Dodaj do ulubionych

homeopatia

07.06.05, 19:13
Witam, ja walcze z IBS juz 5 lat, po drodze była i homeopatia. Przyjmowałem
min Argentun Nitrikum i Nvx vom nie wiem na ile dokładnie napisałem te nazwy
bo to juz troche czasu minęło. Na początku robiłem sobie nadzieje bo przez
jakies dwa tygodnie była poprawa ale potem wszystko wróciłe do normy choc
próbowałem chyba przez pół roku. moja norma to ciągłe nieustanne gazy,
wzdęcia i luzny stolec 2-3 razy dziennie i jeszcze te przelewania kruczenia w
brzychu katastrofa, unikam miejsc pyblicznych gdzie jest cisza i dużo ludzi
bo wtedy jak na zyczenia mój brzuch brzuszek daje koncerty:) Podczas kuracji
homeopatycznej nie mogłem pić kawy herbaty pepsi ogólnie zero kofeiny i
żadnej miety nawet w paście do zębów. Jak u was przebiega leczenie przez
homeopatię, czy komus pomaga? czy musicie przestrzegac podobnych zasad?
Pozdro:))
Obserwuj wątek
    • kaati1 Re: homeopatia 07.06.05, 19:39
      Widzisz w homeopatii jak i gdziekolwiek indziej najważniejsza jest właściwa
      diagnoza. Ja też zaczęłam się leczyć na ZJN a okazało się, że mam grzybicę
      jelit (brałam tony antybiotyków). W takim wypadku jak cokolwiek ma zadziałać?
      Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej (daj Boże bo już wariuję). Homeopatia jak
      na razie wyleczyła mnie z nadżerki, a jak ktoś wie cóż to takiego, to wie
      także, że medycyna ma słabe wyniki w leczeniu tego schorzenia, są nawroty itp.
      Biorę także leki homeo na wzmocnienie systemu immunologicznego, bo
      przeziębiałam się ostatnio non stop i po 3 tyg. widzę poprawę. Skoro działa w
      tych chorobach, to dlaczego ma nie działać na jelita? Bardzo ważne jest znaleźć
      doświadczonego homeopatę z prawdziwego zdarzenia. I tak w ogóle to coraz więcej
      lekarzy zaczna stosować i doceniać homeopatię, więc coś w tym musi być :o) Po
      prostu musi, bo żyć tak dalej bez szansy na wyleczenie nie jestem w stanie.
    • paszczak44 Re: homeopatia 07.06.05, 19:49
      Objawy mam podobne jak i ty.
      U mnie diagnoza to też grzybica jelit potwierdzona badaniami.
      Leki homeopatyczne o których piszesz to klasyczne homeopatyki (które w
      większości są oparte na roślinach i jakiś prostych związkach chemicznych). Ja i
      koleżanka Katii bierzemy Sanum oparte na mikroorganizmach chorobotwórczych.
      Czyli homeopatia homeopatii nierówna.
      Co do diety wymaganej podczas kuracji Sanum to jest ona dużo bardziej
      rygorystyczna niż unikanie kofeiny i mięty.
      Przynajmniej wiem z czym mam walczyć.
      • pit27 Re: homeopatia 07.06.05, 20:06
        Jeśli możesz "paszczak44" to napisz jak doszedłeś do tego że masz grzybicę
        jelit, jakie badania wykonałeś? Czyli nie masz IBS-u czy grzybica jelit to
        tylko odmiana tej dolegliwości? pozdro
        • libra72 Re: homeopatia 08.06.05, 10:57
          wlasnie tez zastanawiam nad tym ,ale jak pytalam doswiadcz. gastrol. o to czy
          moze to grzybica jelit, to powiedziala jesli robila pani badania na bakterie i
          grzybuy to powinno wyjsc, a ja robilam ale tylko pisze ze bakterii i grzybow
          nie stwierdzono.Jak i gdzie wykonac badanie dobrze napisz jak mozesz
    • paszczak44 Re: homeopatia 08.06.05, 12:12
      Jak doszedłem do tego że mam grzybicę? No więc przypadkowo znalazłem informacje
      w necie co to takiego kandydoza. Z tym że była to strona jakiegoś Polaka
      mieszkającego w Ameryce. Ten koleś to Henryk Piwnicki a jego strona to
      <drozdzaki.com> Po przeczytaniu tego wszystkiego stwierdziłem, że facet jest
      pomylony, bo za wszystkie choroby tego świata obwinia jakieś tam grzyby, które
      rozrastają się gdy wyniszczy się florę bakteryjną jelit np. antybiotykami. To
      było dawno temu i wtedy dałem sobie spokój z grzybami.
      Ale szukałem różnych informacji w necie na tematy moich dolegliwości np. białego
      nalotu na języku, kwaśnego posmaku w ustach, ściekającej wydzieliny po gardle itd.
      Czytałem różne fora np. o grzybicy pochwy na kafeterii itd., itp. Trafiłem też
      na tronę gdzie opisano grzybicę układową a podstawowe objawy zgadzały się z
      takimi jakie ja mam.
      Stwierdziłem w końcu, że mógłbym się zrobić jakieś badanie np. wymaz z jamy
      ustnej, albo jakieś badanie kału; skoro robią coś takiego; a przecież to nic nie
      boli.
      Wypytałem się jeszcze gdzie w Warszawie jest jakieś dobre laboratorium,
      otrzymałem tylko jedną odpowiedź z jednym podanym adresem. No i tam poszedłem.
      Zaniosłem próbkę kału i wyszedł obfity wzrost grzybów z gatunku candida albicans.

• paszczak44 Re: homeopatia 08.06.05, 12:15
        Sądzę, że za objawy Ibs u mnie są odpowiedzialne grzyby. Tak też stwierdził
        lekarz u którego się leczę. I powiedział (lekarz), że stany depresyjne i lękowe
        to wina grzybicy. A badanie robiłem w Warszawie na Targowej.
        • libra72 Re: homeopatia 08.06.05, 15:19
          Paszczaku ale ja mieszkam w bielsku i jakiego rodzaju labolatoria to robia oraz
          jak sie nazywa to badanie
          • kaati1 Re: homeopatia 08.06.05, 16:54
            Paszczak, ja też mam ściekającą wydzielinę po gardle i stany depresyjne,
            wszystko się zgadza :o) Przez lata próbowali mi wmówić że to uczulenie :P
            A jeszcze chciałam powiedzieć, że nawet jak nie wyjdzie w badaniu że są grzyby,
            to można mieć po prostu dysbiozę jelit, tak czy inaczej wiąże się to z
            grzybami. Ja robiłam badanie w sanepidzie i jako studentka nic nie zapłaciłam,
            ale badanie wykonali po łebkach. W jednej próbce na 3 wyszła candida.
          • paszczak44 Re: homeopatia 08.06.05, 17:40
            Badanie nazywa się posiew kału w kierunku grzybów. (albo badanie kału w kierunku
            grzybów). Wykonują to laboratoria medyczne. W takich laboratoriach można też
            zrobić badania krwi, moczu albo wymazy z pochwy, z jamy ustnej itd., zależy jak
            dobre jest laboratorium tym większy ma zakres usług.
            Może poszukaj w wyszukiwarce <analizy medyczne>, <badania krwi, moczu, kału>,
            oczywiście w Bielsku.
            Oczywiście też jest Sanepid, ale jakość ich usług pozostaje kontrowersyjna,
            podobnie jak i kontrola sanitarna tej firmy:(
    • paszczak44 Re: homeopatia 08.06.05, 17:32
      No więc właśnie z tymi badaniami to jest różnie.
      Istnieją 2 rodzaje posiewów:
      a) ogólny
      b) tylko w kierunku candida albicans

ad. b) Ten posiew robi niewiele laboratoriów i nie wiem gdzie. W tym badaniu
      grzyby wychodzą zawsze i jest określona ich ilość.
      ad. a) posiew ogólny robi większość laboratoriów. Tylko, że niektóre laboratoria
      źle to wykonują, bo chyba za krótko i grzyby nie wychodzą. Niektórzy twierdzą,
      że nie zawsze też w kale wychodzą grzyby, że mają one okresy wysiewów.
      Jeżeli np. badamy kał na pasożyty to zanosimy 3 próbki kału w przeciągu 10 dni.
      Gdy robimy badanie na lamblie to 3 próbki to minimum. Może więc badając grzyby
      potrzeba więcej próbek? Ale ja tego nie wiem, mi grzyby wyszły już za pierwszym
      razem.
      Aha, badanie robiłem w prywatnym laboratorium, nie w państwowym i nie w sanepidzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka