Dodaj do ulubionych

Powstanie Metropolia Warszawa jako jednost

22.01.07, 17:31
ka podziału administracyjnego, w której skład będzie wchodził np. Pruszków,
tak zapowiedział na konferencji prasowej nowy wojewoda. Obecnie istnieje
stowarzyszenie o takiej nazwie , które nie należy mylić z jednostką podziału
administracyjnego.
Zamieszczam ten wątek na forum Warszawa - Pruszków i forum Pruszków , jeden z
forumowiczów forum Nowy Pruszków nie życzy sobie tego , a więc na jego lub jej
życzenie nie zamieszczam tam.
Skopiowany tekst oraz linki dotyczące projektu ustawy metropolitarnej:

Dąbrowski na poniedziałkowej konferencji prasowej przyznał, że wprawdzie
wojewoda nie ma w swoim budżecie środków z UE, ale - jak zaznaczył - chce
prowadzić aktywną politykę, aby te środki były wykorzystane "w sposób
zrównoważony dla całego Mazowsza". Jak dodał, chce przy tym pamiętać "o
szczególnej roli Warszawy, nie zapominając o innych ważnych ośrodkach na
Mazowszu". Wojewoda chce uczestniczyć w pracach nad ustawą o wyłonieniu
obszarów metropolitarnych. Dąbrowski powiedział, że "będzie w sposób bardzo
aktywny wspierał pomysł powołania metropolii warszawskiej".

W skład Metropolii Warszawskiej wchodzić by miała - według pomysłu PiS z
zeszłorocznej kampanii wyborczej - Warszawa i 10 powiatów ościennych.

"Będzie to miało na celu rozwój infrastruktury na terenie Warszawy i okolic" -
argumentował Dąbrowski.

Wojewoda zapowiedział, że będzie koordynował przedsięwzięcia związane z
infrastrukturą na Mazowszu; decyzje pozwalające na rozpoczęcie i realizację
inwestycji drogowych mają być podejmowane szybko.

Do priorytetów urzędu wojewódzkiego Dąbrowski zaliczył też dbanie o
zapewnienie bezpieczeństwa mieszkańcom. Jak poinformował, w tym celu odbędą
się w lutym i marcu szkolenia dla wójtów i starostów w zakresie zarządzania
kryzysowego, wsparcia psychologicznego, obronności oraz obrony cywilnej.

Dąbrowski szczególny nacisk chce położyć na ochronę środowiska. Jednym z jego
podstawowych zadań będzie skoordynowanie wysiłków mających na celu ochronę
Wisły oraz licznych parków krajobrazowych w województwie.

Zapowiedział też "szybkie i uczciwe" przekształcenie przedsiębiorstw
państwowych, których organem założycielskim jest wojewoda mazowiecki.

Dąbrowski powiedział, że w zakresie ograniczenia kosztów administracji w
urzędzie będzie kontynuował działania swojego poprzednika Tomasza Kozińskiego.
Wojewoda zadeklarował też pełną współpracę z samorządem terytorialnym na rzecz
"zbliżenia stanowisk wszystkich szczebli samorządu z Mazowieckim Urzędem
Wojewódzkim".(PAP)
ww2.tvp.pl/837,20070122449179.strona
www.pis.org.pl/download.php?g=mmedia&f=metropolia_warszawska_pis.pdf

Obserwuj wątek
    • anulka7411 Re: Powstanie Metropolia Warszawa jako jednost 22.01.07, 17:33
      jeszce raz lineczki :)
      ww2.tvp.pl/837,20070122449179.strona
      www.pis.org.pl/download.php?g=mmedia&f=metropolia_warszawska_pis.pdf
    • wfe416n Re: Powstanie Metropolia Warszawa jako jednost 22.01.07, 18:32
      oby nie, jestem przeciw.
    • sqz Re: Powstanie Metropolia Warszawa jako jednost 22.01.07, 19:31
      Skrytym parówkozercom tfu Pruszkowozercom mowimy stanowcze nie . Ja chce
      mieszkac w miescie nie w warszawie :)
      • anulka7411 Re: Powstanie Metropolia Warszawa jako jednost 22.01.07, 20:12
        będziemy mieszkać w Pruszkowie w Metropolii Warszawa w województwie stołecznym w
        województwie mazowieckim.
        Region stołeczny będzie wydzielony jako Metropolia Warszawa bo zawyżamy średnią
        woj. mazowieckiego. Zalecenie Unii Europejskiej.
        • valczak Re: Powstanie Metropolia Warszawa jako jednost 22.01.07, 23:08
          Jakie zalecenie Unii? :) Unia nam to odradza!
          A poza tym czy tylko ja zauwazylem bezsens na mapce kolejowej? Wedlug tej mapki linia do Grodziska w ogole nie istnieje :) Co wiecej wedlug tego projektu S2 jezdzi od Grodziska do Sulejowka - mam nadzieje ze jestnak bedzie jakas linia bis :) A ta linia przez Gorczewska?! Ciekawe jak oni chca to zrobic :)
          • raiva Re: Powstanie Metropolia Warszawa jako jednost 22.01.07, 23:22
            Precz z komuną !!!!! a poważnie wg mnie jest pierwszy krok do wchłonięcia
            Pruszkowa przez Warszawę a temu mówimy stanowcze nie nawet jakbym miał całe
            życie jeździć KM
            • magister11 Re: Powstanie Metropolia Warszawa jako jednost 22.01.07, 23:35
              Nie wiem, czy pierwszy krok, czy drugi, czy zerowy. Jeżeli kwestia zatrzymać by
              się miała na transporcie, komunikacji ochronie środowiska itp, to TAK.

Ale wobec takich inwestycji w naszym mieście jak deptak, Pałacyk Sokoła, parki,
              rynek kino i sale koncertowe - wszelkim zmianom w wyniku których tego typu
              plany i rozwój zostałyby zaniechane - mówię NIE!

Inna sprawa, że jak było tu dziadostwo do nikt w Warszawie o nas nie pomyślał.
              Teraz, kiedy P. wychodzi na prostą i staje się prężnym miastem pełną gębą, to
              od razu wszyscy rączki wyciągają.

• anulka7411 Re: Powstanie Metropolia Warszawa jako jednost 23.01.07, 00:30
                podaje się powody jakie są za tym aby wydzielić z województwa mazowieckiego
                region stołeczny jako Metropolię Warszawa
                :obecna aglomeracja warszawska ( przyszła metropolia ) tworzy ogromny dochód np
                na jednego mieszkańca aglomeracji wypada około 1000 EURO i jeżeli zsumujemy
                dochody na jednego mieszkańca z biednych częsci woj. mazowieckiego gdzie dochód
                to czesto od 300 do 400 EURO to wychodzi średnio z 700 EURO na każdego
                mieszkańca a więc globalnie wypada mazowieckie jako bogaty region. A biedne to
                Kurpie , Radomszczyzna , Podlasie i inne gdzie bezrobocie to nawet 25 % .
                Samorządowcy z tych regionów są tym wkurzeni bo nie dostają takich dotacji unijnych.
                Żeby sobie poradzić z takim problemem w Unii , wiele bogatych miast wraz z
                okolicami przekształcono w te metropolie .
                Ale tworzy się też w Unii metropolie żeby lepiej zarządzać dużymi zespołami
                miejskimi jak Wielki Paryż , Wielki Londyn
                A w Polsce z tych powodów powstanie kilka metropolii :
                Trójmiasto na Pomorzu
                Silesia na Śląsku
                Metropolia Warszawa w naszym województwie
                i inne
                • anulka7411 Re: Powstanie Metropolia Warszawa jako jednost 23.01.07, 00:40
                  a jeszce lineczek o Silesi
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=53639205&a=53639205
                • anulka7411 Re: Powstanie Metropolia Warszawa jako jednost 23.01.07, 14:38
                  w tej sprawie , pismo wojewody :
                  www.mazowsze.uw.gov.pl/pdf.php?id=5134
                • arkadiusz.lipiec Też się nie zgadzam 23.01.07, 18:43
                  Właśnie z tych powodów też się nie zgadzam. Nie wiem czy się orientujesz, ale u
                  nas w PL jest taka piękna ustawa, która nakazuje płacić frycowe województwom
                  bogatszym na rzecz innych biedniejszych. TZN: jeśli w Warszawie i okolicach
                  wytworzony jest dochód 100 zł, to z powrotem wróci tylko 30k zł a reszta
                  zostanie rozdysponowana na inne regiony. I właśnie dlatego TAKA METROPOLIA
                  zamiast się rozwijać dostanie tylko w dupę.

Rozwój gmin biedniejszych ok. Ale to co zaproponował wojewoda, to jest defacto
                  zdjęcie wszystkich wypracowanych środków z Warszawy i okolic (to są kurna MOJE
                  PODATKI - i chcę ABY BYŁY ONE SPOŻYTKOWANE TU GDZIE MIESZKAM a nie na jakimś
                  ZADUPIU GDZIE NIGDY NIE BĘDĘ). Taka propozycja spowoduje to, że infrastruktura
                  nie będzie remontowana przez wiele lat. Zarządzać można równie dobrze przy
                  obecnych rozwiązaniach.
                  • anulka7411 Re: Też się nie zgadzam 23.01.07, 19:47
                    Jeżeli , przy założeniu , że projekt jest taki zły dla mieszkańców obecnej
                    aglomeracji warszawskiej to pytam dlaczego : 1/popierają takie lokalne pomysły
                    mieszkańcy Trójmiasta na Pomorzu , Silesi na Ślasku , Wrocławia i innych
                    zespołów miejskich i nie wzbudza to sprzeciwu? 2/ wszystkie partie polityczne są
                    raczej na tak ( Struzik zaciera ręcę , PO cieszy się bo będzie miał w
                    metropoliach więcej wyborców za PO )itp.
                    • raiva Re: Też się nie zgadzam 23.01.07, 21:03
                      tak gdzie wyczytałaś ze projekt Silesia ma poparcie społeczne bo z tego co ja
                      wiem to hanysy z goralami to nigdy sie nie dogadają.
                      • anulka7411 Re: Też się nie zgadzam 23.01.07, 21:08
                        raiva napisał:

> tak gdzie wyczytałaś ze projekt Silesia ma poparcie społeczne bo z tego co ja
                        > wiem to hanysy z goralami to nigdy sie nie dogadają.

Tak faktycznie to jest ich odwieczny konflikt co jest i kto jest lepszy czy
                        Śląsk czy Zagłębie.
                      • arkadiusz.lipiec Re: Też się nie zgadzam 23.01.07, 21:12
                        Dokładnie. Ci z Zabrza nie lubią tych z Sosnowca i vice versa. Ta Silesia to
                        tylko po to aby się wyróżnić, poza tym i tak to obejmuje obszarem praktycznie
                        całe województwo Śląskie więc Ślązaki mogą nic na tym nie stracić.

Trójmiasto od lat stanowi jeden organizm więc rozwiązania formalne nic nie zmienią.

W przypadku Aglomeracji Warszawskiej to jest najgorsze możliwe rozwiązanie dla
                        samej aglomeracji, choć fakt - taki Radom, Płońsk czy Mińsk mogą na tym
                        skorzystać, bo jako region dostaną większe dopłaty.. No właśnie skąd... Otóż z
                        tej Aglomeracji. Po prostu zajebiste rozwiązanie. Robić takiego potworka
                        administracyjnego tylko po to, żeby lepiej działało zadupie Mazowsza. Proszę...

Dopóki nie zostanie zmienione to bandyckie janosikowe prawo rozdziału
                        centralnego dochodów podatkowych na biedniejsze regiony, dopóty takie coś nie
                        będzie miało sensu żadnego.
                        • anulka7411 Re: Też się nie zgadzam 23.01.07, 21:34
                          arkadiusz.lipiec napisał:

> Dokładnie. Ci z Zabrza nie lubią tych z Sosnowca i vice versa. Ta Silesia to
                          > tylko po to aby się wyróżnić, poza tym i tak to obejmuje obszarem praktycznie
                          > całe województwo Śląskie więc Ślązaki mogą nic na tym nie stracić.
                          >

Nie całkiem bo woj. śląskie obejmuje też i dawne częstochowskie i bielskie

> Trójmiasto od lat stanowi jeden organizm więc rozwiązania formalne nic nie zmie
                          > nią.

Zmienią bo będzie to jednostka podziału administracyjnego a nie zwyczajowa nazwa

> W przypadku Aglomeracji Warszawskiej to jest najgorsze możliwe rozwiązanie dla
                          > samej aglomeracji, choć fakt - taki Radom, Płońsk czy Mińsk mogą na tym
                          > skorzystać, bo jako region dostaną większe dopłaty.. No właśnie skąd... Otóż z
                          > tej Aglomeracji. Po prostu zajebiste rozwiązanie. Robić takiego potworka
                          > administracyjnego tylko po to, żeby lepiej działało zadupie Mazowsza. Proszę...
                          >
                          > Dopóki nie zostanie zmienione to bandyckie janosikowe prawo rozdziału
                          > centralnego dochodów podatkowych na biedniejsze regiony, dopóty takie coś nie
                          > będzie miało sensu żadnego.

Skorzysta także Podlasie , Kurpie, Płocczyzna i dlatego tak Struzik się cieszy
                          bo skorzysta jego ulubiony Płock , z którego codziennie dojeżdza do pracy do
                          Warszawy ( 110 km ).
                          Pamiętam ,że już było kiedyś wydzielone z woj. warszawskiego woj. stołeczne.
                          A więc powrót do przyszłości w Polskim wydaniu;)
                          • magister11 Re: Też się nie zgadzam 23.01.07, 21:57
                            Nie chce rozstrzygać na tak wczesnym etapie, ale..co mi z tego, że miasto ma
                            oddzielny byt jeśli codziennie jestem wożony z pracy i do pracy w pociągach jak
                            bydło w dodatku potrafiących sobie przez 2 godziny nie przyjechać w godzinach
                            szczytu.

Jeśli aglomeracja mogłaby rozwiązać ten problem (wg mnie największy problem
                            Pruskzowa obecnie) to ja jestem skłónny zapalić zielone światło.
                            A co do kwestii administracyjnych to bez przesady - liczą się ludzie i
                            umiejętności, zaradność i na tym powinien się opierać zdrowy rozwój regionu.
                            Administracja ma nie przeszkadzać.
                          • arkadiusz.lipiec Re: Też się nie zgadzam 23.01.07, 22:01
                            > Skorzysta także Podlasie , Kurpie, Płocczyzna i dlatego tak Struzik się cieszy
                            > bo skorzysta jego ulubiony Płock , z którego codziennie dojeżdza do pracy do
                            > Warszawy ( 110 km ).
                            > Pamiętam ,że już było kiedyś wydzielone z woj. warszawskiego woj. stołeczne.
                            > A więc powrót do przyszłości w Polskim wydaniu;)

No widzisz? I już wiesz gdzie jest całe sedno tego "projektu". A prawda jest
                            taka, że pewnie z 80 procent mieszkańców Pruszkowa pracuje w Warszawie. I
                            powinno nam zależeć na rozwoju Warszawy i okolic. Może to jest egoistyczne co
                            piszę, ale mało mnie interesuje rozwój miast typu Ostrołęka czy Mińsk (to tylko
                            przykład - tak naprawdę nie mam osobiście nic do tych miast a w Ostrołęce są
                            ciekawe turnieje brydżowe), bo podatki płacę TU. I chcę ABY ROZWIJANA BYŁA TUTAJ
                            A NIE GDZIE INDZIEJ infrastruktura. Tutaj mieszkam, tutaj się poruszam i
                            wydawanie tych pieniędzy gdzieś na obrzeżach mazowieckiego traktuję jako
                            kradzież. Już i tak wystarczająco Państwo mnie okrada z pieniędzy wymyślając
                            coraz to nowe podatki. I potem człowiek widzi, że mu zarąbali w świetle prawa
                            30% podatku i do tego ZUS-y (całe szczęście, że ograniczenie jest do 2,5
                            średniej krajowej bo gdyby mogli to by brali jeszcze więcej). To tyle co mam do
                            powiedzenia w tej sprawie. A najgorsze, że w każdych wyborach mój głos ma taką
                            samą wagę co pijaczka spod budki z piwem. A różnica jest taka, że ja pracuję
                            ciężko na to, żeby ta pijaczyna mogła mieć zasiłek. Ja sobie w innym kraju
                            poradzę, ciekawe czy emeryci sobie sami poradzą.

• nokata Re: Też się nie zgadzam 23.01.07, 22:13
                              Kolejny skok PiS-iorów na kase .
                              Ciekawe, kiedy ta pijawka tak nażre się, że werszcie pęknie.
                              • anulka7411 Re: Też się nie zgadzam 23.01.07, 22:26
                                nokata napisała:

> Kolejny skok PiS-iorów na kase .
                                > Ciekawe, kiedy ta pijawka tak nażre się, że werszcie pęknie.
                                >

to byś się zdziwiła ale też HGW na stronie oficjalnej o tym pisze... :

Warszawa to ogromny rynek. Ponad 112 tys. przedsiębiorstw i blisko 3 miliony
                                mieszkańców. To nie błąd, pojęcie miasta zmienia swoje znaczenie. Mówienie o
                                Warszawie jako o jednostce administracyjnej zamkniętej w określonych granicach
                                to anachronizm. Dziś nie liczą się pojedyncze miasta, ale ich skupiska. To
                                metropolie na całym świecie tworzą tak naprawdę znaczną część PKB. Tak więc dziś
                                nie można mówić o Warszawie, jako pojedynczym mieście, ale o Obszarze
                                Metropolitalnym Warszawa, ściśle powiązanym ze swym sąsiedztwem.

W Polsce funkcjonuje 12 obszarów metropolitalnych. Pojęcie to pojawia się w
                                Ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym z 2002 roku. W Unii
                                Europejskiej obszar taki tworzą wielkie miasta wraz z otoczeniem, których
                                ludność przekracza 500 tys. mieszkańców.

Ruch migracyjny w takich obszarach pomiędzy centrum metropolii, a jej obrzeżami
                                doskonale funkcjonuje w obu kierunkach. Wyraźnie to widać na przykładzie
                                największej polskiej metropolii - warszawskiej. Stolica Polski liczy 1,7 tys.
                                mieszkańców, ale podawanie tej liczby jest niepełnym obrazem rzeczywistości.
                                Okolice Warszawy to 1 milion mieszkańców.

Unia Europejska określa obszary metropolitalne według powiatów. Według tej
                                nomenklatury Warszawski Obszar Metropolitalny składa się z 10 powiatów, co
                                usankcjonowane zostało w Ustawie o Policji, która określa obszar aglomeracji
                                warszawskiej. W centrum zatem jest położony powiat warszawski, czyli Miasto
                                Stołeczne Warszawa. Na północy otaczają je powiaty legionowski i nowodworski, na
                                zachodzie: warszawski zachodni, pruszkowski i grodziski. Na południu znajdują
                                się piaseczyński i otwocki oraz na wschodzie powiaty: wołomiński i miński. Razem
                                liczą według danych z 2003 roku 2 735 tys. osób zamieszkujących obszar ponad 4
                                900 km kw. Samą Warszawę zamieszkuje 1 707 tys. osób. Bezrobocie na tym obszarze
                                wynosi 17 %, gdy tymczasem w kraju przekroczyło 20 %.

Pojęcie miejsca pracy też nie da się zamknąć w administracyjnych granicach miast
                                tworzących metropolię. Andrzej Lubiatowski dyrektor biura Unii Metropolii
                                Polskich szacuje liczbę osób codziennie dojeżdżających do pracy w Warszawie
                                (bardzo ogólnie - brak dokładnych danych) na ponad 500 tys. Ruch w przeciwnym
                                kierunku za pracą również się odbywa, ale na zdecydowanie mniejszą skalę.
                                Przepływ ludzi z Warszawy do okolicznych terenów to przede wszystkim turystyka i
                                rekreacja. W okolicach stolicy jest wiele miejsc obleganych w wolne dni.
                                Wystarczy wymienić Zalew Zegrzyński i Puszczę Kampinoską, jako najpopularniejsze
                                miejsca wycieczek. Występuje jeszcze zjawisko migracji o zdecydowanie trwalszym
                                charakterze. Według Andrzeja Lubiatowskiego około pół miliona (tu też brak
                                dokładnych danych) osób zrezygnowało z mieszkań w centrum aglomeracji i
                                przeniosło się do tzw. Zielonej Warszawy, czyli poza administracyjne granice
                                miasta. Nie jest to zjawisko nowe. Właśnie dzięki imigrantom z Warszawy wyrosły
                                miasta - ogrody: Podkowa Leśna, Milanówek, Konstancin Jeziorna, do których
                                przeprowadzała się elita Warszawy. Te miasta przekształciły się z miejscowości
                                weekendowego odpoczynku w miejsca stale zamieszkane, co ułatwił rozwój
                                komunikacji. W Konstancinie Jeziornej wciąż nie brakuje rekreacyjnych willi
                                warszawiaków, ale coraz częściej znani deweloperzy, jak Globe Trade Center,
                                budują tam osiedla i zachęcają do kupna domu wymieniając zalety lokalizacji:
                                cicha, zielona okolica i bliskość Warszawy.

Ponadto dzisiaj szybko rozwijają się: Wesoła, Stara Miłosna, Łomianki, Józefów,
                                Józefosław, Ząbki, Magdalenka. Gmina Izabelin położona na północ od stolicy w
                                otulinie Puszczy Kampinoskiej w ostatnich latach stała się niezwykle popularna
                                jako miejsce zamieszkania. Popularność przyniosła koniunkturę. To jedna z
                                najbogatszych gmin wokół Warszawy, a ceny działek niejednokrotnie przekraczają
                                ceny miejskie. O skali zjawiska ucieczki przed zgiełkiem stolicy niech świadczy
                                wypowiedź wójta gminy Stare Babice, Krzysztofa Turka, który szacuje, że w jego
                                gminie ponad 80% nowych mieszkańców to dawni warszawiacy.

Ten ruch migracyjny powoduje awans cywilizacyjny. W takich miejscowościach jak
                                Anin mieszkańcy mają dostęp wszelkich udogodnień infrastrukturalnych, choć
                                jeszcze kilka lat temu ich brakowało. W podwarszawskich miejscowościach budują
                                się ośrodki sportowe, centra handlowe, a nawet szkoły wyższe. Napływ ludności z
                                Warszawy wymusza dostosowanie warunków życia do poziomu stolicy.

Jednak z centrum aglomeracji kontakt nadal jest podtrzymywany. Sprzyja temu
                                komunikacja publiczna. Warszawa ma dobrze rozwiniętą sieć połączeń autobusowych
                                z najbliższymi gminami. Do nieco bardziej odległych prowadzą połączenia
                                kolejowe. W 30 minut można dziś dojechać z centrum Warszawy do Błonia lub
                                Otwocka. Prezydent Warszawy Lech Kaczyński deklaruje usprawnienie tego systemu
                                przez uruchomienie Szybkiej Kolei Miejskiej. Od początku przyszłego roku ma
                                kursować z dużą częstotliwością autobus szynowy pomiędzy Grodziskiem Mazowieckim
                                na zachód od stolicy a Otwockiem na południowym wschodzie. Trasa oczywiście
                                prowadzi przez centrum Warszawy. W przyszłości będą uruchamiane kolejne połączenia.

Siła oddziaływania Warszawy na okoliczne miasta i gminy to nie tylko zasilanie
                                ich nowymi mieszkańcami. To ogromny wpływ na gospodarkę. Według Centrum Badań
                                Regionalnych (CBR), które przygotowało ranking miast polskich, Warszawa ma duży
                                wpływ na swoje sąsiedztwo, ale jej oddziaływanie ma niewielki zasięg, obejmuje
                                miasta w promieniu ok. 60 km i głównie położone na zachód od Wisły. Tymczasem
                                wpływ innych obszarów metropolitalnych, Wrocławia, Poznania, czy Krakowa widać
                                na terenach całych województw, w których te miasta są położone. W ocenie miast
                                CBR brał pod uwagę liczbę działających prywatnych firm, poziom zatrudnienia w
                                mieście, dochody mieszkańców oraz ich aktywność (frekwencja wyborcza, ilość
                                organizacji non profit i czytelnictwo), a także istniejącą sieć infrastruktury.

Wiele miast aglomeracji stołecznej znalazło się na czołowych miejscach tego
                                rankingu: Piaseczno, Podkowa Leśna, Grodzisk Mazowiecki, Łomianki,
                                Konstancin-Jeziorna, Józefów. Warszawskie gminy dostają wysokie noty także w
                                rankingu "Profesjonalna gmina przyjazna inwestorom" przygotowywanym przez
                                Fundację Rozwoju Demokracji, Konferencję Inwestorów oraz firmę Jefremienko s.c.
                                W ubiegłym roku II miejsce w kategorii gmin do 15 tys. mieszkańców zdobyła
                                Lesznowola.

Jednak wniosek postawiony przez CBR, że Warszawa ma niewielki pod względem
                                obszaru oddziaływania, ale znaczący wpływ na rozwój obszaru metroplitalnego,
                                pokazuje, jak silne są związki pomiędzy centrum aglomeracji a zewnętrznym wieńcem.

Warszawa jest doskonale (jak na polskie warunki) skomunikowana ze światem.
                                Sytuacja jeszcze się poprawi po doprowadzeniu do Warszawy autostrady A2 w 2008
                                roku i wybudowaniu drugiego lotniska dla miasta. Z tych powodów świetnie rozwija
                                się w okolicy stolicy rynek logistyczny, który dominuje w gminach na południe i
                                zachód od centrum aglomeracji. W tych powiatach panuje też najniższe bezrobocie.
                                W powiecie piaseczyńskim - 9.2%, pruszkowskim 11.4%, grodziskim 11.7%. To
                                zaledwie połowa średniej krajowej. W samej Warszawie bezrobocie sięga 6.1%.

Zdecydowanie gorzej przedstawiają się statystyki powiatów wschodnio -
                                północnych. Tu bezrobocie jest zbliżone do średniej krajowej, czyli przekracza
                                nieznacznie 20 %. Szansą dla tych rejonów jest rozbudowa połączeń ze wschodem
                                Europy, które będą głównymi drogami komunikacyjnymi pomiędzy Unią Europejską a
                                ogromnym rynkiem rosyjskim.

Niebagatelne znaczenie ma rozwój transportu lotniczego. Dla Warszawy powstanie
                                drugie lotnisko. Jego przepustowość nie jest jeszcze pewna, ale szacuje się, że
                                będzie mogło obsłużyć 20 milionów pasażerów rocznie. To
                                • arkadiusz.lipiec To już nadużycie... 23.01.07, 22:41
                                  HGW nie proponuje nowych rozwiązań prawnych, tylko pisze o faktach obecnych.
                                  Wszyscy pewnie wiedzą jak gmina Warszawa podchodzi do problemów komunikacyjnych
                                  gmin ościennych (WKD, SKM itd.) i nie sądzę aby cokolwiek się zmieniło w tym
                                  zakresie. Nawet po stworzeniu jakiegoś potworka prawnego. Tak naprawdę z punktu
                                  widzenia HGW ściąganie podatków z gmin podwarszawskich i inwestowanie np. na
                                  budowę metra ma naprawdę duży sens. Ona nie wspomina o nowych rozwiązaniach
                                  prawnych ale już istniejących.

Darzę tą panią dużą sympatią jako człowieka ale jak na razie to jeszcze nie
                                  miała okazji wykazać się zdolnościami organizacyjnymi. Jeśli uda się jej
                                  rozwiązać sprawę Mostu Północnego, rozbudowy al. Jerozolimskich i wymusić
                                  stworzenie planów zagospodarowania przestrzennego w wielu miejscach to jej
                                  zaufam. Jak na razie ciężko cokolwiek wyrokować i nie jest ona dla mnie
                                  autorytetem (na pewno jednak jest lepsza niż pan Marcinkiewicz).
                                  Takie rozwiązania może i dobrze funkcjonują na Zachodzie (bardzo ładne
                                  rozwiązanie w okolicach Monachium gdzie u-bahny są połączone z liniami
                                  kolejowymi, czy w Berlinie albo Londynie - ringi i strefy komunikacyjne z
                                  rozbudowaną siecią metra) ale u nas taka propozycja mi po prostu nie pasuje
                                  biorąc całokształt dotychczasowych działań.
                                  • anulka7411 Pani Hanna G.W. nie jest prezydentem 24.01.07, 10:56
                                    • mike.wazowski Re: Pani Hanna G.W. nie jest prezydentem 24.01.07, 14:00
                                      Jedni mówią, że jest a inni, że nie. Prawda jest taka, że ostatecznie o utracie
                                      mandatu decyduje Naczelny Sąd Administracyjny, gdyż to on jest władny wydania
                                      takiej decyzji. A droga do tego jest długa. I nieważne ile razy zaklinacze
                                      rzeczywistości IV RP będą powtarzać jak mantrę, że HGW nie jest prezydentem
                                      Warszawy. Nic w tej kwestii nie zmienią.
                                      • sqz Re: Pani Hanna G.W. nie jest prezydentem 24.01.07, 23:43
                                        Kłamstwo powtarzane odpowiednio czesto staje sie prawda :)
                                        • anulka7411 koncepja metroplii popierana przez prof. Kuleszę 31.01.07, 20:09
                                          prof. Kulesza stwierdził , że zarządzane byłoby przez zgromadzenie prezydentów ,
                                          burmistrzów i wójtów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka