Dodaj do ulubionych

jaka jest różnica

14.01.11, 22:50
Witam miałem 2 razy ocetotomie nasa i laryngolog zlecił badanie i chce skierować na badania KT zatok bocznych nosa oraz rtg nosa boczne lub inny laryngolog chce zrobić badania CT z rekonstrukcją 3D głowy. Jaka jest różnica i jakie jest właściwe.
Proszę jakie najczęsciej zleca się badania CT z rekonstrukcją 3D głowy czy KT zatok bocznych nosa oraz jakie rtg. długo się czekaa rezonans. Domyslam się , ze chodzi o aktualny obraz kostno-chrzęstny nosa , Może ktos miał zlecane wyzej wymienione badania, można na pocztę lub na skeyp;aniolbart
Obserwuj wątek
    • u.too Re: jaka jest różnica 16.01.11, 22:06
      różnica jest na pewno w cenie badania, na pewno rekonstrukcje 3d można zrobić w mniejszej ilości ośrodków niż TK, badanie na innym sprzęcie z odpowiednim oprogramowaniem
      jeśli chcesz na NFZ to pewnie musisz zapisać się do kolejki, teraz jest początek roku więc dobry moment bo limity są dopiero 'uruchomione'
      z badaniami nie do końca jest tak,że jedno jest lepsze niż drugie, zależy jakie informacje są potrzebne lekarzowi, czasami zwykły renten jest niezastąpiony do diagnozy
      • aniolbart Re: jaka jest różnica 17.01.11, 20:20
        dzięki bardzo ,ze odpowiedziałeś, może poradzisz które lepsze bo jak wspomniałem chodzi zapewne o układ kostno-chrzęstny itp nosa, może podasz namiary na meila , biurobart@tlen.pl
        • u.too Re: jaka jest różnica 18.01.11, 00:28
          Aniu, o tym musisz porozmawiać z tym lekarzem, który zabieg będzie robić, jak zleca badanie powinien też podpowiedzieć gdzie zrobić je dobrze- dużo zależy od sprzętu, od radiologa opisującego wyniki
          rekonstrukcja 3d jest na pewno nowocześniejszym badaniem, ale bardzo możliwe,że CT+ rtg zrobione łącznie pozwolą równie dobrze ocenić sytuację
          zawsze staram się pisać zgodnie z tym co mówią sprawdzeni lekarze,
          chociaż rentgen wydaje się być przestarzały znam bardzo dobrego stomatologa, który nawet przed leczeniem niezbyt dużego ubytku pyta, czy pacjent nie ma rtg zęba, jak jest zdjęcie pantomograficzne to tylko lepiej ;)
          • u.too Re: jaka jest różnica 18.01.11, 00:32
            oczywiście zrobiłam literówki w KT, przepraszam, ale zwykle się spieszę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka