0kowita 13.12.03, 13:48 Czy jest tu ktoś kto pamięta ten strach ? To uczucie, że wszystko się wali ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ouimet Re: 13 grudnia, rocznica wprowadzenia stanu wojen 13.12.03, 16:30 Pamietam "zdziwienie" wewnetrzne.To nie byl strach,poniewaz sytuacje naprezaly sie od powstania Solidarnosci.To byla odmiana leku.Nie obawa o siebie,poniewaz przewazala determinacja,patriotyzm i ogromny zal do Rzadu...General/niestety jeszcze nie zdegradowany i nie osadzony -do dnia dzisiejszego/ukazal sie jako zupelny sprzedawczyk.Ratowal swoje stanowisko i kolesiow .W kazdym razie,po momencie zamarcia wiekszosc poprzednich dzialaczy/nie aresztowanych w nocy/zaczela prawdziwe przygotowania do stawienia oporu czerwonym slugom Kremla.Narod wbrew pozorom ,zaczal oddychac wolnym powietrzem.Tak,pomimo poustawianego zlomu na skrzyzowaniach ulic i przy granicach miast....nastapila wielka NADZIEJA.Od TERAZ musi sie cos zmienic...na gorsze juz nie ma szans.... W koncu wiadomo bylo,ze Ruscy nie wejda.Byli zupelnie zajeci ogromem wlasnych spraw. Okowita-to nie bylo uczucie "unicestwienia"dla walczacych o Sprawe.Dla komuchow -tak. Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: 13 grudnia, rocznica wprowadzenia stanu wojen 13.12.03, 17:02 Ja pamiętam to inaczej..... nie walczyłam o żadną sprawę, byłam małym niewiele rozumiejącym ludzikiem, który się wtedy bardzo bał. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: 13 grudnia, rocznica wprowadzenia stanu wojen 13.12.03, 17:09 ja tak samo jak okowita, malo rozumialam o co w tym wszyskim chodzi,ale pamietam ten dzien,moja mame przerazona i ogolne napiecie.Zimno cholerne i jakos nie przyjemnie.Pamiatam jak szlam rano za mama do kosciola po osniezonej drodze i mama rozmawiala z sasiadem na ten temat,widze jej kozaki i odcisnete slady tych butow na sniegu( kurde ale poetycko wyszlo, to przez ten watek o opwiadaniu! ehhehe:0 Odpowiedz Link Zgłoś
milennik11 Re: 13 grudnia, rocznica wprowadzenia stanu wojen 13.12.03, 17:37 ...za maly bylem...pamietam tylko zaj. woz pancerny pod poczta...tylko tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: 13 grudnia, rocznica wprowadzenia stanu wojen 13.12.03, 21:22 zauwazylem,ze jestem w tym momencie najstarszym tematomowca. Mocno bylem zwiazany ze sprawami anty -sowieckiego rezimu.Bylem rok po studiach.Pelen idealow/!!!/prawdziwie.Nie bylem zbuntowanym.Bylem naturalnie /dzieki Rodzicom/wychowany z nastawieniem na Prawde iDobro u wszystkich....Wyrastalem w otoczeniu wysokich partyjniakow...Tak sie zlozylo,zestawienie idealu ze szmatami....Ogromne pieniadze i bezkarnosc w zestawieniu z mojej Rodziny i Przyjaciol pogladami... Oj,przerwe,bo zakrecila mi sie lezka w oku,gdziez te idealy....? Odpowiedz Link Zgłoś
milennik11 Re: 13 grudnia, rocznica wprowadzenia stanu wojen 13.12.03, 22:29 ...to jestes prawdziwym kombatantem...jak bylo wtedy ...pewnie ciezko...pewnie komuna naprzykrzala sie... Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: 13 grudnia, rocznica wprowadzenia stanu wojen 14.12.03, 02:44 milennik11 napisał: > ...to jestes prawdziwym kombatantem...jak bylo wtedy ...pewnie ciezko...pewnie > komuna naprzykrzala sie... Smutnie odebralem Twoj kpiacy watek...Mniemam,ze jestes bardzo mlody i uwazasz sie za wielce madrego.Umiejacego oceniac innych i ich postawy i decyzje.Coz,dla ciebie sytuacja z lat 80-tych to tylko historia.Po tresci-po cholere sie dziadki brali za wojne... A czy jestes pewien,ze gdyby wtedy COS sie nie zadzialo,mowilbys po polsku?nie wspomne o pozostalych dobrach/wolnosc slowa,komp,luz itd/ Szkoda mi Was -Mlodzi ,ale kalecy ...powodzenia trudno zyczyc "wydmuszkom". Odpowiedz Link Zgłoś
s_z_a_k i co zostało$$$$$ 13.12.03, 23:14 Bylem naturalnie /dzieki Rodzicom/wychowany z nastawieniem na Prawde iDobro u wszystkich....Wyrastalem w otoczeniu wysokich partyjniakow...Tak sie zlozylo,zestawienie idealu ze szmatami....Ogromne pieniadze i bezkarnosc w zestawieniu z mojej Rodziny i Przyjaciol pogladami... Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: i co zostało$$$$$ 14.12.03, 02:54 s_z_a_k napisał: > Bylem > naturalnie /dzieki Rodzicom/wychowany z nastawieniem na Prawde iDobro u > wszystkich....Wyrastalem w otoczeniu wysokich partyjniakow...Tak sie > zlozylo,zestawienie idealu ze szmatami....Ogromne pieniadze i bezkarnosc w > zestawieniu z mojej Rodziny i Przyjaciol pogladami... -ja na emigracji/nie moje pragnienie/,ale zawsze z podniesiona glowa i prosto patrze w oczy swoim rozmowcom...a nie kazdy moze sobie pozwolic na ten...luksus! Kiedys tez mialem 20-cia lat i los zazadal wyboru.Pasc na kolana i lasic sie towarzyszom i miec b.dobra kase,czy rezygnujac z tego byc Czlowiekiem,a nie swinia.Nie zaluje wyboru.Nawet po przeczytaniu -milennik11 Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: Konflikt pokoleń ?????? 14.12.03, 12:56 Ja szczęśliwie nigdy nie byłam postawiona w sytuacji.....kasa i kariera czy ideały.... ale tak było,....... było tak. Myślę, że nie ma po co wypominać młodszym, że tego nie znają. Myślę, że nie można kpić ze starszych skoro to przeszli. Nikt nie wybierał sobie roku w którym ma się urodzić. Ps.....a postu Milennika nie odczytuję jako złośliwość...... on zawsze pisze tak enigmatycznie, że można to interpretować na pięć sposobów. Odpowiedz Link Zgłoś
milennik11 Re: Konflikt pokoleń ?????? 14.12.03, 16:40 ...po co znowu grzebac w przeszlosci...mamy to grzebanie wszedzie do okola...to bylo ponad dwadziescia lat temu...za zlosliwosc przepraszam(bo powiedzmy szczerze ze bylem niemily)...a z drugiej strony hiustoria i idealami jeszcze nikt nie nakarmil swoich najblizszych... Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: Konflikt pokoleń ??????...Miennik 14.12.03, 17:17 Człowiek to nie tylko żołądek ale i to, i tamto, i jeszcze ......wpomnienia. Też nie lubię polityki ale powspominać.... czasem..... Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: Konflikt pokoleń ??????...Miennik 14.12.03, 18:32 Tak,Kochani.Macie calkowita racje.Po cholere rozgrzebywac "rany"!Wezcie jednak pod uwage,ze to byly moje jedne z najwspanialszych lat mlodosci.Szalenstw ,wariactw ,imprezowania...i stawania nieustannie/jak wiekszosc Nornalnych ludzi/przed wyborami moralno-etyczno-politycznymi. Rzeczywistosc codzienna wtedy nie byla cukierkowa/tych tez nie bylo,bo WSYSTKO co bylo szlo na wschod.../,a jednak wspomnienia pozostaly wspaniale.Dostawalismy kopnieki w tym temacie,Wy tez nie jestescie,badz nie bedziecie wolni od tego-w Waszych sprawach.To nie jest licytacja,badz udowadnianie,kto wiecej dostal w d..e.Tamto dla mnie jest wazne,bo wplynelo na moje zycie-dlatego o tym pisze.Wasze pokolenie bedzie opowiadalo swoim dzieciom,badz P.T. Dyskutantom o sprawach istotnych dla Was obecnie....Po latach zabrzmi to jak moje wspominki...dla Nastepcow.Ot,ciesze sie,ze wielu z moich Przyjaciol nie zeszmacilo sie.Niektorzy wybrali inaczej.Kto wygral?Ja uwazam ,ze nie przegralem.Cena?Nie jest latwo wycenic... W ktorym miejscu konczy sie Honor,Prawda,Ideal,a zaczyna sie lawirowanie i sprzedajnosc? Zawsze bede uwazal,ze zestawienie Idealow,Honoru z wegetacja...jest ogromnymfalszem i szukaniem tzw.furtki do usprawiedliwienia niegodziwosci.To nie do konca skierowane jest do mojego PRzedmowcy.Jednak istota tak. Odpowiedz Link Zgłoś
milennik11 Re: Konflikt pokoleń ??????...Miennik 14.12.03, 19:14 ...zaraz na dwojce bedzie jakis dokument w temacie...pewnie nagram...polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: Konflikt pokoleń ??????...Miennik 14.12.03, 20:58 millennik11-dzieki ,ze mnie nie skosiles.Cholera mam teraz troche czasu/nie wakacje/wiec tak zanudzam.Niestety proponowanego programu nie ogladne na zywo,poniewaz dzieli nas ocean...Nie posiadam TVPolonia.../jestem sknera?/ Okowita-czy mnie jeszcze pamietasz?Dowod na TO mi daj... Odpowiedz Link Zgłoś
milennik11 Re: Konflikt pokoleń ??????...Miennik 14.12.03, 22:08 ...czas trzeba wykorzystac...jak zauwazyles ostatnia rzecza ktora mnie obchodzi jest stan wojenny...a poza tym na millennika zapomnialem hasla...pzdw... Odpowiedz Link Zgłoś
s_z_a_k HMM... 14.12.03, 22:17 "Nie jest łatwo wycenić... W którym miejscu kończy sie Honor,Prawda,Ideał,a zaczyna się lawirowanie i sprzedajność !!" HMM.Wiem że to ..... Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: HMM... 14.12.03, 23:33 Cos Ci "zgrzyta"?Moze sumienie daje znac ze jest,mimo kategorycznego twojego sprzeciwu???? Odpowiedz Link Zgłoś
jarmulka Re: HMM... 15.12.03, 00:08 ..ojczyzna ,honor,itp...ideologiczne duperele i idiotyzmy na uzytek gromad cwaniakow platajacych sie po obrzezach ulomnych spoleczenstw.Tak jakos dziwnie sie sklada ze Polacy sa wyjatkowym i dobitnym przyklade matactw dominacji glupawej mniejszosci nad jeszcze glupsza wiekszoscia. cnd. Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: HMM... 15.12.03, 02:54 jarmulka napisał: > ..ojczyzna ,honor,itp...ideologiczne duperele i idiotyzmy na uzytek gromad > cwaniakow platajacych sie po obrzezach ulomnych spoleczenstw.Tak jakos dziwnie > sie sklada ze Polacy sa wyjatkowym i dobitnym przyklade matactw dominacji > glupawej mniejszosci nad jeszcze glupsza wiekszoscia. > cnd. a co ty jestes???? Odpowiedz Link Zgłoś
gadacz Re: HMM... 16.12.03, 11:00 jarmulka napisał: > ..ojczyzna ,honor,itp...ideologiczne duperele i idiotyzmy na uzytek gromad > cwaniakow platajacych sie po obrzezach ulomnych spoleczenstw.Tak jakos dziwnie > sie sklada ze Polacy sa wyjatkowym i dobitnym przyklade matactw dominacji > glupawej mniejszosci nad jeszcze glupsza wiekszoscia. > cnd. Nic dodać nic ująć. Można szukać usprawiedliwienia jedynie w tym, że ta banda cwaniaków wtedy była nadana przez Imperium. Dziś możemy jedynie popluć sobie w lustro - mamy na co zasłużyliśmy, mamy to na co nas stać. Odpowiedz Link Zgłoś