polski_francuz 12.07.09, 21:08 zmarl 40 lat temu. Pamietam go z programu TV "Poznajmy sie" byly swietne. wyborcza.pl/1,75475,6806800,Kobiela__nasz_Woody_Allen.html Jaki komik sie dzis na polskiej scenie wybija? PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaceq Re: Bogumil Kobiela 12.07.09, 21:14 > zmarl 40 lat temu. No to doskonała okazja, aby Go zlustrować. Pewnie zaraz się tacy znajdą. > Jaki komik sie dzis na polskiej scenie wybija? Raczysz Waść żartować. No, jest paru: Jurgiel, Putra, Brudziński... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Bogumil Kobiela 12.07.09, 21:18 No to jeszcze mi powiedz jakie filmy polskie na DVD warto kupic, bo wiem zes swiatlowodowy kinoman. Przyjezdzam na dzien czy dwa we wrzesniu do kraju i polece do empiku i kupie. Poprzednim razem kupilem ksiazki, ale jakos nie mam cierpliwosci czytac (: PF Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Bogumil Kobiela 12.07.09, 21:22 Polecam polską klasykę, w tym tę czarno białą. Trzeba mieć na półce kanon i pokazać dzieciom: "o, z tego się śmieliśmy, a to nas wzruszało". Współcześnie nic ciekawego. Co pociągnę, to skasuję. Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski jacegrwa poleca czarnobiałe idisz arcydzieła 12.07.09, 21:27 tak.tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq A tak, Marksiu 12.07.09, 21:38 Ja się bawię na czarno-białym "Zezowatym szczęściu" z tym kryptożydem Kobielą, podczas gdy Twoje kryptojajka produkują tostosteron na "Faustynie". Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski jacekqrwa oglądałeś zezowate szczęcie w idisz? 12.07.09, 21:51 To był kobieli język ojczysty i w polskich filmach musiano dubbingowac jego głos. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: A tak, Marksiu 13.07.09, 00:38 jaceq napisał: > Ja się bawię na czarno-białym "Zezowatym szczęściu" z tym kryptożydem Kobielą, Babcie Kobieli tez byly kryptozydowkami. Kilka generacji kryptozydow. "W wychowaniu dzieci pomagały wdowie babcie, bogobojne staruszki, nie kryjące dezaprobaty dla postępujących w zenicie bierutowszczyzny szykan władzy ludowej wobec kościoła katolickiego Po latach wnuk zrobił im kawał przedstawiając kolegę jako zetempowca, "któremu po wielu staraniach i niepowodzeniach udało się wreszcie doprowadzić szczęśliwie do likwidacji klasztoru w Bydgoskiem". www.teatry.art.pl/portrety/kobiela_b/komikc.htm Odpowiedz Link Zgłoś
nutka.pl Re: A tak, Marksiu 13.07.09, 07:36 jaceq napisał: > Ja się bawię na czarno-białym "Zezowatym szczęściu" z tym kryptożydem Kobielą, > podczas gdy Twoje kryptojajka produkują tostosteron na "Faustynie". > wielkomieszkanskie i wielkoszlacheckiesnoby z was pozujace do wymogow wspolczesnej politpoprawnosci demokratycznej-ot co Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Re: Bogumil Kobiela 12.07.09, 21:20 Ten jaceqrwa smieszniejzy jest niz gó*wno w przeręblu Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Ten wontek jest kulturalny 12.07.09, 21:22 nic dla bokserow ani marines. Idz gdzie indziej tostosteron wyladuj. PF Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Tostosteron 12.07.09, 21:24 Znakomite! Bo to jest właśnie "tostosteron" to coś u Marksia. Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Bogumil Kobiela 12.07.09, 23:45 jaceq napisał: > > zmarl 40 lat temu. > > No to doskonała okazja, aby Go zlustrować. Pewnie zaraz się tacy znajdą. > > > Jaki komik sie dzis na polskiej scenie wybija? > > Raczysz Waść żartować. > > No, jest paru: Jurgiel, Putra, Brudziński... Zapomniałeś Jacku o paniach z ptasiej ferajny. Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski daruj sobie france te zakupy.... 12.07.09, 21:23 .... zaden film polski wyprodukowany po 1980 roku nie nadaje się do oglądania. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: daruj sobie france te zakupy.... 12.07.09, 21:25 "Seksmisja" mi sie podobala. A co jeszcze ten syn taty nakrecil? PF Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: daruj sobie france te zakupy.... 12.07.09, 21:28 pl.wikipedia.org/wiki/Juliusz_Machulski Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Syn leniwy 12.07.09, 21:34 seksualnie. Zeni sie glownie z aktorkami swoich filmow PF Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski w seksmiji pokazano solidne polskie cycki 12.07.09, 21:29 i to czyni z tego filmu arcydzieło. Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: Przekonales mnie 13.07.09, 00:31 polski_francuz napisał: > kupie "Seksmisje". > > PF Seksmisje mozesz sobie zassać za darmo. Pod tym linkiem. Dzisiaj ściagnąłem tylko nie mogę rozpakować. Może Jacek będzie wiedział jak. odsiebie.com/pobierz/4002761---c3b5.html Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski już ci mopwil;em starozakonny komunisto........ 12.07.09, 21:47 ......że nigdy nie dmuchałem kobiet starszych niż 30-letnie. Trzeba się szanowac, mikrofiucie. I przestan sie podniecac do każdej dziupli w drzewie, dendrosexualisto. Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Czy wiecie kto to dendrosexualita jest? 12.07.09, 22:06 Facet ktory społkuje z dziuplami drzew , tak jak bracia andrzej i jacek qrwowie Odpowiedz Link Zgłoś
awuk Re: daruj sobie france te zakupy.... 13.07.09, 00:16 polski_francuz napisał: > "Seksmisja" mi sie podobala. A co jeszcze ten syn taty nakrecil? > > PF Polecam "Dzień Świra" Koterskiego. www.youtube.com/watch?v=93Gss6HDDDU&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
nutka.pl Re: Bogumil Kobiela 12.07.09, 21:57 polski_francuz napisał: > Jaki komik sie dzis na polskiej scenie wybija? > > PF > mnie bawi Majewski szoł dobrze sie zapowiadal i dobrze sie rozwinal Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Re: Bogumil Kobiela 12.07.09, 22:09 Żaden wspołczesny komik mnie nie smieszy. Nuda i prymityw. Ostatni raz tarzałem się ze smiechu na dwugodzinnym programie Wiesława Michnikowskiego, w Sali Dworu Artusa w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Bogumil Kobiela 12.07.09, 22:12 > tarzałem się ze smiechu na dwugodzinnym programie > Wiesława Michnikowskiego, w Sali Dworu Artusa w Toruniu. Już Cię Rydzyk za to pogłaszcze pod włos, jak się tylko dowie, Marksiu. Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Ależ to był koncert dla rodziny RM.... 12.07.09, 22:18 .... dendrosexualisto komunistyczny ,jackugrwo. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka.pl Re: Bogumil Kobiela 12.07.09, 22:43 marksistowski napisał: > Żaden wspołczesny komik mnie nie smieszy. Nuda i prymityw. > Ostatni raz tarzałem się ze smiechu na dwugodzinnym programie > Wiesława Michnikowskiego, w Sali Dworu Artusa w Toruniu. tesknisz jak za PRL-em? Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Re: Bogumil Kobiela 12.07.09, 23:07 Wiesław Michnikowski miał wielki talent aktorski i kulture. Co do PRL, to w latach szescdziesiątych mnie osobiscie było bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Bogumil Kobiela zginałw Zastawie 750.... 12.07.09, 23:11 ... takim samym samochodzie ,jak ten, ktory ja dostałem od mego ojca na prezent maturalny. Silnie z tylu - w zderzemniu czołowym-bez szans. Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski errata: Bogumil Kobiela zginał w Zastawie 750.... 12.07.09, 23:17 ....silnik z tyłu , w zderzeniu czolowym bez szans Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Bogumil Kobiela zginałw Zastawie 750.... 12.07.09, 23:26 Coś Ci się chyba popieprzyło Józiu, bo jakiś rok temu pisałeś, że Twój Stary kupił Ci na maturę P-70. Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski jacekqrwo, P70 byl zrobiony z dektury ..... 12.07.09, 23:31 .....i nigdy bym do takiego gówna nie wsiadl. Od kiedy na Alzheimera cierpisz, biedny mikrofiucie? Kto ci pieluchy zmienia jak pod siebie sr*asz? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: jacekqrwo, P70 byl zrobiony z dektury ..... 12.07.09, 23:33 > Kto ci pieluchy zmienia ? No przecież wiesz: Twoja żona, to po co pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Moja żona nie pracuje i nigdy nie pracowała ..... 12.07.09, 23:40 .... po ukonczeniu studiow. Ja ją utrzymuję w luksusie, jak każdy prawdziwy mężczyzna powinien. A tobie w domu opieki społecznej nikt du*py podcierć nie chce? Aż tak cuchniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Moja żona nie pracuje i nigdy nie pracowała . 12.07.09, 23:43 > .... po ukonczeniu studiow. Zwróciła Narodowi za studia? Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Re: Moja żona nie pracuje i nigdy nie pracowała . 12.07.09, 23:47 Urodziła dla chwały Najjasniejszej Rzeczypospolitej czworo pięknych dzieci chowanych na Polakow. Narodek powinien ja z wdzięcznnosci w ręke pocałować Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Moja żona nie pracuje i nigdy nie pracowała . 12.07.09, 23:59 > Narodek powinien ja z wdzięcznnosci w ręke pocałować Wietnamski narodek? Przecież pisałeś, że przywiozłeś Ją z Sajgonu. Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Re: Moja żona nie pracuje i nigdy nie pracowała . 13.07.09, 00:07 Czy ten Alzheimer cie boli, biedny mikrofiucie? No przeciez straciłes cała pamiec. Moja Wietnamska żona zgineła w czasie oblężenia Da Nang. Moja obecna 4-ta zona Asia jest Polką i aboslwentką UMK. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Bogumil Kobiela zginałw Zastawie 750.... 13.07.09, 00:41 marksistowski napisał: > ... takim samym samochodzie ,jak ten, ktory ja dostałem od mego ojca > na prezent maturalny. Silnie z tylu - w zderzemniu czołowym-bez > szans. Bogumil Kobiela zginal w bialym BMW. "Zmarł w wyniku wewnętrznych obrażeń po wypadku samochodowym. Swym BMW jechał wraz z żoną na krótki wypoczynek. Zabrali dwóch autostopowiczów. Siąpił deszcz. Na jednym z zakrętów auto wpadło w poślizg i zderzyło się czołowo z autobusem. Nic dziwnego skoro opony były mocno zużyte, a w peerel z siermiężnej epoki Gomułki można było tylko śnić." www.teatry.art.pl/portrety/kobiela_b/komikc.htm Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Dendrosexualista jacegrwa wybiera dziuple ..... 12.07.09, 22:25 ... drzew iglastych do stosunku płciowego, ponieważ mają więcaj drzazg. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Przyacielu lub kolego wydziałowy polecam 12.07.09, 23:32 "Nie myliłem się, gdyż za pierwowzór scenariusza posłużyły dwa opowiadania - niedocenianego do dziś pisarza Stanisława Rembeka - (pt. „Przekazana sztafeta”, i „Igła wojewody”. Zatrzymajmy się na moment przy Stanisławie Rembeku (ur. w 1901r. zm. 1985 r.) Mimo że rodzina miała korzenie Alzackie (przodkowie jego przybyli do Polski z wojskami Napoleona) był do końca swych dni niepokornym i niezłomnym polskim patriotą. Twórca takich batalistycznych arcydzieł jak : „W polu” czy też „Nagan” był chronologicznie rzecz ujmując, po pierwsze, : w wieku 18 lat, ochotnikiem w wojnie Polsko- Bolszewickiej a jego największym wyczynem z tej kampanii bojowej było zdarzenie z jesieni 1920 r. Kiedy to w miasteczku Sokal miał za zadanie zaskoczyć ostrzałem kwaterującego tam nieprzyjaciela. Dał sygnał do natarcia strzałem w znajdującą się przy wieży kościoła zagrodę, gdzie stacjonował sztab wroga. Zaskoczeni kanonadą Sowieci wzięli nogi za pas. Gdy oglądał później dom, który poważnie uszkodził pocisk z jego działa, okazało się, że przy suto zastawionym stole śniadali Siemion Budionny z Józefem Stalinem. Do końca życia nie mógł przeboleć, iż nie był wówczas dostatecznie precyzyjny” opowiada Karol Stępniewski zięć pisarza.Po demobilizacji w czasie całego dwudziestolecia międzywojennego już nie zajmował się wojaczką lecz pisarstwem, nadto uczył historii i języka polskiego w piotrkowskich i radomskich gimnazjach. … Szkoda że dziś nie mamy takich nauczycieli, myślę że w jego klasie gimnazjalnej nie było by problemów wychowawczych… W 1922 r. wydaje powieść „Nagan”, która przez K. Irzykowskiego była oceniana jako pisarstwo na miarę co najmniej E. Hemingway`a. Za honorarium z tej książki, która miała być już wtedy ekranizowana (co nie doszło do skutku) odbył kilkumiesięczna podróż od Afryki… Potem po 10 latach wydaje „W polu” za, którą dostaje dwie nagrody. Potem lato 1939 na polskiej wówczas Litwie i okupacja, która przerwała mu karierę pisarską. Wojnę spędził w Milanówku. Ciekawym epizodem świadczącym o jego niezłomnej postawie była odmowa pracy dla komunistów, którzy chcieli go zrobić jeszcze w 1945 r. korespondentem wojennym. Pokłosiem pisarskim wojny jest tez powieść „Wyrok na Franciszka Kłosa” historia granatowego policjanta wysługującego się Niemcom, którego zastrzelono wyrokiem Polskiego Państwa Podziemnego. Entuzjastyczna recenzję tej książki napisał w „Tygodniku Powszechnym” Stefan Kisielewski. W dalszych latach komuny był na garnuszku żony, a potem pomógł mu Bolesław Piasecki wówczas szef PAX-u. Jednakże w porównaniu z innymi „tuzami” literackimi PRL-u nie był dopieszczany przez ZLP i tym podobne instytucje. W 1967 roku już wtedy emigrant, L. Tyrmand pisał w paryskiej „Kulturze” : „Któż dziś wie cokolwiek o Stanisławie Rembeku ? Nikt. Wie się o Andrzejewskim, Rudnickim, Brandysie ..bo swoi. Bo mieszczą się w raz na zawsze ustalonych hierarchiach mimo wszystkich odchyleń, dewiacji i zgrzytów rodzinnych. Bo pili razem stalinowskie pomyje dławiąc się i krztusząc, a potem plując i brzydząc na samych siebie.”Wracając do „antycarskiego” SZWADRONU i „udziału w nim” Rembeka. Cisza wokół pisarza przerywa się w 1981 r. za sprawą mistrza J.Machulskiego. Reżyser ten wtedy startujący do wielkiej kariery, marzy o ekranizacji „Ballady o wzgardliwym powstańcu i dwóch gawęd styczniowych”. Eksplozja „Solidarności” zadaje się umożliwiać realizację dramatu pokazującego z jednej strony brutalną pacyfikację powstania Styczniowego przez Rosjan, z drugiej nikczemność chłopstwa, skuszonego przez zaborcę mglistą obietnicę uwłaszczenia, z trzeciej zdradę. Nie bez podstaw książkowy/filmowy rotmistrz renegat nosi nazwisko Dobrowolski. W ten sposób autor zemścił się na dawnym przyjacielu Stanisławie Ryszardzie Dobrowolskim, który po wojnie poszedł na współprace z czerwonymi. Zdjęcia miały się rozpocząć wczesną wiosną 1982 r. Wcześniej jednak był 13 grudnia 81 r. Film Machulskiego Powstaje więc 10 lat później. Przeszedł jednak bez echa. „Widzowie szukają dziś w kinie przede wszystkim rozrywki i oddechu po wyczerpującej, codziennej gonitwie za pieniądzem. Nie mają sił ani ochoty na refleksję, czy myślenie o rzeczach tak przygnębiających, jak narodowa tragedia” – zauważył po premierze w 1992 r. w „Rzepie” Krzysztof Mętrak. Zapewne dlatego też nie doszła do skutku filmowa adaptacja „Nagana”, którego scenariusz opracowywał Maciej Karpiński. Tymczasem schorowany bohater wojny 1920 r. Rembek (po kilku wylewach) występuje z PAX-u, protestując przeciwko usunięciu prezesa Ryszarda Reiffa, jedynego członka Rady Państwa głosującego przeciw wprowadzeniu stanu wojennego. Stanisław Rembek Zmarł w 1985 r. Dobry scenariusz plus dobra reżyseria = film „Szwadron”. Tym z Was, którzy go jeszcze nie widzieli serdecznie polecam, choćby przez pamięć dla tych 30 tysięcy Powstańców, którym się przyszło zmagać z 300 tys. „sołdatów” rosyjskich w nierównej acz bohaterskiej walce, która podtrzymała nadzieje o niepodległości aż do I wojny światowej. A artystycznie film ten w mojej ocenie, ma poziom podobny co najmniej do „Patrioty” z M. Gibsonem w roli głównej, jeśli dla kogoś jest to dobra rekomendacja, to zachęcam vantomas.salon24.pl/87006,j-machulski-tworca-eposu-bohaterskiego-i-patriotycznego-t Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Bogumil Kobiela 13.07.09, 00:19 polski_francuz napisał: > zmarl 40 lat temu. Pamietam go z programu TV "Poznajmy sie" byly swietne. > > PF Pamietasz tego witacza na kiju z rekawica na koncu, za pomoca ktorego witali sie z publicznoscia? Takich programow juz nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka.pl Re: Bogumil Kobiela 13.07.09, 07:25 cyniol napisał: > Pamietasz tego witacza na kiju z rekawica na koncu, za pomoca ktorego witali si > e > z publicznoscia? Takich programow juz nie ma. nie ma? a Szymona 'chodzik dla posla'? jakie czasy takie dowcipy...a teraz trudniej rozbawic bo wiecej mozna otwarcie i nie trzeba silic sie na 'ukryte znaczenia' i intelekt widowni...jak u kiepskich. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 niestety IQ spada stawiamy pomniki oprawcom miast 13.07.09, 07:34 uczczić pamięć swoich ku przestrodze. Czy te deszcze i burze otrzeźwią wynarodowiony naród? Patrz na Scana; JAKŻE ON SIĘ "REJTANI" JAK DRZE SZATY NA SWEJ PIERSI W MINIMALIZOWANIU KRZYWD DOZNANYCH PRZEZ POLSKĘ A NAPRĘŻA MUSKULIKI IQ W POWIEKSZANIU WIN POLSKICH - robi to WBREW POZNAWANYM OKOLICZNOSCIOM które wskazują na manipulację i propagandowy chrakter dla przyszłych bezprawnych rozstrzygnięć finansowych bezczelnych i hucpiarskich roszczeń ___________a naród milczy, młodzieży nikt NIE UCZY! W zadnym podręczniku w gimnazach i liceach ANO SŁOWA O Wołyniu i Podolu!!! Zas Ministertwo Sprwiedliwosci wdraża program resocjalizacji dla bandytów ...sprzątani cmentarzy ale tylko żydowskich i prelekcje o holocauscie...czyżby bandytom wpajano ......? jakieś dziwaczne iq? Odpowiedz Link Zgłoś
nutka.pl Re: niestety IQ spada stawiamy pomniki oprawcom m 13.07.09, 08:20 hasz0 napisał: > JAKŻE ON SIĘ "REJTANI" JAK DRZE SZATY NA SWEJ PIERSI W > MINIMALIZOWANIU KRZYWD DOZNANYCH PRZEZ POLSKĘ > A NAPRĘŻA MUSKULIKI IQ W POWIEKSZANIU WIN POLSKICH tak,tak wiele razy to slyszalam z ust twoich idoli. nawet maja czelnosc powolywac sie na swietosci narodowe na jasnej gorze i grom z nieba nic im nie czyni za to swietokractwo Odpowiedz Link Zgłoś