Dodaj do ulubionych

aparat ortodontyczny

14.09.04, 18:40
Witam. Czytając list j.pszony (w innym wątku) odniosłam wrażenie, że moja Iza
nosi inny aparat niż jej Karolinka. U nas aparat nie trzyma się na piątkach, a
właściwie wcale się go nie mocuje, tylko Iza go zagryza i specjalnie
uformowane druty wypychają do przodu ząbki cofnięte (leczenie zgryzu
krzyżowego). Efekt leczenia widoczny, chociaz Iza za aparatem nie przepada.
Proszę napiszcie jak wyglądają aparaty Waszych dzieci. W IMiDzie też cos
mówili o tych piątkach, że mają wyrosnąć porządnie aby aparat sie trzymał. Iza
jest leczona w Lublinie i tu jest chyba inna szkoła.
Czy z takim "trzymającym się" aparatem dziecko może swobodnie mówić? Czy musi
go zagryzać, czy wystarczy żeby był w buzi?
Izy aparat mimo, że skuteczny, jest dość niewygodny - nie może mówić, bo wypada.
Obserwuj wątek
    • j.pszona Re: aparat ortodontyczny 15.09.04, 09:08
      Witaj
      Z tego co piszesz na pewno to jest inny aparat. Ten który nosi Karolina ma na
      celu rozszerzyć szczękę, aby było miejsce na zęby stałe i raczej zębów nie prostuje.
      Można z nim mówić, choć mowa jest wtedy mniej wyraźna niż normalnie, można w nim
      pić, tylko nie wolno jeść. Nie trzeba nic zagryzać, bo trzyma się właśnie na
      tych piątkach.
      Pozdrawiam Jola
      A w jakim wieku jest Iza i jak długo nosi już aparat?
      • mimarzena Re: aparat ortodontyczny 15.09.04, 12:19
        Iza w grudniu skończy 4 lata. Aparat nosi od kwietnia.
        Czy Karolina ma zgryz krzyżowy czy tylko cofnięte zęby. Na czym polega to
        rozszerzanie szczęki? Czy ten aparat jest powiekszany co jakiś czas? Gdzie się
        leczycie?
        Marzena
        • j.pszona Re: aparat ortodontyczny 15.09.04, 13:45
          Poszerzamy tzn. rozkręcamy apart co 2,3 tyg., czasami raz na miesiąc. Karolina
          ma cofniętą jedynkę po stronie rozszczepu, trójka rośnie w bok, dwójki mlecznej
          nie ma (ale ma zawiązkę stałej), zgryz prawidłowy. Na prześwietleniu wyszło,ze
          zęby stałe będą bardzo ściśnięte, więc aby zmieściły się wszystkie szczękę
          trzeba poszerzyć, czasmi (tak twierdzi nasza ortodonta)usuwa się w takich
          przypadkach czwórki lub piątki, aby pozostałe zęby miały więcej miejsca.
          A leczymy się w Prokocimiu.
          • mimarzena Re: aparat ortodontyczny 15.09.04, 18:05
            Dzięki za wyjaśnienia. Moją Izę też pewnie czeka w przyszłości rozszerzanie
            szczęki, bo zęby mleczne ma stłoczone, a co dopiero stałe.. Ortodontka mówiła,
            że ten aparat ponosi jakiś czas, a potem inny, więc może właśnie taki jak
            Karolina. Ten ma "poluźnić" szczękę i "zmobilizować" ją do rozwoju. Szkoda
            tylko, że jest tak niewygodny w użyciu.
            Czy Karolinka nosiła wcześniej jakiś aparat? I od kiedy zaczęła w ogóle nosić
            aparat.
            W IMiDzie mówili o takim aparacie, co opiera się na piątkach, więc chyba takim
            jak Wasz. Leczymy się u nas, bo co miesiąc do Warszawy to trochę za często dla
            nas. Ale teraz mam wątpliwości.
            Może ktoś ma wiedzę na temat metod ortodoncji, albo wie gdzie poczytać?
            • j.pszona Re: aparat ortodontyczny 16.09.04, 12:42
              Karolinka nosi aparat od 3,5 roku, czyli już 2 lata. Od początku jest to ten sam
              aparat, tylko trochę już poszerzony. Jakie będą efekty jego działania pewnie
              dowiemy się, gdy zaczną jej rosnąć stałe zęby, na razie ma dwie stałe jedynki na
              dole.
              Też poczytałabym więcej na temat ortodoncji.....
              • mimarzena Re: aparat ortodontyczny 16.09.04, 13:14
                Znalazłam cos takiego: zdrowie.org.pl/diseases/wyswietl_vad/789
                Wydaje się, że nasz aparat to czynnościowy, a Wasz - czynny.
                I na tym moja wiedza sie kończy. Niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka