belgijska 05.12.08, 11:26 "Rosja pogrążyła się w żałobie. W piątek rano w swojej rezydencji w podmoskiewskim Pieriediełkinie zmarł zwierzchnik rosyjskiej Cerkwi prawosławnej, patriarcha Moskwy i Wszechrusi Aleksy II....." RIP Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pozarski Re: Sic transit gloria mundi 05.12.08, 11:35 Tak bylo po smierci innego patriarchy: Sorki,chcialem napisac R.I.P. Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska Re: Sic transit gloria mundi 05.12.08, 11:38 Mnie jeszcze nawet w planach naturalnej prokreacji nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska Re: Sic transit gloria mundi 05.12.08, 11:48 Rok temu czytalam wywiad z byla zona Akeksisa II (byli malzenstwem 3 miesiace) - bardzo gorzkie wrazenia zrobil na mnie ten tekst. A jesli chodzi o ichnie sviatoi pravoslavnai matuszki Rassiji, mohery - mysle, ze nasze, rodzime moglyby wziac pare lekcji ))) Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Sic transit gloria mundi 05.12.08, 12:06 > A jesli chodzi o ichnie sviatoi pravoslavnai matuszki Rassiji, mohery - mysle, > ze nasze, rodzime moglyby wziac pare lekcji ))) skad taki pomysl? prawoslawni nie maja nawet i dziesiatej czesci wplywu na wladze w rosji co wierchuszka katolicka w polsce. to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska Re: Sic transit gloria mundi 05.12.08, 12:12 rusek11 napisał: > skad taki pomysl? Z doswiadczenia I z porownania rumunskiej Cerkwi do Rosyjskiej. > prawoslawni nie maja nawet i dziesiatej czesci wplywu na wladze w > rosji co wierchuszka katolicka w polsce. > to fakt. Wydawalo mi sie, ze raczej maja, inaczej - to przeciez autocefalny twor, bezposrednio zwiazany z wladza. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Sic transit gloria mundi 05.12.08, 12:25 > Wydawalo mi sie, ze raczej maja, inaczej - to przeciez autocefalny twor, > bezposrednio zwiazany z wladza. nie zupelnie, pozostalosci po komunie (nie zawsze takie zle) w sferze religii doprowadzili do jednoznacznego oddzielenia wladzy swieckiej od wladzy koscielnej. oczywiscie ze z przyjsciem do wladzy putina (swa droga kgbista,he) patriarcha wiecej sie udzielal w sprawach polityki biezacej, ale jego wplyw na decyzji prezydenta czy dumy byl/jest znikomy. mozno sie pokusis do porownania stosunkow kosciol-wladza w rosji z laickimi krajami europy zachodniej, polska w tym zagadnieniu dalej tkwi w sriedniowieczu. Odpowiedz Link Zgłoś
uri_ja Re: Sic transit gloria mundi 05.12.08, 12:29 wladza jest. nad rzedem dusz. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Sic transit gloria mundi 05.12.08, 12:30 rusek11 napisał: polska w tym zagadnieniu dalej > tkwi w sriedniowieczu. Dokladnie! Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska Re: Sic transit gloria mundi 05.12.08, 12:39 rusek11 napisał: > nie zupelnie, pozostalosci po komunie (nie zawsze takie zle) w > sferze religii doprowadzili do jednoznacznego oddzielenia wladzy > swieckiej od wladzy koscielnej. Tak ale "nowonawroceni" maja w sobie fanatyzm ideologiczny i tym razem jest to Cerkiew (to oczywiscie chrzescijanstwo guslane a babuszki sa niesamowicie zaciete i zawziete )). Poza tym - liturgia - rzadko ktory polski moher bylby tak zarliwy gdyby w kosciele nie moglby sobie wygodnie posiedziec w lawce ... W cerkwi rumunskiej jest coooool, mozna sobie usiasc na kilimach - pelny mistycyzm, nawet pop przysypia ))) > oczywiscie ze z przyjsciem do wladzy putina (swa droga kgbista,he) > patriarcha wiecej sie udzielal w sprawach polityki biezacej, ale > jego wplyw na decyzji prezydenta czy dumy byl/jest znikomy. > mozno sie pokusis do porownania stosunkow kosciol-wladza w rosji z > laickimi krajami europy zachodniej, polska w tym zagadnieniu dalej > tkwi w sriedniowieczu. Polska - to fenomen laboratoryjny ) Chetnie pogadalabym z Toba dluze ale musze wyjsc, moze 'vecerom'? )) Odpowiedz Link Zgłoś
uri_ja Re: Sic transit gloria mundi 05.12.08, 12:43 cool to jest grecka swietnie wejsc po spacerze rozgrzana sloncem ulica. Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska Re: Sic transit gloria mundi 05.12.08, 12:48 uri_ja napisała: > cool to jest grecka > swietnie wejsc po spacerze rozgrzana sloncem ulica. A ja Ci mowie, ze takiej cool jak rumunska (i takiej ladnej), to nie ma na calym, szerokim swiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
bingo44 Chrzanisz babuszka 05.12.08, 13:35 belgijska napisała: > Mnie jeszcze nawet w planach naturalnej prokreacji nie bylo Odmładzasz się tu na siłę jak niejaki picard. Byłaś, byłaś, co najmniej od 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Chrzanisz babuszka 05.12.08, 14:10 To nieladnie mowic o wieku kobiety, ale opowiadaj dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska Dziadygo, w piekle bym cie rozpoznala! 05.12.08, 16:25 bingo44 napisał: > Odmładzasz się tu na siłę jak niejaki picard. Byłaś, byłaś, co > najmniej od 10 lat. Picarda zostaw w spokoju, hieno cmentarna! Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dziadygo, w piekle bym cie rozpoznala! 05.12.08, 16:28 Kto to jest ten bingo? Powinienem go znac z innego nicka? Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska Re: Dziadygo, w piekle bym cie rozpoznala! 05.12.08, 16:35 pozarski napisał: > Kto to jest ten bingo? Powinienem go znac z innego nicka? A ja wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dziadygo, w piekle bym cie rozpoznala! 05.12.08, 16:40 No to trudno sie mowi,Siostro,i jedzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Prawoslawie w Rosji zagraza Zydom 05.12.08, 12:44 Jedynie w Izraelu religia moze byc preferowana przez rzad)) Berel Lazar, jeden z dwóch głównych rabinów Rosji, w wywiadzie dla niemieckiej stacji Deutsche Welle powiedział, że "największymi dzisiejszymi problemami Rosji jest nacjonalizm i obowiązkowe nauczanie chrześcijańskie". Jeszcze mocniejszymi słowami ocenił on fakt ukazania się podręcznika szkolnego, wydanego przez wspieraną przez rząd grupę Nashi, w którym ukazuje się historię Rosji jako państwa o kulturowo-religijnych korzeniach chrześcijańskich, tworzonych na bazie Prawoslawia. "Mamy tutaj do czynienia z poważnym problemem." - ostrzega rabin Lazar - "Żadna religia nie powinna być preferowana przez rząd." Rabin Lazar powiedział, że zmuszanie studentów rosyjskich szkołach do nauki historii religii prawosławnej, mogłoby spowodować, ze Żydzi i wyznawcy innych religii czuliby się jak obywatele drugiej kategorii, co mogłoby wytworzyć atmosferę antypatii i niesprawiedliwości. www.bibula.com/?p=2106 Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu A co ci sie Cyniolku nie podoba? 05.12.08, 14:32 Ty bys zapewne przystal na nauczanie twoich ewentualnych dziatek "macieczystych" religii Kanady, religii jakichcis Czoktetawow, czy innych Cipełejow, co? Odpowiedz Link Zgłoś
w248 Aleksander dobry KGB-ista byl 05.12.08, 16:45 i taki z niego wierzący był, jak dupy bolszewika koscielne organy. Odpowiedz Link Zgłoś