Dodaj do ulubionych

wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest?

27.06.06, 14:44
Co jak sie pojdzie na okresie wypowiedzenia na zwolnienie lekarskie?
Rozumiem ze wypowiedzenie jest skuteczne ale korzysta sie na tym ze ma sie
placone potem chorobowe jak juz umowa zostanie rozwiazana.
Obserwuj wątek
    • patrischa Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 27.06.06, 15:31
      nie...placa tylko do ostatniego dnia pracy
      • agnieszka_gk Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 29.06.06, 11:34
        nieprawda, płacą dotąd dopóki masz zwolnienie, max. 6 mcy zwolnienia, bo potem
        komisja lekarska; musisz tylko przynieśc zwolnienie lekarskie jeszcze w czasie
        trwania wypowiedzienia;
        PS tak było jkilka lat temu, bo z tego częsciowo korzystałam; podobnoe jest tak
        nadal, bo moja znajoma to sprawdzała, ale na pewno możesz to potwierdzić w
        placówkach lokalnych PIP telefonicznie
        • annajustyna Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 29.06.06, 13:54
          Nie ma to jak furtki dla oszustw...
        • klubofaza Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 07.08.06, 18:24

jeśli masz jeszcze pytania, lub ktoś:))) dokładnie wyjaśnię na priva
          mam najświeższe wiadomości, z ostatniego mieisąca i wizyt w ZUSie:)))
    • patrischa Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 03.07.06, 09:02
      najlepiej zadzwonic do zusu ...w koncu to oni placa a nie pracodawca...
      mi sie wydaje, ze placa do konca umowy...bo przeciez takie zwolnienie jak
      chcesz ty wziasc to czyste oszustwo...i nie wierze ze daja sie nabrac, a jesli
      placa tak jak ktos pisze wyzej to na pewno to bardzo sprawadzja i kontroluja
      • justin301 Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 06.07.06, 22:05
        Generalnie biorąc zwolnienie w czasie wypowiedzenia - narażasz sie na
        zwolnienie dyscypilnarne. Czasem sie tak zdarza. Pracodawca moze byc złosliwy.

Co do zasiłku chorobowego to jest wypłacany także po rozwiązaniu stosunku
        pracy, jeżeli nie przysługuje ci prawo do zasiłku dla bezrobotnych w przypadku
        gdy spełniasz przesłanki do zasiłku to zasiłek i tyle - wymyślili takie cudo
        rok temu.

Nie musisz już więc kortzystac z porady wyżej reklamującego sie prawnika.
        • smisto Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 07.07.06, 11:14
          Z tym zwolnieniem dyscyplinarnym w czasie zwolnienia to lekkie przegięcie.
          Pracodawca musiałby być kompletnym idiotą, żeby coś takiego zrobić. Ciekawe
          jakby coś takiego uzasadnił w piśmie o rozwiązaniu umowy o pracę bez
          wypowiedzenia. Każdy sąd pracy w takiej sytuacji przywróciłby pracownika do
          pracy
          • justin301 Re: smisto 09.07.06, 21:15
            Widzisz i tu sie mylisz, to się często zdarza. Pracodawca zgłasza "problem
            zwolnienia ZUS-owi" i zaczyna sie droga przez mękę takiego pracownika. Czasem
            sam też udaje się na kontrole do pracownika.
            Niestety, sądy pracy niesą ślepe i głuche a właściwie sędziowie i
            rozstrzygnięcia dla pracowników mogą być niekorzystne. Wszystko zależy od
            pracodawcy. Jeden machnie ręką a drugi nie.

Nie wyssałam sobie tych historii z palca, znajomość problemu wiąże sie z moją
            praktyką zawodową, poza tym mam 2 przyjacióli sędzie ( jedna sąd pracy a druga
            kilka lat pracowała w PIP ) i rozmawiałam z nimi o tym.

Trzeba być ostrożnym i robic takie rzeczy z głową i nie przesadzać po prostu.
        • klubofaza Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 07.08.06, 18:27
          justin301 napisała:

> Generalnie biorąc zwolnienie w czasie wypowiedzenia - narażasz sie na
          > zwolnienie dyscypilnarne. Czasem sie tak zdarza. Pracodawca moze byc
          złosliwy.

NIEPRAWDA

1/ idziesz na zwolnienie lekarsie w czasie wypowiedzenia
          2/ do ostatniego dnia płaci firma
          3/ po ustaniu stosunku pracy - czyli po okresie wypowiedzenia, firma przesyła
          do ZUSu druk Z3 i dalej płaci ZUS
          4/ dalej czyli do 6 miesięcy
          5/ zus płaci

jedyne co może zrobić, i robi najczęściej, pracodawca to zgłosić Cię do
          lekarza orzecznika ZUSu żeby zweryfikował zwolnienie... więc Twój interes żeby
          zwolnienie było MOCNE (czyt: Psy...)

>
          > Co do zasiłku chorobowego to jest wypłacany także po rozwiązaniu stosunku
          > pracy, jeżeli nie przysługuje ci prawo do zasiłku dla bezrobotnych w
          przypadku
          > gdy spełniasz przesłanki do zasiłku to zasiłek i tyle - wymyślili takie cudo
          > rok temu.
          >
          > Nie musisz już więc kortzystac z porady wyżej reklamującego sie prawnika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka