Dodaj do ulubionych

echo serca?

07.09.10, 23:15
Witam,
od dłuższego czasu czytam to forum i pojawiają się pytania gdzie zrobić echo serca. Ja natomiast mam pytanie: czy każde dziecko przed operacją powinno mieć zrobione echo? Moja mała ma operację wyznaczoną na 7 października (w IMiDz, rozszczep podniebienia miękkiego), a lekarz nic nie wspomniał o badaniu. Bardzo proszę napiszcie jakie badania miały robione wasze dzieciaczki przed zabiegiem. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jowitka345 Re: echo serca? 08.09.10, 10:51
      lepiej mieć echo serca bo jak w Imidzie wyjdą jakies np szmery to moga was odwalic z operacji bo nie opisane. Moja miała napisane, ze jest niezamkniety przewód Botalla i stąd te szmery ale, ze nie ma przeciewskazań do operacji w znieczuleniu ogólnym.
    • macca4 Re: echo serca? 08.09.10, 10:58
      Nie trzeba ale warto.
      Ja zrobiłam bo w ciąży oprócz rozszczepu podejrzewano wadę serca. Dla własnego spokoju.
      Pani anestezjolog była bardzo zadowolona, ze mam.
      • rzepka11111 Re: echo serca? 08.09.10, 13:07
        dzwoniłam do Imid i tam mi powiedziano że nie trzeba jeśli dziecko nie ma wady serca lecz Pani Profesor Dutkiewicz na konsultacji w Imidzie powiedziała że jesli nie było robione echo serca i ekg po urodzeniu to trzeba zrobić do operacji. My ekg mielismy więc musimy zrobić jeszcze echo serca.
        • mamazosi09 Re: echo serca? 08.09.10, 13:52
          My robiliśmy 2 miesiące przed operacją bo pojawiały się szmery i okazało się że jest mała wada ale nie ma przeciwskazań do operacji w znieczuleniu ogólnym, w IMiDZ anestezjolog powiedziała że stosują inny antybiotyk jak jest wada serca czy coś tam innego przy operacji, zróbcie dla własnego spokoju i pewności że wszystko ok, jeżeli mogę poradzić to poszukajcie typowo dziecięcego kardiologa...
          • marta.kinga Re: echo serca? 09.09.10, 22:58
            Bardzo dziękuję wszystkim za informacje. A może wiecie gdzie można szybko zrobić echo? Ile to kosztuje? Mieszkam w Radzyminie koło Warszawy.
            • mamazosi09 Re: echo serca? 10.09.10, 12:47
              my zapłaciliśmy za wizytę prywatnie 200 zł, na państwową w czerwcu nie było już zapisów u nas na ten rok... ale to w Lublinie, na pewno ktoś Ci podpowie jak jest u Was, pozdrawiam
            • kasiulkawpk Re: echo serca? 10.09.10, 15:23
              marta.kinga napisała:

> Bardzo dziękuję wszystkim za informacje. A może wiecie gdzie można szybko zrobi
              > ć echo? Ile to kosztuje? Mieszkam w Radzyminie koło Warszawy.

my chodzimy do kardiologa na niekłańskiej w W-wie ale tam koło 4 m się czeka na wizytę....
              w przychodni kazali nam rok czekać..........

a moje pytanie czy przed drugą operacja też robic nowe echo??????????
              • elalund Re: echo serca? 30.09.10, 22:39
                nie wiem czy nie za późno odpisuję, ja zrobiłam mojej trzymiesięcznej Emilii Echo i Ekg w medservice na swiętokrzyskiej. Łącznie zapłaciłam 190. Jestem zadowolona z konsultacji.
                • marta.kinga Re: echo serca? 30.09.10, 23:51
                  Witam,
                  jeszcze raz bardzo dziękuję. Jesteśmy już po echo. Zrobiłam prywatnie w Ząbkach i zapłaciłam 100,00 zł za badanie bez konsultacji. Jeśli komuś będą potrzebna namiary to podam. Okazało się, że warto było zrobić bo mała ma niewielką wadę i lepiej żeby anestezjolog o niej wiedział. A moja pediatra powiedziała, że nie ma takiej potrzeby, żeby robić bo osłuchowo nic nie słychać (a powinna usłyszeć, co prawda nie wadę ale "strunę rzekomą").
                  Pozdrawiam cieplutko
                  • abcde-25 do Kingi 01.10.10, 14:58
                    Witaj! Moja mała jest już po operacji i też ma stwierdzoną tą strunę. Wiesz coś więcej nt. tego? Podobno przy płaczu ostrym mogą być szmery w sercu i tyle wiem...
                    • mamazosi09 struna 02.10.10, 13:16
                      u nas też oprócz małej dziurki jest struna , nam kardiolog wytłumaczyła że to właśnie może powodować szmery bo zakłóca prawidłowy przepływ krwi w serduszku (krew się od niej "odbija") , powiedziała że to powinno zaniknąć z czasem i że jak nie ma takich objawów jak zbytnie męczenie się, sinienie itd to nie powinniśmy się martwić, tylko mówiła że właśnie anestezjolog powinien wiedzieć
                      • abcde-25 Re: struna 03.10.10, 14:38
                        dzięki za odp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka