korneliap 27.06.06, 14:44 Co jak sie pojdzie na okresie wypowiedzenia na zwolnienie lekarskie? Rozumiem ze wypowiedzenie jest skuteczne ale korzysta sie na tym ze ma sie placone potem chorobowe jak juz umowa zostanie rozwiazana. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrischa Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 27.06.06, 15:31 nie...placa tylko do ostatniego dnia pracy Odpowiedz Link
agnieszka_gk Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 29.06.06, 11:34 nieprawda, płacą dotąd dopóki masz zwolnienie, max. 6 mcy zwolnienia, bo potem komisja lekarska; musisz tylko przynieśc zwolnienie lekarskie jeszcze w czasie trwania wypowiedzienia; PS tak było jkilka lat temu, bo z tego częsciowo korzystałam; podobnoe jest tak nadal, bo moja znajoma to sprawdzała, ale na pewno możesz to potwierdzić w placówkach lokalnych PIP telefonicznie Odpowiedz Link
annajustyna Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 29.06.06, 13:54 Nie ma to jak furtki dla oszustw... Odpowiedz Link
klubofaza Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 07.08.06, 18:24 jeśli masz jeszcze pytania, lub ktoś:))) dokładnie wyjaśnię na priva mam najświeższe wiadomości, z ostatniego mieisąca i wizyt w ZUSie:))) Odpowiedz Link
patrischa Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 03.07.06, 09:02 najlepiej zadzwonic do zusu ...w koncu to oni placa a nie pracodawca... mi sie wydaje, ze placa do konca umowy...bo przeciez takie zwolnienie jak chcesz ty wziasc to czyste oszustwo...i nie wierze ze daja sie nabrac, a jesli placa tak jak ktos pisze wyzej to na pewno to bardzo sprawadzja i kontroluja Odpowiedz Link
justin301 Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 06.07.06, 22:05 Generalnie biorąc zwolnienie w czasie wypowiedzenia - narażasz sie na zwolnienie dyscypilnarne. Czasem sie tak zdarza. Pracodawca moze byc złosliwy. Co do zasiłku chorobowego to jest wypłacany także po rozwiązaniu stosunku pracy, jeżeli nie przysługuje ci prawo do zasiłku dla bezrobotnych w przypadku gdy spełniasz przesłanki do zasiłku to zasiłek i tyle - wymyślili takie cudo rok temu. Nie musisz już więc kortzystac z porady wyżej reklamującego sie prawnika. Odpowiedz Link
smisto Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 07.07.06, 11:14 Z tym zwolnieniem dyscyplinarnym w czasie zwolnienia to lekkie przegięcie. Pracodawca musiałby być kompletnym idiotą, żeby coś takiego zrobić. Ciekawe jakby coś takiego uzasadnił w piśmie o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia. Każdy sąd pracy w takiej sytuacji przywróciłby pracownika do pracy Odpowiedz Link
justin301 Re: smisto 09.07.06, 21:15 Widzisz i tu sie mylisz, to się często zdarza. Pracodawca zgłasza "problem zwolnienia ZUS-owi" i zaczyna sie droga przez mękę takiego pracownika. Czasem sam też udaje się na kontrole do pracownika. Niestety, sądy pracy niesą ślepe i głuche a właściwie sędziowie i rozstrzygnięcia dla pracowników mogą być niekorzystne. Wszystko zależy od pracodawcy. Jeden machnie ręką a drugi nie. Nie wyssałam sobie tych historii z palca, znajomość problemu wiąże sie z moją praktyką zawodową, poza tym mam 2 przyjacióli sędzie ( jedna sąd pracy a druga kilka lat pracowała w PIP ) i rozmawiałam z nimi o tym. Trzeba być ostrożnym i robic takie rzeczy z głową i nie przesadzać po prostu. Odpowiedz Link
klubofaza Re: wypowiedzenie a zwol.lekarskie Jak to jest? 07.08.06, 18:27 justin301 napisała: > Generalnie biorąc zwolnienie w czasie wypowiedzenia - narażasz sie na > zwolnienie dyscypilnarne. Czasem sie tak zdarza. Pracodawca moze byc złosliwy. NIEPRAWDA 1/ idziesz na zwolnienie lekarsie w czasie wypowiedzenia 2/ do ostatniego dnia płaci firma 3/ po ustaniu stosunku pracy - czyli po okresie wypowiedzenia, firma przesyła do ZUSu druk Z3 i dalej płaci ZUS 4/ dalej czyli do 6 miesięcy 5/ zus płaci jedyne co może zrobić, i robi najczęściej, pracodawca to zgłosić Cię do lekarza orzecznika ZUSu żeby zweryfikował zwolnienie... więc Twój interes żeby zwolnienie było MOCNE (czyt: Psy...) > > Co do zasiłku chorobowego to jest wypłacany także po rozwiązaniu stosunku > pracy, jeżeli nie przysługuje ci prawo do zasiłku dla bezrobotnych w przypadku > gdy spełniasz przesłanki do zasiłku to zasiłek i tyle - wymyślili takie cudo > rok temu. > > Nie musisz już więc kortzystac z porady wyżej reklamującego sie prawnika. Odpowiedz Link