Dodaj do ulubionych

ogólnopolski ranking liceów

IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.12, 12:30
Moim zdaniem bardzo sensowny ranking - absurdalne kryterium "prestiżu" na szczęście ma niską wagę; mam nadzieję, że za rok jego twórcy w ogóle z niego zrezygnują.

Sensowne wydaje mi się to, że olimpiady przedmiotowe mają większą wagę niż te typu misje w Afryce. W przypadku Warszawy - cieszę się, że o prestiżu szkoły nie decyduje zdawalność na UKSW, APS czy AWF.

Ogólnie rzecz biorąc - bardzo cieszy mnie wysoka pozycja warszawskich szkół w tym rankingu!

www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4428&Itemid=881
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: ogólnopolski ranking liceów 10.01.12, 14:33
      O..zmieniła się metodologia w rankingu warszawskim....
      • Gość: menodo Re: ogólnopolski ranking liceów IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.12, 14:54
        No tak, ranking warszawski jest po prostu podrankingiem rankingu ogólnopolskiego - i bardzo dobrze.
      • Gość: menodo Re: ogólnopolski ranking liceów IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.12, 09:46
        A czy ktoś może wie, jakim cudem warszawski Kopernik wyskoczył na 1 miejsce w Polsce w podrankingu maturalnym? Może jest jakaś tajemnica w tych rachunkach - ale przecież gołym okiem widać, że w porównaniu z Jeziorańskim, a nawet ósmym w klasyfikacji Czackim - Kopernik wypada tak sobie.
        Może jestem ślepa albo niedouczona, albo po prostu niedoinformowana, ale coś mi się nie zgadza.
        www.perspektywy.pl/DB/Ran_Lic_Tech_2012/maturalny_licea_001-050.pdf
        • joa66 Re: ogólnopolski ranking liceów 11.01.12, 11:04
          Może jak się dokładnie policzy to faktycznie jest najlepszy, jakimś ósmym miejscem po przecinku?

p.s. co do metodologii - tegoroczny ranking jest nieporównywalny z poprzednimi i, moim zdaniem, trochę za dużo punktów (30%) dają olimpiady. Zwykle nie dotyczą one 90% uczniów
          • menodo Re: ogólnopolski ranking liceów 11.01.12, 11:55
            Nie, nie jest najlepszy, biorąc pod uwagę suche wskaźniki - te które są w tabelce.
            No zobacz chociażby polski, matematykę, biologię, chemię, geografię, historię, wos, a z historii sztuki to jakaś masakra, ale to pojedynczy przypadek.
            I odnieś te wyniki do Jeziorańskiego albo Czackiego
            Piszę z głowy, bo się spieszę, więc może się w czymś akurat pomyliłam - ale w czym Kopernik jest lepszy?
            Z angielskiego rozszerzonego to nawet w Jezioranie był wyższy wynik.

Może chodzi o maturę dwujęzyczną - może tu jest pogrzebany. Ale mam nadzieję, że pozostałe szkoły (nieprowadzące klas dwujęzycznych) nie dostały 0 punktów za tę mature :DD, co rzeczywiście mogłoby im obniżyć średnią. Chociaż kto wie; trzeba by to policzyć, ale mnie się nie chce i liczę, że ktoś mnie przekona, że nie mam racji:)
            • cyggnus Re: ogólnopolski ranking liceów 11.01.12, 12:23
              "Dla szkół z maturą zdawaną na poziomie dwujęzycznym, dodatkowo w obliczeniach rankingowych uwzględniono wyniki z języka obcego na poziomie dwujęzycznym, jako wynik maksymalny dla egzaminów obowiązkowych zdawanych na poziomie podstawowym, oraz z wagą 4/3 dla języków obcych zdawanych dodatkowo."
              • joa66 Re: ogólnopolski ranking liceów 11.01.12, 15:03
                Z czystej ciekawości - czy w klasach dwujęzycznych zdaje się na poziomie dwujęzycznym tylko język obcy czy inne przedmioty też ? Pamiętam, że kilka lat temu była jakaś afera bo MEN chciało się wycofać z przedmiotów typu biologia zdawanych w języku obcym, ale nie pamiętam jak to się skończyło.

• Gość: menodo Re: ogólnopolski ranking liceów IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.12, 16:56
                Też czytałam ten bełkot, ale nadal nie rozumiem.
                Tu jest coś o językach, a ja pytam o przedmioty dodatkowe na poziomie rozszerzonym - bo to one dały mu w rankingu 100 proc.
                • cyggnus Re: ogólnopolski ranking liceów 11.01.12, 21:27
                  Własnie chodzi o to, że matura dwujęzyczna to jest przedmiot dodatkowy. I z tego, co rozumiem (albo i nie rozumiem):
                  "Wynik średni procentowy z danego przedmiotu każdej ze szkół został odniesiony do wartości średniej ogólnopolskiej. Uzyskany w ten sposób współczynnik mnożony jest przez liczbę uczniów, którzy zdawali dany przedmiot na odpowiednim poziomie, dając wskaźnik pośredni dla przedmiotu. Współczynnik rankingowy z przedmiotów dodatkowych na poziomie podstawowym obliczany jest jako suma wskaźników pośrednich dla przedmiotów podzielona przez liczbę wszystkich maturzystów. Podobnie obliczamy współczynnik rankingowy z przedmiotów dodatkowych na poziomie rozszerzonym. "
                  Ponieważ Kopernik ma az 147 uczniów zdajacych maturę dwujęzyczną (nikt tylu ni ema z żadnego przedmiotu rozszezronego), to im sie ten wskaźnik 1,35 mnozy przez liczbę uczniów, na dodatek z wagą 4/3 i stąd tak wysoki wynik. Bo wprawdzie potem to się dzieli przez liczbe maturzystów w ogóle, ale i tak to się nie znosi przy tak dużej liczbie osób zdających tę maturę.
                  • cyggnus Re: ogólnopolski ranking liceów 11.01.12, 21:33
                    Czyli z tego co rozumiem, jesli w szkol enp. zdawało chemię rozszerzoną 20 uczniów i maja wynik ze współczynnikiem 1,2 i 40 uczniów zdawało maturę z ang. dwujęzyczną ze wsp. 1,35, a w szkole jest np. 80 maturzystów, to wynik szkoły będzie np. 20*1,2+40*1,35*4/3.
                    A jesli w szkole nikt nie zdawał matury dwujęzycznej, to ma o ten czynnik mniej, względnie liczy im się tylko matura z języka rozszerzonego, nie mam pojęcia, czy jest to zamiast czy dodatkowo.
                    • cyggnus Re: ogólnopolski ranking liceów 11.01.12, 21:34
                      *no i ten wynik podzielony przez np. te 80, oczywiście, zapomniałem
                  • jakw Re: ogólnopolski ranking liceów 11.01.12, 21:47
                    Czyli w sumie ten ranking jest pewnie tak samo wart jak i te poprzednie. Jak dla mnie liczą się wyniki matur - i to rozszerzonych z konkretnych przedmiotów. I na tej podstawie robię sobie swój miniranking liceów, którymi będę starała się zainteresować moją gimnazjalistkę. Olimpiady - no cóż, to trochę taki kanarek na dachu.
                    • joa66 Re: ogólnopolski ranking liceów 11.01.12, 22:33
                      Jak dla mnie liczą się wyniki matur - i to rozszerzonych z konkretnych przedmiotów.

Zgadzam się. I odkąd wyniki matur są dostępne dla wszystkich nie bardzo widzę sens rankingu, ale co kto lubi. Tak naprawdę, żeby ułatwić życie uczniom , mogliby opublikowac rankingi dla poszczegółnych przedmiotów :) np ranking najlepiej zdanych matur z rozszerzonej biologii i tak przedmiot po przedmiocie.

btw - metodologia rankingu nie uwzględnia matur z przedmiotów takich jak filozofia ,łacina, historia muzyki. I co z rozszerzonym francuskim???
                      • Gość: menodo Re: ogólnopolski ranking liceów IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.12, 23:39
                        Moim zdaniem rankingi są potrzebne - i uczniom/kandydatom, i szkołom, i wszystkim, którzy zajmują się/interesują edukacją.

Kiedyś sama zajmowałam się rankingami, ale z innej branży - dlatego mam szczególny stosunek do tego, co produkują Perspektywy i bardzo ograniczone zaufanie.
                        Zwłaszcza gdy twórcy rankingu zamiast ograniczyć się do prostych, twardych wskaźników, rzeźbią jakieś własne kryteria typu "prestiż" i mierzą go jakimiś internetowymi ankietami wśród "ludzi nauki".

Ale i tak - ten ranking jest lepszy od wcześniejszych, zwłaszcza ten warszawski z kryterium zdawalności na coraz bardziej podejrzane uczelnie był średnio wiarygodny.

A wymienionych przez Ciebie przedmiotów nie ma być może dlatego, że do klasyfikacji brane są tylko te, z których zdawało więcej niż 800 osób w Polsce.

• joa66 Re: ogólnopolski ranking liceów 12.01.12, 07:37
                          W całej Polsce było mniej niż 800 osób zdających rozszerzony francuski??

Trudno uwierzyć.

btw jednak są "rankingi" wg przedmiotów - na www.egzaminy.edu.pl

Ale też byłabym tu ostrożna bo nie jest podana liczba zdających.

• Gość: menodo Re: ogólnopolski ranking liceów IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.12, 10:31
                            Sprawdziłam - na stronie CKE - rzeczywiscie, francuski rozszerzony:926 osób. Niewiele więcej maturzystów, bo 986 zdawało rozszerzony rosyjski, który Perspektywy uwzględniły w rankingu.

No i to oczywiście może budzić poczucie niesprawiedliwości wśród szkól typu Żmichowska; szkoły z dwujęzycznym angielskim dostały wypasione bonusy, a ten biedny rozszerzony/dwujęzyczny francuski nawet nie został włączony do klasyfikacji:(

A taki ranking wg przedmiotów można sobie samemu zrobić, wrzucając tabelkę perspektyw do excela:) Mnie się nie chce, więc wygodniej mi się pobawić np. tą wyszukiwarką na egzaminy edu.pl. Rzeczywiście, szkoda że nie są podane frekwencje - wynik 100 proc. może oznaczać, że zdobył go jeden olimpijczyk:)
                            Zresztą - moim zdaniem informacji o wynikach szkół powinna towarzyszyć info o liczbie olimpijczyków z danego przedmiotu.

A tak naprawdę - jeśli komuś zależy na prześwietleniu jakiejś szkoły pod kątem potrzeb edukacyjnych dziecka - radziłabym dotrzeć do szczegółowych rozkładów wyników maturalnych, z podziałem chociażby na klasy - profile i bardziej wyrafinowanymi wskaźnikami niż średnia:)

Sama

Gdybym szukała klasy o konkretnym profilu
                            • jakw Re: ogólnopolski ranking liceów 14.01.12, 20:11
                              Owszem, fajnie byłoby mieć dostęp do szczegółowych danych, ale pewnie i bez tego można założyć, że skoro w szkole są 2 mat-fizy i 60 osób zdaje fizykę rozszerzoną to jednak większość z nich jest z tych mat-fizów. I jeśli ta średnia jest taka sobie, a nas interesuje dobrze napisana matura z fizyki to można sobie spokojnie taką szkołę wykreślić z rozważań.
                              • Gość: menodo Re: ogólnopolski ranking liceów IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.12, 14:37
                                Pewnie w przypadku fizyki masz rację, ale w przypadku matematyki już bym się zastanawiała. Np. w liceum mojej córki maturę rozszerzona z matmy zdawała ponad połowa uczniów, czyli nie tylko dwa matfizy, ale także na przykład humany.
                                I teraz pytanie: czy w profilu społecznym matematyka uczona jest tam na wysokim poziomie? Może tak, ale może wcale nie, a na średnią zarobiły na przykład matfizy, gdzie prawie wszyscy stówkę wyciągnęli, a reszta tak sobie i o żadnym sgh mowy nie ma? Teoretycznie jest to możliwe.

Albo rozszerzony polski. Zdawało 39 osób, średnia wysoka, ale nie jakieś wow. I znów moje pytanie brzmi - czy jeśli interesuje nas matura ok. 90 proc. z rozszerzonego polskiego to human w tej szkole jest dobrym adresem? Bo może jest - bo właśnie takie wyniki i wyższe miały humany, a średnią zaniżyły 4 niunie z matfizów, którym się mishu pół roku przed maturą zachciało (to są moje wymyślanki). Ale może wcale nie jest - wszyscy po ok. 70 proc. mieli i obecnie są na zaocznej pedagogice? (jw :))

No i właśnie do tego, by nie było takich wątpliwości, przydałyby się bardziej szczegółowe wyniki. A szkoły je przecież mają - u nas na początku roku pani dyrektor zrobiła bardzo porządną prezentację rodzicom maturzystów. Ja się spóźniłam, więc załapałam się tylko na końcówkę :(
                                • joa66 Re: ogólnopolski ranking liceów 17.01.12, 19:29
                                  Wg mnie ważniejsza niż szczegółowe analizy z jednego roku jest analiza ogólna wyników szkoły z "naszego" przedmiotu" z 3-4 ostatnich lat.

O szczegółową analizę każdego roku pokusiłabym się gdyby po selekcji szkół (dojazd, ogólny poziom, atmosfera, profile, języki itp) zostałyby mi dwie szkoły o identycznych walorach.

Dla mnie średni wynik szkoły z danego przedmiotu oznacza, że uczeń, który dostał się tam normalnym trybem , powinien go osiągnąc też normalnym trybem (czyli przyzwoitym i uczciwym uczeniem się) Jeżeli ktoś chce osiągnąć więcej powienien odpowiednio więcej wysiłku włożyc w przygotowania do egzaminu. Bez względu na to czy ten wynik zaniżyły dwie niuinie czy zawyżyły 3 supermózgi.

Jedyną watpliwością jest tylko liczba przystępujących do egzaminów - czasami jest to tylko jedna osoba (btw kiedys pewna cała gmina miała 100% z egzaminu z języka obcego, bo ten język zdawała tylko jedna osoba, po placówce w kraju w którym tego języka uzywano)
                                  • Gość: menodo Re: ogólnopolski ranking liceów IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.12, 21:12
                                    Zgadzam się, ale jedno nie wyklucza drugiego:)

Przy czym mnie wcale nie chodzi o jakieś zaawansowane statystyki - po prostu interesowałyby mnie wyniki, nawet te średnie, ale w konkretnej klasie/profilu. Zwłaszcza w szkołach dużych, "wielofunkcyjnych".
                                    Oglądałam kiedyś taką prezentację na stronie Cervantesa - i to zupełnie zmieniło moje wyobrażenie o tej szkole, a zwłaszcza o tej hiszpańskiej klasie, do której wybierała się moja córka. Bo cała szkoła ma wyniki raczejprzeciętne , ale już hiszpańska wysokie, czego w średniej nie widać. I nic by mi tu nie pomogły wyniki z 3 lat dla całej szkoły.

Podobnie jest z przedmiotami typu rozszerzona historia czy wos albo polski czy matematyka, które w dużych szkołach zdają uczniowie z różnych profili. Średnie szkół mogą być podobne, ale w profilach mogą się już bardzo różnić.
                  • Gość: menodo Re: ogólnopolski ranking liceów IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.12, 23:10
                    Dzięki - podejrzewałam, że pies jest pogrzebany w tej maturze dwujęzycznej.
                    Ale nadal nie rozumiem - albo rozumiem, ale nie mieści mi się w głowie: czy pierwszą lokatę w kraju w rankingu maturalnym Kopernik zawdzięcza maturze dwujęzycznej z angielskiego? Zresztą, chyba niezbyt trudnej skoro średnia to > 70 proc.
                    I nieważne, że wszystkie inne przedmioty wypadły słabiej niż w szkołach, które nie prowadzą oddziałów dwujęzycznych?
                    Na stronie szkoły już widziałam newsa - jesteśmy szkołą, która maturę zdała najlepiej w Polsce. No pewnie - przecież w gazecie to napisali:D
                  • Gość: statystyk Re: ogólnopolski ranking liceów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 14:25
                    nie do konca chyba jednak tak, bierze sie wskaznik liczby uczniow, ktorzy zdali mature do ogolnej liczby uczniow w III klasach, ale jak ktos zdaje z poprzednich lat , to podnosilby ten wskaznik nawet powyzej 1.. ;-)
                    • Gość: statystyk Re: ogólnopolski ranking liceów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 14:29
                      bo rozwazania o dwujezycznosci na nic sie maja do poziomu podstawowego a i tu Kopernik nie wioadomo czemu pierwszy, patrzac tylko na srednia..;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka