Dodaj do ulubionych

jak dotrzeć do Chomranic

13.08.04, 18:54
Witam ponownie - jak zwykle ze sprawą pomnikową - papieską... Czy możecie mi
poradzić jak dostać się z NS do niby nieodległych - ale jakby na końcu świata
położonych Chomranic? I jak wrócić?... Pociągów i autobusów jak na lekarstwo -
przynajmniej w internecie... Czy są jakieś busiki? Chciałbym móc pojechać
tam i po jakiejś niecałej godzinie móc wrócić do NS - podobno mają tam pomnik
Papieża.

A swego czasu pytałem Was o pomnik JP2 w NS. Mówiliście, że nie ma. A jednak
jest!... :)
Obserwuj wątek
    • rilian please, odpiszcie! 13.08.04, 21:36
      Czy ktoś z Was umie powiedzieć jak często jeżdżą autobusy MZK #16 i 21 do
      Chomranic?... Jaka to częstotliwość - raz na godzinę? Rzadziej?

Poza tym - czy ktoś z Was mieszka może na Chruślicach? Czy mógłby opisać
      znajdującą się tam przy kaplicy - rzekomo - figurę Papieża?
      • aleks44 Re: please, odpiszcie! 13.08.04, 21:55
        bardzo mi przykro ale ja nie moge Ci pomoc,po prostu nie wiem gdzie to jest
        nie znam okolic Nowego Sacza tak,jak jego rdzenni mieszkancy,wiec pewnie
        odpisze ktos kto wie,jezeli tylko pojawi sie na forum
        • ellenai rillan sorry! 13.08.04, 23:18
          ale osoba najbardziej kompetentna na tym forum jezeli chodzi o takie info czyli
          elp1 gdzies sie nam zawieruszyla! buuuuuuuu:(((
          • rilian Re: rillan sorry! 14.08.04, 09:58
            Szkoda, elpa nie ma, strona komunikacji miejskiej w NS w budowie...
      • froggg Re: please, odpiszcie! 14.08.04, 11:15
        faktycznie na chruslicach jest pomnik papieża, powstał chyba strasznie dawno,
        bo jako pachole chodziłam tam na spacery, niestety nie potrafie powiedziec jak
        wyglada obecnie, ale podejrzewam, że jest w dobrym stanie, bo mieszkańcy bardzo
        o niego dbali. w ogóle miejsce jest super, więc polecam je na spacery, a w
        dodatku bardzo łatwo tam dotrzeć- wystarczy dojechać na przedostatni przystanek
        linii nr 23 i przejść ulica Chruślicką za mostek, tam gdzie rozwidla sie
        droga, skręca sie w prawo i do kapliczek jest jakies góra 500 metrów.
        a jesli chodzi o pomniki papieża, to nie jestem pewna, ale za Limanową jest
        chyba jakis obelisk, spytam, gdzie to dokładnie jest.
        • rilian Re: please, odpiszcie! 14.08.04, 11:47
          Dzięki! Wasze okolice obfitują w pomniki Jana Pawła II - na terenie samej
          Tylmanowej są dwa obiekty podchodzące pod mój katalog!... Dodatkowo Chruślice,
          Szlachtowa, Limanowa, Chomranice... Mam nadzieję, że za tydzień powrócę na
          południe, żeby zamknąć moje poszukiwania-podróże między widłami Wisły i
          Dunajca...

Czy jesteś w stanie okreslić w jakim miejscu na Chruślicach stoi ten pomnik -
          tj. czy stoi osobno, na własnym postumencie - w taki sposób, że można papę
          obejść dookoła, czy też stoi przy ścianie, ew. jest na niej podwieszony?...
          • aleks44 Re: please, odpiszcie! 14.08.04, 17:31
            a juz sie martwilem,ze nie bedzie mial kto odpowiedziec ,na szczescie Froggg
            byla na posterunku,a juz mialem pomnika szukac w mojej okolicy,a przyznam
            sie ,ze nie wiem gdzie
            • ellenai chwala froggowi 14.08.04, 19:10
              ze napisala co gdzie i jak z tym pomnikiem ,przy okazji tak ciekawie to zrobila
              ze z ogromnym zainteresowaniem przeczytalam jej posta ,no i rilian tez cmok
          • froggg Re: please, odpiszcie! 14.08.04, 23:21
            przyznaje, że byłam tam bardzo dawno temu, ale opiszę to tak jak zapamietałam:
            pomniki, bo jest ich więcej(m.in. pomnik chyba ojca Kolbego???nie pamietam)sa
            wykonane z czegoś, co z grubsza przypominało mi beton, powstały bardzo dawno,
            chyba w okolicach lat osiemdziesiatych (nie chce sie zbłaźnić, ale chyba wtedy,
            bo chodziłysmy tam namietnie na majówki)figura papieża został postawiona blisko
            skarpy i obsadzona wokół kwiatami, więc niestety nie można jej obejść, obok
            znajduję sie grota, przed którą odbywały sie wspomniane nabożeństwa majowe. nad
            tym wszytkim góruje podświetlany krzyż.a po drodze do tego "kompleksu" sa
            jeszcze dwie kapliczki, jedna stara, a w drugiej sa rzeźbione(drewniane) piękne
            figury.jak sobie jescze cos przypomnę, to napiszę, przepraszam ale niewiele
            pamietam , bo strasznie dawno tam nie byłam, ale to naprawde blisko od
            przystanku iwarto, jesli bedziesz w sączu, tam podejść
            • rilian Re: please, odpiszcie! 15.08.04, 21:30
              Informacje od Ciebie są super i wspaniałe. Dają mi pojęcie o specyfice tego
              obiektu, który na pewno zobaczę w końcu tego, albo na poczatku przyszłego
              tygodnia. Bardzo Ci dziękuję - z tego, co widzę granica między figurą a
              pomnikiem Jana Pawła II jest w tym wypadku bardzo nikła. Być może zbliża się on
              do rodzaju kapliczki - jak ma to miejsce w Miłogoszczy pod Myślenicami - gdzie
              JP2 stoi właśnie w kapliczce...

Dziękuję.

Wciąż jednak nierozwiązane jest dla mnie zagadnienie, o pomoc w rozwikłaniu
              którego proszę Was niezmiennie - jak często jeżdżą z NS do Chomarnic autobusy
              #16 i 21?...
              • rilian Re: please, odpiszcie! 21.08.04, 20:28

• lesteer A do Chomranic najlepiej.. 07.09.04, 09:37
                  ..jechać autobusem PKS bądź busem (spod PKP) Limanowej przez Męciną (nie
                  wsiadaj do tego przez Wysokie!)
                  :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka