Dodaj do ulubionych

wariacje Chopina

28.09.08, 19:33
mam taki maly, duzy problem, chodzi o wariacje Chopina, otoz moja
panna, lub byla panna - bo sam juz nie wiem, zalecila mi odsluchanie
tych super przebojow, zamiast Stachurskyego i Wisniewskiego, a nikt
z moich znajomych w tych klimatach nie gustuje wiec ta droga pragne
zasiegnac informacji o przedmiotowych wariacjach, co to jest, mozna
gdzies dostac plytke z tymi przebojami, tudziez na necie gdzies to
znalesc, z gory wielkie dzieki dla dobrych dusz za pomoc.
Obserwuj wątek
    • giez2 Re: wariacje Chopina 28.09.08, 20:34
      no, coż.. mozna nabyć drogą kupna w EMPIKu, lub ściągnąć sobie
      darmowy program co się nazywa Ares (2.0.3.3024), poczekać jakiś czas
      na połaczenie i tam poszukać jakiejś MP3.
    • alabama8 Re: wariacje Chopina 29.09.08, 09:12
      Pantoflarz.
    • burza_gradowa Re: wariacje Chopina 29.09.08, 09:50
      Ciesz się, że nie kazała Ci przesłuchać wszystkich Mazurków.. heheh jest ich o
      wieeeeeeeeeeele więcej niż wariacji.. z tymi kilkoma wariacjami się jakoś
      "przemęczysz" ;)
      • zibi-pruszkow Re: wariacje Chopina 29.09.08, 09:53
        pocieszajaca wiadomosc ...
        a co poza spora liczba mazurkow powinienem wiedziec o Chopinie???
        a i jeszcze jedno, obiecalem ze ja zabiore na koncert - obym na nim
        nie usnal - ale w Zelazowej Woli na jesieni juz nie ma koncertow,
        mozecie cos polecic, gdzie mozna tego Chopina na zywo posluchac???
        • zwierz.alpuhary Re: wariacje Chopina 29.09.08, 09:58
          na żywo to będzie raczej ciężko, bo on podobno nie żyje już od ładnych paru lat. Ale możesz spróbowac tutaj
          www.tifc.chopin.pl
          • zwierz.alpuhary poprawka 29.09.08, 10:01
            daruj sobie poprzedni adres, ten jest bardziej aktualny
            pl.chopin.nifc.pl/institute/
            • zibi-pruszkow Re: poprawka 29.09.08, 10:20
              no kurde, Filharmonia Narodowa, tam chyba w jeansach nie wpuszczaja,
              no i ceny biletow, 140, 120, 100, myslalem ze to tansza i mniej
              wymagajaca przyjemnosc o ile wogole nazwac mozna przyjemnoscia
              patrzenie na kogos kto stuka w klawisze.
              • zwierz.alpuhary Re: poprawka 29.09.08, 11:01
                Masz jakieś fałszywe stereotypy:) W dżinsach, owszem, wpuszczają, a za bilety płaciłem tam ostatnio 40 albo 50 złotych
                • zibi-pruszkow Re: poprawka 29.09.08, 14:41
                  co do dzinsow to dobra wiadomosc, lecz co do ceny biletow to:

26 października 2008 r. odbędzie się w Warszawie nadzwyczajny
                  recital fortepianowy Ivo Pogorelicia.
                  Miejsce sprzedaży:
                  kasy Filharmonii Narodowej
                  Ceny:
                  140, 120, 100, 80, 60 zł
                  • zwierz.alpuhary Re: poprawka 29.09.08, 15:23
                    no cóż, źle trafiłeś z tym Pogoreliciem, jakbyś na U2 chciał się wybrać, to też za dwudziestaka raczej nie dałoby rady:)
                    • zibi-pruszkow Re: poprawka 29.09.08, 16:25
                      to poprosze kolejne namiary :)
                      • ad-agio Re: poprawka 29.09.08, 17:17
                        Co do nagrań wariacji o ile chodzi o solowe wariacje to np w wykonaniu Jerzego
                        Sterczyńskiego (CD wydane przez Selene dybowscy.w.interia.pl/index.htm)
                        jest tam kontakt. Osobiście nie posiadam nagrania żadnego Wariacji... Gustuje w
                        innych utworach Chopina, poza tym świat fortepianowy nie kończy się na
                        Chopinie... ;)

Trochę dziwne, wydaje mi się zachowanie Twojej lubej... Skończyłam II Wydział
                        AMFC w W-wie(fortepian, klawesyn i organy) ale nigdy nie pomyślałabym by moja
                        połówka koniecznie musiała się żywić się i pasjonować, tak samo jak ja moim
                        hobby (w tym przypadku muzyką - ale odnieść to można do innych również
                        pasji/dziedzin).
                        Raczej widziałabym to odwrotnie, to JA WYBRAŁABYM KONCERT i wykonawcę (skoro się
                        na tym znam) i podzieliłabym się tym, co kocham i mnie pasjonuje.
                        W żadnym przypadku nie narzucałabym drugiej osobie moich pasji..
                        To nie w porządku.

Szkoda, że jednak nie wybraliscie się na Festiwal "Chopin i jego Europa". Takie
                        nazwiska jak Sokolov czy Pogorelic goszczą rzadko w Polsce, i jest to wyższa
                        półka pianistyczna, stąd bilety nie mogą kosztować 20 zł ;) to tak jakbyś chciał
                        jeżdzić najnowszym Mercedesem a zapłacić za niego jak za Fiata 126 ;) (gdyby był
                        jeszcze produkowany).
                        Jeśli będę o czymś ciekawym słyszeć, to napiszę, ale uważam że Twoja luba
                        powinna się zająć tym, skoro jest w tym temacie tak obeznana.
                        • zibi-pruszkow Re: poprawka 29.09.08, 23:23
                          temat z lekka nieaktualny, jak pisalem, moja byla, wiec jednak
                          zostaje przy Stachurskym i Wisniewskim :)

a swoja droga masz racje, ona dziwna jest nie tylko w temacie
                          muzyki, ale innych takze, wiec szkoda na nia czasu ... bo to zla
                          kobieta byla, glupia ci.. :)
                          • ad-agio Re: poprawka 30.09.08, 10:40
                            Zibi nie mi oceniać czy ona głupia, uspokój się i postaraj zachować z tego
                            związku pozytywne wspomnienia, a jesli ich było mało, to wyciągnij wnioski na
                            przyszłość.

Stachurskiego ani Wiśni nie lubię, obaj skrzeczą a nie śpiewają ;)/mam spaczone
                            podejście przez me wykształcenie :D/, ale skoro Tobie się podoba i dobrze bawisz
                            sie przy ich muzyce, to najważniejsze :). Choć poszukałabym czegoś z rozrywki,
                            by poszerzyć swoje ucho i zasoby CD większe niż 2 wykonawców zapętlanych w kółko :)
                            • burza_gradowa pytanie do ad-agio 30.09.08, 18:43
                              Jako pianistka zapewne masz trochę ciekawych utworów lub też pojecie gdzie
                              takowe można znaleźć... z tego przypuszczenia bierze się pytanie.. otóż ja
                              zakończyłam edukację muzyczną po 6 latach PSM 1 stopnia plus jeden dodatkowy rok
                              i choć to było 11 lat temu to trochę sobie gram w domowym zaciszu. Ale uczciwie
                              muszę stwierdzić, ze mój repertuar niewiele się przez te lata poszerzył nad czym
                              ubolewam. Jestem dość zajęta na co dzień dlatego udało mi się go poszerzyć o
                              utwory łatwe technicznie (choć nie dziecinne - nie straciłam specjalnie tamtej
                              sprawności sprzed 11 lat), które szybko można opanować a potem już tylko się w
                              nich rozsmakowywać. Ostatnie odkrycie - Eric Satie. Ale jakoś mi mało.. Czy
                              mogłabyś mi coś polecić na jesienne popołudnia co nie wymagałoby miesięcy
                              rozpracowywania a jednocześnie dawało przyjemność grania czegoś pięknego..? No i
                              gdzie to znaleźć? ostatnie odwiedziny księgarni z nutami skończyły się niczym.
                              Wybór ogromny ale co jest dla mnie? myślałam także nad zakupem jakichś
                              piosenek z akompaniamentem na fortepian ale nie znalazłam. Tzn był okropnie
                              drogi Turnau i jakieś przeboje rockowe czy popowe sprowadzone do kilku akordów
                              akompaniamentu..ehhh a z takim rozrzewnieniem słuchałam kiedyś festiwalu
                              "pamiętajmy o Osieckiej"... aż się chciało usiąść zagrać i zaśpiewać. eh :)
                              • ad-agio Re: pytanie do ad-agio 01.10.08, 09:06
                                cholera napisałam długiego posta i sesja mi wygasła :(
                                • ad-agio Re: pytanie do ad-agio 01.10.08, 09:11
                                  Mam sporo literatury klasycznej i trochę fajnych zbiorków rozrywki, z tym że nie
                                  posiadam skanera, także musiałybyśmy się umówić na kawkę i ksero ;) (nie
                                  pożyczam tych zbiorów, bo były dość drogie). W tej chwili przy chodzi mi do
                                  głowy Grieg i Tańce Norweskie, możesz je znaleźć tu
                                  www.sheetmusicarchive.net/compositions_b/grieg_17.pdf
                                  inne miejsca w sieci
                                  imslp.org/index.php?title=Main_Page
                                  www.dlib.indiana.edu/variations/scores/
                                  www.bh2000.net/score/
                                  www.free-scores.com/free-sheet-music.php?
                                  icking-music-archive.org/scores/Wprowadzenie.html
                                  i wspomniany www.sheetmusicarchive.net

jakbyś miała więcej pytań pisz na kita@chopin.edu.pl
                                  pozdrawiam
                                  • ad-agio Re: pytanie do ad-agio 01.10.08, 09:14
                                    a i na tym samym pierwszym i ostatnim linku masz np też Fielda, to kompozytor
                                    współczesny Chopinowi, też w tym samym klimacie romantyczny styl brillant
                                    (rozmażenie ach, ach i dużo obiegników ;)), pisał podobne gatunki do Chopin,
                                    m.in nokturny, jest tam w linku www.sheetmusicarchive.net jeden jego
                                    nokturnik

• zibi-pruszkow Re: pytanie do ad-agio 01.10.08, 10:31
                                      i w ten sposob, moj piekny watek o muzyce Chopena, zamienil sie w
                                      warsztat muzycznych umiejetnosci ... a juz mialem tu sobie
                                      ponarzekac jakie te baby sa wredne, glupie i wogole beznadziejne :)
                                      • ad-agio Re: pytanie do ad-agio 01.10.08, 10:43
                                        a ja myślałam, że tylko baby są czepliwe :P
                                        • zibi-pruszkow Re: pytanie do ad-agio 01.10.08, 11:20
                                          baby sa czepliwe, wredne, wyrachowane, zawistne, zazdrosne,
                                          zlosliwe, glupie, msciwe, uparte ... dlugo by tak jeszcze mozna.
                                          • ad-agio Re: pytanie do ad-agio 01.10.08, 11:40
                                            Zibi z całym szacunkiem to samo można napisać o facetach, ludzie czasem tacy
                                            bywają, ale nie wszyscy tacy są, bo są tez inni ludzie na świecie, inne kobiety.
                                            Jeśli mogę mieć do Ciebie prośbe, staraj się swojego niepowodzenia z ów lubą nie
                                            sprowadzać do wszystkich kobiet i większości postów. Zamknij te przeszłość za
                                            sobą, bo co chwila do niej wracasz.
                                            • zibi-pruszkow Re: pytanie do ad-agio 01.10.08, 11:51
                                              no racja, to byla jedyna, wyjatkowa, niepowtarzalna zolza, inne sa
                                              swiete ... fajnie by bylo, ale to nie byla pierwsza zolza, wszystkie
                                              takie same jestescie. a moze ktoras pokaze ze jestescie inne???

a tak powaznie to lubie to forum, bo mam tu przyzwolenie na pisanie
                                              roznych glupot, zabicie nudnego czasu miedzy jednym a drugim
                                              zleceniem, taki maly hide park :)
                                              • ad-agio Re: pytanie do ad-agio 01.10.08, 12:07
                                                No cóż widocznie Tobie się podobają zołzy, taki już Twój los i przeczenie,
                                                zibi-skrzywdzowy-pruszkowiaku, a tak poważnie kazdy kowalem swojego losu, Twoja
                                                sprawa, bo może Tobie się to podoba?
                                                ale nie mnie to sprawdzać, wprawdzie to watek o Chopinie :)

Niniejszym kończę udział w tym wątku :)
                                    • burza_gradowa Re: pytanie do ad-agio 01.10.08, 16:54
                                      Dzięki wielkie! przejrzę te linki w pierwszym wolnym momencie, pewnie dziś
                                      wieczorem:)
                                      Dzięki za sugestie i chęć udostępnienia mi własnych zbiorów. Spróbuję najpierw
                                      poszperać w necie, a potem kto wie, może udałoby się umówić na to ksero..:)
                                      niezależnie od tego mam nadzieję, że wkrótce wspólna kawka dojdzie do skutku :)
                                      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka