Dodaj do ulubionych

Mama wraca do pracy

21.03.06, 13:15
Jestem ciekawa czy na forum sa mamy, które po dłuższym okresie wychowywania
swoich pociech postanowiły wrócic do pracy. Jednak stoi przed nimi problem
jak zrobić ten pierwszy krok, by tę pracę znaleźć. Świat się zmienia a
dłuższa nieobecność na rynku pracy wywołuje w nich lęk. Czują się troche
zagubione i potrzebują przygotowania jak rozmawiać z pracodawcą, jak szukać
pracy, jakie umiejętności rozwijać, jak dobrze wypaść na rozmowie
kwalifikacyjnej, i jak zdobyć pewność siebie. Wiem, że wkrótce będzie
organizowane bezpłatne szkolenie dla mam, które zdecydowały się wrócić do
pracy. Dla mam, które są tym zainetresowane postaram się zdobyć więcej
informacji.
Obserwuj wątek
    • mamazosi03 Re: Mama wraca do pracy 21.03.06, 14:28
      Często zaglądam na to forum. Przyznam że zazdroszczę mamom które mają pracę. Ja
      szukam od paru miesięcy (z małą przerwą) i niestety nic. Tracę pewność siebie a
      pozytywne nastawienie do istniejącej sytuacji straciłam już dawno.

Jeśli będziesz miała więcej informacji na temat bezpłatnych szkoleń dla mam,
      które chcą wrócić do pracy to podziel się tą wiedzą. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam wszystkie sympatyczne mamy piszące na tym forum.
      Kasia
      • apietrus Re: Mama wraca do pracy 22.03.06, 19:00
        Kasiu,
        wiem, że to szkolenie dla mam rozpocznie się w maju i będzie trwało ok 3
        misięcy (maj, czerwiec, lipiec) jest to pierwsza edycja. Rekrutacja rozpocznie
        się na poczatku kwietnia (chyba od 7.04). Samo szkolenie będzie dośc ciekawe
        (moim zdaniem), w ramach: warsztaty psychologiczne, nauka języka obcego,
        warsztaty z przedsiębiorczości, zajecia z biurowości, poradnictwo
        psychologiczne, zawodowe, prawne, socjologiczne. Starają się też zorganizować
        przedszkole (opiekę bezpłatną) dla dzieciaków, których mamy w tym czasie będą
        się szkoliły. Zapomniałam napisać, że to wszystko jest organizowane w Warszawie.
        Myślę, że tez wezmę w tym udział. Sama mam male dziecko i wiem, że po długim
        okresie bycia w domu, traci się pewność siebie a takie przygotowanie na pewno
        się przyda. Kasiu to na razie tyle, jak będę wiedziała coś więcej dam znać.
        Pozdrawiam
        Agnieszka
        • mamazosi03 Re: Mama wraca do pracy 22.03.06, 19:45
          Agnieszko, napisz proszę kto to szkolenie organizuje i kto będzie przeprowadzał
          rekrutację.
          Pozdrawiam Kasia
          • apietrus Re: Mama wraca do pracy 23.03.06, 16:00
            Kasiu,
            takie szkolenie orgraniuzje firma Global - www.global.waw.pl, na tej stronie
            dowiesz się czym ta firma się zajmuje, oni często realizują różne projekty
            unijne.Jak na razie nie ma tam jeszcze informacji o tym szkoleniu. Może
            niedługo się coś pojawi. Myslę, że warto do nich napisać.
            pozdrawiam,
            Agnieszka
            • mamaemilii Re: Mama wraca do pracy 23.03.06, 16:07
              Wszystko pięknie i za darmo? Świetna oferta dla mam, które nie pracują.
              Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że cały wątek stworzony jest przez jedną osobę...
              • mamazosi03 Re: Mama wraca do pracy 23.03.06, 21:02
                Z całą pewnością ja i Agnieszka nie jesteśmy jedną osobą. Jeśli faktycznie
                będzie takie szkolenie dla mam to wspaniale i ja osobiście bardzi bym chciała w
                nim uczestniczyć. Nie widzę powodu żeby doszukiwać się w tej sprawie drugiego
                dna.
                Kasia
              • apietrus Re: Mama wraca do pracy 24.03.06, 18:24
                Witaj,
                zastanawiam się dlaczego masz takie wrażenie? To, że mam takie informacje i
                chcę sie nimi podzielić jest takie dziwne? Nie rozumiem. Dla innych ważne jest
                poszukiwanie pracy a dla innych gdzie spędzić wakacje.
                Pozdrowienia dla Mamy Emilii
                • maja.f To jakas reklama? 16.04.06, 18:18
                  Ja tez odnioslam wrazenie, ze kilka pierwszych postow w tym watku zostalo napisanych przez ta sama
                  osobe, reklamujaca jakas firme szkoleniowa.
                  Odnioslam takie wrazenie jeszcze nim doszlam do postu Mamyemilii.
        • elizas2 Re: Mama wraca do pracy 20.04.06, 09:24
          Mi sie udało zakwalifikować na te szkolenia, ale nie wszystko jest tak pięknie
          jak napisałaś. Opiekę zapewniają dla starszych dzieci, będzie swietllica gdzieś
          przy szkole, a dla takich mniejszych to już niestety trzeba sobie radzić we
          własnym zakresie, bo w tym przypadku zwrot kosztów za opiekę mogą dostać tylko
          samotne mamy. No i same szkolenia trwają od 15 maja do 15 sierpnia, więc
          praktycznie przez całe wakacje, nie da sie ukryć, że termin nie zbyt
          przemyślany :)
          Aha, i nie jest to pierwsze szkolenie, bo pierwsze było w ubiegłym roku (też
          startowałam, ale się nie dostałam), to już jest drugie, i z tego co nam mówiono
          kolejne będzie w okolicy września.
          No ale mimo wszystko mam nadzieję, że szkolenie będzie ciekawe :)
    • rozewie Re: Mama wraca do pracy 25.03.06, 22:29
      Nie pracuję od ponad trzech lat-obecnie wychowuję 2,5letniego synka-radości
      mego życia.Nie żałuję ani jednej chwili spędzonej z dzieckiem,ale od kilku
      miesięcy czuję,że CHCĘ iść do pracy,ale... chcę i boję się! Już nie czuję
      strachu o dziecko czy poradzi sobie w przedszkolu,boję się o siebie czy zniosę
      krutykę w pracy, jak ja sobie poradzę-muszę wyjść z domu do ludzi, a od
      urodzenia dziecka jestem monotematyczna-bo przecież to moje podstawowe
      zajęcie,ale czuję, że jestem z tyłu z innych tematów...
      • anggosia1 Re: Mama wraca do pracy 12.04.06, 13:26
        Witam,
        Urodziłam dziecko na studiach, wiec szukałam pracy od zera (miałam kilka praktyk
        studencich, znam 2 jezyki i mam 2 fakultety), ale obawiał sie ze fakt posiadania
        dziecka źle wpływnie na moje sznase. Głowy do góry Mamy - prace znalazłam w 2
        tgodnie i na dodatek w firmie w ktorej bylam na pierwszej rozmowie
        kwalifikacyjnej. wyslalm ok. 20 aplikacji - dzwoniono do mnie z 8 firm. Nie jest
        źle. Na dodtek pracuje w firmie produkcyjnej od 7 do 15 tej, tuż przed 16ta
        jestem w domu. wiec mozna - nawet z niewielkim doświadczeniem.
        pozdrawiam
        • anikawit Re: Mama wraca do pracy 20.04.06, 00:22
          Bardzo sie cięszę,ze tu trafiłam jestem własnie na etapie,ze chcę wrócić do
          pracy.Mam 2 letniego synka.Te szkolenia bardzo by mi pomogły.dzięki
          Pozdrawim wszystkie mamy poszukujace pracy
          • marafioti Re: Mama wraca do pracy 20.04.06, 14:55
            witajcie
            tez jestem mama malej oli 2 lata. tez znajduje sie w niewesolej sytuacji
            poniewaz po ukonczeniu studiow wyjechalam za granice gdzie imalam sie roznych
            mniej znaczacych zajec. teraz praktycznie nie mam co w pisac w cv ani jak
            przebic sie przez tych lepiej i swiezych wyksztalconych. taki kursik przydaby
            sie na pewno tylko ze nie mieszkam w wawie tylko na slasku okolice katowic.
            szkoda ze nie ma czegos takiego u nas.

...ale bede szukac ...pozdrawiam
            • kate8025 a ja zmieniam zawód! 26.04.06, 08:46
              Witajcie!
              Ja jestem mamą trzylatki i do pracy musze pójśc, bo po prostu jest nam finansowo ciężko, dajemy radę, ale...
              Ponieważ jest o prace tak ciężko, postanowiłam zmienic zawód, zacząć robić, coś co mi się spodoba i w czym znajdę pracę. Teraz uczę się zaocznie i mała od września idzie do przedszkola a ja mam nadzieję(choc szkołe kończę dopiero za rok), że od listopada najpóźniej będę pracować, najpierw musze odbyć miesięczne praktyki...
              Jestem dobrej myśli, mam nadzieje, że mi się uda
              pozdrawiam
              • kaja3004 Re: a ja zmieniam zawód! 26.04.06, 08:48
                A czy możesz napisać, w jakim zawodzie pracowałaś wcześniej, a w jakim
                zamierzasz w niedalekiej przyszłości?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka