani Ustawa o stosunku państwa do kościoła.

Zakon zaskarżył decyzję Rady do NSA. Argumentował, że ustawa o radiofonii i
        telewizji odsyła do ustawy o rachunkowości. Z kolei w rozporządzeniu ministra
        finansów do tej ostatniej jest powiedziane jasno, że jej przepisów nie "stosuje
        się do kościelnych osób prawnych nieprowadzących działalności gospodarczej".
        Zgodnie z rozporządzeniem kościelne osoby prawne prowadzą rachunkowość według
        zasad określonych przez wewnętrzne przepisy kościelne, dotyczące tych
        jednostek. Powołano się też, na ustawę o stosunkach państwa do Kościoła
        katolickiego, która m.in. zwalnia Kościół z prowadzenia dokumentacji
        podatkowej, a jego dochody z opodatkowania.

- Kościół, który nie prowadzi działalności gospodarczej nie ma obowiązku
        prowadzić dokumentacji w celach podatkowych, ale nie jest zwolniony z
        prowadzenia dokumentacji odpowiadającej wewnętrznym przepisom kościelnym. I
        właśnie o takie sprawozdanie chodzi radzie - mówiła wczoraj przed sądem mec.
        Magdalena Staniszewska, reprezentująca KRRiTV. W sądzie nie pojawił się nikt z
        Radia Maryja.

NSA oddalił skargę redemptorystów. Według sądu radio z Torunia, tak jak każdy
        inny nadawca ma obowiązek przedstawiania KRRiTV sprawozdań finansowych. Nie
        muszą one spełniać wymogów ustawy o rachunkowości, powinny jednak odpowiadać
        zasadom rachunkowości kościelnej określonym przez wewnętrzne przepisy
        kościelne. Według mec. Magdaleny Staniszewskiej orzeczenie i tak jest korzystne
        dla KRRiTV, bowiem jej zdaniem sprawozdania oparte na przepisach kościelnych
        powinny zawierać dane o źródłach finansowania stacji, na których Radzie zależy
        najbardziej. - Mogę powiedzieć, że ze spokojem czekałem na wyrok NSA w tej
        sprawie - powiedział nam Juliusz Braun, członek KRRiTV i jej były
        przewodniczący. - A to dlatego, że zapis znajdujący się w koncesji Radia Maryja
        jest dosłownie przeniesiony tam z Ustawy o radiofonii i telewizji. Cieszy mnie
        to, że sąd utrzymał generalną zasadę, mówiącą o konieczności składania
        sprawozdań finansowych. Jest to przede wszystkim istotna wykładnia dla samego
        Radia Maryja. Myślę, że teraz biegły będzie musiał ustalić, jak takie
        sprawozdanie finansowe, oparte o Ustawę o stosunku państwa do kościoła
        katolickiego, ma wyglądać. Z kolei KRRiTV będzie oceniała te sprawozdania co do
        zgodności z Ustawą o radiofonii i telewizji - dodaje Braun.

Gość portalu: polishAM napisał(a):

> ja mogę się tym zająć. Wypuszczę 60 mln akcji na nasz parkiet po 10 złotych
        za
        > sztukę. Jaki problem?
    • pan.scan Nie do końca sie z Toba zgodzę. 14.10.03, 04:21
      Nie aprobuję Rydzyka i jego osławionych 200.000 Żydów z Urugwaju, co to
      paszporty dostają na zawołanie w Ambasadzie PRL. A po to, by wykupić Polskę,
      potem Unię i zawładnąć światem. To brednie, każdy Normalny spluwa po trzykroć
      przez lewe ramię na taki tekst.
      To radio daje ludziom samotnym, emerytom, ludziom zagubionym w dzisiejszym
      świecie odczucie bycia razem. Wspólnoty, wzajemnego podparcia się. Przez
      modlitwę i kontakt. Ich wiarę. Z przekory czasem słucham - słyszę, mimo mej
      niechęci - ich pragnienie bycia razem.
      Jeśli tym starym ludziom ma być przez to lepiej - należy im pomóc. Ludziom.
      Rydzyk kiedyś będzie musiał się rozliczyć przed swoim Zwierzchnikiem.
      • Gość: polishAM Re: Nie do końca sie z Toba zgodzę. IP: *.nas15.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 14.10.03, 04:34
        Ojciec Rydzyk tak powiedział? Wiem, że ambasady Płd. Ameryki są zatłoczone
        Żydami, ale Urugwaj to mały kraj. Poza tym to rozmówcy podają takie fakty, a
        nie Ojciec Rydzyk. Czy osobiście słyszałeś, czy przeczytałeś to gdzieś i teraz
        powtarzasz? Pamiętaj, że rozmówcy mają prawo mówić co chcą.
        • pan.scan A poszukaj sobie. I tak znajdziesz to, co Tobie 14.10.03, 04:49
          pasuje. Rozgłośnia Harcerska to to nie jest. Masz tam w MP3 fragmenty audycji.
          Żyd Żyda Żydem goni. Co ci pasuje - bo jak sam pisałeś - wszystko Ci się z
          Zydem kojarzy. Współczuję.

www.radiomaryja.pl.eu.org/slownik.html#nowakjr
      • camrut A ja z Toba 14.10.03, 04:34
        Rydzyk z pewnoscia im nie pomogl - nienawisc nie konserwuje az tak 'dobrze' a
        spiskowe teorie dziejow nie sa panaceum na starosc.
        ....
        'wpolnota' jak Ty to nazywasz i 'jednoczenie sie' - to jeszcze za malo by
        mowic o pozytywnym przekazie - wszak nazisci tez sie jednoczyli i dawali sobie
        wzajemne swiadectwo poparcia (...)
        ....
        A co z tymi ludzmi???
        Coz..za nich odpowiedzialny jest kosciol - przeciez to on aprobowal ta
        rydzykowa zonglerke uczuciami - w koncu zobaczymy jak kk dba o swoich
        najzagorzalszych wiernych
        ....
        K.R.
        • Gość: polishAM Re: A ja z Toba IP: *.nas15.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 14.10.03, 04:37
          Ty się wypowiadasz za katolików. Jakim prawem? My katolicy życzymy sobie
          takiego Radia Maryja jakim ono jest. Ty możesz jedynie płakać z tego powodu.
          • camrut Re: A ja z Toba 14.10.03, 04:50
            no i placze ze smiechu surprised)...
            ....
            ps. a propos Philadelphia...macie tam zasiegsmile) - to tak w ramach wypowiadania
            sie na 'bliskie tematy' smile)?
            ....
            buachachachachachachachachcachachcacha
            K.R.
            • Gość: polishAM Re: A ja z Toba IP: *.nas15.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 14.10.03, 05:14
              Sorry, Ty jesteś niezrównoważona.
              • camrut Re: A ja z Toba 14.10.03, 05:16
                powiedzial/ napisal sluchacz Radia MAryja z Philadelphia smile))
                ....
                I jak sie z was tu nie smiac smile)?!
          • Gość: Blong ty sie wypowiadasz za wszystkich katolikow IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 05:49
            a co ci katolicy ktorzy sobie nie zycza radia maryja takim jakim jest teraz ?
            to nie katolicy ?
            • pollak Re: ty sie wypowiadasz za wszystkich katolikow 14.10.03, 19:50
              Gość portalu: Blong napisał(a):

> a co ci katolicy ktorzy sobie nie zycza radia maryja takim jakim jest teraz ?
              > to nie katolicy ?

To pieronkowaci. To taka sekta w łonie KK, której guru jest kard. Glemp. smile
              • Gość: Blong Re: ty sie wypowiadasz za wszystkich katolikow IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 21:27
                a nie jest odwrotnie ze ta mniejszosc katolikow co chce radia maryja takim
                jakim jest to sekta ktorej guru to Al Rydzykone ? smile
                • pollak Re: ty sie wypowiadasz za wszystkich katolikow 14.10.03, 23:17
                  Gość portalu: Blong napisał(a):

> a nie jest odwrotnie ze ta mniejszosc katolikow co chce radia maryja takim
                  > jakim jest to sekta ktorej guru to Al Rydzykone ? smile

Skąd, Rydzyk ma poparcie. Gdzie ta większość słuchająca Radia Józef? smile
        • pan.scan Szanowna Camrut, 14.10.03, 04:44
          W dupie mam Rydzyka i jego "dzieło", jego żonglerkę. I wspólnoty nazistów.
          Mnie chodzi tylko o poczucie wspólnoty starych ludzi. To radio im to daje.
          Znam to z oglądu i wiem co to dla nich znaczy. W dupie mają ideo, politykę.
          Chcą być razem. Wczuj sie w SAMOTNOŚĆ starego człowieka.
          A że odmawiają zdrowaśki - chwała Bogu, można przecież i Międzynarodówkę.
          Ich wybór.
          Tylko tyle.
          • neceser Jednosc i wspolnota antysemitow? 14.10.03, 04:51
            czyzby to mialo byc dobre? Ale to nie wybor Rydzyka. On jest teraz na
            slizgawce. W dol. Beda go meczyc o kazda linie budzetu. Do sadu ciagac, az
            zbankrutuje. Niech zyje demokracja,precz z nazizmem. LPR tez zginie razem z nim.

.scan napisała:

> W dupie mam Rydzyka i jego "dzieło", jego żonglerkę. I wspólnoty nazistów.
            > Mnie chodzi tylko o poczucie wspólnoty starych ludzi. To radio im to daje.
            > Znam to z oglądu i wiem co to dla nich znaczy. W dupie mają ideo, politykę.
            > Chcą być razem. Wczuj sie w SAMOTNOŚĆ starego człowieka.
            > A że odmawiają zdrowaśki - chwała Bogu, można przecież i Międzynarodówkę.
            > Ich wybór.
            > Tylko tyle.
            • pan.scan Tak, znam wyrok NSA. Słusznie - nie będzie świętej 14.10.03, 05:03
              krowy. Jak nie zarobi uczciwie - padnie. Może z pierdlem?. Ale to jest jedna
              strona medalu. Druga to ci ludzie, o których piszę. O prostych, starych
              ludziach. Co to na pożar trzymają obraz Panienki, która ich obroni. Im nie
              chodzi o Żydów i cały Rydzykowy fajans. Prości ludzie, chwalący na swój sposób
              Pana. Polscy, katoliccy chasydzi. Ja z szacunkiem przechodzę obok takich
              zjawisk, gdyż wymagam tego samego wobec innych wyznań i swego ateizmu. Zmienisz
              to? W jakim celu?
              Ja nie chcę, niech mają swoje chwile szczęścia. Krócej im niż nam.

• felicia Re: Tak, znam wyrok NSA. Słusznie - nie będzie św 14.10.03, 15:32
                pan.scan napisała:

> krowy. Jak nie zarobi uczciwie - padnie. Może z pierdlem?. Ale to jest jedna
                > strona medalu. Druga to ci ludzie, o których piszę. O prostych, starych
                > ludziach. Co to na pożar trzymają obraz Panienki, która ich obroni. Im nie
                > chodzi o Żydów i cały Rydzykowy fajans. Prości ludzie, chwalący na swój
                sposób
                > Pana. Polscy, katoliccy chasydzi. Ja z szacunkiem przechodzę obok takich
                > zjawisk, gdyż wymagam tego samego wobec innych wyznań i swego ateizmu.
                Zmienisz
                >
                > to? W jakim celu?
                > Ja nie chcę, niech mają swoje chwile szczęścia. Krócej im niż nam.
                >
                Scanie, ci staruszkowie, których tak wzruszająco opisałeś, to również...
                wyborcy. A RM, poza swoją religijną działalnością (można się zastanawiać, czy
                istotnie prowadzoną w duchu katolicyzmu, a nawet, szerzej, chrześcijaństwa???),
                zajmuje się polityką. Namawia tych staruszków do dokonywania wyborów, które
                mają skutki dla nas wszystkich. A także naszych dzieci.
                Oczywiście, wolno im (i RM, i staruszkom) odnajdywać się we wspólnocie.
                Ja się cieszę, że jest demokracja, ale ona i mnie pozwala oceniać działalność
                RM jako szkodliwą. Bo, między zdrowaśkami, tworzy wspólnotę nienawiści.
                Dodatkowo kult O. Rydzyka nie świadczy o katolickim charakterze tej rozgłośni.
                A jeżeli brakuje kasy na prowadzenie radia? To się je zamyka.
                Ze staruszkowie zostaną samotni? Kościół jest na tyle zamożny, że powinien
                zadbać o swoich wiernych i prowadzenie prawdziwie katolickiej rozgłośni.
              • Gość: Krzys52 Re: Tak, znam wyrok NSA. Słusznie - nie będzie św IP: *.proxy.aol.com 14.10.03, 23:26
                Ja z szacunkiem przechodzę obok takich zjawisk, gdyż wymagam tego samego wobec
                innych wyznań i swego ateizmu.
                .
                ::
                No nareszcie Scan. Dziekuje. Teraz wiem w koncu z kim mam do czynienia. smile)
                Jeszcze jeden ateista-klerykal.
                Gratuluje.
          • camrut Drogi pan.scan. 14.10.03, 05:08
            O widzisz. Ja to widze inaczej.

Nie o przynaleznosc kategorialna tu idzie - czyli czy cos definicyjnie podpada
            pod 'jednoczenie sie' i 'wspieranie' ( bo to jak wspomialam wczesniej mozna
            rownie dobrze przypiasac mafii, nazi, i innym) - a co przynajmniej dla mnie
            najwazniejsze - o jakosc takiej wspolnoty, jaki niesie ze soba przekaz itp.
            ....
            Rydzyk zonglujac uczuciami OSAMOTNINYCH ludzi, manipulowal nimi tak, ze Ci
            sklonni byliby drugiego, co twierdzi inaczej, utopic w wodzie swieconej - w
            poczuciu,ze robia dobrze.
            Przekaza polityczny tez byl wazny - to na jego zasadzie budowano przeciez
            spiskowe teorie dziejow przeciwko masonom i Zydom - czyli w przypadku Radia
            Maryja tzw. twardy rdzen jednoczacy - a nie przy uzyciu 'Zdrowasiek'.
            ....
            Nie uwazam,ze robienie ludziom - tym bardziej oslabionym, zmeczonym, starszym,
            zaslugujacym jak najbardziej na szacunek - wody z mozgu jest czyms dobrym.
            W sektach tez wszyscy sa zadowoleni - a jakos wszyscy sie zgadzamy co do ich
            zgubnej roli.

Rydzyk dal ich az nadto przekraczajac granice nie tylko czegos co nazywamy
            szumnie 'poprawnoscia polityczna' - ale posunal sie o wiele dalej
            wykorzystujac naiwnosc i slabosc starszych osob dla swoich celow. Poniewaz to
            odbywalo sie za cicha, bo cicha (nie bylo jasnego sprzeciwu) ze strony
            kosciola - do kk nalezy teraz ruch.

Przeciez jesli tym elementem zjednoczenia maja byc jak sugerujesz 'zdrowaski'
            w kk nie powinno im tego zabraknac.

> A że odmawiają zdrowaśki - chwała Bogu, można przecież i Międzynarodówkę.
            > Ich wybór.
            > Tylko tyle

W zasadzie wszystko mozna - byle nie naruszac nietylaknosci zarowno
            psychicznej jak i fizycznej innych - Rydzyk z Radiem MAryja sie tu niestety
            nie miesci

pozdrawiam
            K.R.

• pan.scan Wybacz. Pora bandycka, 14.10.03, 05:12
              a wiek starczy swoje prawa ma. Wrócę jutro/dziś.
              Termofor czeka.
              Uszanowanie.
              S.
        • Gość: Krzys52 Re: A ja z Toba IP: *.proxy.aol.com 14.10.03, 04:50
          Coz..za nich odpowiedzialny jest kosciol - przeciez to on aprobowal ta
          rydzykowa zonglerke uczuciami - w koncu zobaczymy jak kk dba o swoich
          najzagorzalszych wiernych
          ....
          .
          Dobrze to ujelas, Kamilo - "zonglerka uczuciami". Tak dobrze, ze az
          zdecydowalem sie wpisac w tym - tfu, tfu, na psa urok - watku.
          .
          No i zdecydowanie takze masz racje, ze to kk opowiedzialny jest za to a nie
          jakis Rydzyk. Ten jest tylko figurantem-pozorantem, a w rzeczywistosci
          obsluguje koscielny wydzial dla biednych. Tak jak ten jezuita ktory obslugiwal
          wydzial dla intelektualistow-artystow i dziwowal sie ze Nieznalska trafila do
          sadu. Rydzyk akceptowany jest przez jego zwierzchnosc bo trzyma tych ludzi w
          kosciele i przy kosciele. Gdyby nie mieli Rydzyka to moze posluchaliby jakiegos
          protestanckiego nawiedzonego.
          I doprawdy nie wiem czy ten polski inteligent udaje tylko, ze wierzy w wolne
          loty Rydzyka, czy naprawde wierzy...
          .
          Serdecznosci
          K.
          • camrut ja z Toba :) 14.10.03, 05:22
            no wlasnie Krzysiu, strasznie mnie ciekawi dalszy rozwoj sprawy.

Ciekawe, co zrobi kosciol - jak zagospodaruje trzode po Rydzyku - no i w koncu
            jak odnajdzie sie w nowej rzeczywistosci sam ojciec dyrektor smile)???
            ....

Gdyby mnie ktos pytal o zdaniesmile - stawiam na to,ze wyjedzie z kraju.

serdecznosci surprised)
            K.R.
            • Gość: Krzys52 Re: ja z Toba :) IP: *.proxy.aol.com 14.10.03, 05:45
              no wlasnie Krzysiu, strasznie mnie ciekawi dalszy rozwoj sprawy.

Ciekawe, co zrobi kosciol - jak zagospodaruje trzode po Rydzyku - no i w koncu
              jak odnajdzie sie w nowej rzeczywistosci sam ojciec dyrektor smile)???
              ....

Gdyby mnie ktos pytal o zdaniesmile - stawiam na to,ze wyjedzie z kraju.

serdecznosci surprised)
              K.R.
              .
              ::
              Trudno powiedziec, Kamilo, kiedy rozpocznie sie ow dalszy rozwoj sprawy, a
              jeszcze truniej - jaki on bedzie. Facet zrobi to co mu kaza. Nie jest
              mlodzikiem i dla niego nie ma zycia poza kk, a wiec podporzadkuje sie. Osobscie
              nigdy nie wierzylem w jego mozliwe oderwanie sie itp. On jest czlowiek kk
              takim pozostanie.
              Sadze, ze jego odejscie nie nastapi tak szybko. Najpierw ekonomia musialaby sie
              poprawic a biednych wydatnie ubyc. On musi nimi manipulowac, pocieszac ich,
              odgrazac sie ze oni razem wezma sie za to wszystko juz niedlugo (jak tylko
              przyjdzie czas), on musi wyrazac ich kretynskie pobozne zyczenia oraz prostacko-
              debilne poglady na to co wokol nich - on jeszcze dlugo bedzie potrzebny do
              kontrolowania tej masy. A gdy ekonomia sie poprawi itp. wowczas przestanie byc
              potrzebny, az tak. Moze nawet nigdzie nie wyjezdzac i pozostac z tym swoim
              radyjem. Tyle ze zmniejszy zasieg swego oddzialywania jak i agresywnosc -
              stanie sie mniej radykalny. Gdy jego odchamianie zsynchronizowane bedzie z
              coraz to malejacym zapotrzebowaniem na Rydzyka, wowczas parafianie nawet nie
              zauwaza, ze ten ich Rydzyk to juz nie ten sam Rydzyk.
              Takze ewentualny brak szmalu da o sobie znac w postaci skromniejszego kramu pod
              jego zarzadzaniem.
              .
              Serdecznosci (...) surprised))
              K.

• camrut Re: ja z Toba :) 14.10.03, 05:54
                tak mnie natchnelo z tym wyjazdem - bo kiedys juz przeciez zwial, znakiem tym
                manewr ma opanowany...a nie wydaje mi sie on taki z tych cichych i oddanych -
                jesli czemus on zawierzyl to kasie i upodobal sobie stolek 'dyrektora'...
                ...
                ano zobaczymy;
                jesli kk wypnie sie na 'porydzykowcow' - da tylko tym samym swiadectwo
                swej 'skurwionej moralnosci'
                ...

(...) smile) - dziesiec razy surprised)
                K.R.
      • monopol Do Scana - o Rydzyku krytycznie 14.10.03, 07:28
        pan.scan napisała:

> Nie aprobuję Rydzyka i jego osławionych 200.000 Żydów z Urugwaju, co to
        > paszporty dostają na zawołanie w Ambasadzie PRL. A po to, by wykupić Polskę,
        > potem Unię i zawładnąć światem. To brednie, każdy Normalny spluwa po trzykroć
        > przez lewe ramię na taki tekst.

Otóż to. Sianie nienawiści rasowej to jedno z głównych zajęć Rydzyka. W tym
        kontekście zasługuje on na zdecydowaną krytykę, niezależnie od tego, co robi
        poza tym.

> To radio daje ludziom samotnym, emerytom, ludziom zagubionym w dzisiejszym
        > świecie odczucie bycia razem. Wspólnoty, wzajemnego podparcia się. Przez
        > modlitwę i kontakt. Ich wiarę. Z przekory czasem słucham - słyszę, mimo mej
        > niechęci - ich pragnienie bycia razem.

Niby masz rację. Cóż jednak dobrego wynika z utworzenia takiej wspólnoty, jeśli
        jej członkom robi się pranie mózgu i wpaja rasistowskie poglądy? Wspólnota
        rozmija się z nauką chrześcijan, staje się sektą, Rydzyk zostaje guru.

> Jeśli tym starym ludziom ma być przez to lepiej - należy im pomóc. Ludziom.

A może lepiej by było zaproponować coś w zamian? Jest to pole do popisu dla
        władz Kościoła Katolickiego. One jednak nie starają niczego zmienić.

> Rydzyk kiedyś będzie musiał się rozliczyć przed swoim Zwierzchnikiem.

Zapewne. Tymczasem jednak prowadzi swą działalność i wpaja ludziom swoje
        wątpliwe od strony etycznej idee. Powinien być rozliczony już dawno.

Pozdrawiam.
        • pollak Monopol 14.10.03, 19:45
          monopol napisał:

> Niby masz rację. Cóż jednak dobrego wynika z utworzenia takiej wspólnoty,
          > jeśli
          >
          > jej członkom robi się pranie mózgu i wpaja rasistowskie poglądy? Wspólnota
          > rozmija się z nauką chrześcijan, staje się sektą, Rydzyk zostaje guru.

Nie staje się. Wbrew pozorom (o czym nie informują bezstronne media) Rydzyk ma
          spore poparcie w Watykanie, sporej części biskupów i wielu środowisk, zakonów
          katolickich (np. Jasna Góra jest 'z Rydzykiem').... Ma jeszcze jedną niesamowitą
          zaletę, nie daje się Szatankom (Pieronkom), Życińskim czy innym postempowym
          Glempom. To oni są prwadziwą zakałą KK. Z tym sianiem nienawiści bym też nie
          przesadzał. Owszem, nie krępują się powiedzieć 'Żyd' a często zaproszą jakichś
          oszołomów, ale spójrz na program tego radia. To nie tylko gadanie o polityce.
          Poziom oszołomstwa w radiu jest wprost proporcjonalny do jadu sączącego się w
          stronę RM i Rydzyka.

> > Jeśli tym starym ludziom ma być przez to lepiej - należy im pomóc. Ludziom
          > .
          >
          > A może lepiej by było zaproponować coś w zamian? Jest to pole do popisu dla
          > władz Kościoła Katolickiego. One jednak nie starają niczego zmienić.
          >
          > > Rydzyk kiedyś będzie musiał się rozliczyć przed swoim Zwierzchnikiem.
          >
          > Zapewne. Tymczasem jednak prowadzi swą działalność i wpaja ludziom swoje
          > wątpliwe od strony etycznej idee. Powinien być rozliczony już dawno.

Jak myślisz, dlaczego nie jest? Miejmy nadzieję że prędzej rozliczą naszych
          pieronkowatych, którzy podpisują pakty z diabłem. To jest dopiero nowotwór na
          ciele Kościoła.

pozdrawiam
          • maretina Pollaku 14.10.03, 21:19
            pieronek nie jest zadnym szatankiem, to obraza!on w przeciwienstwie do ojca
            dyrektora nie nawoluje do nienawisci.
            rydzykiem sie brzydze. jest on przykladem antychrzescijanstwa.
            • Gość: pollak Re: Pollaku IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 22:13
              Czymże są audycje w RM w porównaniu do tego co wyprawiają szatanki?
              • snajper55 Re: Pollaku 14.10.03, 23:55
                Gość portalu: pollak napisał(a):

> Czymże są audycje w RM w porównaniu do tego co wyprawiają szatanki?

A co takiego konkretnie wyprawiają ? Bo co wyprawia Rydzyk, to wszyscy wiedzą.
                Sieje nienawiść do Żydów i buduje swoje imperium.

Snajper.
          • monopol Do Pollaka 14.10.03, 21:40
            pollak napisał:

> Nie staje się. Wbrew pozorom (o czym nie informują bezstronne media) Rydzyk ma
            > spore poparcie w Watykanie, sporej części biskupów i wielu środowisk, zakonów
            > katolickich (np. Jasna Góra jest 'z Rydzykiem')....

Poparcie pewnych przedstawicieli Kościoła Katolickiego nie zmienia faktu, że w
            radio Maryja są niekiedy (!) prezentowane treści niezgodne z nauką
            chrześcijańską. Poglądy rasistowskie, antysemityzm z pewnością nie mają nic
            wspólnego na przykład z przykazaniem miłości, które jest uznawane za
            najważniejsze przez wierzących.

> Ma jeszcze jedną niesamowit
            > ą
            > zaletę, nie daje się Szatankom (Pieronkom), Życińskim czy innym postempowym
            > Glempom. To oni są prwadziwą zakałą KK.

Czy mógłbyś wytłumaczyć na czym polega "zakalstwo" Pieronka i Życińskiego?
            Glempa pomijam, bo on jest nudny jak flaki z olejem i jeszcze nigdy nie
            powiedział nic mądrego.

> Z tym sianiem nienawiści bym też nie
            > przesadzał. Owszem, nie krępują się powiedzieć 'Żyd' a często zaproszą jakichś
            > oszołomów, ale spójrz na program tego radia. To nie tylko gadanie o polityce.
            > Poziom oszołomstwa w radiu jest wprost proporcjonalny do jadu sączącego się w
            > stronę RM i Rydzyka.

Prawdziwy chrześcijanin powinien umieć nadstawić drugi policzek. Nie odpowiada
            się złem na zło, ale dobrem. Rydzyk jakby o tym zapomniał. Ponadto na RM plują
            z określonego powodu - istnieje tu zasada przyczyny i skutku. Przyczyna tkwi w
            nienawiści rasowej prezentowanej przez niektóre osoby wypowiadające się w tym
            radiu.

Oczywiście, że radio ojca dyrektora to nie tylko polityka. To również modlitwa,
            rozważania religijne. Przeciwko temu akurat nie mam nic kompletnie.

> Jak myślisz, dlaczego nie jest? Miejmy nadzieję że prędzej rozliczą naszych
            > pieronkowatych, którzy podpisują pakty z diabłem. To jest dopiero nowotwór na
            > ciele Kościoła.

Pollaku wybacz, ale nie rozumiem powyższych słów. Na czym polega wspomniany
            przez Ciebie pakt z diabłem? Na chęci dostosowywania nauki Kościoła do
            dzisiejszych czasów? Świat się zmienia więc zmienia się i Kościół - to
            naturalne zjawisko. Gdyby tak nie było, tkwilibyśmy nadal w czasach Wielkiej
            Inkwizycji.

Pozdrawiam.
            • Gość: pollak Re: Do Pollaka IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 22:27
              monopol napisał:

> Poparcie pewnych przedstawicieli Kościoła Katolickiego nie zmienia faktu, że w
              > radio Maryja są niekiedy (!) prezentowane treści niezgodne z nauką
              > chrześcijańską. Poglądy rasistowskie, antysemityzm z pewnością nie mają nic
              > wspólnego na przykład z przykazaniem miłości, które jest uznawane za
              > najważniejsze przez wierzących.

Biorąc pod uwagę że skupia ono wokół siebie także sporo oszołomów, oraz jak by
              nie patrzeć na antenie dopuszczane są głosy słuchaczy, wśród których nie brakuje
              frustratów, nie jest aż tak źle.

> Czy mógłbyś wytłumaczyć na czym polega "zakalstwo" Pieronka i Życińskiego?
              > Glempa pomijam, bo on jest nudny jak flaki z olejem i jeszcze nigdy nie
              > powiedział nic mądrego.

Paktują z diabłem.

> Prawdziwy chrześcijanin powinien umieć nadstawić drugi policzek. Nie odpowiada
              > się złem na zło, ale dobrem. Rydzyk jakby o tym zapomniał. Ponadto na RM plują
              > z określonego powodu - istnieje tu zasada przyczyny i skutku. Przyczyna tkwi w
              > nienawiści rasowej prezentowanej przez niektóre osoby wypowiadające się w tym
              > radiu.

To niech plują na poszczególne osoby a nie po bolszewicku na całe środowisko
              związane z RM.

> Pollaku wybacz, ale nie rozumiem powyższych słów. Na czym polega wspomniany
              > przez Ciebie pakt z diabłem?

Na układaniu się z czerwonymi.

> Na chęci dostosowywania nauki Kościoła do dzisiejszych czasów?

To postempackie myślenie. Tu nie ma miejsca na kompromisy, obecnie nie pali się
              ludzi na stosach a dzisiejsze czasy to prawo dżungli. Nie wiem dlaczego miano by
              dostosowywać do tego uniwersalną naukę głoszoną przez Jezusa, a prezentowaną nam
              obecnie przez Kosciół pod natchnieniem Ducha Świętego. Ale po części rozumiem, w
              końcu jak to powiadają, papież też już stary i się dostosowac do świata nie
              potrafi, jakieś zakazy, ochronę życia itd. W końcu mamy XXI wiek...

> Świat się zmienia więc zmienia się i Kościół - to naturalne zjawisko. Gdyby
              > tak nie było, tkwilibyśmy nadal w czasach Wielkiej Inkwizycji.

Inkwizycja trwa nadal.
              • monopol Re: Do Pollaka 15.10.03, 18:39

> Biorąc pod uwagę że skupia ono wokół siebie także sporo oszołomów, oraz jak by
                > nie patrzeć na antenie dopuszczane są głosy słuchaczy, wśród których nie
                brakuj
                > e
                > frustratów, nie jest aż tak źle.

A może jednak nie jest dobrze? Ja rozumiem, że mamy demokrację i każdy ma prawo
                głosu, jednak Radio Maryja, to nie forum Gazety Wyborczej. Radio to
                reprezentuje określone środowisko, a konkretnie należy je wiązać z Kościołem
                Katolickim. Poglądy przeciwne nauce Jezusa powinny być przez pracowników tej
                rozgłośni krytykowane, oszołomów należałoby nakopać w tyłek za opowiadanie
                bzdur, wówczas wszystko byłoby w porządku.

> Paktują z diabłem.

To slogan Pollaku, słowa i tylko słowa, hasełko o charakterze populistycznym,
                brzmiące lekko Lepperem.

> To niech plują na poszczególne osoby a nie po bolszewicku na całe środowisko
                > związane z RM.

Na poszczególne osoby również plują, jako przykład służy tu sam dowodzący
                radiem. Ale to właśnie pojedyńcze osoby kształtują charakter medium. Spójrz na
                Telewizję Polską - tam też jedynie kilka osób robi złą robotę, jednak obrywa
                się całej tej instytucji.

> Na układaniu się z czerwonymi.

Tu konkretyzujesz na czym polega "pakt Pieronka z diabłem". Myślę, że to
                przesada. Ty uważasz inaczej, ponieważ Kościół poparł integrację z nielubianą
                przez Ciebie Unią Europejską. To nie był pakt, ale kompromis - Kościół otrzymał
                coś w zamian, co z punktu widzenia katolika jest dobre - mam tu na myśli
                utrzymanie zakazu aborcji. Dlaczego więc krytykujesz to postępowanie? Jeśli
                odmawiasz Kościołowi prawa do negocjowania z rządem spraw dla katolików
                istotnych i jesteś zwolennikiem rozdziału Kościoła i Państwa, nie możesz
                jednocześnie popierać poglądów reprezentowanych w RM.

> To postempackie myślenie. Tu nie ma miejsca na kompromisy, obecnie nie pali
                się
                > ludzi na stosach a dzisiejsze czasy to prawo dżungli. Nie wiem dlaczego miano
                b
                > y
                > dostosowywać do tego uniwersalną naukę głoszoną przez Jezusa, a prezentowaną
                na
                > m
                > obecnie przez Kosciół pod natchnieniem Ducha Świętego. Ale po części
                rozumiem,
                > w
                > końcu jak to powiadają, papież też już stary i się dostosowac do świata nie
                > potrafi, jakieś zakazy, ochronę życia itd. W końcu mamy XXI wiek...

Wybacz, ale coż znaczy słowo "postępacki"? To znów slogan, hasło mające jakiś
                bliżej nieokreślony związek z poglądami lewackimi. Nie wiem jak należy to
                łączyć z ewolucją Kościoła, która dokonuje się od setek lat.
                Owszem - nauka Jezusa jest uniwersalna, jednak w każdym czasie funkcjonuje ona
                w odmiennych realiach, kształtuje ludzi o innej wiedzy, pochodzących z różnych
                środowisk. Inny był Kościół pierwszych chrześcijan, inny był ten
                średniowieczny, inny jest też ten współczesny.
                Nie rozumiem dlaczego mieszasz do naszej dyskusji papieża, ponieważ ja o nim
                słowa nie napisałem, ponadto wbrew poglądom wielu ludzi, wcale nie uważam go za
                konserwatystę. Jesteś człowiekiem głęboko wierzącym, słyszałeś więc pewnie o
                Nowej Ewangelizacji, o "nowej wiośnie chrześcijaństwa", o której pisał właśnie
                Ojciec Święty. Po Soborze Watykańskim II doszło do wielu zmian w Kościele, stał
                się on bardziej otwarty na ludzi, wzrosło w nim znaczenie laikatu, zmienił się
                też obraz Boga przedstawiany przez duchownych ( a przynajmniej powinien się
                zmienić ). W tych wszystkich przemianach bierze aktywnie udział Jan Paweł II. I
                to dzięki niemu między innymi nastapiło pewne zbliżenie między dwoma religiami -
                katolicyzmem i judaizmem. Obecnie Kościół powinien dążyć do pojednania między
                przedstawicielami różnych wyznań, jednym z głównych celów Nowej Ewangelizacji
                jest stworzenie cywilizacji miłości, rozwija się z powodzeniem ruch
                ekumeniczny. W tej sytuacji antysemickie poglądy prezentowane w Radiu Maryja są
                nieco staroświecko, słychać w nich echo dawnych czasów. Archaiczny konserwatyzm
                Rydzyka i jemu podobnych ( a wielu ich jest niestety wśród polskich
                duchownych ) jest szkodliwy i sprzeczny z obecnym nurtem w Kościele Katolickim,
                reprezentowanym również przez Ojca Świętego.

> Inkwizycja trwa nadal.

Eee tam... Jej koniec nastąpił w XVIII wieku, we Włoszech chyba trochę później.
                Obecnie niektórzy jedynie myślą podobnie jak inkwizytorzy i chcieliby spalić na
                stosie Pieronkawink
                • Gość: pollak Re: Do Pollaka IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 15.10.03, 20:17
                  monopol napisał:

> A może jednak nie jest dobrze? Ja rozumiem, że mamy demokrację i każdy ma
                  > prawo głosu, jednak Radio Maryja, to nie forum Gazety Wyborczej. Radio to
                  > reprezentuje określone środowisko, a konkretnie należy je wiązać z Kościołem
                  > Katolickim. Poglądy przeciwne nauce Jezusa powinny być przez pracowników tej
                  > rozgłośni krytykowane, oszołomów należałoby nakopać w tyłek za opowiadanie
                  > bzdur, wówczas wszystko byłoby w porządku.

Radio to radio. Trzeba odróżnić głos Rydzyka od głosów słuchaczy.

> > Paktują z diabłem.
                  >
                  > To slogan Pollaku, słowa i tylko słowa, hasełko o charakterze populistycznym,
                  > brzmiące lekko Lepperem.

Poniżej sam piszesz o kompromisie. Więc to populistyczne hasełko całkiem nieźle
                  opisuje stan faktyczny.

> Na poszczególne osoby również plują, jako przykład służy tu sam dowodzący
                  > radiem. Ale to właśnie pojedyńcze osoby kształtują charakter medium. Spójrz na
                  > Telewizję Polską - tam też jedynie kilka osób robi złą robotę, jednak obrywa
                  > się całej tej instytucji.

Bo oni bezczelnie zabierają nasze pieniądze. To jest chore i trzeba z tym jak
                  najszybciej skończyć. Tam wszyscy robią złą robotę bo biorą naszą forsę.

> Tu konkretyzujesz na czym polega "pakt Pieronka z diabłem". Myślę, że to
                  > przesada. Ty uważasz inaczej, ponieważ Kościół poparł integrację z nielubianą
                  > przez Ciebie Unią Europejską.

Trudno mówić o poparciu całego Kościoła.

> To nie był pakt, ale kompromis - Kościół otrzymał
                  > coś w zamian, co z punktu widzenia katolika jest dobre - mam tu na myśli
                  > utrzymanie zakazu aborcji. Dlaczego więc krytykujesz to postępowanie? Jeśli
                  > odmawiasz Kościołowi prawa do negocjowania z rządem spraw dla katolików
                  > istotnych i jesteś zwolennikiem rozdziału Kościoła i Państwa, nie możesz
                  > jednocześnie popierać poglądów reprezentowanych w RM.

Sprzedajni biskupi zaprzedali wartości i Ojczyznę, w zamian za nic (dla Państwa,
                  bo dla siebie z pewnością wynegocjowali parę srebrników). Sprzedali Kraj
                  czerwonym którzy i tak będą dążyć do zalegalizowania nie tylko aborcji, ale
                  pedalstwa jak i innych zboczeń. Pchnęli nasz kraj w kierunku pedalskiej i
                  totalitarnej UE.

> > końcu jak to powiadają, papież też już stary i się dostosowac do świata ni
                  > e
                  > > potrafi, jakieś zakazy, ochronę życia itd. W końcu mamy XXI wiek...
                  >
                  > Wybacz, ale coż znaczy słowo "postępacki"? To znów slogan, hasło mające jakiś
                  > bliżej nieokreślony związek z poglądami lewackimi.

Związek ma bardzo bliski.

> Nie wiem jak należy to łączyć z ewolucją Kościoła, która dokonuje się od setek
                  > lat.

Teraz to ona dokonuje się na żądanie lewaków (np. ludzie nie związani z
                  kościołem pisza jaki ten kościół ma być, pouczają, dają rady, napominają i się
                  ich słucha bo to 'autorytety').

> Owszem - nauka Jezusa jest uniwersalna, jednak w każdym czasie funkcjonuje ona
                  > w odmiennych realiach, kształtuje ludzi o innej wiedzy, pochodzących z różnych
                  > środowisk. Inny był Kościół pierwszych chrześcijan, inny był ten
                  > średniowieczny, inny jest też ten współczesny. Nie rozumiem dlaczego mieszasz
                  > do naszej dyskusji papieża, ponieważ ja o nim słowa nie napisałem,

Bo jest głową Kościoła.

> ponadto wbrew poglądom wielu ludzi, wcale nie uważam go za konserwatystę.

Ci którzy Go za takiego mają, nawet nie wiedzą jak bardzo się mylą wink

> Jesteś człowiekiem głęboko wierzącym, słyszałeś więc pewnie o Nowej
                  > Ewangelizacji, o "nowej wiośnie chrześcijaństwa", o której pisał właśnie
                  > Ojciec Święty. Po Soborze Watykańskim II doszło do wielu zmian w Kościele,

Co by nie mówić, ale to co zrobiono z Kościołem po tym soborze jest co najmniej
                  kontrowersyjne.

> stał się on bardziej otwarty na ludzi,

Był otwarty.

> wzrosło w nim znaczenie laikatu,

To źle. Bo ten laikat zaczyna mówić jaki ten Kościół ma być (co przysługuje
                  kapłanom i magisterium kościoła).

> zmienił się też obraz Boga przedstawiany przez duchownych ( a przynajmniej
                  > powinien się zmienić ).

Czyżby dawniej Kościół przedstawiał fałszywy obraz Boga?

> W tych wszystkich przemianach bierze aktywnie udział Jan Paweł II. I
                  > to dzięki niemu między innymi nastapiło pewne zbliżenie między dwoma religiami
                  > - katolicyzmem i judaizmem.

Do wzajemnej akceptacji i tolerancji nie potrzeba soborów.

> Obecnie Kościół powinien dążyć do pojednania między przedstawicielami różnych
                  > wyznań,

Przedstawiciele innych wyznań to przedstawiciele fałszywych religii. Nie można
                  ich traktować poważnie (w sensie religijnym oczywiście). A praktykowane jest
                  własnie np. spraszanie szamanów do wspólnej 'modlitwy' w Asyżu.

> jednym z głównych celów Nowej Ewangelizacji jest stworzenie cywilizacji
                  > miłości, rozwija się z powodzeniem ruch ekumeniczny.

Ekumenizm w obecym wydaniu to błąd. Synkretyzm. A tu nie ma miejca na kompromisy.

> W tej sytuacji antysemickie poglądy prezentowane w Radiu Maryja są
                  > nieco staroświecko, słychać w nich echo dawnych czasów. Archaiczny
                  > konserwatyzm
                  > Rydzyka i jemu podobnych ( a wielu ich jest niestety wśród polskich duchownych
                  > ) jest szkodliwy i sprzeczny z obecnym nurtem w Kościele Katolickim,
                  >
                  > reprezentowanym również przez Ojca Świętego.

Papież też człowiek wink i jeśli nie mówi ex cathedra...

> > Inkwizycja trwa nadal.
                  >
                  > Eee tam... Jej koniec nastąpił w XVIII wieku, we Włoszech chyba trochę
                  > później.

Nie. Święte Oficjum to teraz 'kongregacja do spraw nauki i wiary' (lub
                  podobnie).

> Obecnie niektórzy jedynie myślą podobnie jak inkwizytorzy i chcieliby spalić
                  > na
                  >
                  > stosie Pieronkawink

No ja tak surowy nie jestem wink

PS. Chyba staję się radykałem wink
                  PPS. Dlaczego zawsze musi mnie wylogować....
                  • monopol Re: Do Pollaka 16.10.03, 21:12

> Radio to radio. Trzeba odróżnić głos Rydzyka od głosów słuchaczy.

Dlaczego w żadnym innym radio podobnych głosów nie słychać?
                    Ponadto czy Rydzyk kiedykolwiek potępił jakiegoś oszołoma? Nigdy - popiera
                    oszołoma na antenie lub co najwyżej aprobuje milcząc.

> Poniżej sam piszesz o kompromisie. Więc to populistyczne hasełko całkiem
                    nieźle
                    > opisuje stan faktyczny.

Kompromis i pakt z diabłem to nie są synonimy.

> Trudno mówić o poparciu [ dla integracji z UE - przypis monopola ] całego
                    Kościoła.

Owszem, jednak władze Kościoła jako całość poparły integrację.

> Sprzedajni biskupi zaprzedali wartości i Ojczyznę, w zamian za nic (dla
                    Państwa
                    > ,
                    > bo dla siebie z pewnością wynegocjowali parę srebrników). Sprzedali Kraj
                    > czerwonym którzy i tak będą dążyć do zalegalizowania nie tylko aborcji, ale
                    > pedalstwa jak i innych zboczeń. Pchnęli nasz kraj w kierunku pedalskiej i
                    > totalitarnej UE.

Populizm przez Ciebie przemawia Pollaku. Ja wiem, że Ty UE nie lubisz - jednak
                    to nie jest powód do przesady. Jeśli biskupi są sprzedajni, to kto jest
                    prawdziwym patriotą? Rydzyk, Giertych i nikt więcej?

Wątpię też, że czerwoni przepchną ustawę antyaborcyjną w swojej wersji. Czas
                    czerwonych się kończy, oni już niewiele zdziałają.

> Teraz to ona [ ewolucja Kościoła - przypis monopola ] dokonuje się na żądanie
                    lewaków (np. ludzie nie związani z
                    > kościołem pisza jaki ten kościół ma być, pouczają, dają rady, napominają i
                    się
                    > ich słucha bo to 'autorytety').

Świeccy mają do tego prawo. Kościół to nie tylko kler ( nielubiany zresztą w
                    dużej części przez Ciebie, bo niby z diabłem paktuje ), ale również wierni.
                    Wierni wypowiadający się na temat Kościoła to nie tylko lewacy, wielu z nich ma
                    poglądy jak najbardziej prawicowe, rzekłbym nawet, że większośćsmile

> Ci którzy Go za takiego [ papieża za konserwatystę - przypis monopola ] mają,
                    nawet nie wiedzą jak bardzo się mylą wink

Zgadzam się. Dlaczego tylko stawiasz po tym zdaniu emotikon świadczący o tym,
                    że żartujesz?

> Co by nie mówić, ale to co zrobiono z Kościołem po tym soborze jest co
                    najmniej
                    > kontrowersyjne.

Nie wiedziałem, że jesteś lefebrystą...

> Był otwarty. [ Kościół na ludzi w czasach przedsoborowych - przypis monopola ]

Jednak nie tak bardzo jak obecnie - po Soborze zmniejszył się dystans między
                    kapłanami a świeckimi. To powoduje, że świeccy czują się bardziej związani z
                    Kościołem jako instytucją, chętniej włączają się w jego działalność.

> To źle. Bo ten laikat zaczyna mówić jaki ten Kościół ma być (co przysługuje
                    > kapłanom i magisterium kościoła).

To przysługuje wszystkim członkom Kościoła. Kapłani mogą być też omylni -
                    wspomnę tu ponownie Inkwizycję.

> Czyżby dawniej Kościół przedstawiał fałszywy obraz Boga?

Nie fałszywy. Nie eksponowano jednak wyraźnie miłości Boga względem ludzi,
                    obecnie przede wszystkim to się podkreśla.

> Do wzajemnej akceptacji i tolerancji nie potrzeba soborów.

Niby nie, a jednak to po Soborze właśnie Kościół stał się bardziej otwarty na
                    inne religie.

> Przedstawiciele innych wyznań to przedstawiciele fałszywych religii. Nie można
                    > ich traktować poważnie (w sensie religijnym oczywiście). A praktykowane jest
                    > własnie np. spraszanie szamanów do wspólnej 'modlitwy' w Asyżu.

Nieprawdę piszesz. Różne są drogi zbawienia, a chrześcijaństwo jest jedynie
                    najlepszą z nich. Poczytaj encykliki Jana Pawła II.

> Ekumenizm w obecym wydaniu to błąd. Synkretyzm. A tu nie ma miejca na
                    kompromis
                    > y.

O jakim synkretyźmie piszesz? Nikt nie zmienił naszych prawd wiary. Zmiana
                    liturgii natomiast podczas nabożeństw ekumenicznych nie ma wpływu na nic.

> Papież też człowiek wink i jeśli nie mówi ex cathedra...

Rozumiem, że to żart jedyniesmile

> Nie. Święte Oficjum to teraz 'kongregacja do spraw nauki i wiary' (lub
                    > podobnie).

Wybacz, ale chyba przesadziłeś... smile

> No ja tak surowy nie jestem wink

Ufff... smile)

> PS. Chyba staję się radykałem wink

Nie będę zaprzeczał przez grzecznośćwink

> PPS. Dlaczego zawsze musi mnie wylogować...

Ci z Gazety lubią utrudniać...smile
    • Gość: polishAM Wydawnictwo to dzisiaj tania propozycja. IP: *.nas15.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 14.10.03, 05:31
      W Polsce nawet w tej chwili wydawanych jest wiele bezpłatnych gazet. Programy
      Adobe jak Photoshop, In Design, Illustrator oraz średi scanner, i drukarka
      xeroxa to suma nie przekraczająca 30 tys$. Czasy się zmieniły. Print czyli druk
      to tanie commodity. Ja też wydam jakiś periodyk, przy którym wydawnictwa Leszka
      Bubla i Ojca Rydzyka będą niewinnymi świerszczykami. Na pierwszej stronie
      nieodłącznie będzie pokazany uśmiechnięty Żyd przy piecu krematoryjnym z dużym
      zapytaniem "CO ON TAM ROBI?". Pozdrawiam.
    • Gość: sceptyk Re: Rydzykowi brakuje 600 mln zł miesięcznie. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.10.03, 10:03
      I znowu wszyscy dali sie nabrac temu cwaniaczkoi z Torunia. Czy zdajecie sobie
      sprawe co to jest 600mln. i to miesiecznie. Znowu bidula placze jaki jest
      biedny. Obrona przez atak. Jesli RM utrzymuje sie tylko z datkow i jesli ma 4-5
      mln. sluchaczy (jak mowi Rydzyk) i kazdy wysle co miesiac 100 zl (nierealne) to
      i tak nie da kwoty jakiej mu brakuje. Z czego zyl do tej pory?
      W Chicago byly pralnie, teraz wystarczy rozglosnia ...
      • Gość: P.S.J. Re: Rydzykowi brakuje 600 mln zł miesięcznie. IP: *.itpp.pl 14.10.03, 10:39
        Rocznie brakuje mu pewnie niewiele mniej, ile mamy deficytu budżetowego smile))
        • Gość: Słuchacz Re: Rydzykowi brakuje 600 mln zł miesięcznie. IP: *.mancafe2.mancomplex.pl 14.10.03, 10:50
          Ja już w styczniu mówiłem ojcu Tadeuszowi ze gdy dojdzie Tv Trwam mozemy sobie
          nie poradzic.No cóż może troszke nam nie wyszło ale z Boga pomoca w przyszłym
          roku wyjdziemy na swoje.A wy czerwoni bedziecie sie smiac ale ze swoiej głupoty
          Wierny słuchacz
    • maretina Re: Rydzykowi brakuje 600 TYSIECYzł miesięcznie. 14.10.03, 10:52
      i bardzo dobrze, moze wreszcie przestanie klepac bzdury na antenie i jatrzyc w
      spoleczenstwie.mam nadfzieje, ze tym razem ludzie nie beda szastac swoimi
      pieniedzmi i zaprzestana finansowania rydzyka.
      • bykk Re: Rydzykowi brakuje 600 TYSIECYzł miesięcznie. 14.10.03, 13:40
        Witam.
        Snajper, widzę, że znowu Ci się "lunetka" omskłasmile)?
        Maretinka słusznie zauważyła, iż chodzi o 600 tys. zł, a nie milionów, no ale
        Ty tak z przyzwyczajenia, hehehe.
        Poza tym nie rozumiem niektórych! Co mnie obchodzi jakieś prywatne radio, gazeta
        lub czasopismasmile), jeśli ja tego nie słucham i nie czytam? Jak im zbraknie
        forsy, to padnie, ja tam wspomagał nie będę, bo mnie akurat nie interesuje, ale
        po co to "zamartwianie" się tych, co nie płacą na to radio?
        Przecie dotacji z budżetu nie dostają.
        pozdrawiam
        hej!
        • maretina bykku!:) zaje....fajnie Cie widziec!:)/nt 14.10.03, 13:47

• bykk Re: do Maretiny:) 14.10.03, 14:01
            Maretinko, Ciebie równieżsmile!
            Widzieć mnie powiadasz?sad Ale w jakim stanie, muuuuusad!
            pozdrawiam obydwa M&M
            hej!
      • pollak Re: Rydzykowi brakuje 600 TYSIECYzł miesięcznie. 14.10.03, 19:48
        maretina napisała:

> i bardzo dobrze, moze wreszcie przestanie klepac bzdury na antenie i jatrzyc w
        > spoleczenstwie.mam nadfzieje, ze tym razem ludzie nie beda szastac swoimi
        > pieniedzmi i zaprzestana finansowania rydzyka.

I mamy być pozostawieni na pastwę pieronków i innych szatanków? Nie ma
        mowy! 'Niech nam kwitnie i się rozwija, nasze kochane radio Maryja' wink
        • balzer Re: Rydzykowi brakuje 600 TYSIECYzł miesięcznie. 14.10.03, 21:31
          pollak napisał:

> I mamy być pozostawieni na pastwę pieronków i innych szatanków? Nie ma
          > mowy! 'Niech nam kwitnie i się rozwija, nasze kochane radio Maryja' wink

Widze, że jestes bardzo podatny na indoktrynacje Rydzyka smile
          Czy oddałes już mu wszystkie swoje pieniadze ? Jesli jeszcze nie to opamietaj
          sie
          póki czas.
          • Gość: pollak Balzer IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 22:06
            A żebyś wiedział że go nawet nie słucham (nie licząc paru 'kontrowersyjnych'
            audycji). Największą jego wadą jest stworzenie (można tak powiedzieć) LPR z
            całym jej gospodarczym programem, panie 'liberał' o lewackich skłonnościach. smile
            Nie sądzę też, aby Rydzyk na swojej antenie tak otwarcie krytykował
            pieronkowatych z kard. Glempem na czele. Ale wy, lewaccy libarałowie słyniecie z
            wyciągania idiotycznych wniosków (przykład pierwszy z brzegu - kto przeciw UE
            ten z całą pewnością jest rosyjskim/białoruskim czy jeszcze jakimś innym agentem
            itd.). smile
            Nie ukrywam jednak, że niesamowitą przyjemność sprawiają mi Wasze pojękiwania,
            złożeczenia, wyzwiska itp. wymierzone przeciwko RM. To oznacza że boli Was.... i
            właśnie powinno, jak najbardziej. Więc powtórzę jeszcze raz zasłyszaną sentencję
            'niech nam kwitnie i się rozwija, nasze kochane Radio Maryja'. Na pochybel Wam,
            lewaccy liberałowie i wyznawcy postEMpu. smile
            • balzer Pollak 14.10.03, 22:12

> A żebyś wiedział że go nawet nie słucham (nie licząc paru 'kontrowersyjnych'
              > audycji). Największą jego wadą jest stworzenie (można tak powiedzieć) LPR z
              > całym jej gospodarczym programem, panie 'liberał' o lewackich
              skłonnościach. smile
              > Nie sądzę też, aby Rydzyk na swojej antenie tak otwarcie krytykował
              > pieronkowatych z kard. Glempem na czele. Ale wy, lewaccy libarałowie
              słyniecie
              > z
              > wyciągania idiotycznych wniosków (przykład pierwszy z brzegu - kto przeciw UE
              > ten z całą pewnością jest rosyjskim/białoruskim czy jeszcze jakimś innym
              agente
              > m
              > itd.). smile
              > Nie ukrywam jednak, że niesamowitą przyjemność sprawiają mi Wasze pojękiwania,
              > złożeczenia, wyzwiska itp. wymierzone przeciwko RM. To oznacza że boli
              Was....
              > i
              > właśnie powinno, jak najbardziej. Więc powtórzę jeszcze raz zasłyszaną
              sentencj
              > ę
              > 'niech nam kwitnie i się rozwija, nasze kochane Radio Maryja'. Na pochybel
              Wam,
              > lewaccy liberałowie i wyznawcy postEMpu. smile

Wypowiedz godna prawdziwego Rydzykowca, takich nie powstydziliby sie w eterze.
              Ja osobiscie na Radio MaRyja sie nie wsciekam, wrecz przeciwnie, traktuje je
              jako dobra audycje kabaretowa, szczególnie gdy wystepy daje sam WszechŁojciec smile
              A swoja droga Pieronkowatych i Glempa mam gdzies - to przecież też kler.
              • Gość: pollak Re: Pollak IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 22:30
                Godna?

Dobra, ustalmy jedno. Skoro rydzykowcy to faszyści (taką lansujesz tezę), to
                wskaż w mojej wypowiedzi takie treści, ok? W końcu jak mam być rydzykowcem to
                chociaż pełną gębą. Czy może prawda Cię zabolała, panie 'liberał'?
                • balzer Re: Pollak 14.10.03, 22:58

> Godna?
                  >
                  > Dobra, ustalmy jedno. Skoro rydzykowcy to faszyści (taką lansujesz tezę), to
                  > wskaż w mojej wypowiedzi takie treści, ok? W końcu jak mam być rydzykowcem to
                  > chociaż pełną gębą. Czy może prawda Cię zabolała, panie 'liberał'?

"niech nam kwitnie i się rozwija, nasze kochane Radio Maryja" - to wypowiedz
                  godna prawdziwego Rydzykowca smile)))

Słuchacze nie sa faszystami, tylko biednymi wykorzystywanymi ludzmi.
                  Faszystami sa Rydzyk i jego populistyczna partyjka LPR.
                  • pollak Re: Pollak 14.10.03, 23:20
                    balzer napisał:

> "niech nam kwitnie i się rozwija, nasze kochane Radio Maryja" - to wypowiedz
                    > godna prawdziwego Rydzykowca smile)))

Kiedyś znałem jeszcze lepszą. Jak sobie przypomnę to przytoczę. Wtedy to
                    już będę samym Rydzykiem chyba... wink

> Słuchacze nie sa faszystami, tylko biednymi wykorzystywanymi ludzmi.
                    > Faszystami sa Rydzyk i jego populistyczna partyjka LPR.

LPR i słuchacze RM to małe piwo. Zobacz na unionistów ełropejskich... smile
    • maretina zastanawiam sie 14.10.03, 14:07
      jakie sa miesieczne koszty prowadzenia radia maryja, jesli rydzykowi brakuje az
      600 tysiecy....
      pracowalam w gazecie i wiem, ze tam glownym kosztem jest papier, druk,kolportaz
      no i oczywiscie pracownicy.
      co takiego robi rydzyk, ze potrzebne jest mu tyle kasy? kurcze, nie mam pojecia.
      • bykk Re: zastanawiam sie 14.10.03, 14:20
        Maretinko, wiem o tym, że Ty wieszsmile)!
        Myslę jednak, abyś się nad belesmile czym nie zastanawiała, to dziwny "biznes"!
        Nie mój problem, nich apeluje, jego sprawa, byle nie okradał mnie.
        hej!
      • miss_mag Re: zastanawiam sie 14.10.03, 18:29
        maretina napisała:

> jakie sa miesieczne koszty prowadzenia radia maryja, jesli rydzykowi brakuje
        > az600 tysiecy....
        > pracowalam w gazecie i wiem, ze tam glownym kosztem jest papier,
        > druk,kolportaz no i oczywiscie pracownicy.
        > co takiego robi rydzyk, ze potrzebne jest mu tyle kasy? kurcze, nie mam
        pojecia
        Troche sie orientuje, bo wszedzie, gdzie mieszkalam w USofA, wspomagam lokalne
        stacje radiowe, nalezace do sieci NPR (National Public Radio). Poniewaz sporo
        ludzi w NPR pracuje charytatywnie, to odpadaja pensje, ale te, ktore sa,
        potrafia duzo z budzetu zjesc. Czynsz, jesli nie ma sie wlasnego budynku, to
        tez duzo. Oplaty za pasmo odpadaja, jesli organizacja jest non-profit (Rydzyk
        ma pewnie to samo). Energia za nadawanie: im wiekszy zasieg, tym silniejszych
        potrzeba nadajnikow, a to zre moc. Najwiecej - tworzenie wlasnych programow
        lub kupowanie programow od sieci, ale on niewiele produkuje, bo wiekszosc
        programow to wywiady lub tzw. shows na zywo (sluchalam RM, tj. bylam zmuszona,
        kiedy nas rodzina z Polski odwiedzala), ktore najmniej kosztuja. No wiec, nie
        wiem, na co ida te pieniadze.
        • pollak Re: zastanawiam sie 14.10.03, 19:34
          miss_mag napisała:

> No wiec, nie wiem, na co ida te pieniadze.

Jeśli to radio ma taki zasięg jak mówią, to pieniądze te idą na to radio. A
          teraz jeszcze do tego doszła TV, chociaż nie wiem czy budżet mają wspólny.
          • miss_mag Re: zastanawiam sie 14.10.03, 22:13
            pollak napisał:

> Jeśli to radio ma taki zasięg jak mówią, to pieniądze te idą na to radio. A
            > teraz jeszcze do tego doszła TV, chociaż nie wiem czy budżet mają wspólny.
            Wcale bym sie nie zdziwila, jakby syfonowal te pieniadze z radia do TV, stad
            deficyt. 600 tys zl miesiecznie to ok 150 tys dolarow - sporo forsy, choc nie
            wiemy, jaki to procent ogolnego budzetu.
            • Gość: pollak Re: zastanawiam sie IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 22:52
              TV to dodatkowy koszt i to całkiem niemały więc pewnie stąd te problemy.

Może i odkłada coś na bok, kto to wie ale działanie na szkodę radia było by
              podcinaniem gałęzi na której siedzi, więc raczej nie skubie. Zresztą miałby i
              tak później problem przy wydawaniu (z racji tego że jest znany...) chyba że by
              prysnął do ciepłych krajów z całą forsą (kto wie, może nawet do Izraela wink))
              • miss_mag Re: zastanawiam sie 14.10.03, 23:43

> TV to dodatkowy koszt i to całkiem niemały więc pewnie stąd te problemy.
                Wydatki na TV sa znacznie wieksze niz na radio.

> Może i odkłada coś na bok, kto to wie ale działanie na szkodę radia było by
                > podcinaniem gałęzi na której siedzi, więc raczej nie skubie.
                On moze nie (lub malo), ale podejrzewam, ze ci, co pod nim, to skubia (zawsze
                tak jest, jak nie ma scislej rachunkowosci - ludzie takie som).

> Zresztą miałby i tak później problem przy wydawaniu (z racji tego że jest
                > znany...) chyba że by prysnął do ciepłych krajów z całą forsą (kto wie, może
                > nawet do Izraela wink))
                Ech, to zauroczenie czlowieka polnocy powiewajacymi na wietrze palmami smile))
              • maretina Re: zastanawiam sie 15.10.03, 10:11

> TV to dodatkowy koszt i to całkiem niemały więc pewnie stąd te problemy.
                >
                > Może i odkłada coś na bok, kto to wie ale działanie na szkodę radia było by
                > podcinaniem gałęzi na której siedzi, więc raczej nie skubie. Zresztą miałby i
                > tak później problem przy wydawaniu (z racji tego że jest znany...) chyba że by
                > prysnął do ciepłych krajów z całą forsą (kto wie, może nawet do Izraela wink))

a teraz jakie ma problemy w dostatnim zyciu? w jezdzeniu super fura?
                poprosze o przyklady.
                • pollak Re: zastanawiam sie 15.10.03, 19:35
                  maretina napisała:

> > TV to dodatkowy koszt i to całkiem niemały więc pewnie stąd te problemy.
                  > >
                  > > Może i odkłada coś na bok, kto to wie ale działanie na szkodę radia było b
                  > y
                  > > podcinaniem gałęzi na której siedzi, więc raczej nie skubie. Zresztą miałb
                  > y i
                  > > tak później problem przy wydawaniu (z racji tego że jest znany...) chyba ż
                  > e by
                  > > prysnął do ciepłych krajów z całą forsą (kto wie, może nawet do Izraela wink
                  > ))
                  >
                  > a teraz jakie ma problemy w dostatnim zyciu? w jezdzeniu super fura?

Przeczytałaś Maretino to co napisałem? Napisałem że mu teraz źle? Utrzymuje się
                  głównie dzieki tej rozgłośni. Jakby miał dmuchnąć taką forsę (bo o tym
                  kontekście pisałem) to mógłby żyć dużo lepiej. Rydzyk żyje sobie jak przeciętny
                  Pieronek.

> poprosze o przyklady.

Nie wiem z którą moją wypowiedzią polemizujesz. Napisz proszę.
                  • monopol Re: zastanawiam sie 15.10.03, 20:20
                    pollak napisał:

> Przeczytałaś Maretino to co napisałem? Napisałem że mu teraz źle? Utrzymuje
                    si
                    > ę
                    > głównie dzieki tej rozgłośni. Jakby miał dmuchnąć taką forsę (bo o tym
                    > kontekście pisałem) to mógłby żyć dużo lepiej. Rydzyk żyje sobie jak
                    przeciętny
                    > Pieronek.

Wątpię. Pieronek biznesu nie kręci - żyje jak przeciętny biskup, czyli z dość
                    pojemnej tacy. Rydzyk poza tacą ciągnie jeszcze ze słuchaczy, swego czasu wziął
                    niezłą kasę na przykład z tych idiotycznych cegiełek na Stocznię Gdańską.
                    Rydzyk żyje z interesu bardziej dochodowego niż wrzutka do koszyczka w czasie
                    mszy. Inwestuje tylko część podejrzewam, reszta starcza mu na życie
                    ponadpieronkowe. Po co miałby uciekać z forsą, tu ma lepiej.

Pollaku - powyżej w tym wątku odpowiedziałem na Twoje słowa o "pakcie Pieronka
                    z diabłem". I nie tylkosmile
    • balzer Re: Rydzykowi brakuje 600 mln zł miesięcznie. 14.10.03, 14:24
      Radio MaRyja może i na skraju bankructwa, ale Rydzyk defraudator na pewno nie smile
      Jeszcze mu starczy czasu na wydojenie z pieniedzy paru emerytow zanim sie ulotni
      za granice.
    • Gość: Hihihi To drobiazg - tylko emerytury 1 mln sluchaczy RM IP: 130.94.107.* 14.10.03, 23:48
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka