Dodaj do ulubionych

Od kiedy obowiązuje nakaz jazdy prosto z Lidla?

09.01.13, 16:21
Od kiedy obowiązuje zakaz skrętu z i do Lidla z al Wojska Polskiego (tego przy oś B Prusa) ? Bo dopiero dziś zauważyłam znaki i kamery na tym skrzyżowaniu. Pewnie mandat dostanę i chciałabym wiedzieć czy się załapie z nowym rokiem czy jednak mnie jakimś cudem ominie.;)..
Nieczęsto robię zakupy w Lidlu (robiłam kilka dni temu), ale i tak mimo wszystko jestem zdziwiona nakazem jazdy prosto tak przy wjeździe do marketu jak i przy wyjeździe.. No cóż za "gapowe" pewnie przyjdzie mi zapłacić :).
Proszę nie krytykować mnie, że jeżdżę na pamięć - bo kto choć raz w ten sposób nie jeździł, ale nie spodziewałam się że al Wojska Polskiego stała się ulicą tylko przelotową (jedno skrzyżowanie do skrętu w lewo). Może i tak jest lepiej - mniej korków, ale brak możliwości skrętu do Lidla czy dużego Rossmana lekko mnie zdziwił.
Obserwuj wątek
    • zibi-pruszkow Re: Od kiedy obowiązuje nakaz jazdy prosto z Lidl 09.01.13, 17:49
      niebieskie kółko z białą strzałka wisi tam od zawsze, kamera jest z miejskiego monitoringu, a jak wlot w Plantową był zamknięty, to wszyscy skręcali w lewo przy Lidlu / Rossmanie i do dziś mandatów nie ma, więc spokojna głowa.
      • algaria Re: Od kiedy obowiązuje nakaz jazdy prosto z Lidl 09.01.13, 18:35
        uff - dziękuję. Podobno na wystawienie mandatu jest 90 dni.
        Dużo ludzi odkąd pamiętam skręcało od strony Pruszkowa w lewo jak i od strony Grodziska w prawo do Lidla - to i ja też tak zawsze robiłam. Wyjechałam z Lidla skręcając w lewo - też jak zawsze. Dlatego gdy dziś się zorientowałam o tym nakazie byłam szczerze zdziwiona.
        • kocur-stary Re: Od kiedy obowiązuje nakaz jazdy prosto z Lidl 10.01.13, 11:25
          Nie chcę uchodzić za pieniacza, szczególnie w tak zacnym towarzystwie. Nie mniej jednak uważam, że przepisy należy przestrzegać. Jeśli są złe lub niepotrzebne, należy je zmienić lub odwołać ale nigdy lekceważyć.
          • algaria Kocur... 10.01.13, 12:01
            Mówię że nie zauważyłam, bije się w pierś (a pierś mam obfitą ;) ) i poniosę tego każdą konsekwencję - staram się jeździć przepisowo bo o 24 punkty nie jest trudno a i mandat kosztuje...
            Pytanie było dlatego że byłam zaskoczona takimi znakami w tym miejscu (nakaz jazdy prosto al Woj Polskiego jak i przy wyjeździe z Lidla w uliczkę nazwijmy ją osiedlową gdzie jest min. Rossmann)
            Dla mnie w tym przypadku przepis absurdalny - zwłaszcza jeśli dotyczy skrętu w prawo (co innego w lewo tu bym podyskutowała - omijanie pieszych i blokowanie skrzyżowania lub staranie się szybkiego z niego zjechania, no dobra niech będzie zakaz) - zakaz jaki tam obowiązuje nie daje możliwości zjazdu do sklepów - a umówmy się w tym miejscu taki skręt jest bezkolizyjny. Dostanie się do tego Lidla według znaków nie jest wygodne (wiem paniusia chce mieć sklep pod noskiem - co nie jest prawdą) trzeba zrobić dużo dodatkowych manewrów np skręt w lewo (o ile można) w Powstańców i w wąską (tu też nie jestem pewna czy nie ma linii ciągłej do skrętu w lewo - rzadko tędy jeżdżę) osiedlową by ustawić się prosto do wjazdu do Lidla. Wjazd do Lidla od strony oś Bol Prusa też nie jest możliwy ... no ale może się paniusia czepia .. ;)
            • zibi-pruszkow Re: Kocur... 10.01.13, 12:15
              po pierwsze nie zakaz, tylko nakaz ... tam jest nakaz jazdy na wprost
              po drugie linie na jezdniach są w takim stanie, że nie tylko nie wiadomo czy tam jest podwójna czy pojedyncza, ale nie wiadomo także czy ta pojedyncza jest ciągła czy przerywana
              na szczęście policja u nas, podobnie jak i straż miejska, woli grzać tyłek na komendzie, więc jeździmy spokojnie :)
              • kocur-stary Re: Kocur... 10.01.13, 14:50
                Gwoli jasności, jak wiele osób uważam, że z tego skrzyżowania powinna być możliwość skrętu w dowolnym kierunku. Praktyka pokazuje, że ruch odbywa się, w miarę płynnie, a i miejsce nie jest jakoś specjalnie "wypadkowe". Ergo - to znak drogowy powinien zostać usunięty. Jednak dopóki on tam jest, powinien być przestrzegany i, wybacz mi zibi, to czy policja wlepia mandaty, czy też grzeje się w komisariacie nie jest istotne. Jeśli przymykamy oko na drobne przewinienia, tym łatwiej przymkniemy na większe. Tylko gdzie złożyć wniosek o usunięcie znaku? I kto to może uczynić?
    • maariusz01 Re: Od kiedy obowiązuje nakaz jazdy prosto z Lidl 12.01.13, 14:18
      Przeszedłem dzisiaj całe to skrzyżowanie dookoła i nigdzie nie widziałem znaków zakazu skrętu do Lidla czy przy wyjeździe z niego.
      Nie ma tam też znaków nakazu jazdy na wprost. Są tylko znaki C-9 nakaz ruchu z prawej strony znaku. Nie mają one jednak nic wspólnego z nakazem jazdy na wprost przez skrzyżowanie.
      • cinosan Re: Od kiedy obowiązuje nakaz jazdy prosto z Lidl 12.01.13, 17:52
        O kurde! więc wszyscy tam bylismy,każdy sprawdzał ale na szczęście tłoku nie robilismy! To chyba dobrze ,że każdy chce sie naocznie upewnic o sytuacji!.I niech nam nie wciskaja,że jeździmy na pamięć!
        • algaria Jest 12.01.13, 18:08
          Na wysokości tak mniej więcej starego Prumela w krzakach od strony Grodziska jest znak nakaz jazdy prosto - czyli niebieskie kółko i biała strzałka prosto - mąż mi to unaocznił i pokazał paluchem :).
    • slsz Re: Od kiedy obowiązuje nakaz jazdy prosto z Lidl 12.01.13, 15:14
      Z tego co pamiętam od strony Pruszkowa jest tylko tablica F10 a od strony Grodziska jest co prawda znak nakazujący jazdę na wprost ale dotyczy on najbliższego skrzyżowania czyli tego bezpośrednio za parkingiem strzeżonym. Do Rossmana czy Lidla możesz jak najbardziej skręcać a nawet zawracać na tym skrzyżowaniu.
      • maariusz01 Re: Od kiedy obowiązuje nakaz jazdy prosto z Lidl 12.01.13, 16:11
        To prawda. Od strony Grodziska jest znak Nakaz jazdy na wprost ale dotyczy tylko skrzyżowania al. Wojska Polskiego z tą uliczką obok szklarza. W tą uliczkę można wjechać tylko jadąc od strony Warszawy. Ona jest jednokierunkowa i od strony parkingu strzeżonego jest znak zakaz wjazdu w nią i skrętu z niej np. w kierunku Grodziska lub Warszawy. Na skrzyżowaniu do Lidla (tym z sygnalizacją świetlną) nie ma zakazów skrętu.
        • algaria Re: Od kiedy obowiązuje nakaz jazdy prosto z Lidl 12.01.13, 18:12
          Rzeczywiście jest znak i całe szczęście że wytłumaczyliście mi czego on dotyczy - bo absurd byłby rzeczywiście spory. Tak jak przy wyjeździe z Pruszkowa na wysokości jednostki na odcinku około 50 m stoi 5 znaków - włącznie z uwaga na zwierzęta, które niby mogą wyskoczyć z ogrodzonego lasu jednostki ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka