igana84 30.09.05, 10:18 A jakie IBSowcy mają doświadczenia z Lactulosą? Mają jakieś? To na zaparcia ma być skuteczne podobno. Nie wiem na jakiej zasadzie ona działa za bardzo. Nie chcę żadnego "zmiękczania" bo z tym akurat nie mam problemu... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
windowclicker Re: Lactulosa 30.09.05, 14:07 Witam, też mam zaparcia ale radze sobie z nimi względnie dobrze bez pomocy leków. Ponieważ troche już z nimi walcze to uważam że działanie na nie właśnie nie da efektu w postaci wyleczenia z ibs. Zaparcia to tylko skutek a leki na nie mogą przynieść potrzebną nam wszystkim od zaraz ulge. Jednak jak sie nimi intersowałem z miesiąc temu to jak natrafiłem na informacje o laktulozie przestalem szukać innych leków. Poniżej link do leku Duphalac gdzie można poczytać o działaniu tego cukru: www.solvaypharma.pl/preparaty/duphalac.html a którego polskim odpowiednikiem jest lactulosum: www.leki.med.pl/lek.phtml?id=205&idnlek=700&menu=3 Lek dostępny bez recepty, rekomendowany przez mojego gastrologa :P Odpowiedz Link
igana84 Re: Lactulosa 30.09.05, 18:18 Dzięki:) Jesli mam być szczera, to nie wiem co robić teraz. Z jednej strony Tribux, który ucisza trochę bulgotanko, zmniejsza ilość niepotrzebnych skurczów jelit niwelując spektakularne efekty dźwiękowe a z drugiej Lactulosa, która pobudza jelita do pracy,a w efekcie ich kurczliwość... Mam zaparcia, ale mam też bulgotanko, beznadziejny przypadek. Dzięki za ulotkę, chyba się wstrzymam z Lactulosa, tym bardziej, że zwykle nie miewam tygodniowych zaparć, tylko raczej nie czuję sie spełniona do końca, jeśli, wiesz co mam na mysli;) To tyle o mnie;) Pozdrawiam:) Aha, a swojego gastrologa to też bym chciała mieć jakiegoś... wkrótce zacznę się rozglądać w Krakowie. Odpowiedz Link
windowclicker Re: Lactulosa 01.10.05, 13:31 Ale gastrolog to podstawa !!!!!!!!!!!!. Ja też traktuje to forum informacyjnie ale nie biegne od razu do apteki bo ktoś coś znalazł nowego i mu pomaga. Nie raz już bylem z listą leków u gastrologa ( Na przyszłość: warto wypisać skład bo sama nazwa może mu mało mówić ) i dopiero po wysłuchaniu jego uwag decydowałem się na coś. Jest to ważne o tyle że może się okazać że nie ma sensu działać na coś co w badaniach wyszło dobrze. Ja na przykład brałem pod uwage diete bezglutenową a okazało się że miałem badanie na dzialanie glutenu i że wyszło dobrze i nie musze się katować. Taaaaaak mam fajnego gastrologa, choć mi nie pomógł i nie raz go zaskocze moimi pomysłami to moge babce powiedzieć o wszystkich moich obawach a moją inicjatywę już chyba nie uważa za zarozumialstwo ;P. Osobiście nie rozumiem ludzi którzy z naszym problemem poszli do lekarza rodzinnego. Ja od razu pobiegłem do gastrologa i choć na początku wyglądało to podobnie jak u wyżej wymienionych czyli wizyta = recepta -->nie zadziałało -->powrót, to i tak bym wylądował u gastrologa a przynajmniej nie traciłem czasu na leki na coś innego - może to zadziała tylko centralnie na ibs czy na objawy mu towarzyszące. A więc osczedziłem czas, pieniądze i żołądek. Polecam Cześć Odpowiedz Link
igana84 Re: Lactulosa 01.10.05, 14:13 A no właśnie. Szukam jakiegoś gastrologa w Krakowie. Na gwałt. Mało mam już czasu:( Może ktoś zna kogoś z Krakowa? CO z tym Ziemniakiem? Czy on przyjmuje prywatnie? Krakowianie, pomocy. Odpowiedz Link
igana84 Re: Lactulosa 01.10.05, 16:00 Jeszze jedno, jak wygląda taka pierwsza wizyta u gastrologa? Rozmowa po prostu jakaś dłuższa, czy jakieś badania? Pewnie będzie chciał sie dobrać do mojego brzucha. Odpowiedz Link
ptysia_13 Re: Lactulosa 01.10.05, 20:28 Byłam już u 5 gastrologów( państwowo i prywatnie) i KAŻDY z uśmieszkiem na ustach odpowiadał: to IBS " po co Pani mi zawraca głowe??" Dopiero lekarz rodzinny mi "pomógł" tzn. potraktował powaznie i zlecił serię badań ! Więc nie dajcie sobie wmówić ze t o strata pieniedzy / czsu / cos tam etc. Dla mnie to strzał w 10~`` Odpowiedz Link
ptysia_13 Re: Lactulosa 01.10.05, 20:30 A wizyta to nic szczególego: spyt a z czym pani przyszla, obmaca brzuszek, zleci jakies leki na koncu dodajac jakby pani nie pomogło to prosze przyjsc za ok miesiac!! Przerabiałam to już tysiace razy ( zygac mi sie chce juz od tych białych fartuchów)!!! Odpowiedz Link
igana84 Re: Lactulosa 01.10.05, 22:03 Smutno mi bo muszę rozstać się z tym forum na dłuższy, bliżej nieokreślony czas: ( by stawiać czoła wielkim codziennym wyzwaniom, którymi są ...zajęcia na uczelni. Chciałabym nie opuszczać ich tak często jak do tej pory, stąd te poszukiwania zbawcy, który pomoże mi zapanować nad moim własnym brzuchem. Taki niepozorny brzuszek a tyle z nim kłopotów... Dziękuję Wam za pomoc i wsparcie. Nie mogłam uwierzyć własnym oczom, gdy pierwszy raz czytałam Was na tym forum - świadomość, że nie jest się dziwolągiem wśród tych wszystkich zdrowych i wyluzowanych naprawdę dodaje otuchy:) Ja chyba nie robię wrażenia schorowanej, staram się, raczej skutecznie, maskować swój strach i może wielu z Was ma podobnie, może się mijamy nie zdając sobie sprawy, jak wiele nas łączy:) POzdrawiam wszystkich cieplutko. Odpowiedz Link
liii_luuu Re: Lactulosa 02.10.05, 13:01 ja mieszkam w małym mieście w którym nie ma gastrologa. więc udałam się do rodzinnego lekarza. na szczescie kobitka jest pogadana i się orientuje nieco. skierowała mnie do chirurga,ale chirurg nawet nie raczył ze mną pogadać , zapytać co mi dokładnie się dzieje tylko wlepił skierowanie na kolonoskopie. teraz jak sie zaczynaja studia, wybiorę się do gastrologa w innym mieście. ludziom którzy sa z dużych miast jest o wiele łatwiej, więskzy dostęp do lekarzy. a w jaki sposób badali u ciebie nietolerancje glutenu??? Odpowiedz Link
windowclicker Re: Lactulosa 02.10.05, 16:24 Wszystkie badania jakie zlecił mi gastrolog były z krwi bądź kału ale jak ci zależy to niedługo będe się z nim widział poniważ czeka mnie prześwietlenie jelita z kontrastem to się zapytam dokładnie. Ale myśle że to były standardowe badania i jak pójdziesz do gastrolga to też przez nie przejdziesz. Odpowiedz Link