Dodaj do ulubionych

leczenie ortodontyczne - prośba o informacje

14.09.04, 09:30
witam wszystkich,

jestem tatą 6-miesięcznej Bogny (rozszczep całkowity wargi, wtrostka
zębodołowego i podniebienia), właśnie jesteśmy po zszyciu wargi i noska
(polecam dr Stępniewskiego i jego klinikę pod Poznaniem - REWELACJA!!!).
Teraz kolej na ortodontę - proszę was o informcję jak to powinno przebiegać.
Czy ktoś z Was ma spradzoneo specjalistę w okolicach Poznania?

Obserwuj wątek
    • ankalenka Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 14.09.04, 10:59
      cześć! my mieliśmy operację jednoetapową, wraz z zeszyciem podniebienia,
      robioną przez prof. Dudkiewicz. W leczeniu rozszczepów jak pewnie już wiesz
      najważniejsza jest praca zespołowa. czy klinika dr. Stępniewskiego nie ma
      ortodonty, logopedy i foniatry specjalizujących się w rozszczepach? a może jest
      to jeden z tych ośrodków, które uważają że rozszczep to defekt kosmetyczny i
      wiedza i praktyka chirurga plastyka jest wystarczająca? to byłoby podobnie jak
      w Polanicy... a potem mówią że osoby z rozszczepem mają charakterystyczną mowę,
      nie przyznając się do tego, że podniebienie trzeba umieć zeszyć.... Nie
      słyszałam wcześniej o Kobylnikach, więc może się mylę. Jeśli tak to proszę
      wyprowadź mnie z błędu. czy możesz podać jakieś konkretne argumenty dotyczące
      rewelacyjności tego ośrodka i sposobu leczenia w nim przyjętego?
      Wracając do Twojego pytania - przeważnie leczenie ortodontyczne rozpoczyna się
      po wyrżnięciu wszystkich mleczaków, więc mniej więcej za półtora roku. do tego
      czasu ważniejszy jest logopeda, do którego powinniście się wybrać.
      Pozdrawiam,
      Anka.
      • myskaz Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 14.09.04, 16:32
        Doktor Stępniewski jest pochodzącym z Polanicy chirurgiem-plastykiem z
        gigantycznym doświadczeniem - 28 lat temu operował mojego męża a 1,5 roku temu
        mojego 1.3 rocznego syna, Moje dziecko poza niewielkim seplenieniem NIE WYMAGA
        opieki logopedy.
        Staram się rozumieć Wasze uwielbienie dla Kliniki prof. Dudkiewicz, ale miejcie
        świadomość, że opinie na jej temat wśród lekarzy (w tym profesorów pedodomcji i
        laryngologii diecięcej) są bardzo ostrożne i nie jednoznaczne.
        Pozdrawiam
        Myśka
        • erykp Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 14.09.04, 17:28
          No cóż, niektórzy nie przyjmują do wiadomości, że rzeczywistość nie jest
          czarno – biała. Dotyczy to zarówno IMiDz., jak i innych ośrodków.

I tu zacytuję samego siebie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13419&w=9978731&a=11152068
          Do ortodonty najlepiej wybrać się jak najwcześniej (niestety nie znam nikogo w
          okolicach Poznania), choćby miała to być tylko konsultacja dotycząca terminu
          rozpoczęcia leczenia. Do logopedy zresztą też ;-)

Pozdrawiam

erykp
          • ankalenka Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 14.09.04, 21:31
            eryku, oczywiście że rzeczywistość nie jest czarno-biała. za dużo mam lat żeby
            tak myśleć i paru lekarzy różnych specjalności w rodzinie żeby wystarczająco
            wiedzieć jak "działa" środowisko lekarskie. Wiem jak trudno kobiecie zostać
            chirurgiem, o ile musi być lepsza od mężczyzn chirurgów żeby do czegoś dojść i
            z jakimi komentarzami i opiniami tzw. "kolegów" musi się zmierzyć. Jeśli
            popatrzysz na historię medycyny możesz policzyć na palcach ile kobiet było
            chirurgami i ile z nich doszło do profesury. o czymś to świadczy.
            Mam nadzieję, że są dobrzy lekarze operujący rozszczepy, bo nikt nie jest
            wieczny a dzieci z tą wadą przybywa. Znam z grubsza światowe standardy
            dotyczące operacji rozszczepów i myślę na tyle logicznie, żeby wiedzieć że
            większe doświadczenie ma ośrodek przeprowadzający 600 takich operacji rocznie
            niż taki co ma ich 30. każdą umiejętność, jeśli nie będzie często trenowana,
            traci się z czasem, chyba się ze mną zgodzisz? Bazując na tym, oraz na
            przypadkach z życia, często opisanych na tym forum ale i takich, które trafiają
            do mnie inną drogą, bronię zdania że IMiDz jest najlepszym ośrodkiem zajmującym
            się kompleksowo rozszczepami. Rzeczywistość nie jest czarno-biała, ale są
            miejsca gdzie jest bielsza i takie gdzie jest czarniejsza.
            Każdy chce wierzyć, choćby dla własnego spokojnego sumienia, że wybrał dla
            swojego dziecka najlepsze rozwiązanie i to jest pewnie źródło starć w naszych
            listach.
            pozdrawiam,
            Anka.
            • erykp Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 15.09.04, 10:54
              Witam,

Przepraszam, jeżeli Cię uraziłem. Nie było to moim zamiarem. Postaram się
              wyjaśnić, o czym myślałem pisząc o czarno – białej rzeczywistości.

Standard przyjęty przez WHO to minimum 50 nowych pacjentów rocznie w klinice.
              Oczywiście operacji jest więcej, robi się korekty, następne etapy leczenia itp.

W Polsce jest wiele ośrodków, które nie spełniają tego standardu. Na pewno nie
              należy leczyć dziecka w żadnym z nich. Co więcej, biorąc pod uwagę, że w rodzi
              się u nas ok. 800 dzieci z rozszczepami rocznie, uważam że liczba ośrodków
              powinna być administracyjnie ograniczona do maksymalnie 8. Przy okazji powinno
              zostać administracyjnie zorganizowane przyzwoite leczenie zespołowe. Nie robi
              się tego, mimo że istnieje świadomość problemu. Z czego to wynika, można się
              tylko domyślać. Koszty leczenia nie są raczej przyczyną.

Wśród ośrodków, które spełniają standardy, wyróżnia się IMiDz., który ma inne
              niż pozostałe metody (łączenie zabiegów, wcześniejsze operacje). I bardzo
              dobrze. Jest to dobry punkt wyjścia do porównania wyników leczenia.

Z moich dyletanckich poszukiwań w literaturze i internecie wynika, że
              porównywanie wyników leczenia jest b. trudne i wymaga wieloletnich
              zorganizowanych badań. Każdy rozszczep jest trochę inny, dzieci się inaczej
              rozwijają, są bardzo różne metody operowania i leczenia, różne metody dają
              różne wyniki w różnym wieku (np. na początku jest świetnie, potem – po latach -
              pojawią się zniekształcenia). Wyniki leczenia są trudno mierzalne. W grę
              wchodzi nie tylko zgryz czy słuch, ale również kategorie estetyczne (wygląd) i
              prawidłowość mowy – w dużym stopniu ocenne.

Z moich poszukiwań wynika również, że na Świecie najbardziej popularna jest
              szkoła „klasyczna”. Coraz większą popularność zdobywa sobie szkoła
              reprezentowana przez IMiDz. Są jeszcze inne, ale to margines. Nie natrafiłem na
              żadne przyzwoicie zrobione porównania wyników badania obu metod, a zdania o ich
              skuteczności są w literaturze medycznej podzielone.

Na podstawie tego co czytałem, nie byłem w stanie sobie wyrobić nawet
              dyletanckiej opinii o przewadze jednej metody nad drugą. Tutaj na forum zwraca
              uwagę, że rodzice którzy operowali dzieci w IMiDz. stosunkowo często piszą o
              powikłaniach (jakieś krwotoki, powtórne operacje), ale to może być przypadek.
              Zresztą specyfika forum jest taka, że najwięcej jest tu rodziców dzieci
              leczonych w IMiDz.

Pani Profesor jest świetnym człowiekiem, bardzo zaangażowanym w to co robi i na
              pewno bardzo dobrym chirurgiem. To bardzo dobrze, że taka jest. Ocena wyników
              leczenia nie może jednak wyłącznie na tym bazować.

To mniej więcej miałem na myśli pisząc o czarno – białej rzeczywistości.
              Możliwe, że metoda IMiDz. jest lepsza. Ja tego po prostu nie wiem, bo nie mam
              podstaw, żeby wyrobić sobie opinię.

Pozdrawiam

erykp
              • ankalenka Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 15.09.04, 16:52
                Eryku, właśnie to rodzice operujący dzieci w IMiDzie NIE piszą o powtórnych
                operacjach. Krwotok przytrafił się z tego co pamiętam jeden ale to
                bardziej "wina" organizmu dziecka niż miejsca operacji. Można byłoby zrobić
                statystykę ile osób pojawia się na forum z problemami z innych ośrodków a ile
                po instytucie. Może mnie pamięć myli, ale wydaje mi się że po instytucie jest
                tutaj jedna osoba z ewentualną nieszczelnością podniebienia.
                Na pewno trzeba badać i porównywać wyniki operacji. Z moich informacji wynika
                że dokumentacja operacji jednoetapowych robionych w Instytucie liczy sobie
                kilka tysięcy przypadków i ponad dwadzieścia lat! są to opisy, zdjęcia, odciski
                szczęk, nagrania głosu a od paru lat również nagrania wideo wielu dzieci z
                podziałem na osobę operującą - czyli można wyodrębnić pacjentów doktora x czy
                y. Wiem że nie każdy o tym wie i nie każdy próbuje się dowiedzieć, ale naprawdę
                można do tego zajrzeć! Ja mam taki charakter że drążę temat do głębi, ale widzę
                że Ty też prześledziłeś sprawę. Jeśli chodzi o powyższą dokumentację, jest ona
                często prezentowana na seminariach w kraju i zagranicą. Co z tego, kiedy
                lekarze bardzo często nie chcą pogłębiać wiedzy? np. taki doktor S z Prokocimia
                siedzi na seminarium i czyta gazetę? a doktor y z Polanicy twierdzi że po
                rozszczepie mowa musi być zmieniona? Dochodzi do tego że zagranica uważa
                Instytut za bardzo ważne źródło wiedzy i doświadczenia. a nasi
                lokalni "specjaliści od rozszczepów" lekceważą osiągnięcia zespołu pani prof.
                na szczęście nie wszyscy. są tacy którzy nie uważają że im korona spadnie jak
                się zapytają o to czy owo. Na pewno gdyby jednoetapowa operacja była stosowana
                dopiero od paru lat, miałabym wątpliwości czy jest to właściwa metoda. ale
                podpierając się wynikami z ponad 20 lat, można wyciągnąć wnioski jak wygląda
                dorosła osoba prowadzona przez ten ośrodek. oczywiście druga strona medalu to
                dziecko - każdy inaczej toleruje ingerencję chirurgiczną - jedna
                osoba "wytwarza" grube, spore blizny (jak moja Lenka) a inna prawie niewidoczne
                cienkie kreseczki. Ale mam osobiste wrażenie że łatwiej żyje się z blizną na
                twarzy niż z niezrozumiałą mową - bliznę można jakoś poprawić, czy w instytucie
                czy w Polanicy w której plastycy to niewątpliwie doskonali specjaliści a z
                podniebieniem jest gorzej - to nie ma być ładnie zszyte - to ma dobrze działać.
                druga sprawa to narkoza - jeśli można zredukować liczbę narkoz, to należy to
                zrobić. i tyle.
                pozdrawiam,
                Anka.
                • erykp Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 16.09.04, 12:22
                  Witam,
                  Dokumentację leczenia prowadzą wszystkie ośrodki. Liczące się – organizują
                  seminaria, na których prezentują swoje wyniki. Wykorzystują także zgromadzoną
                  dokumentację przy przygotowaniu publikacji. Nie tylko IMiDz. – także co
                  najmniej szpitale w Polanicy i w Łodzi (oba od kilkudziesięciu lat). Co
                  najmniej te dwa szpitale są również liczącymi się ośrodkami wiedzy i w kraju i
                  dla zagranicy.
                  Jak rozumiem nie ma wspólnych standardów prowadzenia dokumentacji, co utrudnia
                  porównywanie wyników. Nie wiem też, czy istnieje wola prowadzenia takich badań.
                  Kraj mamy taki jaki mamy. Nowoczesne trendy organizacji leczenia rozszczepów
                  wprawdzie do nas docierają, ale się ich nie wdraża – kończy się na
                  deklaracjach. Środowisku lekarzy można bardzo wiele zarzucić, ale dla nas -
                  rodziców – nie to powinno być najważniejsze. Liczą się wyniki leczenia.
                  Jak rozumiem, uważasz że chirurdzy leczący według metody „klasycznej” traktują
                  rozszczep wyłącznie jako problem estetyczny, natomiast nie jest dla nich
                  istotne przywrócenie normalnych funkcji podniebienia. No cóż, z publikacji
                  liczących się ośrodków wynika, że myślą również i o tym. I pogłębiają wiedzę w
                  tym zakresie: jeżdżą na seminaria i je organizują, publikują w kraju i za
                  granicą, cytują i są cytowani.
                  Każdy rodzic boi się narkozy swojego dziecka. To naturalne. Racjonalnie rzecz
                  biorąc ten strach nie jest jednak uzasadniony. Już Bardach w swojej monografii
                  o rozszczepach z końca lat 60 – tych pisał o zaledwie kilku przypadkach
                  powikłań związanych z narkozą. A od tego czasu zaszły olbrzymie zmiany. Jeżeli
                  rodzic przy wyborze metody leczenia dziecka kieruje się wyłącznie takimi
                  przesłankami jak jego strach czy komfort, to może skrzywdzić dziecko.
                  Nie wiem, czy lepsza jest metoda „klasyczna”, czy metoda IMiDz.-u. W stosunku
                  do obu metod istnieją zarzuty, a ja jestem tylko rodzicem – nie lekarzem.
                  Dlatego bałbym się dawać innym rodzicom jednoznaczne rekomendacje. Jeżeli ktoś
                  mnie pyta o zdanie, to przede wszystkim mówię, że trzeba wybrać doświadczony
                  ośrodek, i że IMiDz. jest jednym z nich.
                  Pozdrawiam
                  erykp
                  • martinimartini Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 16.09.04, 23:46
                    chociaż jestem z opcji 'IMiD' to cieszy mnie każda pozytywna wypowiedź
                    dotycząca innych ośrodków. oby takich było jak najwięcej.
                    na razie na tym forum nie jesteśmy w stanie porównać wyników poszczególnych
                    szpitali (może za kilka lat jak obecne forumowe rozszczepki przemówią, bo o to
                    w tym biznesie najbardziej chodzi), ale możemy stworzyć bazę z rzetelnymi
                    informacjami gdzie i czego można się spodziewać. a to jest już bardzo dużo dla
                    świeżego w temacie rodzica.

tak, że niezależnie od tego gdzie i jaką metodą wasze dzieci były operowane,
                    piszcie proszę o efektach, wrażeniach, nazwiskach lekarzy wartych (lub nie)
                    polecenia itd.
        • salezy Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 14.09.04, 22:24
          Myślę, że to co mówią inni lekarze (wg. słów Myśki) o klinice prof. Dudkiewicz,
          to tylko czysta ludzka zazdrość i nic więcej.
          Salezy
          • edki16 Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 14.09.04, 23:22
            Hej !
            Nie wiem co inni lekarze mówią na temat prof. Dudkiewicz ale dla mnie liczy się
            moje dziecko i fakty. Szymek od urodzenia z powodu ulewan miał ciągle chore
            uszy, ubytek słuchu który kwalifikował go do założenia apartów słuchowych ( 50
            i 30 dB ) a mimo to lekarze z Polanicy kazali nam przyjechać za rok. Po
            operacji w IMiDz ( to już 5 miesięcy !!! ) zapomnieliśmy o chorych uszach i
            niedosłuchu. Gdyby nie Pani Profesor.... nie chce nawet myśleć. A do ortodonty
            idziemy w czwartek tak na wszelki wypadek bo Szymek ma na razie 7 ząbków.
            Pozdrawiam Edyta
            • barbarek1 Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 15.09.04, 11:05
              Jeszcze ja dodam jeden głos w dyskusji Poznań czy Warszawa.
              Jesteśmy z okolic Poznania. Mieliśmy kontakt z dr Stępniewskim, nie było mowy o
              umówieniu sie na wcześniejszą konsultację. Usłyszeliśmy, ze operacja po roku,
              do tej pory traktujemy dziecko jak każde inne. Żadnego pytania o trudności w
              karmieniu. Zresztą po doswiadczeniach z innej kliniki Poznanśkiej pojechaliśmy
              do W-wy. I niegdy tego nie żałowalismy, mały mimo całkowitego rozszczepu
              podniebienia ma je pieknie zszyte. Je jak smok, rozwija się i nasz mały koszmar
              jest już za nami.
      • tatabogny Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 15.09.04, 15:18
        cześć!
        Z naszego rozeznania wynika że jest to jeden z nalepszych specjalistów jesli
        chodzi o wiedzę, doświadczenie i umiejętności, zresztą - obyśmy wszyscy mieli
        rację co do wyboru naszych lekarzy!(życze tego wszystkim operowanym dzieciom).
        Fakt, że mój dr jest chirurgiem a logopedę oraz otodontę muszę wybrać sam -
        stąd moje pytanie (jeżeli komuś się przypomni ktoś warty polecenia z
        Wielkopolski to będę zobowiązany)
        A przy okazji, możesz mi podpowiedzieć, czy leczenie ortodonyczne (+aparaty) i
        logopedyczne jest refundowane przez NFZ?
        pzdr
        Piotr
        • edki16 Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 15.09.04, 18:32
          Oczywiście jest refundowane, ale tylko do 12 roku życia. Niestety nie znam
          lekarzy z Wielkopolski> Pozdrawiam Edyta
          • michal.sobala Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 15.09.04, 18:47
            Nie do końca jest tak. Jeśli chodzi o leczenie ortodontyczne (aparaty ruchome i
            stałe) to jest one refundowane przez NFZ dla dzieci do 18 roku życia, a dla
            dorosłych po uzyskaniu zgody. Obecnie obowiązuje bowiem "Program ortodontycznej
            opieki nad dziećmi z całkowitym rozszczepem podniebienia pierwotnego i/lub
            wtórnego" - finansowany przez NFZ. Więcej informacji na mojej stronie w
            dziale "Leczenie". W Poznaniu jednostką bioracą udział w tym programie jest
            Centrum klinik Stomatologicznych. Nie wiem czy tak samo jest z opieką
            logopedyczną, należałoby się dowiedzieć w NFZ.

Pozdrawiam:
            Michał
            www.rozszczepy.prv.pl
            • edki16 Re: leczenie ortodontyczne - po wizycie 16.09.04, 17:26
              Hej !
              Jesteśmy po wizycie i niestety Szymek nieprawidłowo "zagryza" ( dolne ząbki
              przed górnymi) dobrze więc że poszliśmy. Na razie mamy zalecone masowanie
              podniebienia z wypychaniem do przodu górnych ząbków i kontrola za 3 miesiące.
              Nie wiem jak to zrobić wkładanie Szymkowi palców do buzi kończy się ich
              pogryzieniem i straszną histerią. :( Pozdrawiam Edyta
        • malgorzata771 Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 17.09.04, 09:07
          cześć
          leczenie ortodontyczne w IMIDZ jest finansowane przez NFZ. Natomiast w innych
          ośrodkach w kraju wygląda to trochę inaczej np płaci się za aparat stały .W
          Warszawie nie płaci się za aparat stały ,bo NFZ w całości finansuje
          leczenie.Radzę przestudiować przepisy dotyczące leczenia dzieci rozszczepowych
          na stronie NFZ.
          Mieszkam w Bydgoszczy także nie znam żadnego dobrego ortodonty z Wiekopolski.
          Ja jeżdżę z synem do IMiDZ.
          Napisz mi proszę jak dostać się do dr Stępniewskiego , słyszałam o nim same
          pochwały.
          cześć
          • tatabogny Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 17.09.04, 11:09
            cześc,
            najlepiej zadzwoń bezpośrednio do jego kliniki - podaję adres jej strony, wiem,
            że w tygodniu przyjmje na konsultacje także w gabinecie w samym Poznaniu
            www.kobylniki.win.pl/
            jeżeli mogę: ile lat ma Twój synek? kiedy rozpoczęłaś leczenie ortodontyczne?
            pzdr
            • malgorzata771 Re: leczenie ortodontyczne - prośba o informacje 10.10.04, 00:16
              Mój syn ma już 12 lat.Jest po pięciu operacjach.Leczenie ortodontyczne
              zaczeliśmy od trzeciego roku życia.
              Podobnie jak Ty ja ,też uważam że nie można tak zachwycać się leczeniem dzieci
              w IMIDZ.Sądzę ,że dr Stępniewski ma o wiele więcej praktyki i doświadczenia niż
              lekarze z IMDZ. Czytałam dużo na temat rozszczepów.Polecam Ci książkę
              drWiniarskiej -Rozszczep wargi i podniebienia -poradnik dla rodziców.Znajdziesz
              w tej książce dużo wiadomości na temat leczenia ortodontycznego.Pozdrawiam
            • glorya dr. Stępniewski 03.11.04, 19:02
              Hej!
              Sama niedługo wybieram się na operację do dr. Stępniewskiego.
              Czy mógłabyś mi napisac co wiesz na jego temat?

Pozdrawiam

Agnieszka
              • danka_nuta Re: dr. Stępniewski 03.11.04, 21:12
                Cześć!
                Jestem mamą Krzysia, który obecnie ma 7 lat. Operowany był u dr Stępniewskiego
                cztery lata temu. Mogę powiedzieć śmiało, że to bardzo dobry lekarz. Chociaż
                syn miał byc operowany w Bygoszczy za namową logopedy operowaliśmy go w
                Poznaniu. Naprawdę polecam znakomity fachowiec i życzliwy dziecku lekarz. Byłam
                teraz z synem na kontroli w Bydgoszczy u dr Czternastek i sama stwierdziła, że
                rewelacyjnie zoperowany i dodam, że to nie pierwszy lekarz który tak mówi.
                Pozdrawiam i życze powodzenia.
                Danka
                • glorya Re: dr. Stępniewski 04.11.04, 08:22
                  Dzięki :) MNam coraz mniej oporów :)
                • mamatomka5 Re: dr. Stępniewski 04.11.04, 17:47
                  Mam prosbe mogłabys napisac mi do jakiego logopedy chodzisz w
                  Bydgoszczy.pozdrawiam kasia
                  • danka_nuta Re: dr. Stępniewski 04.11.04, 20:39
                    Cześć!
                    Z czystym sercem polecam w Bydgoszczy mgr Owczarzak, przyjmuje w szitalu
                    Biziel. Jest rewelacyjna i bardzo fachowa. Jeżeli będziesz miała więcej pytań
                    to moje GG 1972893.
                    Pozdrawiam.
                    Danka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka