Dodaj do ulubionych

Instalacja do Vectry 2.0 16V

06.10.03, 19:14
Witam,

niestety trochę daleko mam do Siedlec, więc nie mogę Gaziarzu skorzystać z
Twojej oferty. Fachowiec, którego mi polecano, zaproponował do mojego
samochodu instalację z reduktorem Tomasetto oraz elektronikę Autronic.
Zrozumiałe, że zasadniczo nie wypowiadasz się na temat czegoś, czego sam nie
polecasz, czy mógłbyś jednak powiedzieć cokolwiek o powyższych rozwiązaniach?

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gaziarz Re: Instalacja do Vectry 2.0 16V 07.10.03, 08:52
      Instalacja, jak instalacja.
      W II generacji i tak najwazniejsza jest jakosc montazu i ustawien. Reszta jest
      do przeskoczenia.
      pzdr
      • bms01pl Re: Instalacja do Vectry 2.0 16V 07.10.03, 09:51
        Dzięki za tę krótką informację, mocno mnie uspokoiła. Pod względem jakości
        wykonania nikt ze znajomych nie narzeka, więc tutaj jestm spokojny. Z tego co
        słyszałem programowanie komputera odbywa się podczas jazdy z właścicielem
        pojazdu - mechanik ma laptopa na kolanach i w czasie jazdy po prostu wklepuje
        jakieś ustawienia. Czytałem jednak Gaziarzu na tym forum Twoją wypowiedź, że
        elektronika autronika jest wolniejsza niż preferowane przez Ciebie. Jak wielki
        ma to wpływ na działanie całej instalacji, zużycie paliwa itp.? Przy okazji -
        ile gazu powinien palić taki silnik przy umiarkowanie spokojnej jeździe?

Pozdrawiam.
        • gaziarz Re: Instalacja do Vectry 2.0 16V 07.10.03, 16:59
          szybkoscia elektroniki "przy umiarkowanej jezdzie" sie nie przejmuj.
          To ma marginalne znaczenie w takim przypadku. Co do spalania i osiagow- jasne,
          ze szybsza, szybciej reaguje. Na pewno osiagi beda minimalnie lepsze, ale bez
          przesady. A reszta...
          Nie przejmuj sie. Autronic jest dobra firma i dlugo obecna na poskim rynku, a
          to wazne.

Z podziwem przeczytalem o programowaniu instalacji II generacji laptopem
          podczas jazdy. Nigdy o tym nie slyszalem, nie wiem co tak naprawde on
          programuje, ale brawo.
          • bms01pl Re: Instalacja do Vectry 2.0 16V 07.10.03, 17:29
            Po lekturze Twojego forum też byłem zdziwiony tym, co mi powiedział ten
            mechanik. Co do prędkości elektroniki wyraził się, że faktycznie autroniki
            serii 600 i 640 (albo 604, już nie pamiętam) były gorsze, teraz zaś używa serii
            700 i 720, które ponoć są zdecydowanie lepsze. To programowanie z laptopem ma
            ustawić parametry najpierw na biegu jałowym, potem zaś dostosować
            oprogramowanie do mojej techniki jazdy. Mówił też, że będąc zakładem
            autoryzowanym przez producenta tej elektroniki ma prawo ingerować w jakieś
            funcje specjalne czy też ukryte - po wklepaniu pewnego kodu dostaje się do
            jakichś specjalnych ustawień. Gościu wydaje się być kompetentny, nie gada od
            rzeczy (o ile moje wyniesione z tego forum doświadczenie jest w stanie to
            zweryfikować), zapewnia oczywiście gwarancję i przeglądy, więc myślę, że się
            nie natnę. Aha, podczas rozmowy o emulatorach nadmienił, że w zależności od
            jakiegoś dodatkowego oprogramowania, które moja vectra może już posiadać (obe?
            obd? obw? nie pamiętam), może wystąpić konieczność dołożenia dodatkowego
            emulatora. Możesz coś mi o tym powiedzieć?

Pozdrawiam.
            • gaziarz Re: Instalacja do Vectry 2.0 16V 07.10.03, 17:51

wyglada na to, ze trafiles na niezly warsztat.
              Chodzi zapewne o OBD. Im wiecej elektroniki w samochodzie i im ona bardziej
              skomplikowana, trzeba samochod oszukiwac- czyli wstawiac emulatory. Standardowo
              elektronika w instalacji ma zwykle emulator sondy L- wysyla jej odpowiednie
              sygnaly, tak, zeby komputer myslal, ze sonda podaje mu prawidlowe wartosci
              spalin benzyny, jest tez opcjonalnie emulator wtryskow. Instalator proponuje
              kolejny emulator- nie wiem, co dokladnie, wiec sie nie wypowiadam, ale na pewno
              on Ci odpowie.
              pzdr i zycze milej jazdy na gazie.
              Wpisz cene gazu w Twojej miejscowosci na forum Auto-moto
              • bms01pl Re: Instalacja do Vectry 2.0 16V 07.10.03, 18:01
                Dzięki za szybką reakcję. Ale czy możesz mi powiedzieć, co to takiego to OBD? W
                kwestii gazu warszawskiego już się wypowiedziałem, na stacjach w okolicy Łodzi
                spotkałem ostatnio gaz nawet za 1,22. Ponieważ od jakiegoś czasu nie posiadam
                jak wiesz autka na LPG, nie zawsze zapamiętuję cenę tego świetnego paliwka, ale
                od soboty się poprawię:)

Pozdrawiam.
              • bms01pl Re: Instalacja do Vectry 2.0 16V 07.10.03, 18:04
                Aha, z tego co pamiętam mechanik mi mówił, że ta instalacja zawiera standardowo
                chyba trzy emulatory - jeden do obrotów niskich, drugi do 1500 obr./min.,
                trzeci chyba powyżej 2500 obr./min., ale nie jestem pewien, czy mnie już
                fantazja nie ponosi. W każdym razie w zależności od tego OBD ma instalować
                czwarty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka