Dodaj do ulubionych

umówmy się koło czołgu... :)

08.11.09, 20:34
Witam.
Dla wszystkich zainteresowanych lokalnym folklorem wrzucam linka z fotką przedstawiającą czołg, miejsce spotkań i zabaw z dzieciństwa wielu już dorosłych teraz ludzi. Zdjęcie znalezione gdzieś w sieci jest skanem pocztówki z wczesnych lat siedemdziesiątych, czołg to chyba IS-2. Być może wiele informacji o tym było już na naszym forum ale wiele osób zapewne zobaczy to zdjęcie po raz pierwszy. Pozdrawiam
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2038256,2,1,czolg.html
Obserwuj wątek
    • leo48 Re: umówmy się koło czołgu... :) 08.11.09, 21:02
      A mnie się zawsze wydawało, że tak właśnie wyglądał słynny T-34. No ale to
      ignorancja usprawiedliwiona dla osobnika, który się wymigał od zaszczytnego
      obowiązku.

Fajna pamiątka
      • soloviev Re: umówmy się koło czołgu... :) 09.11.09, 15:02
        T-34/85 - 32 tony, IS-2 - 46 ton, więc jednak jest różnica.:)
    • monika3411 Re: umówmy się koło czołgu... :) 09.11.09, 07:55
      Szkoda, że kiedy wiosną 1998 r. przeprowadziłam się do Pruszkowa,
      owego czołgu już nie było. Na własne oczy zobaczyć czołg w centrum
      miasta - bezcenne :-) Choć na zdjęciu też robi wrażenie :-)
    • wfe416n Re: umówmy się koło czołgu... :) 09.11.09, 10:21
      Czołg, poszukaj na forum było parę wątków. W jednym umieściłem link do zdjęć "naszego" czołgu który obecnie stoi w Warszawie.
    • algaria Re: umówmy się koło czołgu... :) 09.11.09, 13:05
      Mój mąż się przy nim bawił jako dziecię (mieszkał na al.
      Niepodległości) i brat cioteczny który mieszkał w jednym z 3
      wieżowców też. Jak ja grodziszczanka zazdrościłam wam tego czołgu...
      Wspomnienia.
      • etzel Re: umówmy się koło czołgu... :) 09.11.09, 18:04
        A lubiliście bawić się w chowanego?

---
        Gdzie moje stare IP - Adminie? No i co teraz poczniesz? :D
    • kecaj61 Re: Też kiedyś bawiłem się koło 09.11.09, 15:44
      tego czołgu, na czołgu a nawet w czołgu. Był taki czas kiedy można było do niego wejść. Kiedyś krążyła taka anegdota o tym czołgu.W budynku na skrzyżowaniu Drzymały i Niepodległości miał swoją siedzibę miejski komitet PZPR. Otóż podobno podczas jakiś obrad w komitetu ktoś nakierował na ten budynek lufę czołgu. Podobno powstało jakieś zamieszanie i od tej pory wieża czołgu została przyspawana. Nie wiem czy to prawda ale taka wieść gruchnęła po mieście. Natomiast ja sam i moi znajomi do tej pory mówimy o czymś koło czołgu. Szkoda, że go już nie ma.
      • cezariano Re: Też kiedyś bawiłem się koło 09.11.09, 17:09
        Powinni coś tam postawić. Tylko chyba coś bardziej pokojowego.
        • gertowen Re: Też kiedyś bawiłem się koło 09.11.09, 18:12
          Fajnie byłoby jakby w tamtym miejscu powstało coś charakterystycznego. Pewnie nic nie przebiłoby czołgu :) ale kto wie, np. pomnik zadyszanego Pruszkowianina spieszącego się do pracy albo coś równie trafnego w wyrazie i formie. Może jakieś propozycje?
          • wfe416n Re: Też kiedyś bawiłem się koło 09.11.09, 18:35
            gertowen napisał:

> Fajnie byłoby jakby w tamtym miejscu powstało coś charakterystycznego.

Pomnik komunikacji miejskiej?
        • etzel Re: Też kiedyś bawiłem się koło 09.11.09, 18:50
          cezariano napisał:
          > Powinni coś tam postawić. Tylko chyba coś bardziej pokojowego.

Może pomnik Wałęsy?

----
          Znowu nowe IP. Zwycięstwo w walce o anonimowość!
          • zwierz.alpuhary Lepiej papieża 09.11.09, 19:06
            taniej wyjdzie, bo teraz jest w masowej produkcji. Chociaż w sumie papież z Wałęsą też może być, co dwóch to nie jeden. I z rozmachem, tak na 20 metrów w górę.
            • gertowen Re: Lepiej papieża 09.11.09, 19:11
              Najlepiej pomnik z plastiku. Chińczycy zrobią wszystko i co najważniejsze tanio.
      • sqz Re: Też kiedyś bawiłem się koło 09.11.09, 19:39
        Nie pamiętam żeby lufa czołgu była skierowana w inna stronę niż dom
        partii. fakt faktem szkoda ze go juz tam nie ma fajny był :) I
        dzieciaki miały okazje czołg od środka zobaczyc :)
        • cezariano Re: Też kiedyś bawiłem się koło 09.11.09, 20:35
          Mi też trochę szkoda. Ale mimo wszystko na stare lata robię się pacyfistą. Może
          pomnik łóżka? Ponoć Pruszków to miasto sypialnia.
          • gertowen Re: Też kiedyś bawiłem się koło 09.11.09, 20:51
            W sumie łóżko fajna sprawa :). Po raz pierwszy chyba bylibyśmy sławni na cały kraj z tej pozytywnej strony. Już widze te nagłowki w prasie.
            • radical82 Re: Też kiedyś bawiłem się koło 10.11.09, 08:57
              Jestem za łóżkiem !

A swoją droga, kiedyś czołg był również w Skirniewicach, ale nie
              wiem czy radni już nim nie odjechali ...

www.skierniewice.com.pl/Galerie/tabid/118/galleryType/SlideShow/ItemID/1691/AlbumID/1/Default.aspx
              • gertowen Re: Też kiedyś bawiłem się koło 10.11.09, 09:33
                W powojennej Polsce sporo miast miało swój czołg jako pozostałość przyjaźni
                miedzy bratnimi narodami. W sumie prezent dość specyficzny, choć zapewne lepszy
                niż np.katiusza. Może spodziewali się nagłej mobilizacji :). Wklejam link z
                wykazem miast w których były te osobliwe pomniki. Może dane już troszkę straciły
                na ważności ale to daje pogląd na sprawę.
                odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=37612
                • algaria Re: Też kiedyś bawiłem się koło 10.11.09, 13:23
                  Mój mąż potwierdził anegdotę ze skierowaniem lufy na dom partii po którym to
                  incydencie przyspawano wieżyczke do kadłuba. :)
                  Co do pomnika w tym miejscu to taniej by było papieża i Wałęse z gipsu odlać -
                  jak krasnale ogrodowe ( wiekszość szkaradek papieskich własnie takowe
                  przypomina) i może do nich Gierka dokoprowac by było jak Marks Lenin i Stalin
                  (albo Engels) Lub może pani starościny? Niczym Róży Luksemburg na barykadach.
                  albo jakieś skrzyżowanie znaku aptek i banków kielich z wężem i banknotem -
                  Pruszków to przecież miasto aptek i banków.
                  Przepraszam wyobraźnia mi sie rozbuchała :)
                  • zwierz.alpuhary Re: Też kiedyś bawiłem się koło 10.11.09, 13:29
                    z tym Gierkiem to jest niezły pomysł! Pruszków byłby znowu sławny na całą Polskę, jak kiedyś w latach bodajże 20, kiedy to Pruszków był jedynym miastem w Polsce, w którym wprowadzono prohibicję :-)
                    • gertowen Re: Też kiedyś bawiłem się koło 10.11.09, 14:10
                      Może pomnik psa. Kiedyś w parku sokoła był takowy ale chyba podczas przemian
                      ustrojowych spadł z postumentu albo może któryś ze złomiarzy upłynnił go na
                      skupie metali kolorowych. Na pewno widok zwierzaka ze spiżu byłby ciekawszy od
                      zaniedbanych krzaczków porastających w/w skwerek.
                      • cezariano Re: Też kiedyś bawiłem się koło 10.11.09, 14:38
                        Psa pamiętam. A może pomnik Radnego? Mają już swoją ulicę :)
                        • gertowen Re: Też kiedyś bawiłem się koło 10.11.09, 14:57
                          Radnego? Super pomysł. Najlepiej coś stylizowanego na wzór pomnika robotnika i
                          kołchoźnicy niczym z czołówki starego radzieckiego filmu. Kilka osób pasowałoby
                          do tego wymownego wizerunku :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka