Dodaj do ulubionych

A o czołgu czytaliście ??

15.02.05, 08:43
W dzisiejszej gazecie napisali..

Symbol zniewolenia Polski czy wspomnienie beztroskiego dzieciństwa?
Pruszkowianie uznali, że jednak to drugie i chcą, żeby radziecki czołg wrócił
na główne skrzyżowanie ich miasta

Ogromny IS-2 jako symbol przyjaźni polsko-radzieckiej stał na głównym
skrzyżowaniu Pruszkowa przez 30 lat. Aż do 1991 r., gdy nowe władze uznały,
że radziecki czołg musi zniknąć. Trzy dekady wystarczyły jednak, żeby
pruszkowianie na skrzyżowanie ul. Wojska Polskiego i al. Niepodległości
zaczęli mówić "przy czołgu". I robią tak dalej.
Obserwuj wątek
    • stary.prochazka Re: A o czołgu czytaliście ?? 15.02.05, 09:12
      rzeczywiście, chyba coś mi chyba mignęło przed oczami na ten temat:)
      • smitte Re: A o czołgu czytaliście ?? 15.02.05, 11:15
        No i kolega admin w całej okazałej krasie. A kto to ten drugi bo nie podpisali?
        A w ogóle to pan pułkownik kazał stowarzyszenie powołać, to już grubsza sprawa
        ale trzymam kciuki, żeby coś z tego wyszło.
        • stary.prochazka Re: A o czołgu czytaliście ?? 15.02.05, 11:30
          w gazecie podpisali jak trzeba:to inicjator akcji, który założył petycję:)
          kurde, wkurza mnie że ludzie wtryniają do tego jakąś ideologię.
          • smitte Re: A o czołgu czytaliście ?? 15.02.05, 11:49
            A bo niektórzy to świata poza ideologią nie widzą. Ale dużo jest rozsądnych
            głosów, że to symbol miasta, że historia jaka była taka była i nie ma co
            zaprzeczać, że więcej ludzi zobaczy itd. Trzymam kciuki i pozdrawiam.
            • altu Re: A o czołgu czytaliście ?? 15.02.05, 12:44
              hm.. to czemu ja nie zostalam poinformowana, ze gdzies w tym artykule jest
              ukryty Stary Prochazka.
              jezeli jest to ktos ze zdjecia, to taki stary nie jest;)

pozdrawiam,
              Altu niedoinformowana ;)
              • checksum Re: A o czołgu czytaliście ?? 15.02.05, 13:45
                Ja jestem na zdjęciu - ten uroczo pulchniutki :)

K.
                • smitte Re: A o czołgu czytaliście ?? 15.02.05, 14:00
                  Oooo, jak slodziutko sie przedstawil!;))))
              • stary.prochazka Re: A o czołgu czytaliście ?? 16.02.05, 08:39
                > hm.. to czemu ja nie zostalam poinformowana, ze gdzies w tym artykule jest
                > ukryty Stary Prochazka.

bo ja już taki wirtualny jestem że mnie nawet na zdjęciach nie widać:-)
    • sqh Re: A o czołgu czytaliście ?? 16.02.05, 00:06
      Moje gratulacje, Panowie, wypadliście znakomicie :-) Oby coś się ruszyło!
      • stary.prochazka Re: A o czołgu czytaliście ?? 16.02.05, 08:42
        Oby, jak na razie udało nam się rozpętać istny sabat zaciekłych antykomunistów,
        którzy zwalają na czołg wszystkie narodowe tragedie:-/
        • stary.prochazka Re: A o czołgu czytaliście ?? 16.02.05, 08:42
          ale z drugiej strony mamy poparcie aż z Islandii:)
        • sqh Re: A o czołgu czytaliście ?? 16.02.05, 22:51
          Aj tam, krzyczącymi frustratami nie rozumiejącymi tekstu pisanego (Pruszków =
          Sochaczew???) nie ma się co przejmować :-)

Aczkolwiek, jeśli IS-2 faktycznie ostał się jedynie w 2 sztukach, to jednak
          skłaniałbym się ku sprowadzeniu egzemplarza zastępczego w postaci T-34.

I oczywiście, niech go pomalują (byle ładnie...) - bo w końcu to ma być czołg
          jako czołg, a nie czołg jako Pruszkowski Miejski I Powiatowy Monument Pamięci
          Bohaterów, Ofiar i Obrońców.

Ale kto nie mieszkał w Pruszkowie i nie pamięta czołgu, to tego i tak nie
          zrozumie... :-)
          • stary.prochazka Re: A o czołgu czytaliście ?? 16.02.05, 23:33
            > Aczkolwiek, jeśli IS-2 faktycznie ostał się jedynie w 2 sztukach, to jednak
            > skłaniałbym się ku sprowadzeniu egzemplarza zastępczego w postaci T-34

jeśli IS-2 jest rzeczywiście taki unikatowy to w ostateczności możnaby
            ewentualnie zgodzić się na T-34.

> I oczywiście, niech go pomalują (byle ładnie...) - bo w końcu to ma być czołg
            > jako czołg

może na żółto? A na pomniku monumentalna inskrypcja:
            "We all live in a yellow IS-2
            yellow IS-2
            yellow IS-2":-)
            • stary.prochazka 7501 16.02.05, 23:49
              i to by było na tyle jeśli chodzi o post 7500:)
              • wfe416n Re: czołg 17.02.05, 16:22
                A może coś nowszego?
                Np. T-55, T-72, Twardy.
                Przecież i tak wszyscy mówią np. "przy czołgu" a nie "przy IS-2"
                • cat_s Re: czołg 17.02.05, 16:57
                  Witam,
                  Wiesz, jak jest... co innego spotkać się "przy czołgu", a zupełnie co innego
                  spotkać się "przy naszym czołgu", jak mniemam ;-)
                  Miejsce "naszego" jest w Pruszkowie. Ot i wszystko.
                  Pozdrawiam
                  cat_s
                • stary.prochazka Re: czołg 18.02.05, 12:35
                  Może najpierw spróbujmy z IS-2 a jak się nie uda, pomyślimy o innych
                  możliwościach.
                  Częściowo pod wpływem krytyki ze strony przeciwników czołgu rozwinąłem pewną
                  twórczą koncepcję pod nazwą "Park Zwycięstwa nad Szarzyzmem" ale chyba lepiej
                  odłożę ją na święty nigdy:-)
                  • cat_s Re: czołg 18.02.05, 13:08
                    stary.prochazka napisał:

> Może najpierw spróbujmy z IS-2 a jak się nie uda, pomyślimy o innych
                    > możliwościach.
                    > Częściowo pod wpływem krytyki ze strony przeciwników czołgu rozwinąłem pewną
                    > twórczą koncepcję pod nazwą "Park Zwycięstwa nad Szarzyzmem" ale chyba lepiej
                    > odłożę ją na święty nigdy:-)

Prochazko,
                    Nie bądź taki... czekamy na "Park Zwycięstwa..."
                    Z biciem serca :-)
                    • stary.prochazka Park Zwycięstwa nad Szarzyzmem 18.02.05, 14:40
                      no więc tak
                      1.wybieramy jakiś park w Pruszkowie; myślałem o parku Anielin bo zawsze mi się
                      wydawał jakiś taki smętny
                      2.kupujemy w Agencji Mienia Wojskowego odpowiednią ilość sprzętu z demobilu:
                      czołgi, armaty, transportery, śmigłowce,samoloty i rozstawiamy to w Parku Anielin
                      a następnie...
                      3.wariant A - wśród dzieci w pruszkowskich przedszkolach ogłaszamy konkurs na
                      plastyczne zagospodarowanie Parku Zwycięstwa.
                      I tu jest słaby punkt. Jeżeli prace dzieci będą zbyt banalne tzn. czołgi będą
                      zielone, w panterkę albo z napisem RUDY ( bo teraz z dziećmi to nic nie wiadomo,
                      ja zawsze malowałem czołgi na fioletowo:)przechodzimy do wariantu B - kupujemy
                      odpowiednią ilość możliwie jak najbardziej różnorodnych, jaskrawych i dających
                      po oczach farb i malujemy to wszystkie eksponaty możliwie jak najbardziej
                      abstrakcyjne kolory, tak żeby w niczym nie przypominały tego czym były kiedyś,
                      ku uciesze i atrakcji dzieci i kierowców przejeżdżających Aleja Wojska Polskiego:-)
                      Do tej idei w pewnym stopni zainspirował mnie mój szef, który na wieść o akcji z
                      pruszkowskim czolgiem stwierdził że "pokolenia największych pacyfistów wychowały
                      się na czołgach i karabinach".
                      chyba jednak nie powinienem dawać się ponosić wyobraźni bo czasem tak to się
                      kończy;-)
                  • tzyrkiel Re: czołg 01.03.05, 12:54
                    stary.prochazka napisał:

> Częściowo pod wpływem krytyki ze strony przeciwników czołgu rozwinąłem pewną
                    > twórczą koncepcję pod nazwą "Park Zwycięstwa nad Szarzyzmem" ale chyba lepiej
                    > odłożę ją na święty nigdy:-)

Moze komus sie zle kojarzy jego nazwa (IS=Iosif Stalin).

• stary.prochazka Re: czołg 01.03.05, 13:22
                      > Moze komus sie zle kojarzy jego nazwa (IS=Iosif Stalin).

na pewno wielu osobom źle się kojarzy jego nazwa no ale co z tym zrobić? Tak
                      się nazywa i trudno, Pałac Kultury i Nauki też był kiedyś Pałacem im. Józefa
                      Stalina a zamiast Katowic mieliśmy Stalinogród.
                      Myślę że ci którzy chcą jego powrotu, nie zwracają uwagi na nazwę.
                      • stary.prochazka Re: czołg 01.03.05, 13:26
                        jak na razie za czołgiem wpisało się 168 osób (94 zweryfikowane) a przeciwko
                        jest 7 (4 zweryfikowane)
                        • altu Re: czołg 02.03.05, 12:55
                          Prochazko, a gdzie ta lista?
                          może ja też użyczę swojego głosu?
                          (dzisiaj letko zachrypnięty, ale chyba i tak sie przyda..)
                          • stary.prochazka Re: czołg 02.03.05, 13:00
                            no proszę a ja myślałem że ty już dawno się podpisałaś:)))

pruszkow-czolg.wiecej.pl/
                            www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=505
                            171 (96) za, 7 (4) przeciw
                            • altu Re: czołg 02.03.05, 14:14
                              e-e
                              jeszcze nie.
                              nie wiedzialam gdzie (1)
                              ja przeciez nie z Pruszkowa (2)

ale dla solidarnosci z Wami - sie podpisze :)
                              • altu Re: czołg 03.03.05, 16:21
                                dopełniłam wszelkich formalności, rejestracji i czego tam ode mnie chcieli.
                                medal za wytrwałość się należy..
                      • tzyrkiel Re: czołg 02.03.05, 11:57
                        stary.prochazka napisał:

> Myślę że ci którzy chcą jego powrotu, nie zwracają uwagi na nazwę.

Mnie sie ten czolg podobal. Troche glupio, ze ktos go zabral. Nawet jesli
                        nazywal sie Josif Stalin 2. Zawsze mnie smieszylo, nie wiem czy ktos zwrocil na
                        to uwage, ze lufa jego dziala byla wycelowana w dom partii.
                        Niech sobie dalej spi na swoim cokole, zamiast gnic gdzies na zlomie. Oby tylko
                        po powrocie ktos o niego zadbal (oskrobal rdze, pomalowal), zeby ladnie
                        wygladal.
                        • checksum Re: czołg 03.03.05, 09:25
                          Słuchajcie:

09:16 ziom jak sprawa czolgu?
                          09:17 < krzynio> na razie bez zmian
                          09:18 opieprzyli was troche w kurierze mazowieckim czy jak sie ten darmowy
                          [brzydkie określenie gazety] nazywa

Widzieliście ten artykuł może?
                          • cat_s Re: czołg 03.03.05, 10:08
                            Witaj Checksum,
                            Jakąś linkę byś rzucił? Albo inne źródło?

pzdr
                            cat_s
                            • checksum Re: czołg 04.03.05, 07:56
                              nie ma linki.

Trzeba na papierze - ja nie mam i nie czytałem

K.
                              • stary.prochazka Re: czołg 04.03.05, 09:08
                                ja też nie i szczerze mówiąc wisi mi to. Jeśli chodzi o Gazetę Mazowiecką to
                                warto byłoby spytać u kogo aktualnie siedzą w kieszeni
                                • checksum Re: czołg 04.03.05, 15:33
                                  Chodzi o kurier południowy - dostałem to faksem, w tym momencie nie mam jak
                                  zeskanować - więc wrzucę skan wieczorem.

Tytuł:

Czy ruski czołg wróci do Pruszkowa.

Generalnie gościowi się nie podoba, że ten czołg był ruski i rzuca pomysł, żeby
                                  postawić makietę czołgu (zatrudnić jakiegoś znanego artystę) itp.

Całość wieczorem.

K.

PS: ich strona (powiedzmy) to kurierpoludniowy.pl/

-
                                  Pruszków: petycja o powrót czołgu |
                                  Pastele
                                  • cat_s Re: czołg 04.03.05, 15:41
                                    Witaj,
                                    To znaczy - jak rozumiem - że 'ruski czołg' niedobry ale makieta 'ruskiego
                                    czołgu' to już dobra jest? No i żeby to jeszcze 'sławna' makieta była?
                                    Ciekawy sposób rozumowania ;-)
                                    Doczekać się skanu nie mogę.

Pozdrawiam
                                    cat_s
                                    • checksum Re: czołg 04.03.05, 23:20
                                      pruszkow-czolg.wiecej.pl/pruszkow-czolg-kurier-poludniowy.jpg
                                      Generalnie gość tego czołgu to chyba na oczy nie widział.

Czołg wg niego stał za budynkiem starostwa...

Trzeba chyba sprostowanie wysmażyć.

Jakość skanu podła (z powodu przejścia przez faks), ale da się rozczytać ;)

pozdrawiam,

K.
                                      • stary.prochazka Re: czołg 04.03.05, 23:43
                                        "Pruszków jest miastem żenująco ubogim w interesujące obiekty, każda rzecz
                                        podnosząca atrakcyjność grodu nad Utratą wydaje się więc cenna a jej zdobycie
                                        warte zachodu"

no tak, bo do Piaseczna walą całe tłumy żeby podziwiać te wszystkie cuda z
                                        których Piaseczno słynie na całym świecie:-)
                                        generalnie to chyba nie opieprzają nas ale sympatycznie wyrażają niezbyt
                                        zaangażowaną i humorystyczną opinię;)
                                  • stary.prochazka Re: czołg 04.03.05, 17:20
                                    ::: WITRYNA W BUDOWIE :::

::: ZAPRASZAMY WKRÓTCE :::

a co ma gazeta z Piaseczna do czołgu w Pruszkowie?
                                    też nie rozumiem czemu czołg jest zły a makieta dobra, że taniej wychodzi?
                                    może wydawca ma firmę, która produkuje makiety?;-)
                                    czekam na więcej szczegółów
                                    • stellaonthemoon Re: czołg 20.03.05, 11:31
                                      Tu również można zobaczyć nasz czołg.
                                      www.gazeta.pruszkow.pl/
                                      stella
                                      • sqh Re: czołg 20.03.05, 17:51
                                        Zgadza się, w papierowej jest całkiem pochlebny artykuł RedNacza o czołgowej
                                        inicjatywie.
                                        • cat_s Re: czołg 20.03.05, 18:05
                                          Zacytowałbyś choć kawałek? Na Drugą Stronę 'Głos Pruszkowa' nie dochodzi
                                          najwyraźniej ;-)

Pozdrawiam
                                          cat_s
                                          • sqh Re: czołg 20.03.05, 19:38
                                            Wiesz, jakby wszystko było w necie, to nikt by papierowej nie kupował... Choć
                                            tylko złotówkę kosztuje :-)

W artykule wymienieni są z nazwiska obaj nasi koledzy (za "Stołeczną"), podany
                                            jest link do strony z poparciem, zamieszczone są wspomnienia własne Autora i
                                            streszczone losy czołgu. Zaś dalej, w nawiązaniu do cytatu z artykułu
                                            ze "Stołecznej", Autor pisze:

">Pani starosta na pewno by się obraziła - martwi się wiceprezydent
                                            Królikowski.< Cytat z gazety. Skoro wiceprezydent się martwi, zaniepokoiłem się
                                            i ja. (...) Od razu popędziłem do starostwa. - Czy Pani starościna *na pewno*
                                            by się obraziła? - zapytałem wprost. Uzyskawszy wiążącą odpowiedź spieszę zatem
                                            poinformować czytelników (i przy okazji uspokoić wiceprezydenta - niech się nie
                                            martwi) że Pani starościna nie tylko, że by się nie obraziła, ale zdecydowanie
                                            wręcz przeciwnie."

Bolo Skoczylas

Co poniektórych rozochocę zaś może informacją, której też nie widzę na stronie,
                                            że w najnowszym numerze zaprezentowane jest również jedno z najstarszych
                                            znanych zdjęć Pruszkowa (1911) z komentarzem historycznym Grzegorza Przybysza.
                                            • cat_s Re: czołg 20.03.05, 21:23
                                              Dzięki :-)
                                              To mały krok dla człowieka, lecz wielki krok dla Pruszkowa - chciałoby się
                                              powiedzieć. Zanęcony, do wersji papierowej postaram się zatem dotrzeć.
                                              Z drugiej strony zastanawiam się, czy kto uprzejmy nie mógłby zrobić skanu i
                                              podlinkować jakiś skrót do niego? Dokumentacja walki o czołg w sumie to jest.
                                              Główni bohaterowie tylko niech się wypowiedzą czy "z nazwiska wymienieni" po
                                              raz wtóry być ochotę mają? Bo jakby skromnosć wrodzona im nie pozwalała -
                                              personalia zawsze flamasterkiem zamazać można ;-)

Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam
                                              cat_s
                                              • stary.prochazka Re: czołg 20.03.05, 21:54
                                                trochę dużo tego szumu koło mojej skromnej, niepozornej osoby ale jak się
                                                powiedziało "a" to trzeba powiedzieć "b", więc się nie będę przeciwił:-)
    • stary.prochazka 200! 20.04.05, 23:55
      szanownej publice pragnę zakomunikować, że pod petycją w sprawie powrotu czołgu
      do Pruszkowa podpisała się właśnie 200 osoba:-)
      Podpisów zweryfikowanych (potwierdzonych e-mailem) jest 104. Przeciwko - 8
      głosów, 5 zweryfikowanych
      • sqh Re: 200! 21.04.05, 11:20
        Zaś w bieżącym numerze "Głosu" wątek czołgu jest nadal ciągnięty - w artykule
        pojawia się również zaproszenie do nadsyłania do gazety opinii i ewentualnych
        zdjęć archiwalnych tegoż.
    • kemot8 Re: A o czołgu czytaliście ?? 23.04.05, 15:18
      A przed chwila w programie Mała Armia na TVN Turbo pokazywali miedzy innymi
      "nasz" czolg :)
      • altu Re: A o czołgu czytaliście ?? 23.04.05, 19:51
        jak beda powtarzali, to obejrze..
        o ile bede miala ten program.. (a mam go tylko w weekendy;))
    • bbastek13 ciekawe, czy w Białymstoku tez zatęsknią.. 24.04.05, 11:01
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2671358.html
      • stary.prochazka Re: ciekawe, czy w Białymstoku tez zatęsknią.. 24.04.05, 14:14
        po wypowiedziach na forum można sądzieć że już tęsknią, choć podobnie jak u nas
        są oszołomy, które od razu widzą w nim jakiś symbol zniewolenia, komuny i Bóg
        wie co jeszcze
        to pewnie ci, co nigdy nie bawili się na czołgu i teraz żałują;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka