Dodaj do ulubionych

Dotacje z UE

12.05.05, 14:20
Z góry uprzedzam, że to tylko zasłyszana plotka, ale ponoć.....udało sie
wreszcie zdobyć jakieś poważniejsze środki z Unii dla Pruszkowa. Jeśli to
prawda, to nasuwa sie oczywiste pytanie: na jakie projekty zostana one
przeznaczone?
Obserwuj wątek
    • jersey.girl Re: Dotacje z UE 12.05.05, 16:15
      Kino?

Taki żarcik ;). Ostatnio się zastanawiałam, co będzie pierwsze: kino w
      Pruszkowie czy ukończona budowa kościoła św. Józefa, która trwa całe moje życie,
      i się zanosi, że potrwa co najmniej do mojej emerytury...
      • bbastek13 Re: Dotacje z UE 12.05.05, 16:34

> Taki żarcik ;). Ostatnio się zastanawiałam, co będzie pierwsze: kino w
        > Pruszkowie czy ukończona budowa kościoła św. Józefa, która trwa całe moje
        życie
        > ,
        > i się zanosi, że potrwa co najmniej do mojej emerytury...

zgadza sie, ten kościół od 1980 stawiają. A kościół na osiedlu B.Prusa po 4
        latach budowy jest dużo bardziej zaawansowany, tegoroczna pasterka ma się już w
        nim odbyć

• magister11 kino........................ 12.05.05, 16:44
          Na takie rzeczy jak kina, to pewnie kasy nie dają... :-( ..ale z tym kinem to
          dobrze trafiłaś, bo mnie mało szlag nie trafi z powodu braku tego "luksusu" w
          naszym mieście ;-)
          • wisnia74 Re: kino........................ 12.05.05, 19:32
            Jestem zdecydowanie za kinem, najchetniej nie jakims multipleksem ale w miare
            przytulnym z kawiarnią i barkiem z piwem. a swoja drogą jak siegam pamiecią (a
            trochę latek juz minęło i wzrok juz nie ten:-)) w Pruszkowie były 3!!!
            (słownie: TRZY!!!) kina: jedno vis a vis kościoła na Kraszewskiego - teraz jest
            tam sklep ogrodniczy bodajże, drugie to Mechanicy na Sienkiewicza (chyba)za
            stacjąPKP w kierunku Cebeku - pamiętacie te kilometrowe kolejki na klasztor
            Shaolin?!, no i trzecie to legendarna Oświata która działała jeszcze w końcówce
            lat 90-tych... Także tradycja jest więć jest co sie odradzać.
            • stary.prochazka Re: kino........................ 12.05.05, 19:42
              Kurczę, wszyscy chcieliby normalnego kina (nie multipleksu) akurat krótko po
              tym, jak ostatnie takie kino rozwalili:/
              • jersey.girl Re: kino........................ 12.05.05, 19:51
                hihi, ja jakaś wyrodna jestem, bo moim ulubionym kinem jest Silver Screen. Ach
                pamięta się te (niedawne)czasy, gdy zamiast do szkoły szło się na 9 rano do SS,
                3 osoby na sali ;). I bilety tanie, a poza tym mam kartę, więc już z 5 dostałam
                za darmo. Dlatego nie miałabym nic przeciwko Silver Screen w Pruszkowie, ale się
                na to nie zanosi oczywiście.
                • stary.prochazka multipleksy 12.05.05, 21:35
                  nie jestem jakimś zaprzysięgłym wrogiem, jest wolny rynek i jak wygram jakiś
                  bilet albo znajomi chcą iść do to multipleksa też pójdę ale fakt faktem że
                  takich filmów na które ja chodzę, nie grają w Silver Screen ani w innych
                  multipleksach a czasem to ich nawet i w innych kinach nie grają;)
              • wisnia74 Re: kino........................ 12.05.05, 20:31
                I to jest właśnie ciekawe - rozwalili choć jak pamietam nawet w ostatnich
                chwilach Oswiaty na seanse przychodziło kilkadziesiat osób, czyli było
                zainteresowanie ale nie z tej strony co trzeba... (tzn.władz miasta to
                najwidoczniej nie obchodziło i nadal nie obchodzi). A potem młodzież szlaja sie
                i robi zadymy zamiast sie ukulturalniać. a przecież można było to jakoś
                zdyskontować: jakiś klubik, bilard, piłkarzyki cokolwiek czym można by
                przyciągnać ludzi. A tak to co? Apartamentowce! a swoją drogą to ciekawa
                inwestycja - reklama super: mieszkania z widokiem na park, woda, ptasi śpiew
                itd. Zastanawiam się co za idioci dadzą się na to nabrać. Otworzysz okno a tam
                smród spalin i hałas silników (polecam poranny wyjazd miedzy 7 a 9 i powrót po
                16.)A żeby dojść do tych ptaków (które pewnie pozdychały od smrodu) trzeba
                przejść przez jezdnię gdzie mimo pasów nikt sie nie zatrzymuje.
                • magister11 Re: kino........................ 12.05.05, 21:04
                  hehehehe...ale jaja! a już myśłałem, że tylko ja mam jakiś taki strasznie
                  krytyczny stosunek do różnych takich spraw... Masz rację - ta lokalizacja jest
                  CHORA - no, chyba, że liczą, że Prusa zmieni się w deptak...ale z tego co wiem,
                  to - póki co - takich planów nie ma...Jest taka zasada - im gorszy produkt, tym
                  mocniej trzeba go reklamować. A najlepszy jest ten tekst: 15 minut samochodem
                  do Warszawy... :O)...no..może do Połczyńskiej, bo potem to jeszcze gdzieś z 50
                  minut do centrum. Sowem - jaja jak berety ;-) Pozdro!
      • checksum Re: Dotacje z UE 12.05.05, 16:53
        Kościół zaczęli budować chyba w 1984 ;)

Młoda jesteś ;D
        • jersey.girl Re: Dotacje z UE 12.05.05, 17:09
          Rocznik 1985 ;).

Pasterka w "górnym kościele" św. Józefa to była przewidywana na rok ubiegły,
          czyli 2004. Według doniesień mamy ksiądz proboszcz obiecał, że w tym roku już
          się odbędzie, ale wątpię. Na temat samego projektu nie będę się może wypowiadać,
          bo to już w ogóle tragedia...
          • bbastek13 Re: Dotacje z UE 12.05.05, 17:29
            >Na temat samego projektu nie będę się może wypowiadać
            > ,
            > bo to już w ogóle tragedia...

mi to się z jakimś bunkrem bardziej kojarzy, ile tam betonu wylali...
    • stary.prochazka Re: Dotacje z UE 12.05.05, 17:08
      a gdzie takie plotki krążą?
      Kina chyba raczej nie zbudują, kościół... hmmm, nie byłby to dobry wybór bo mamy
      jednak rozdział państwa od Kościoła. Mogliby za to np. zbudować obwodnicę, żeby
      tiry i inne samochody nie jeździły przez pruszków, mogliby też zbudować kładki
      dla pieszych tu i ówdzie,wyremontować wiadukt na Armii Krajowej (który niedługo
      albo już grozi zawaleniem) urządzić centrum kultury w jakiejś starej
      pruszkowskiej fabryce...
      • magister11 Re: Dotacje z UE 12.05.05, 17:34
        stary.prochazka napisał:

> a gdzie takie plotki krążą?

Ponoć w naszym pruszkowskim CNN coś było o tym.....głowy nie dam..

Mogliby za to np. zbudować obwodnicę, żeby
        > tiry i inne samochody nie jeździły przez pruszków, mogliby też zbudować kładki
        > dla pieszych tu i ówdzie,

Bardzo lubię takie konkretne wypowiedzi :-)) Myślę, że najwięcej powinni wydać
        na transport, kolej, drogi, oświetlenie oraz na rewitalizację Pruszkowa (co
        najmniej centrum)...a więc generalnie infrastruktura.

wyremontować wiadukt na Armii Krajowej (który niedługo
        > albo już grozi zawaleniem)
        Remont chyyyba się juz zaczyna (wg budżetu i przetargu: 2-3 kwartał) chyba juz
        zamknęli go dla pieszych. Mam nadzieję, że równolegle zrobią to rondo na
        skrzyżowaniu..

urządzić centrum kultury w jakiejś starej
        > pruszkowskiej fabryce...

Gratuluję pomysłu! To chyba najciekawszy pomysł dla Pruszkowa w XXI wieku. Mamy
        porcelit, który po przerobieniu mógłby być naszą "fabryką trzciny". Uważam
        pomysł za kapitalny. Dobry dojazd, klimat miejsca (i miasta ;-), a przy tym
        brak w Pruszkowie: parku rozrywki, botanicznego, innych rozrywek - TO mogłoby
        nam wynagrodzić z nawiązką te braki. Środowiska artystyczne w okolicy BAAARDZO
        prężne i silne...potrzeba tylko "nadbudowy" organizacyjnej, pomysłu,
        biznesplanu...i JAZDA! Z tego co wiem Jarzyna chce tworzyć takie rzeczy na
        wysokości Warszawy Zachodniej (tam pełno takich hal straszy), dlaczego nie
        namówić go na Pruszków (jeśli tam by się nie udało). Problemem są, natomiast,
        plany stworzenia tam osiedla mieszkaniowego... :-((

• stary.prochazka Artyści do fabryk! 12.05.05, 18:45
          Z tego co wiem Jarzyna chce tworzyć takie rzeczy na
          > wysokości Warszawy Zachodniej

konkretnie niedaleko biurowca Waryńskiego, czyli raczej Plac Zawiszy, gdzie
          planuje się także renowację i przywrócenie dla ruchu kolejowego Dworca Głównego
          (ma być tam m.in przystanek wukadki-na marginesie: czyżby ktoś szykował się do
          rozbiórki Centralnego?)
          Nie pierwszy raz o tym mówię. Pruszków ma po temu wspaniałe warunki,
          opuszczonych hal nam nie brakuje, nie brakuje też "nowych pruszkowiaków" z
          Warszawy, którzy by je zapełniali. Te hale powinny trafić w ręce artystów,
          teatrów, filmowców,; Pruszków bardzo by się od tego ożywił.A w tym wszystkim
          niebagatelny jest fakt, że takie hale można zagospodarować za grosze. Można mieć
          kilka nowych ośrodków za cenę zbudowania jednego od podstaw.można by też
          przenieść pruszkowskie ośrodki do takich miejsc, co by może wprowadziło w nie
          jakiś świeży powiew.
          • magister11 Re: Artyści do fabryk! 12.05.05, 18:52
            ....i jaka promocja dla miasta...dużo lepsza niż koszykówka - bo tańsza
            trwalsza... a i chyba innny inna "grupa docelowa" by była.... Trzebaby p.
            Jarzynie powiedzieć... ;-)
            • stary.prochazka Re: Artyści do fabryk! 12.05.05, 19:04
              albo dać ogłoszenie w gazecie:
              "Kochani artysci. Mamy dla was duże i cudownie postmodernistyczne w swojej
              obskurności hale fabryczne do wzięcia. Kto pierwszy, ten lepszy":D
              • cat_s Re: Artyści do fabryk! 12.05.05, 20:01
                W Olsztynie dobrych lat temu kilka lokal taki fajowy w byłej fabryce
                funkcjonował. Kilka razy byłem - klimacik niesamowity.
                Ale zamknęli, jak słyszałem. Ale nie z powodu, żeby powodzenia nie miał ale
                dlatego, że dilerka prochami tam intensywnie odchodziła.
                To może i lepiej. Ale szkoda klimatycznego takiego miejsca :-(
                • cat_s Re: Artyści do fabryk! 12.05.05, 20:08
                  Powyższy mój post dotyczył oczywiści Prochazkowego: "Kochani artysci. Mamy dla
                  was duże i cudownie postmodernistyczne w swojej obskurności hale fabryczne ..."
                  - ale mnie jakoś czas za szybko przeleciał ;-)
                • stary.prochazka Re: Artyści do fabryk! 12.05.05, 20:16
                  Aurora się kiedyś rypła z podobnego powodu, straż miejska miała podejrzenia
                  Myślę, że z tym można sobie dac radę a większy handel prochami odchodzi co
                  tydzień na każdej większej dresiarskiej "ymprezie"
                  • magister11 Re: Artyści do fabryk! 12.05.05, 21:07
                    Możecie się śmiać ale ja już mam...nazwę: SKŁAD PORCELANY
                    • stary.prochazka Re: Artyści do fabryk! 12.05.05, 21:42
                      > Możecie się śmiać ale ja już mam...nazwę: SKŁAD PORCELANY

wyguglałem na stronce hiphop.buja.pl, że podobno w Radomiu jest jakiś DJ Słoń.
                      Mocne wejście mamy chyba załatwione;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka