Dodaj do ulubionych

Gdzie jechac...?

03.03.05, 20:34
Witam Wszystkich!Jestem mamą dwu-miesiecznej Emilki.Moja córka urodziła sie z
obustronnym rozszczepem wargi i wyrostka zębowego.Jak na razie mielismy
tylko konsultacje w Zabrzu,gdzie zaproponowano nam Polanice lub IMID.Nie
wiemy na co sie zdecydowac i czy juz trzeba zaczac coś załatwiac.Jezeli
chodzi o konsultacje to lepiej prywatnie czy w klinice?Czy na pierwszej
konsultacji od razu wyznaczaja termin operacji?
Obserwuj wątek
    • agunek1 Re: Gdzie jechac...? 04.03.05, 08:10
      Witaj. A skąd jesteście? My również jeździmy do Zabrza, ale tam nie proponowano
      nam IMiDu, tylko Polanicę oraz Katowice. Moja Oliwka miała zabieg w IMiDzie we
      wrześniu i tylko polecam tamten ośrodek. Jak najszybciej jedź do Warszawy na
      konsultacje ponieważ jest bardzo długi okres oczekiwania na operację.
      Jak chcesz mogę Ci przesłać zdjęcie mojej Oliwki.

Pozdrawiam. Aga
      • agaemi Re: Gdzie jechac...? 04.03.05, 14:08
        Dziekuje za odpowiedz.Jestesmy z Częstochowy.Chętnie obejrzymy zdjecia
        Oliwki.To nasz adres e-mail:szczypior33@vp.pl .Kto operował Oliwke i w jakim
        była wieku?I jaki to był rozszczep?A Wy skąd jestescie i do kogo jezdzicie w
        Zabrzu?

Pozdrawiam.Tez Aga:)
    • erykp Re: Gdzie jechac...? 04.03.05, 10:07
      Witam,

Wygląda na to, że Emilka ma rozszczep podobny do rozszczepu naszego Mateusza.
      Poczytaj spokojnie to forum – również stare wątki – i podejmij decyzję. Chyba
      nigdzie nie znajdziesz tylu informacji.

Jeżeli zdecydujesz się na Polanicę, wystarczy jeżeli na pierwszą wizytę
      zabierzesz zdjęcia dziecka (Emilka nie musi jechać) i skierowanie na
      konsultacje od lekarza rodzinnego. Operacje będą prawdopodobnie dwie – pierwsza
      niemal dokładnie w wieku 6 miesięcy, druga 9 miesięcy. Potem – ok. 4 roku
      życia – ewentualna korekta. Dzieci z rozszczepami operowane są terminowo – nie
      czekają w żadnych kolejkach. Precyzyjnie o terminie szpital zawiadamia listem.

Prywatnie możesz się umówić u prof. Kobusa, dr-a Wójcickiego lub dr-a
      Łątkowskiego – prawdopodobnie więcej się dowiesz niż w szpitalu (w szpitalu
      jest zwykle olbrzymia kolejka i czas konsultacji skraca się do minimum), ale w
      sposobie leczenia dziecka nic to nie zmieni.

Co do wyrostka zębodołowego – chirurg wspólnie z ortodontą zdecydują w
      przyszłości czy przeszczep jest konieczny i w jakim wieku.

Nasz Mateusz był operowany w Polanicy – będzie potrzebna niewielka korekta, ale
      i tak jesteśmy zadowoleni z rezultatu.

I jeszcze jedno – słyszałem dużo dobrego o ortodontach w Zabrzu.

Pozdrawiam
      • agaemi Re: Gdzie jechac...? 04.03.05, 14:18
        Dziekuje za odpowiedz.Mozemy przesłac zdjecie Emilki zebyscie zobaczyli czy to
        jest taka sama wada i bylibysmy bardzo wdzieczni gdybyscie mogli przesłac nam
        zdjecia Mateusza przed i po operacji.To nasz adres e-mail:szczypior33@vp.pl .
        Kto operował i kiedy?Kogo polecacie?
        • erykp Re: Gdzie jechac...? 04.03.05, 16:28
          Mój adres: erykp@gazeta.pl
          Operował dr Łątkowski - 2 lata temu.
          Wszyscy trzej, których wymieniłem, są godni polecenia.
          Pozdrawiam
          erykp
    • groma.gosia Re: Gdzie jechac...? 04.03.05, 21:29
      Mopj synek, Adrian, rowniez urodzil sie z obustronnym rozszczepem wargi i
      wyrostkow zebodolowych. jestesmy z gdanska, wiec poszlismy najpierw na
      konsultacje do Akademii w Gd. (szkoda nawet o tym pisac). Jak Adrian mial 2
      miesiace to pojechalismy do Warszawy. tam spotkalismy sie z dr Piwowarem i od
      razu ustalil termin operacji, tj. 29 marca. jest to tylko przyblizona data. ale
      dr P wytlumaczyl mi, ze najpierw zszyje wargi (dwie strony na raz), po 1,5 roku
      poprawia nosek, z wyrostki to dopiero w wieku 4 lub 9 lat (w zaleznosci od tego
      jak beda roslu zeby).
      Tak wiec widzisz moj Adrian ma podobna sytuacje jak twoja Emilka. wazne jest
      abys przed operacja masowala i naciagala dwie boczne wargi aby sie zlaczyly. na
      poczatku bylo trudno ale teraz z latwoscia moge je zlonczyc. jak chcesz to ci
      przesle zdjecie Adriana, to bedziesz mogla porownac. my nastawilismy sie na W-
      we. Czy mozesz karmic piersia? Moj Adrianma prawie 5 miesiecy, ale ja ciagle
      karmie.
      • edki16 Re: Gdzie jechac...? 04.03.05, 22:58
        Mieszkając w Częstochowie nawet bym się nie zastanawiała tylko wybrała IMiDz.
        Jeśli możesz sobie na to pozwolić to pojechałabym na wizytę prywtną ( ze
        względu na komfort: umówiona godzina, spokój i czas na spokojną rozmowę. I
        ważne abyś nie zwlekała z decyzją. Pozdrawiam Edyta
        • agaemi Re: Gdzie jechac...? 05.03.05, 21:58
          Dziękuje za odpowiedz.Bardzo mi sie podoba Twoje maleństwo.W ogóle nie widac u
          niego blizny.Czy mogłabys napisac jaka wade miał Szymek i przez kogo był
          operowany?

Pozdrawiam.Aga
      • agaemi Re: Gdzie jechac...? 05.03.05, 21:55
        Dziekuje za odpowiedz.My jesteśmy z Częstochowy.Bardzo chętnie zobacze zdjecie
        Twojego maleństwa.To nasz adres e-mail:szczypior33@vp.pl .Ja niestety nie
        karmie piersią bo mała nie chciała ciągnąc.Robie jeszcze podchody ale pokarm
        juz zanika:( Jeśli chcesz to ja równiez moge wysłac zdjęcia Emilki.

Pozdrawiam.Aga
        • mimarzena Re: Karmienie 05.03.05, 22:47
          Nie daj zaniknąć pokarmowi. Dziecko potrzebuje Twojego mleczka. Odciągaj i karm
          butelką, jeśli nie chce ssać piersi. To najlepsze, co możesz zrobić dla dziecka.
          Pozdrawiam.
        • groma.gosia Re: Gdzie jechac...? 06.03.05, 20:32
          Probuje wyslac email do ciebie, ale mi wraca. jak mi nie wyjdzie dzisiaj to
          sprobuje jutro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka