Dodaj do ulubionych

ale numer !!!!!!!!!

27.09.05, 19:37
przez Zdziwiony niefachowiec @ 27 Sep 2005 06:51 pm
Na początek co do owych fachowych publikacji - chciałbym poznać przynajmniej
jedną ważną, cytowaną w literaturze fachowej.
Osoba - alias Alek@ - złożyła gratulacje sztabowi Pana Zająca. Chciałbym się
do nich przyłączyć! Szczerze więc gratuluję armii starszych proboszczów
kupionych za obrazki (przynajniej takie gadżety wymieniane były oficjalnie).
Możecie teraz się modlić przy nich (chyba za pośrednictwem Pana Stanisława) aż
do rychłej emerytury. Możecie też dalej przykazywać jedyny "słuszny wybór".
Nie wymagajcie tylko szacunku dla przekupstwa pod płaszczykiem sutanny. Na
koniec dla tych księży proboszczów jedna z wielu definicji "korupcji" (tym
razem na prawdę z literatury fachowej). Korupcja - każda niejawna wymiana
świadczeń pomiędzy prywatną, a publiczną sferą życia społecznego. Kardynał
Ratzinger, będąc przewodniczącym Kongregacji Nauki i Wiary do katalogu
grzechów głównych wpisał KORUPCJĘ !!!

przez alek@ @ 27 Sep 2005 12:16 pm
Kołodziej przegrał nawet z Zającem w swojej rodzinnej miejscowości Skołyszynie
hehehehe.Więc o jakim wy sukcesie mówicie.Nazwałbym to raczej gorzką porażką.
A po za tym Kołodziej i tak będzie w mało liczącej się opozycji
parlamentarnej, więc jedynie na Zająca możemy liczyć....zaufało mu ponad 25
tys. osób.Gratuluję jego sztabowi, kawał dobrej roboty wykonaliście.Uzyskać 15
tys. głosów poza regionem jasielskim to jest osiągnięcie.
Obserwuj wątek
    • 0kowita Re: Zapytanie w kwestii formalnej.lol 27.09.05, 19:48
      ... i niczym się nie zrażaj..

Tu jest dziwnie..... w necie jest dziwnie.

Co ci ludzie
      tu piszą ??

Kto cos z tego zrozuimał ???????????
      proszę tłumacza !!!

• apolityczny Re: ale numer !!!!!!!!! 27.09.05, 23:27
      Karatekoo wytłumacz nam o co Ci chodzi wklejając te teksty.
      • karatekaa to sa cytaty z stronki..................... 28.09.05, 08:43
        Są to komentarze z stronki ejasło :P

www.ejaslo.pl/index.php?subaction=showfull&id=1127750241&archive=&start_from=&ucat=3&

spoko teksty wow:P
    • karatekaa ja głosowałem na PO ale..... 28.09.05, 16:35
      ale ...... niestety w Jasle dostalismy baty jak ............ kurde tu
      faktycznie żądzie PIS i LPR zacofany zaścianek i ci czarni w sułtannie co
      krzyczeli z ambon żeby głosować na tych nawiedzonych to nie ferrrr zreszta co
      tu jest fer ? mam to w d.... wyprowadzam sie z jasłą :P
      • inny.obserwator Re: ja głosowałem na PO ale..... 28.09.05, 16:43
        Tak, wyprowadź się do św. Brygidy w Gdańsku =]
        • karatekaa sam się tam wyprowadź 28.09.05, 17:36
          nie jestem ani z LPR ani z PIS wiec sam sie tam wyprowadź ty darmozjadzie :P
      • apolityczny Re: ja głosowałem na PO ale..... 28.09.05, 19:54
        Coś Ci się chyba pomieszało w główce bo PO w Jasle dostała więcej głosów niż
        LPR i SLD razem wzięte
        • zuzanna6 Re: ja głosowałem na PO ale..... 28.09.05, 21:02
          a ja trzymam kciuki za PO i PiS

oby sie dogadali
          • apolityczny Re: ja głosowałem na PO ale..... 29.09.05, 14:57
            zuzanko ja też trzymam kciuki ze sie uda... wlasnie rozmawiaja ponoc w telewizji
            a może już skończyli, nie wiem
            • inny.obserwator Re: ja głosowałem na PO ale..... 29.09.05, 15:29
              Wciąż rozmawiają. Oglądam ich od 14:00. Transmisja w TVN24.

W sumie to było do przewidzenia. Kaczyński mówił o przemianach, korupcji,
              biedzie i szkolnictwie na wsi, a Rokita o nie dotrzymywaniu słowa przez
              Kaczyńskiego już na samym starcie.

PiS chyba nie ma żadnego nauczyciela w partii, bo co chwilę mówi o idiotycznym
              programie ustalenia maksymalnych cen podręczników =]
              • zuzanna6 Re: ja głosowałem na PO ale..... 29.09.05, 20:23
                słuchałam trochę, jak rozmawiali

kiedyś bardziej lubiłam PO, po ostatnich kilku dniach bardziej rację przyznaję
                PiS- owi, żle im się rozmawia przed kolejnymi wyborami...oby to tylko ten powód
                i oby przez to tych wyborów nie przegrali
                • inny.obserwator Re: ja głosowałem na PO ale..... 29.09.05, 20:55
                  Ale ten pomysł odnośnie podręczników kompromituje PiS.

Takie coś już w Polsce przerabialiśmy. Nie można ustalić maksymalnej ceny
                  podręcznika, bo jak taką ustalą, to uczniowie zapłaca jeszcze więcej =] Wówczas
                  wydawnictwa będą sprzedawać książki nie na cały rok, a na jeden semestr. A jak
                  nie tak, to podzielą podręczniki. Np. polski (w jednej części literatura, w
                  drugiej gramatyka) albo książka do matematyki + zbiór zadań do matematyki. Mogą
                  też drukować na gorszym papieże albo robić czarno białe podręczniki jak za
                  PRLu. W każdym razie co by PiS nie wymyślił, to wydawnictwa nie będą do
                  interesu dopłacać.

To jest tylko jeden z elementów "socjalistycznego" planu gospodarczego.
                  Ciekawe, co jeszcze wymyślą. Zresztą, czy to nie zalatuje trochę populizmem?
                  Akurat we wrześniu mówią tyle o drogich podręcznikach...?
                  • pio300 Re: ja głosowałem na PO ale..... 29.09.05, 21:24
                    Oj dzisiaj to się bardzo PO skompromitowało,widać nie mają ochoty na tworzenie
                    czegoś,a patrząc na to głębiej jest oczywistym że to sztuczka wyborcza.
                    Wy pokażcie nam program,a my go zrecezujemy i oczywiste skrytykujemy(bo każdy
                    program da się skrytykować),aby zdyskredytować PiS i ich kandydata.
                    PO swojego rogramu nie pokaże przed wyborem prezydenta,bo niestety ich kandydat
                    by upadł o czym ja jestem przekonany.
                    Zresztą jak słusznie zauważył dr z Uniw.Warsz. im bardziej PO odsłaniało swój
                    program i coś o nim mówiło tym bardziej traciło w sondażach.
                    Tu niestety nadal trwa walka wyborcza.

A co do podręczników to powinna zadziałać konkurencja,tylko prawdziwa,a nie
                    taka jak za SLD,faworyzująca pewne wydawnictwa,lub pewne podręczniki.
                    • inny.obserwator Re: ja głosowałem na PO ale..... 29.09.05, 21:36
                      No trudno, żeby liberalna PO miała ochotę tworzyć rząd z kimś, kto odgórnie
                      chce kierować cenami towarów =] W kampani obiecywali co innego, a teraz są
                      zmuszeni popierać przeciwny sobie program gospodarczy. Nie będzie łatwo i PiS
                      dobrze o tym wie. Wczoraj wieczorem rozmawiali z PSLem (w tajemnicy przed
                      dziennikarzami).

A podręczniki można kupić 5 zł taniej na sztuce, gdy się zamawia całą klasą
                      prosto z wydawnictwa. Wówczas kurier przywozi je do szkoły i zamiast 25,
                      płacimy 20, a często i jeszcze mniej...
                      • pio300 Re: ja głosowałem na PO ale..... 29.09.05, 23:44
                        No ale wiesz,to nie jest piaskownica,..a oni zachowują się jak dzieci.Rządzenie
                        panstwem to poważna sprawa,a nie myślenie typu" oni wygrali to my zabieramy
                        swoje zabawki i idziemy".
                        No chyba normalne że jeśli nie wygrali wyborów to nie będzie realizowany
                        wyłącznie ich program. Oni nie mogą sie pogodzić z przegraną.
                        Choć przed wyborami smai mówili że zwycięska partia(liczyli że to oni) bierze
                        wszystko i jej program bedzie realizowany.Oczywiście jak to w koalicji wszystko
                        trzeba obgadać z partnerami.
                        Dla mnie PO po prostu stacza się na dno,to wszystko.

Już widać że nic z tej koalicji nie będzie,a jeśli tak to chyba niezbyt długo.

Podręczniki tak naprawde to pikuś...
                        Jakby wyszły inne rzeczy to mogłyby być nawet bezpłatne,sponsorowane przez
                        państwo. :),bo cóż to za koszt w skali państwa.
                        Gdzie indziej leżą miliardy i są rozkradane...

Bardzo podobało mi się to co powiedział L.Bubel o mediach,akurat wyjątkowo miał
                        racje.
                        • inny.obserwator Re: ja głosowałem na PO ale..... 29.09.05, 23:58
                          pio300 napisał:
                          > Choć przed wyborami smai mówili że zwycięska partia(liczyli że to oni) bierze
                          > wszystko i jej program bedzie realizowany.

Równie dobrze można powiedzieć, iż PiS przed wyborami wielokrotnie mówił, że
                          jeśli wygra to Jarosław Kaczyński będzie premierem. I to właśnie Jarosław
                          Kaczyński brał udział w debatach przyszłych premierów w telewizji z Janem
                          Rokitą. Jak się dziś okazało - PiS mijał się z prawdą.

pio300 napisał:
                          > Podręczniki tak naprawde to pikuś...

Może i pikuś, ale bardzo trafnie obrazuje spojrzenie Kaczyńskich na gospodarkę
                          i wolny rynek. A to już nie jest pikuś =]
                          • pio300 Re: ja głosowałem na PO ale..... 30.09.05, 16:47
                            Oczywieście napeno PiS chciałoby żeby J Kaczynski był premierem i takie mieli
                            założenie,jednak się ugieli przed krzykaczami którzy wołali że Kaczyńscy chcą
                            zawładnąć Polską,..co jest oczywiście hasłem wyborczym które miało pomóc w tym
                            aby Lech nie wygrał wyborów. PO krzyczy zeby J.Kaczynski został premierem a
                            jednocześnie bracia Kaczynscy chcą opanować Polske.(bo na prezydenta rownież
                            brat).
                            PO według mnie okropnie się ośmiesza z tymi swoimi życzeniami,najpierw chcieli
                            żeby to J.Kaczynski z nimi rozmawiał i to przy fleszach a nie przyszły premier.
                            Obydwa postulaty PiS spełniło i widać było jaką PO ma chęć do rozmowy.

PS A gdzie Ty widziałeś wolny rynek? W Zachodniej Europie?Nie rozśmieszaj nawet
                            ludzi... Unas 90% mediów jest sprzedane w obce ręce i kreuje rzeczywistość,w
                            Niemczech obcy kapitał nie ma prawa nawet kupić jednego procenta-ot taki wolny
                            rynek.Albo we Francji,idź spróbuj założyć tam przedsiębiorstwo to zobaczysz co
                            Cię spotka..hehe Wolny Rynek to tylko ładnie brzmi a każdy z krajów zachodniej
                            Europy dba o włąsny tyłek i nie daje się robić w konia tak jak nasz.
                            To tyle.Pozdrawiam
                            • inny.obserwator Re: ja głosowałem na PO ale..... 30.09.05, 17:09
                              pio300 napisał:
                              > U nas 90% mediów jest sprzedane w obce ręce i kreuje rzeczywistość.

Tak naprawdę dotyczy to tylko rynku prasowego, bo telewizja i radio w
                              większości jest w polskich rękach. TVP, co oczywiste jest polska (chociaż
                              wiecznie upolityczniona), Polsat również, TVN ma kapitał mieszany (polsko-
                              holenderski). RMF FM - największa sieć radiowa również należy do Polaka =] Więc
                              nie przesadzaj.

"90% w obcych rękach" to takie hasło w stylu Ojca Dyrektora, żeby kupować "Nasz
                              dziennik" i słuchać jedynego słusznego radia =]
                              • pio300 Re: ja głosowałem na PO ale..... 30.09.05, 19:23
                                Odjechałeś troche od meritum wątku,wszak nie chodzi tu nawet o procenty czy 90
                                czy 70 nie ma aż takiego znaczenia.O procenty możnaby się duługo sprzeczać,bo
                                wiedza ta nie jest dostępna przeciętnemu obywatelowi.
                                Oczywiste jesteś w błędzie że RMF należy do Polaka,być może ma jej
                                większość,ale o ile się orientuje to RMF jest spółką giełdową i tak naprawde
                                nie wiesz kto jest jej właścicielem,w każdym razie napewno nie tylko Polacy,to
                                samo jest z TVN.
                                A jeśli chodzi o prase to jest chyba nawet wiecej niż 90%,no ale nie zgłębiam
                                tego.

Nie wiem co mówi Rydzyk nigdy go nie słyszałem.
                                Fakt pozostaje faktem,wolny rynek w Zachdniej Europie to fikcja,takie ładne
                                hasełko...
                                • inny.obserwator Re: ja głosowałem na PO ale..... 30.09.05, 19:37
                                  Tutaj wszyscy odjeżdżają od meritum wątku =]

To nic, że RMF (Broker FM), czy TVN są na giełdzie. To normalne działanie w
                                  celu pozyskania pieniędzy na dalsze inwestycje i rozwój firmy. Obydwie te
                                  spółki na giełdę wypuściły tylko niewielkie ilości akcji. Nie może dojść do
                                  sytuacji, gdy inwestorzy giełdowi przejmą kontrolę nad spółką =] Nie przejmą, a
                                  tymbadziej nie mają jakiegokolwiek wpływu na to, co nam te media przekazują,
                                  czy jak się rozwijają. Więc tłumaczenie, że są nie polskie jest nieprawdziwe.

Jeśli chodzi o prasę to czołowe dzienniki regionalne (m.in. "Nowiny"), "Super
                                  Express" i "Rzeczpospolita" należą do Szwedów i Norwgów. Natomiast "Fakt" i
                                  setka innych tytułów wydawanych przez wydawnictwa "Axel Springer Polska"
                                  i "Bauer" do Niemców. Tutaj rzeczywiście około 90% rynku prasowego jest z
                                  kapitałem zagranicznym. Ale nie radio, a tymbardziej telewizja!

Co do "wolnego rynku w Zachodniej Europie". Tam przynajmniej żaden rząd nie
                                  stara się narzucać przedsiębiorcom cen po których mają sprzedawać swoje towary.
                                  • pio300 Re: ja głosowałem na PO ale..... 30.09.05, 20:02
                                    > Co do "wolnego rynku w Zachodniej Europie". Tam przynajmniej żaden rząd nie
                                    > stara się narzucać przedsiębiorcom cen po których mają sprzedawać swoje
                                    towary.

Haha a skąd to wiesz?
                                    Bo ja wiem coś i to zupełnie ze swojega podwórka co zupełnie temu przeczy.
                                    Oczywiście można się znowu przyczepić, że to nie nie rząd tylko inne
                                    instytucje,ale instytucje te działąją w oparciu o specjalne rozporządzenia
                                    rządu.
                                    I faktycznie cena tam jest bardzo regulowana,
                                    no ale masz prawo tego jeszcze nie wiedzieć,bo pewnie nigdy nie pracowałeś,a
                                    tym bardziej w eksporcie :) ....ja tak.
                                    Pozdrawiam
                                    • inny.obserwator Re: ja głosowałem na PO ale..... 30.09.05, 20:06
                                      Ale proszę o KONKRETY :)

Ja Ci sprawę mediów i giełdy dokładnie wytłumaczyłem, bo nie bardzo się w niej
                                      orientowałeś rzucając tylko nieprawdziwe hasła. Więc teraz tego samego oczekuje
                                      od Ciebie :) Jaki konkretnie zachodni rząd, lub jakie instytucje rządowe
                                      narzucają przedsiębiorcom ceny po których mają sprzedawać w sklepach swoje
                                      towary?
                                      • pio300 Re: ja głosowałem na PO ale..... 30.09.05, 21:34
                                        :)))))
                                        Dzięki za "wytłumaczenie" zasad giełdy haha,zawsze może się przydać,wszak to że
                                        gram już od paru ładnych lat z dobrymi wynikami nie jest najważniejsze :)))

Oczywiście że owe 90% to tylko hasło,mające zobrazować przepaść pomiedzy np
                                        Polską i Niemcami gdzie jest ok 0%.
                                        Dokładnych danych i tak nikt nie jest w stanie przytoczyć z obecnych tu na
                                        forum.Dlatego nie zarzucaj mi mówienia nieprawdziwych rzeczy bo sam nie jesteś
                                        w stanie podać prawdziwych.
                                        Media to "całość" środków przekazu.
                                        A gdyby jeszcze wziąść pod uwagę wpływy na owe,to już całkiem możnaby się
                                        pogodzić.Musisz wiedzieć że wiele przedsiębiorstw w Polsce funkcjonuje na
                                        zasadach że jest "niby polski" właściciel i kapitał,ale decyzje zapadają
                                        zupełnie gdzie indziej.Mój przyjaciel w takowym pracuje.

A jeśli chodzi o ostatnią kwestie,to już Ci podam przykład
                                        Chciałbym jednak abyśmy się zgodzili z tym że Polska jest w troszke innych
                                        realiach,naród jest niezamożny i konkurencja zdrowa jest bardzo wskazana,aby
                                        spadały ceny,ale tylko zdrowa konkurencja.
                                        Kraje zachodnie są w innej sytuacji i chronią swoje rynki w różny
                                        sposób,oczywiście nie jestem przeciwnikiem takiej ochrony tyle że o nasz jakoś
                                        nikt nie dba,a przynajmniej nie w sposób wystarczający.

"Nasza" Firma np robi piły tarczowe,dajmy na to sprowadzamy tańszą
                                        stal,powiedzmy z NIgerii i tu poddajemy obróbce hartujemy,dodajemy spieki.....
                                        i nie da się tej piły sprzedać np w Niemczech Francji i wielu innych za cenę
                                        która nam odpowiada i mamy na tym zysk.Są pewne certyfikowane organizacje,które
                                        sprawdzają czy "nasza"cena jest realna (bo nie może być zbyt tania,chronią w
                                        ten sposób swój rynek)
                                        Wiele razy musiałem rozpisywać im to na czynniki pierwsze łącznie ze wszystkimi
                                        cząstkowymi kosztami np 24min pracy slusarza,25min pracy spawacza itd itp
                                        I oczywiście wiele razy odrzucali nam tą cenę.
                                        Musiała być odpowiednio wysoka.Kiedy kupowaliśmy dużo droższą stal niemiecką i
                                        oczywiście koszty przez to były wyższe,wtedy wszystko było w miare gładko.Tyle
                                        że opłacalność wtedy jest znikoma jeśli się to robi na małą skalę zważywszy na
                                        transport za granicę.
                                        Zresztą za dużo tu opowiadania a prawde mówiąc nie chce mi się :)))
                                        Taki objaw lenistwa.hehe To był tylko jeden z przykładów z jakimi miałem do
                                        czynienia.

Oni też mają regulacje tyle że ceny minimalnej bo takie jest zapotrzebowanie
                                        ich narodów,chroni ich rynki.
                                        Z tym jakoś trzeba sobie radzić ale to nie jest tak że nie regulują.

Wprowadzanie limitów też nie ma nic wspólnego z wolnym rynkiem chyba to
                                        przyznasz.A cała Unia jest "zlimitowana" :)))

Więc jakoś marnie wypada to hasło "wolny rynek"

PS Ostatnio stały na wybrzezu chińskie statki hehe,to też limity
                                        Pozdr....kończe ten temacik :)
                                        • inny.obserwator Re: ja głosowałem na PO ale..... 30.09.05, 22:04
                                          pio300 napisał:

> Dzięki za "wytłumaczenie" zasad giełdy haha,zawsze może się przydać,wszak to
                                          > że gram już od paru ładnych lat z dobrymi wynikami nie jest najważniejsze :)

Gdybyś grał, to nie pisałbyś, że posiadacze akcji kupionych na giełdzie mają
                                          wpływ na zarządzanie tymi mediami. Nie sugerowałbyś też, że poprzez giełdę
                                          można nabyć pakiet większościowy, a przez to media stałyby się nie polskie. A
                                          tak właśnie mówiłeś, więc albo nie grasz albo nie myślisz o tym, co piszesz i
                                          piszesz głupoty :)

Dziękuję za "konkrety" odnośnie wolnego rynku na zachodzie. Wiesz na jakiej
                                          zasadzie działa Urząd Ochrony Konsumentów i Konkurencji? Poza tym ochrona przed
                                          napływem taniego towaru z Chin w celu obrony rodzimych miejsc pracy, to co
                                          innego niż ustanawianie głupiego przepisu, dotyczącego maksymalnej ceny
                                          książki. Bo ten przepis (jak już pisałem wyżej) i tak się da łatwo obejść, więc
                                          świadczy to tylko o populiźmie PiS.

I na koniec... Z powyższych postów można było wyczuć, że bliżej Ci do PiS niż
                                          PO, ale dlaczego? Przecież masz firmę, która eksportuje na zachód, więc
                                          korzystniejsze dla Ciebie byłoby zwycięstwo PO :) Bo PO to lepsze stosunki z
                                          zachodem, bliższa integracja z Unią, prostsze podatki i niższe koszty pracy.
                                          Dla przedsiębiorcy - wydawałoby się - wymarzona partia. W takim razie czemu
                                          prosocjalny PiS? :)
                                          • ouimet Re: ja głosowałem na PiS 30.09.05, 23:46
                                            inny.obserwator napisał:

> pio300 napisał:
                                            >
                                            > > Dzięki za "wytłumaczenie" zasad giełdy haha,zawsze może się przydać,wszak
                                            > to
                                            > > że gram już od paru ładnych lat z dobrymi wynikami nie jest najważniejsze
                                            > :)
                                            >
                                            > Gdybyś grał, to nie pisałbyś, że posiadacze akcji kupionych na giełdzie mają
                                            > wpływ na zarządzanie tymi mediami. Nie sugerowałbyś też, że poprzez giełdę
                                            > można nabyć pakiet większościowy, a przez to media stałyby się nie polskie. A
                                            > tak właśnie mówiłeś, więc albo nie grasz albo nie myślisz o tym, co piszesz i
                                            > piszesz głupoty :
                                            >
                                            > I na koniec... Z powyższych postów można było wyczuć, że bliżej Ci do PiS niż
                                            > PO, ale dlaczego? Przecież masz firmę, która eksportuje na zachód, więc

##### korzystniejsze dla Ciebie byłoby zwycięstwo PO :) Bo PO to lepsze stosunki
                                            z zachodem,
                                            ##### bliższa integracja z Unią, prostsze/?????/ podatki i niższe/?????/ koszty
                                            pracy.
                                            > Dla przedsiębiorcy - wydawałoby się

faktycznie-WYDAWALOBY SIE

- wymarzona partia. W takim razie czemu
                                            ????? prosocjalny PiS? :)
                                            • inny.obserwator Re: ja głosowałem na PiS 30.09.05, 23:56
                                              Ouimet, nauczyć się pisać normalnie, jak chcesz podyskutować. No chyba, że
                                              chcesz tylko tak... namącić...
                                              • jul.s Re: ja głosowałem na PO 01.10.05, 10:15
                                                ...uwaga do dyskusji :

..nie należy mylić pojęć ...--> na zachodzie istnieje wolny rynek to pewne !!

..przykłady podane przez fachowca od pił tarczowych nie są przykładami
                                                ograniczania rynku lecz przykładami uwatunkowań techniczno jakościowych !!

..nie kupuję auta w firmie KIA --> lecz kupuję auto w firmie Nissan dlatego że
                                                firma ta ma na świecie "renomę" --> jestem pewny że nissan się nie psuje --
                                                chociaż mówi się że auta KIA są równie dobre a o ile tańsze --> nie kupuję
                                                stali z Nigerii bo to producent bez gwarancji i renomy --> a polskie ulepszanie
                                                stali nie ma jeszcze renomy w świecie !!!!

..to nie jest ograniczanie wolnego rynku ..!!

....julek ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka