Dodaj do ulubionych

Rozwagi !!! Apel do rowerzystów.

16.08.06, 22:02
Nagminnie przez przejścia dla pieszych przejeżdżamy rowerami zamiast je
przeprowadzać. Bardzo często występuję jako cyklista ale jeszcze częściej
jadę samochodem i wtedy zgroza mnie ogarnia, gdy widzę co się dzieje.

Jeśli mam "strzałkę" i skręcam w prawo, to nawet przy minimalnej prędkości
nie zatrzymam auta w miejscu. Tymczasem jadący chodnikiem rowerzysta, który
przed momentem był jeszcze daleko za moimi plecami, nagle pojawia mi się tuż
przed maską, wyskakując często wręcz zza pleców przechodniów. Kierowca w tej
sytuacji ma znikome szanse na uniknięcie wypadku.

Co więcej często takie sytuacje mają miejsce dosłownie w obecności policji
lub strażników. Nie zauważyłem, aby kiedykolwiek zareagowali choć zjawisko
jest powszechne. Może upomniemie,nawet mandat byłyby mniej dotkliwe niż
kalectwo. Trzeba coś zrobić, by pobudzić choć odrobinę wyobraźni.

Dziś, wczesnym popołudniem jechaliśmy w Piastowie i na krzyżówce przy
dawnym "Robercie" na jezdni leżał rower, obok nieruchomo dziewczyna, na
miejscu już była policja i spory tłumek gapiów. Karetka jechała w tym
kierunku za kilka minut. Mam nadzieję, że poszkodowana jakoś z tego wyszła,
tego jej przynajmniej życzę.

Lubimy jeździć rowerami. Bardzo fajnie. Może jednak czasem pomyślmy nieco.
Obserwuj wątek
    • valczak Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 16.08.06, 23:04
      Kiedys, pare lat temu, byla taka zmasowana akcja pruszkowskiej policji przeciwko rowerzystom przejezdzajacym przez przejscia dla pieszych - oj wtedy to sie dorobili :) To bylo naprawde dawno a od tamtej pory i mi zdaza sie przejechac przez przejscie ale nie slyszalem o zadnym przypadku zatrzymania przez policje. Trzeba przyznac ze jadac samochodem niestety szanse na rekacje sa niewielkie bo zazwyczaj obserwuje sie tylko najblizsze otoczenie przejscia a rowerzysci potrafia wyskoczyc znikad. Raz bylem swiadkiem sytuacji w ktorej to rowerzysta wjechal w samochod - ten na strzalce chcial skrecic w prawo i wysuwal sie calkiem powoli ale rowerzysta jechal na tyle szybko ze nie zdazyl wychamowac i przypieprzyl z impetem w przednie drzwi od strony pasazera - samochod byl troche porysowany i przerwacajacy sie rowerzysta zdazyl jeszcze ulamac lusterko ale on niestety nie byl w zaden sposob zabezpieczony wiec troche sie poturbowal :/
    • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 17.08.06, 09:20
      Ja do tego dodam, że zgodnie z z Art .33 Prawa o ruchu drogowym rowerzysta może
      korzystać z chodnika dla pieszych (nawet jeli nie ma pozwalających na to
      znaków) w przypadku gdy brak jest drogi (ścieżki) dla rowerów, chodnik ma co
      najmniej 2 metry szerokości, i na drodze (szosie) dozwolony jest ruch pojazdów
      samochodowych z prędkością większą niż 50 km/h. (czyli w mieście musi być znak
      drogowy ograniczający prędkośc do co najmniej 60 km/h) Oczywicie w takim
      przypadku jesteśmy zobowiązani zachować szczególną ostrożność oraz ustępować
      pierwszeństwa pieszemu.

Oznacza to, że w Pruszkowie, w którym istnieje ograniczenie prędkości do 50
      km/h, jazda rowerem po chodniku jest wykroczeniem drogowym. Apeluję więc do
      pruszkowskich rowerzystów aby wreszcie przestali łamać przepisy i zaczęli
      jeździć PO JEZDNIACH, które wbrew opinii większości właścicieli samochodów
      służą również ruchowi rowerowemu, a rowerzysci są ich równoprawnymi
      użytkownikami.

• alabama8 Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 17.08.06, 13:18
        Jasne, nie łamać przepisów tylko ryzykować życie. W imię czego? Komfortu
        pieszych?
        Ja nie jeżdżę po ulicach, boję się po prostu kiedy mi samochody lusterkami
        muskają po manetkach. Nie chcę być drugą taką dziewczyną leżącą na ulicy pod
        strzaskanym rowerem.
        Roweżyści nie są traktowani jak równoprawni użytkownicy drogi tylko jako
        zawalidrogi których nie koniecznie trzeba omijać szerokim łukiem.
        • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do właścicieli samochodów. 17.08.06, 14:26
          Właściciele samochodów!

Przeczytajcie uważnie powyższego posta.
          Przez Waszą bezmyślność my, rowerzyści jesteśmy zmuszani do łamania przepisów
          drogowych.
          Może da wam to choć chwile do myślenia.

• leo48 Re: Rozwagi !!! Apel do właścicieli samochodów. 17.08.06, 14:45
            Mój apel nie miał na celu wywołania dyskryminacji rowerzystów. Sam używam
            roweru na codzień i z przyjemnością. Często jednak muszę korzystać z chodnika z
            pełną świadomością łamania durnych przepisów. Chodnik, jeśli jest wystarczająco
            szeroki, powinien służyć i rowerzystom i pieszym, oczywiście z uprzywiljowaniem
            tych drugich. W życiu więcej nie odważę się pojechać jezdnią na odcinku od
            placu, gdzie staje wesołe miasteczko do świateł przy Zniczu. To samobójstwo.

Jednak również samobójcze cechy przejawia ten, kto z chodnika dokonuje nagłego
            wtargnięcia wprost pod koła samochodów. Jako rowerzyści nie wygramy z karoserią.
            • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do właścicieli samochodów. 17.08.06, 15:18
              Mój apel nie ma na celu dyskryminacji właścicieli samochodów.

Jego celem jest zwrócenie uwagi na koszmarną sytuację panującą na polskich
              drogach spowodowaną CAŁKOWITYM brakiem kultury współużytkowania jezdni u
              właścicieli samochodów. Wiem o czym mówię, bo ostatnio jeździłem trochę rowerem
              szosowym po Hiszpanii przejeżdżając łącznie ok 2000 km. Ani razu nikt na mnie
              nie zatrąbił, ani razu nikt nie minął mnie o muśnięcie lusterka. Zamiast tego
              wielokrotnie byłem przepuszczany na skrzyżowaniach, omijany szeeeerrrrooookim
              łukiem, hołubiony i pozdrawiany przez kierowców.

Istniejące przepisy nie są głupie. Osobiście NIGDY nie jeżdżę po chodniku i
              uważam, że jest to znacznie bezpieczniejsze niż po nim jeżdżenie. Wymaga to
              odrobiny asertywności i konsekwentnego stosowania się do zasad, które już tutaj
              kiedyś wyliczałem, ale może powtórzę dwa podstawowe punkty:

1. trzeba być widocznym z daleka
              2. trzeba zmusić kierowcę do zmiany pasa ruchu przy wyprzedzaniu jadąc
              odpowiednio daleko od krawędzi jezdni.

W zasadzie to wystarcza.

• sqh Re: Rozwagi !!! Apel do właścicieli samochodów. 17.08.06, 15:48
              leo48 napisał:

> Jednak również samobójcze cechy przejawia ten, kto z chodnika dokonuje nagłego
              > wtargnięcia wprost pod koła samochodów. Jako rowerzyści nie wygramy z
              > karoserią

Ja obawiam się, że w naszym kraju znaczna część kierowców, widząc przy skręcie
              białe kwadraciki na asfalcie, i tak patrzy na nie jak na raroga i stara sobie
              przypomnieć z kursu na prawo jazdy, co może oznaczać taki znak drogowy poziomy.
              A czasu na zastanowienie się - jak to na drodze - ma niewiele... Sądzę więc, że
              nie ma zbyt wielkiej różnicy w procesach myślowych kierowcy, skręcającego -
              dajmy na to - z Kościuszki w Wojska Polskiego (gdzie potencjalny rowerzysta
              przejeżdżałby po pasach dla pieszych) a takiego, który skręca z Armii Krajowej w
              Polną czy Komorowską (gdzie potencjalny rowerzysta ma przejazd).

Zakaz przejeżdżania na rowerze przez pasy dla pieszych to tylko nadgorliwość i
              wylewanie dziecka z kapielą. Uważam, że rowerzysta, przejeżdżający przez jezdnię
              po pasach powoli i rozejrzewszy się zawczasu, ma większe szanse na przeżycie,
              niż ten, który nawet na zielonym świetle przejeżdża przez przejazd dla rowerów.
              • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do właścicieli samochodów. 17.08.06, 16:04
                sqh napisał:

> po pasach powoli i rozejrzewszy się zawczasu, ma większe szanse na przeżycie,
                > niż ten, który nawet na zielonym świetle przejeżdża przez przejazd dla
                >rowerów.

Dlatego ścieżki rowerowe na chodnikach uważam za bezsens. Trzeba je wytyczać na
                jezdniach, tak jak wytycza się pasy dla autobusów czy pojazdów
                uprzywilejowanych.

Założę się, że jakby wytyczono pas dla autobusu na chodniku to żaden kierowca
                by nadjeżdżającego autobusu nie przepuścił, bo by go nawet nie zauważył. Co tu
                więc mówić o rowerzystach. :-D
        • wfe416n Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 17.08.06, 15:19
          alabama8 napisała:

> Roweżyści nie są traktowani jak równoprawni użytkownicy drogi

i tu się zgadzam np.
          - kierowca musi posiadać prawo jazdy - rowerzysta nie
          - kierowca musi posiadać przegląd techniczny pojazdu - rowerzysta nie
          - kierowca musi posiadać ubezpieczenie OC - rowrzeysta nie
          - kierowca musi jeździć na światłach mijania ( jesień - zima ) - rowerzysta nie

faktycznie równouprawnienienia brak a szkoda.
          -
          • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 17.08.06, 15:57
            wfe416n napisał:

Nie przesadzaj.

Wymogi zarówno w stosunku do kierowców jak i kierowanych pojazdów są różnią się
            miedzy sobą. A jednak wszyscy są równoprawnymi użytkownikami dróg.

O ile się nie mylę rowerzystów obowiązują przepisy dotyczące jeżdżenia na
            światłach analogiczne jak kierowców, a rowerzysta do lat 18 musi mieć kartę
            rowerową.

Z przeglądem to chyba przesada. Czy kierujący pojazdem konnym powinien według
            ciebie posiadać zaświadczenie od weterynarza, że koń jest zdrów i nie rozkraczy
            się na drodze? A może napiszesz, że końmi nie powinno się jeździć po drogach,
            bo drogi są dla samochodów, hę?

• wfe416n Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 17.08.06, 16:16
              zerozeroseven napisał:

> wfe416n napisał:
              >
              > Nie przesadzaj.
              >
              > Wymogi zarówno w stosunku do kierowców jak i kierowanych pojazdów są różnią się
              >
              > miedzy sobą. A jednak wszyscy są równoprawnymi użytkownikami dróg.
              >
              > O ile się nie mylę rowerzystów obowiązują przepisy dotyczące jeżdżenia na
              > światłach analogiczne jak kierowców, a rowerzysta do lat 18 musi mieć kartę
              > rowerową.

ale mając już 19 lat wystarczy dowód osobisty i zero znajomości przepisów

> Z przeglądem to chyba przesada. Czy kierujący pojazdem konnym powinien według
              > ciebie posiadać zaświadczenie od weterynarza, że koń jest zdrów i nie rozkraczy
              > się na drodze? A może napiszesz, że końmi nie powinno się jeździć po drogach,
              > bo drogi są dla samochodów, hę?

przecież jako pojazd powinien mieć sprawne np. hamulce, układ kierowniczy i oświetlenie tak czy nie?
              a dlaczego nie napisałeś nic na temat OC? pewnie też jest zbędne?

> ___________________________________
              > www.tcp.org.pl
              • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 17.08.06, 16:40
                > a dlaczego nie napisałeś nic na temat OC? pewnie też jest zbędne?

Co do OC nie mam wyrobionego zdania. Rowerzysta może narobić sporo szkód więc
                teoretycznie powinien ubezpieczenie mieć. Z drugiej strony dzieciak na
                hulajnodze pędzący po chodniku też może narobić szkód, czy jemu też należałoby
                obowiązkowo wykupić OC? Albo uczniom - obowiązkowe ubezpieczenie od dewastacji
                mienia szkolnego i stłuczonych szyb. Albo obowiązkowe ubezpieczenie psów od
                przypadków pogryzienia listonosza. Tak można ad infinitum, do tego stopnia, że
                po jawia się pytanie: Po co nam obowiązkowe ubezpieczenia? Czy nie
                wystarczyłyby dobrowolne?

• wfe416n Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 17.08.06, 16:55
                  co do dzieci - odpowiadają rodzice, ja mam wykupione OC za szkody wyrządzone przez moją córkę jak i przez siebie samego oraz żonę w życiu codziennym.
                • wfe416n Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 17.08.06, 16:56
                  zapomniałem o pieskach - za nich odpowiadają właściciele także finansowo.
                  • czarek_29 Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 17.08.06, 17:42
                    Jestem zdania, ze rowrzysci powinni wykupywac OC. Tak samo uzywaja drog jak
                    posiadacze samochodów. Gdy wyrzadza jakas szkode ciezko jest odzyskac od nich
                    jakiekolwiek odszkodowanie. Trzeba tego dochodzic na drodze sadowej.
                    Co do rowerzystow w Pruszkowie, denerwuje mnie jedna sprawa. Oczywiscie nie
                    wszystkich rowerzystow ale wielu z nich nagminnie jezdzi po ul. Powstancow,
                    gdzie maja sciezke rowerowa i obowiazuje ich zakaz poruszania sie po ulicy.
                    Powinna tam czasem stanac policja lub straz miejska i zatrzymac pare osob. Moze
                    to by pomoglo..
                    • sqh Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 17.08.06, 17:59
                      czarek_29 napisał:

> Co do rowerzystow w Pruszkowie, denerwuje mnie jedna sprawa. Oczywiscie nie
                      > wszystkich rowerzystow ale wielu z nich nagminnie jezdzi po ul. Powstancow,
                      > gdzie maja sciezke rowerowa i obowiazuje ich zakaz poruszania sie po ulicy.
                      > Powinna tam czasem stanac policja lub straz miejska i zatrzymac pare osob.
                      > Moze to by pomoglo..

Ależ oczywiście! Na Armii Krajowej jest to samo - dwie ścieżki rowerowe po dwóch
                      stronach ulicy, a zwłaszcza w dni targowe rowerzystów na ulicy jest od groma.

Obserwacja zaś wskazuje, że zazwyczaj są to bardziej zaawansowani wiekiem
                      użytkownicy jednośladów, którzy pamiętają chyba czasy, gdy ulicą Pęcicką raz na
                      tydzień przejeżdżał samochodem dziedzic Marylski i ci z kolei patrzą na ścieżki
                      rowerowe jak na raroga... :-)
                    • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 18.08.06, 11:24
                      > wielu z nich nagminnie jezdzi po ul. Powstancow,
                      > gdzie maja sciezke rowerowa i obowiazuje ich zakaz poruszania sie po ulicy.
                      > Powinna tam czasem stanac policja lub straz miejska i zatrzymac pare osob.

Korzystałeś kiedyś z roweru szosowego na tej ścieżce rowerowej? Albo z roweru
                      poziomego? Albo podjeżdżałeś pod krawężniki na ul. Powstańców rowerem
                      turystycznym z pełnymi sakwami?

Na pewno nie. Spróbuj, a potem napisz jeszcze raz co myślisz o Pruszkowskich
                      ścieżkach i nie jeżdżących nimi rowerzystach.

Osobiście na rowerze przejechałem dziesiątki tysięcy kilometrów, jeśli nie
                      setki. Uważam, że to co nazywasz ścieżkami rowerowymi to zwykła kpina,
                      zaprojektowana przez dyletanta rowerowego dla podobnych mu ignorantów. Bardzo
                      się cieszę, że użytkownicy rowerów bojkotują ścieżki. Może wreszcie przestanie
                      się wydawać publiczne pieniądze na idiotyczne inwestycje. Sam omijam ścieżki od
                      lat i nie zamierzam z tego zrezygnować. :-P
                      • tadziass Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 19.08.06, 11:54
                        Ścieżka na Powstańców jest jeszcze stosunkowo niezła (oprócz dziwnego
                        przeprowadzenia jej przez przystanek autobusowy obok Herbapolu). Za to ta na
                        Armii Krajowej to zupełne nieporozumienie. Krawężniki wysokie na 15 cm, znaki
                        drogowe postawione na środku, jakaś budowa... Kto wogóle odebrał tak wykonany bubel?
                        Ostatnio pojawiła się nowa ścieżka na Plantowej. I byłoby dobrze, tylko jadąc
                        nią będę rozjeżdżał ludzi wychodzących z przystanku autobusowego przy szkole. Bo
                        wątpię, żeby ktoś się rozglądał jak już zobaczy autobus... Dlatego omijam ulice
                        z wytyczoną ścieżką rowerową i mam codzienny dreszczyk emocji jadąc rowerem po
                        ulicach
            • sqh trochę z innej beczki... 17.08.06, 17:50
              zerozeroseven napisał:

> Czy kierujący pojazdem konnym powinien według ciebie posiadać zaświadczenie od
              > weterynarza, że koń jest zdrów i nie rozkraczy się na drodze?

Tak sobie pomyślałem... Koń z wozem - jakiż to zanikający obraz na pruszkowskich
              ulicach! Ja, szczerze mówiąc, nie pamiętam, kiedy po raz ostatni widziałem u nas
              zaprzęg. Nawet na targ pruszkowski (nie wiem jak rzecz ma się na żbikowskim, bo
              mam daleko, więc nie bywam) chyba wszyscy już zajeżdżają ciężarówkami...
    • kuba_wr Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 17.08.06, 22:56
      > Jeśli mam "strzałkę" i skręcam w prawo, to nawet przy minimalnej prędkości
      > nie zatrzymam auta w miejscu.
      Przepisy mówią jasno - stop i dopiero ruszamy mając strzałkę. Prawda ?
      • czarek_29 Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 18.08.06, 00:46
        Jesli poruszamy juz temat rowerzystow i sciezek rowerowych, moze ktos odpowie
        mi na pytanie nastepujacej tresci: dlaczego w Pruszkowie sciezki rowerowe maja
        kolor szary????? Wszedzie maja one kolor czerwony!!!!!!!! Czy u nas musi byc na
        odwrot??
      • leo48 Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 18.08.06, 05:33
        Ale jeśli na strzałce po tym "stop" już ruszamy, to jasne,że mamy jakąś
        prędkość. Poza tym zauważmy, że nawet pieszy może znaleźć się na jezdni w
        sposób, który przepisy określają jako wtargnięcie, a co dopiero cyklista
        poruszający się zdecydowanie szybciej (przeważnie w naszych rowerach
        instalujemy liczniki - spójrzcie na nie).

Szkoda wszelako, że dyskusja rozwinęła się bardziej w kierunku, co kto może a
        co kto musi. Apelowałem nie o dochowanie norm prawnych, które delikatnie mówiąc
        nie są doskonałe, tylko o zachowanie elementarnej ostrożności, pozwalającej
        uniknąć śmiertelnego zagrożenia. O to, żeby nie było nagrobków dla tych, którzy
        jednak mieli pierwszeństwo.

Jeśli zaś chodzi o OC, to na podstawie istniejących przepisów o ubezpieczeniach
        motoryzacyjnych obawiam się, że byłby to kolejny sposób na drenaż kieszeni.
        Ostatnio rozwija się w mediach kampania na rzecz obciążania sprawców wypadków
        kosztami np leczenia ofiar. Od czego zatem ma chronić ubezpieczenie
        od "odpowiedzialności cywilnej"? Czy nie po to solidarnie płacimy wszyscy nawet
        jeśli przez dziesiątki lat nie mamy kolizji? Czy ubezpieczenie to podatek od
        posiadania pojazdu?
    • malagatka Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 18.08.06, 08:32
      jestem kierowcą i czasem mam wrażenie że nie wszyscy rowerzyści zdają sobie
      sprawę z prostej zasady : jeśli rower udeży w jadący samochód może uszkodzić
      lakier lub w poważniejszych sytuacjach nawet karoserję a jeśli samochód udeży w
      jadący rower to ........ . jeśli samochód jechał z prędkością powyżej 60 kl/g
      to rowerzysta nie ma szans. ROWERZYŚCI PAMIĘTAJCIE TO WASZE ŻYCIE.
    • muhi1 Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 18.08.06, 10:44
      Wydaje mi się, że karta rowerowa dla wszystkich także dorosłych powinna byś obowiązkowa. Zdanie prostego egzaminu z przepisow nie jest problemem, ale zmusi chociaz do zapoznania sie z tymi przepisami. Co do egzaminu praktycznego, pamietam,że moja, juz w tej chwili dorosła, córka nie zdała go za pierwszym razem, bo nie wjechała na ścieżke dla rowerów. Nie ona jedna zresztą. Za drugim razem cała grupa pamietała do czego służy scieżka rowerowa. I zapamietali na całe życie.
      W Polsce jest znacznie niższy poziom kultury ogólnej, nie tylko na drogach. Wychowanie komunikacyjne w szkole kuleje - syn miał mniej godzin na ten temat i nikt im nie robił praktycznego egzaminu z ruchu drogowego. Praktycznie można przyjąć, że w miarę poprawnie poruszają się po drogach ci, co mają prawo jazdy. Cała reszta jeździ jak chce. Policja nie reaguje na niebezpieczne zachowanie rowerzystów jezdżących po drogach, chodnikach, przejeżdzających przez pasy dla pieszych. Tacy rowerzyści stwarzają zagrożenie dla siebie i innych.
      • grinti Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 18.08.06, 11:20
        chciałabym i ja dorzucić swoje trzy grosze
        kilka razy w życiu odniosłam wrażenie, że rowerzyści to święte krowy, którym
        wiele wolno a pieszy tylko im przeszkadza

na przykład:

mieszkałam kiedyś w okolicy ulicy powstańców (na jednym z chodników jest tam
        wytyczona ścieżka rowerowa)

mam dwójkę małych dzieci, zdarzyło mi się dokładnie dwukrotnie jak idąc z nimi
        spacerkiem po chodniku raz ktoś "rozjechał" mojego pięciolatka, przewracając go
        tak, że dziecko mialo pobite kolana i spadło z chodnika na jezdnię a innego
        dnia inny rowerzysta potrącił moją dwulatkę, bo koniecznie chciał wejść na
        trzeciego między pieszymi mijającymi się na chodniku - w obu przypadkach nie
        usłyszałam słowa przepraszam tylko całą litanię jakie te matki teraz głupie, bo
        dzieci chodza jak chcą, gdzie chcą, plączą się i przeszkadzają

zaznaczam, że oba te zdarzenia miały miejsce na tym chodniku na którym nie
        było wytyczonej ścieżki rowerowej

zamiast komentarza powtarzam za tytułem: ROZWAGI ROWERZYŚCI
        • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 18.08.06, 11:27
          Popieram.
          Jeżdżenie po chodnikach, tak jak i wytyczanie na nich ścieżek rowerowych to
          idiotyzm.

• zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 18.08.06, 11:41
      Generalnie uważam, że drogi w Pruszkowie pozwalają na rozwijanie zbyt wielkich
      prędkości. Bo, prędkość właśnie jest tutaj winna a nie rowerzyści, piesi czy
      inne czynniki. Na ulicach odnosi się czasem wrażenie, że ktoś dał małpom
      brzytwy do zabawy. Moim zdaniem ulice w Pruszkowie powinno się znacząco zwęzić,
      część z nich zamknąć całkowicie. Wprowadzić ruch jednokierunkowy. Na każdej z
      miejskich ulic położyć ograniczniki prędkości i zrobić ograniczenie prędkości
      do 30 km/h oraz zakazy wjazdu samochodów powyżej określonego tonażu.
      Należałoby też wprowadzić zakaz prowadzenia pojazdów kobietom - nie wiem
      dlaczego, ale jeśli już ktoś chce mnie rozjechać, gdy poruszam się rowerem
      zawsze jest to kobieta. Może jednak kobiety się do prowadzenia samochodu nie
      nadają?

• iipw Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 18.08.06, 13:46
        to ma byc prowokacja?? ja się na razie powstrzymam :)
        • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 22.08.06, 10:28
          Trochę mnie poniosło.
          Przepraszam wszystkie panie.
          Wiele z nich jeździ samochodem wspaniale, prawie aż tak dobrze jak ja :-D
      • zwierz.alpuhary Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 18.08.06, 21:50
        ja się z grubsza zgadzam z tym, co napisał 007 i dotyczy to nie tylko Pruszkowa
        • garion637 Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 21.08.06, 08:05
          Niestety wielu rowerzystów uważa, że nie dotyczą ich nie tylko przepisy
          drogowe, ale też prawa fizyki. Byłem świadkiem, gdy samochód osobowy zatrzymał
          się na skrzyżowaniu ( Drzymały i Kościuszki ) i sekundę później przez jego
          maskę przekoziołkował rowerzysta, który w pełnym pędzie uderzył w jego prawy
          błotnik. Ciekawe co by się stało gdyby to była ciężarówka ?
          • doska01 Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 21.08.06, 12:39
            Generalnie sciezek rowerowych w Pruszkowie nie ma, te co sa maja krawezniki
            takie ze jednak zwykle i tak jade po ulicy.
            Nie jest to najmilsze przezycie, ale jakos trzeba jechac.

Co do rpzejsc dla i przejezdzania przez nie, to prawde powiedziawszy z
            doswiadczenia pieszego, zwykle kierowcy skrecajacy i tak ignoruja pieszych i
            probuja wymuszac pierwszenstwo, co jest irytujace. Jadac na rowerze czesto nie
            schodze z niego bo mi sie nie chce najzwyczajniej w swiecie, natomiast nie
            zdarzylo mi sie przejechac przez przejscie ze tak powiem z ruchu, zawsze sie
            zatrzymuje).
        • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 22.08.06, 10:34

Dziękuję zwierzu, że się trochę ze mną zgadzasz.
          Dodam jeszcze, że moim największym marzeniem, oprócz wypisanych już modyfikacji
          ruchu w Pruszkowie, byłoby wpuszczenie Al.WP tunel który ciągnąłby się od
          wiaduktu aż do Plantowej powiedzmy....

• sqz Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 22.08.06, 12:23
        generalnie zgadzam sie z 07 ale dlaczego tylko takie ograniczenia ?? Zamknac
        drogi dla samochodow a jezeli juz koniecznie ktos chce jechac to niech przed
        nim biegnie klient z czerwona chorągiewka ( cholerka chyba juz to gdzies
        bylo :):)) Co do rowerzystow hmmm pewnie wielu jezdz i mysli przy okazji ale to
        niestety znaczaca mniejszosc pozostali wsiadajac na rower zostawiaja rozsadek w
        domu . Jakosc sciezek rowerowych moze i kiepskawa ale to nie powod by lamac
        przepisy drogowe i omijac dane sciezki . Ciekawe coby rowerzysci powiedzieli
        gdyby kierowca w ramach protestu przeciw zlej nawierzchni drogowej zaczął
        jezdzic sciezka rowerowa??
        A na to wszystko jest jedna rada myslmy jak jedziemy i zakladajmy ze inni
        wspoluzytkownicy drog nie mysla . Mi sie raz zdarzylo pomyslec ze inny kierowca
        tez mysli i skonczylo sie kasacja jego ( a dokladnie jej) wozu bo pani
        prowadzacej samochod chyba pierwszy raz w zyciu zdarzylo sie pomyslec ,
        niestety pomyslala ze zdazy a nie zdazyla . coby nie bylo zem szowinsita to
        przyznaje ze znam wiele kobiet jezdzacych dobrze a wrecz bardzo dobrze i wiem
        ze to byl wyjatek
        • leo48 Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 22.08.06, 15:16
          Jasne. Najprościej wszystko obrócić w żart. Kto by się tam serio przejmował, że
          parę małolatów zostanie kalekami na zawsze, pod warunkiem, że przeżyją
          oczywiście.
          • sqz Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 22.08.06, 22:04
            zart zartem ale ja osobiscie nie chcialbym sie przyczynic do kalectwa nikogo
            wiec jak widze rowerzyste omijam go szerokim lukiem coby przypadkiem mi sie pod
            kola nie zatoczyl. Nie wiem czy to siodelko czy pedaly tak wplywaja na ludzi
            ale w momencie gdy wsiada na rower wiekszosc z nich traci rozum
    • alabama8 Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 23.08.06, 09:04
      Wogóle dziwnym pomysłem jest to że u nas ścieżki rowerowe są współdzielone z
      chodnikami, i do tego ta cholerna kostka bauma - na deptak się nadaje ale do
      jazdy rowerem raczej średnio.
      W Pruszkowie ścieżki są złączone z chodnikami, rózni je tylko kolor kostki
      brukowej, przecinają się z chodnikami poprzez jakieś dziwaczne zawijasy i esy
      floresy (patrz skrzyżowanie przy Herbapolu).
      Ścieżka powinna być szerokim, wydzielonym pasem jezdni a nie chodnika do jasnej
      anielki. Ale taniej jest położyć kostkę niż poszerzyć ulicę.
      • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 23.08.06, 15:43
        > Ścieżka powinna być szerokim, wydzielonym pasem jezdni a nie chodnika do
        > jasnej
        > anielki.

Przyłączam się do apelu!

Należy zwęzić ulice i wytyczyć na nich pasy dla ruchu rowerowego. Drogi w
        mieście to nie autostrady!

Czasy, w których wytyczało się arterie szybkiego ruchu w centrum miast - vide:
        Marszałkowska, Jerozolimskie, Al WP - w myśl estetyki socjalistycznego
        industrializmu - powinny odejść w zapomnienie.

Ulice miejskie mają inną rolę do spełnienia. Powinny służyć komunikacji
        publicznej (autobusom, taksówkom) i drobnemu ruchowi lokalnemu, w tym
        rowerowemu. Tylko maksymalne utrudnienie ruchu samochodów prywatnych pozwoli na
        rozwój nowoczesnego transportu miejskiego. Prywatnymi samochodami powinno
        przestać opłacać się jeździć. Powinno to być niewygodne, kosztowne i męczące.
        Dopiero wtedy skłoni to ludzi do korzystania z autobusów, taksówek, koleji i
        innych form publicznej komunikacji. Powstaną rozsądne ścieżki rowerowe, linie
        autobusowe, kolejka gondolowa no i wreszcie te deptaki zamiast coraz szerszych,
        szybszych i bardziej zatłoczonych torów wyścigowych dla sfrustrowanych
        właścicieli blachosmrodów.

• zwierz.alpuhary Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 23.08.06, 19:19
          Ulice miejskie mają inną rolę do spełnienia. Powinny służyć komunikacji
          > publicznej (autobusom, taksówkom) i drobnemu ruchowi lokalnemu, w tym
          > rowerowemu. Tylko maksymalne utrudnienie ruchu samochodów prywatnych pozwoli na
          >
          > rozwój nowoczesnego transportu miejskiego. Prywatnymi samochodami powinno
          > przestać opłacać się jeździć. Powinno to być niewygodne, kosztowne i męczące.
          > Dopiero wtedy skłoni to ludzi do korzystania z autobusów, taksówek, koleji i
          > innych form publicznej komunikacji.

zgadzam się, zgadzam się i jeszcze raz zgadzam się!:-) Dlaczego nikt np. w
          Warszawie nie może tego zrozumieć?
          • wfe416n Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 23.08.06, 20:07
            moje zdanie jest takie:
            każdy może korzystac z drogi/ulicy ale pod jednym warunkiem:
            - trzeba znać przepisy ruchu drogowego, jeżeli kierowca ma prawo jazdy, rowerzysta musi mieć kartę rowerową ( lub prawo jazdy )bez względu na wiek a egzamin nie może być fikcją, to tak dla naszego wspólnego bezpieczeństwa.
            • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 24.08.06, 12:13
              Zgadzam się. Sądzę, że posiadanie wiedzy o prawie drogowym pozwoliłoby na
              powszechniejsze jego egzekwowanie przez rowerzystów. W chwili obecnej prawa te
              są powszechnie łamane przez kierowców, zwłaszcza Art 24 ust 2 ustawy, i z
              powodu ignorancji nie znajduje to stosownego odzewu społecznego.
          • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 24.08.06, 11:11
            zwierz.alpuhary napisał:

> Dlaczego nikt np. w Warszawie nie może tego zrozumieć?

A wystarczy poczytać jak robią to Szwedzi....

tinyurl.com/eopb9
            Może w Pruszkowie wziąć przykład ze szkokholmczyków? Znalazłyby się może
            pieniądze na niektóre inwestycje....
        • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 24.08.06, 10:56
          Co do sensowności pomysłu rozwijania tzw. "ścieżek rowerowych" w Pruszkowie,
          polecam -zwłaszcza radnym i włodarzom naszego miasta - tą oto notkę prasową.

tiny.pl/7r9x___________________________________
          www.tcp.org.pl
          • zerozeroseven Re: Rozwagi !!! Apel do rowerzystów. 24.08.06, 10:57
            tiny.pl/7r9x

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka