09.08.10, 18:09
lekarz mi zalecił miesiąc po zdjęciu szwów smarowanie ją maścią CEPAN
powiedzcie czy to dobra maść bo ja myślę że nie bardzo ja ją osobiście
stosowałam na swoją bliznę po cesarce i nic nie dałam. Czym wy smarowałyście
bliznę dla swoich pociech i czy już ją po miesiącu masowałyście czy tylko
nakładałyście maść. Kiedy powinnam iść po raz pierwszy do logopedy bo nawet
nie mam pojęcia. Czy już powinnam umawiać się na wizytę jesteśmy 11 dni po
oiperacji
Obserwuj wątek
    • agneesi Re: blizna 09.08.10, 18:21
      My używamy kelo-cote, zaczęliśmy po 6 tyg po operacji. do tego czasu tylko alantan. Jak byliśmy na kontroli u chirurga 6 tyg po opreracji to bylismy jednocześnie u logopedy. Mgr Radkowska mi powiedziała, że musimy poczekac z masazami do rozpuszczenia szwów i do tego, żeby ta żyłka co jest w wardze wypadła. Było to jakieś 2 miesiące i 1 tydzień po operacji, jak znowu bylismy u logopedy i od tamtej pory zaczelismy masaże. Z kelo-cote jestem bardzo zadowolona.
      O tej maści CEPAN słyszałam same złe rzeczy, więc lepiej nie eksperymentować na maleństwie. A kto Ci polecił tą maść?
      • gosiam25 Re: blizna 09.08.10, 19:36
        dr Szczygielski napisał nam tak w wypisie ze szpitala ale czytając wcześniej
        forum nie znalazłam nic o cepanie więc dlatego się zapytałam was o opinie
        • 12lmala Re: blizna 10.08.10, 13:58
          Polecam dermatix ultra.
      • iwona840330 do agneesi 09.08.10, 22:25
        Mam takie pytanie o jaką żyłkę w wardze chodzi??
        • jowitka345 Re: do agneesi 09.08.10, 22:30
          Bo usta sa zszyte dookoła szwem rozpuszczalnym
    • misia.2009 Re: blizna 09.08.10, 19:07
      u nas mineło 4 miesiące od operacji i dopiero kilka dni temu byliśmy
      u logopedy , zaleciła masaż wargi Contratubexem i oczywiście
      poddniebienia także ale u nas masaz podniebienia wogóle nie do
      zrobienia, jula nie daje sobie wsadzić palca do buziaka i już
    • gosiam25 Re: blizna 09.08.10, 20:11
      chyba ja też kupie kelo-cote, bo ja na swoją bliznę po cesarce stosowałam też
      Contratubex ale mnie strasznie swędziało mało sama tej blizny nie wyrwałam
      zużyłam całą tubkę i efektów też nie było a jak pomyślę że małego będzie tak
      piekło i swędziało to chce mu ulżyć.
      A KTOŚ MOŻE STOSOWAŁ DERMATIX I JAKIE EFEKTY??
      • katarzyna1-2 Re: blizna 09.08.10, 20:56
        Ja polecam dermatix ultra blizna jest jasna prawie nie widoczna stosuje ją 2
        razy dziennie od 4 miesięcy .Wcześniej smarowałam dermatixem i dermatixem c .
        • misia.2009 Re: blizna 10.08.10, 10:04
          tak jak pisałam nam wpierw zalecono Contratubex-stosuje jakis 5
          dzień, nie widze aby cokolwiek swędziało czy piekło, uczulenia także
          nie ma, po jakimś miesiącu-po kontroli zapowiedziała nam logopedka
          że zapewne zmienimy na DERMATIX-ale nalezy uważac z nim bo ponoc
          bardzo uczula i trzeba byc ostroznym
          • abcde-25 Re: blizna 10.08.10, 13:47
            Używałam po 1 operacji na bliznę Contractubex, potem Dermatix, po 2
            operacji tylko kelo-cote i polecam gorąco - po 2 tygodniach
            wspaniałe efekty - czerwień znika w mgnieniu oka, blizna widocznie
            wygładzona, mamy stosować 3 mies., więc czekam cierpliwie na
            pozytywny efekt końcowy ;)
            • mama-wiktorii Re: blizna 11.08.10, 12:14
              Polecam Dermatix. Smarowałąm córeczce bliznę i zrobiła się biała
              prawie niewidoczna. A czy możecie mi powiedzieć czym się różni
              Dermatix od Dermatixu C czy Ultra? Nie słyszałam o tym
              Pozdrawiam
              • katarzyna1-2 Re: blizna 11.08.10, 12:44
                Dermatix ultra jest gęstszy bardzo ładnie się wchłania ten dermatix ultra
                poleciła mi koleżanka która pracuje w aptece w Wiedniu prosiłam ją żeby znalazła
                mi najlepszą maść no ale okazało się że wszędzie najlepszy jest dermatix no to
                go sprowadziłam ale szczerze powiem że nie wiem jakim składem się różnią bo nie
                mam polskiej ulotki
                • abcde-25 Re: blizna 11.08.10, 15:58
                  j.w. pisałam stosowałam dermatix, ale ponad 1.5 roku temu i było ok,
                  ale teraz jak twierdzi ekopharm, dermatix to podróbka i poleca kelo-
                  cote, zresztą jak dr Radkowska, to tak gwoli wyjaśnienia! Pzdr.
                  • abcde-25 Kelo-cote a Dermatix 11.08.10, 16:03
                    Wklejam odp. od ekopharm:

Kelo-cote żel jest oryginalną formułą preparatu silikonowego.

Przez wiele lat produkowaliśmy żel pod nazwą Dermatix, w 2007 roku
                    zaprzestaliśmy produkcji żelu pod nazwą Dermatix.

W chwili obecnej jedynymi oryginalnymi produktami, w których jest
                    sprawdzona i przebadana formuła żelu leczącego blizny są produkty
                    pod nazwą Kelo-cote.

Więcej informacji pod linkiem: www.ekopharm.pl/Media.html
    • ola2305 Re: blizna 14.02.11, 16:12
      A ja miałam dobre doświadczenia z maścią cepan. Była to jednak świeża i mała blizna na kolanie i teraz jest już prawie niewidoczna. Z tego co wiem, to contratubex i cepan to prawie to samo...tylko cepan jest dwa razy tańszy. Wiem, że są też inne dużo droższe i pewnie lepsze maści np. dermatix ok.150 zł. , ale nie używałam ich więc się nie wypowiadam
    • iwo2711 Re: blizna 15.02.11, 08:53
      My od 5 m-cy używamy dermatix i w tej chwili blizna jest niemal niewidoczna i bez nierówności, a przy dotyku niewyczuwalna. Osoby, które nie wiedziały o rozszczepie , w tej chwili nie widzą żadnych niedoskonałości. Maść zaczęliśmy używać 2 tygodnie po operacji, stosujemy dwa razy dziennie. Masaże nie były konieczne, nie ma też żadnych uczuleń.
      • agniery2 Re: blizna 15.02.11, 20:12
        na poczatku kupiłam dermatix z polecenia lekarza,blizna minimalnie zbledła ale efektów nie przynosiła większych. po miesiącu zakupiłam koleo-cote i od razu były efekty. naprawdę z czystym sumieniem polecam tylko tę maść. po co wydawać grubą kasę na coś co niewiele pomaga lub nie pomaga wcale albo eksperymentować w jakieś podróbki.
    • ewa.bildo Re: blizna 21.07.11, 14:19
      Kelo-cote® SOLAIRE SPF 30 Żel silikonowy do leczenia blizn
      z filtrem przeciwsłonecznym (blizn starych i nowopowstałych)
      www.ekopharm.pl
      Kelo-cote® SOLAIRE SPF 30 jest skuteczny w leczeniu wszystkich rodzajów blizn:
      pooperacyjnych, pooparzeniowych, pourazowych, potrądzikowych, po cesarskim cięciu.
      Zastosowanie filtrów przeciwsłonecznych pomaga w ochronie delikatnej,
      wrażliwej na słońce powierzchni blizny przyspieszając jej leczenie.
      Nowość biotechnologii – plaster silikonowy w żelu.
      Polimery dwutlenku krzemu wysychając łączą się krzyżowo tworząc cienki plaster samo przyklejający się do skóry.
      Opatrunek zapewnia okluzję, utrzymuje się na skórze przez 12 godzin po czym złuszcza się wraz z naskórkiem..

Udowodniono naukowo w wielu badaniach że unikalna formuła silikonu SILICLEAR COMPLEX
      w preparatach Kelo-cote® spłaszcza, zmiękcza oraz wygładza blizny, zmniejsza stopień odbarwienia skóry w miejscu blizny,
      łagodzi świąd i uczucie dyskomfortu.(badania kliniczne opublikowane na www.ekopharm.pl),
      Kelo-cote® innowacyjny silikonowy żel wpływa na normalizację produkcji kolagenu.
      Kelo-cote® żel łatwo nakłada się na wszystkie obszary skóry, w tym okolice stawów i zgięć oraz
      szybko wysycha pozostawiając niewidoczny, przepuszczający powietrze „film”,
      stanowiący ochronę przeciw bakteriom oraz promieniom UV

Kelo-cote® - Jedyny w swoim rodzaju,
      plaster silikonowy do leczenia blizn w postaci żelu i sprayu.

Na rynku polskim istnieje wiele żeli określanych „silikonowymi”
      które to środki zawierają znikome ilości silikonu 4-14%, (silikon jest w nich jedynie substancją bazową).
      Używanie przez producentów badań dotyczących zastosowania silikonu w leczeniu blizn,
      jako potwierdzenie skuteczności działania ich produktów jest całkowicie bezpodstawnie.
      Produkty zawierające kombinację aktywnych składników jak witamina C, A, E,
      ekstrakty z roślin (cebula, zielona herbata) i inne mogą powodować dodatkowe reakcje zapalne.
      Substancje te stanowią doskonałą pożywkę dla rozwoju niekorzystnej flory bakteryjnej.
      Główną istotą działania silikonu na bliznę jest tworzenie opatrunku silikonowego
      a tylko 24 godzinny kontakt silikonu z blizną zapewniający okluzję daje efekt terapeutyczny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka