Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

[tech] Sandały SPD

11.05.07, 20:46
    Trochę czytałem, przeglądałem. W necie cena waha się między 200 a 250zł.

Czy w Warszawie można kupić gdzieś za podobną cenę?

Czy ktoś ma takie buty, lub zna takiego kogoś i jak je opiniuje? Czy się np.
    nie rozrywają przy mocniejszym pociągnięciu SPD`a w górę.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • user0001 Pytanie dodatkowe... 11.05.07, 21:22
        W jakim sklepie w Warszawie mają sandały SPD rozmiar 43 na półce? Chciałbym
        przymierzyć przed zakupem, a nie chce mi się tracić całego dnia na poszukiwanie
        dobrze zaopatrzonego sklepu rowerowego.
        • szczurrru Re: Pytanie dodatkowe... 11.05.07, 22:17
          podobno zadna rewelacja. IMHO wystarcza zwykle pelne buty z dobra wentylacja.
          za 250 mozna juz calkiem niezle spdy kupic...
          Napewno maja w (brrrrr) Ski teamie na karolkowej.. Jak chcesz Mackof to dam ci
          namiary na Rafala W., on kupowal rok temu i chyba byl srednio zadowolony..
          • roweroraffi Re: Pytanie dodatkowe... 12.05.07, 16:02
            Szczurrru ma racje. Sandały SPD to pomysł raczej do turystyki, więc nie wymagaj
            od nich za dużo sztywności itp. A generalnie IMO lepiej kupić chyba faktycznie
            buty z dobrą wentylacją.
            • robertrobert1 Re: Pytanie dodatkowe... 12.05.07, 23:10
              roweroraffi napisał:

> Szczurrru ma racje.

Nie!. Jest to jego wymysl a nie obiektywne testy.

> Sandały SPD to pomysł raczej do turystyki, więc nie wymagaj
              > od nich za dużo sztywności itp.

I tu sie mylisz. Od lat jezdze w tych butach-sandalach i oto moja opinia:
              1. But jest bardzo sztywny i smialo moge porownac sztywnosc podeszwy ze
              sztywnoscia buta-skorupy.
              2. Mozna w nich smialo krecic naookraglo gdyz sztywnosc podeszwy jak i mocne
              rzepy umozliwiaja to.
              3. Chodzenie w tych butach jest bardzo wygodne.

> A generalnie IMO lepiej kupić chyba faktycznie
              > buty z dobrą wentylacją.

Nie gdyz przewiwewnosc sanadala nic nie zastapi.
      • krees_wawa Re: [tech] Sandały SPD 12.05.07, 20:27
        Wpadnij do Sportsetu na Obozową 95. Mamy sandały SPD Nike, praktycznie pełną
        rozmiarówkę :).
        • user0001 Re: [tech] Sandały SPD 14.05.07, 21:20
          Dzięki, byłem, kupiłem.

Okazało się, że Nike ma zaniżoną rozmiarówkę i przy moim 43 palec wbijał się w
          czubek buta. Na szczęście w sklepie były o numer większe więc wyszedłem zadowolony.

Z zakupów wróciłem o zachodzie słońca. Testowanie nowego nabytku odkładam na
          jutro. Dziś tylko założyłem bloki. W Nike trzeba odcinać gumę, samo podważenie
          zaślepki jak sugerował sprzedawca nie wystarczy. Rozwiązanie w butach Scott
          (plastikowa zaślepka przykręcana zamiast bloku) bardziej mi się podobało.

Mocowanie bloków to dobre sprawdzone dwie pary gwintów a nie jakiś fantazyjny
          układ 3+1 gwintów do udziwnionych bloków (co Nike pokazuje na stronie). Bez
          problemów da się wykorzystać cały zakres regulacji położenia bloku.

Wrażenia z jazdy w dniach następnych ;-)
          • krees_wawa Re: [tech] Sandały SPD 15.05.07, 01:04
            user0001 napisał:

> W Nike trzeba odcinać gumę, samo podważenie
            > zaślepki jak sugerował sprzedawca nie wystarczy.

Sprzedawca uzyskał taką informację od importera podczas rozmowy telefonicznej
            :). Też mu się (znaczy mi się ;)) wydawało, że nie wystarczy, ale skoro
            człowiek, który to sprowadza od NIKE tak twierdził, to wypadało taką informację
            przekazać.
            Dzięki za spostrzeżenie - teraz już będę wiedział - NIE podważać ;). Wycinać :)).

Przy okazji dzięki za zakupy i do zobaczenia :).
            • robertrobert1 Re: [tech] Sandały SPD 15.05.07, 20:29
              Identyczny problem/zalecenia sa przy butach Shimano'wskich.
          • sebeqx Re: [tech] Sandały SPD 10.06.07, 01:01
            Witam!

Można prosić o relację z użytkowania? Jak ze sztywnością i wetylacją?
            • user0001 Re: [tech] Sandały SPD 10.06.07, 09:39
              Wentylacja? Bardzo dobra, nie narzekałem w trakcie siedmio i pół godzinnej
              przejażdżki w ostatni czwartek (07 czerwca 2007, spiekota niesamowita).

Sztywność? To nie są buty do wyczynu. Sandały są do turystyki, dojeżdżania i
              rekreacji. Przednia część buta jest bardzo sztywna, ale gorzej jest z tyłem.
              Nacisk piętą idzie na odkształcanie podeszwy a nie w pedały.
              Z drugiej strony sandały są na tyle cywilne i wygodne, że mogę w nich
              przesiedzieć 8 godzin w pracy (po poluzowaniu paska i linki).
              Tylny pasek trzyma dobrze przy ciągnięciu pedałów w tył/do góry.
              Nie podoba mi się "wiązanie" tych butów. Linka blokowana plastikowym zaciskiem,
              luzuje się po kilkunastu kilometrach jazdy.

Zupełnie obudowana przednia część buta dobrze sprawdza się, gdy ugrzęźnie się w
              piachu. Można przeprowadzić rower i nie trzeba po tym wysypywać piachu.

Ogólnie jestem zadowolony z sandałów. Polecam na upały do "lekkiej" jazdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka