Dodaj do ulubionych

przebieg operacji

03.07.07, 21:38
moja zuzka ma już 5 miesięcy i 12 lipca mamy termin operacji małej w IMIDZIE i
stwierdzony prawostronny rozszczep wargi podniebienia twardego i miękkiego
oraz nie ma z przodu dziąsełka.mam pytanie do was rodziców bo wiem że operacja
będzie jednoetapowa tylko nie do końca wiem co lekarze będą zszywali
zuzi.jeżeli możecie to uświadomcie mnie trochę bardziej niż jestem w tej
chwili:-))
Obserwuj wątek
    • u.too Re: przebieg operacji 04.07.07, 10:57
      jeśli córeczka leczona będzie w imid to możesz być pewna,że lekarze zrobią ile
      się da w jednym zabiegu, na pewno zoperują podniebienie (twarde i miękkie) oraz
      wargę. to rozległy zabieg, ale po kilku tygodniach pewnie docenicie,że macie
      pierwszy i najważniejszy etap leczenia za sobą
      wyrostek to kwestia późniejsza, natomiast, czy przeszczep kości do wyrostka
      będzie potrzebny na 100 % okaże się po jakimś czasie od pierwotnej
      rekonstrukcji
      każdy zabieg jest wyczerpujący emocjonalnie dla rodziców, ale trzeba spojrzeć
      na to wszystko z perspektywy dziecka i w porównaniu z tym przez co przechodzą
      nasze maluchy rozterki rodziców to naprawdę nic wielkiego
      trzeba myśleć tylko i wyłącznie pozytywnie, chociaż ilość pacjentów w imid i
      skala różnych problemów jakie tam możesz zobaczyć u innych pacjentów wcale tego
      nie ułatwia
      • macca4 Re: przebieg operacji 04.07.07, 14:09
        Witam,
        Ja mam dodatkowe pytanie - wprawdzie w piątek mamy pierwsza konsultacje w IMID i
        wszystkiego sie pewnie dowiemy - ale jestem ciekawa:

> na pewno zoperują podniebienie (twarde i miękkie) oraz wargę.

jak operuja podniebienie twarde? tzn z czego biora "materiał" do uzupełnienia
        brakującego fragmentu?

> wyrostek to kwestia późniejsza, natomiast, czy przeszczep kości do wyrostka
        > będzie potrzebny na 100 % okaże się po jakimś czasie od pierwotnej
        > rekonstrukcji

to zdarza sie, ze niepotrzebny jest przeszczep?

Jeszcze kilka pytań: co poza skierowaniem i książeczką zdrowia wziąć na
        konsultacje? cz w IMID jest jakiś pokój gdzie można przewinąć dziecko, odciągnąć
        pokarm i nakarmić? ile czasu przeznacza chirurg na 1 dziecko (tzn czy do oporu -
        tyle ile mam pytań czy sie spieszy bo inni czekają). Będę wdzięczna za
        wszystkie rady i sugestie :)
        Pozdrawiam,
        Macca
        • agnieszka.rzeznik Re: przebieg operacji 04.07.07, 14:34
          ja byłam półtora roku temu na konsultacji w Imidzie z 14dniowym Patrykiem.
          Chociaż na korytarzu było ciemno od ludzi to p. dr Boczar najpierw mi wszystko
          opowiedziała, a potem wyczerpująco odpowiadała.
          Warunki korytarzowe raczej trudne, ale do zniesienia - jest mini kącik
          dziecięcy. Przewijaki są tuż obok przy rejestracji. Jak się nie krępujesz, to
          znajdziesz kącik i odciągniesz mleko. Z podgrzaniem czegokolwiek jest problem -
          jest co prawda barek na Ipiętrze, gdzie możesz coś przekąsić, ale pani barowa za
          każdym razem strrrasznie kręciła nosem jak miała coś podgrzać (butelkę słoiczek
          itp.)tłumacząc się przepisami sanepidu.
          • macca4 Re: przebieg operacji 04.07.07, 15:30
            Dzięki za odpowiedź :)
            A ilu chirurgów przyjmuje i operuje w IMID?
            Wiem o prof. Dudkiewicz, dr Surowcu i dr Piwowarze? Czy są jeszcze inni lekarze?
            Czy ten na kogo się trafi na konsultacji później operuje? Rozumiem, że od razu
            będę miała wyznaczony termin zabiegu?
            • mama_kubka Re: przebieg operacji 04.07.07, 20:21
              jest jeszcze pani dr Boczar, konsultuje, operuje chyba też, jest fajna,
              spokojna i komunikatywna. Ten kto konsultuje operuje lub nie :-), tak to można
              ująć, bo są urlopy, jakieś przesunięcia itd.
              Jak zobaczysz tłum w ciasnym, ciemnym korytarzyku, to się nie przejmuj, w
              piątki z nieznanych mi powodów ludzi jest mniej, idzie to wszystko dość szybko,
              a dodatkowo, maleństwa wywołują w pierwszej kolejności. Stres jednak jest, więc
              najlepiej pytania odczytać z kartki, bo nagle wszystko się zapomina. Tłum przed
              gabinetem też ma swoje zalety, można wymienić się doświadczeniami :-).
              Dostaniecie taki druk z terminem operacji i kilkoma informacjami, na pierwszy
              rzut oka wygląda wszystko w Imid bardzo siermiężnie (taki zniszczony wczesny
              gierek), ale cóż :-), ważne ręce i głowa chirurga :-).
              Idziecie do budynku Lipsk, taki niebieski pawilon po prawej stronie, tam jest
              centralna rejestracja, numerki jak na poczcie i już :-).
              • u.too Re: przebieg operacji 04.07.07, 20:58
                Kasia bardzo dobrze radzi z tą listą pytań na kartce :)
                Można trafić na wyjątkowo dużą ilość pacjentów i w efekcie po konsultacji
                pozostanie duży 'niedosyt' jeśli chodzi o najważniejsze informacje. Co prawda i
                tak nie ma to wpływu na przebieg zabiegu, ale na psychiczne nastawienie
                rodziców oddziaływuje na pewno.
        • u.too Re: przebieg operacji 04.07.07, 21:13
          Leczenie chirurgiczne (ze standardów imid)

Chirurgia w wadzie rozszczepowej wargi i/lub podniebienia dzieli się na
          pierwotną i wtórną - rekonstrukcyjną. Chirurgia pierwotna polega na zamknięciu
          szczeliny rozszczepu. Ma ona dwa zasadnicze cele. Jednym jest, istotne z punktu
          widzenia estetyki, przywrócenie najbardziej zbliżonego do normalnego wyglądu
          twarzy. Drugim celem jest zamknięcie patologicznego połączenia między jamą
          ustną a nosową, a tym samym przywrócenie bazy strukturalnej dla umożliwienia
          normalnego ssania, połykania, żucia, oddychania, mowy i funkcji narządów
          słuchu. Wszystkie te czynności są bowiem w wadzie rozszczepowej twarzy przed
          operacyjnym zamknięciem rozszczepu znacznie zaburzone. Czynnikiem podstawowym,
          warunkującym zaburzenia większości ww. funkcji jest w tej wadzie przede
          wszystkim niemożność wytworzenia ujemnego ciśnienia w jamie ustnej przy
          patologicznym jej połączeniu z jamą nosową.

W pierwotnych palatoplastykach rezygnuje się coraz częściej z klasycznych
          operacji Langenbecka, Veau, czy Wardill-Kilnera połączonych z rozległym
          odwarstwianiem okostnej na rzecz płatów z lemiesza w operacji rozszczepu
          podniebienia.

lemiesz po angielsku - the vomer
          education.yahoo.com/reference/gray/subjects/subject/43

u Olki wystąpił obustronny rozszczep wyrostków, ale po zabiegu wyrostki
          zbliżyły się do siebie, wszystko zależy od pacjenta i wielkości szczeliny
          rozszczepu, jeśli jest mała można na początku spróbować leczenia ortodontycznego
    • luizaadamska86 Re: przebieg operacji 09.07.07, 13:32
      widze ze nie jest pani dobrze poinformowana od lekarzy jak to bedzie wygladac
      moje dziecko tez mialo operacje w tym szpitalu mialo tę samą odmiane rozczepu
      odrazu mówie że trzeba troche pocierpiec z dzieckiem bo to jest zabieg bardziej
      powazny sama pani zobaczy i porowna z innymi dziecmi beda zszywac warge i
      podniebienie dziecko zupelnie inaczej wyglada po zabiegu napewno ma tez ubytek
      w dziasle ze zabki nie beda rosly to bedzie mialo jeszcze jeden zabieg pomiedzy
      2 a 3 rokiem zycia ale nie ma co sie martwic lekarze sa tam bardzo mili i
      zrobia ten zabieg jak powinni.trzymam kciuki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka