benia30 15.05.04, 20:46 A tutaj pooglądać można swojskie obrazki: www.zamojska.republika.pl/gal_zamosc.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamix Re: Architektura okolic Roztocza 15.05.04, 21:02 Cerkwie Roztoczańskie www.adamlawnik.art.pl/foto/architektura/cer_rozto/cer_rozto.html Odpowiedz Link
benia30 Kościoły 31.05.04, 15:24 Na architekturze kościołów nie znam się niestety, ale uwielbiam wchodzić do starych kościołów... wchodząc do takiego kościoła wyczuwa się zapach starego drewna (coś w stylu podkładów kolejowych), czuć też specyficzny klimat charakterystyczny tylko dla takich miejsc... Nie podobają mi się nowe kościoły, niektóre są tak nowoczesne, udziwnione, dla mnie aż pretensjonalne, krzykliwe i bez charakteru... Mam sentyment do kościoła św. Mikołaja w Szczebrzeszynie (przyjeżdżające rano na dworzec autobusowy tłumy licealistów najpierw udawały się do kościoła na modlitwę, a dopiero potem do szkoły, ciekawe czy dzisiaj też się tak robi?). Niepowtarzalny klimat ma też Klasztor św. Katarzyny w Szczebrzeszynie, kościół w Topólczy i kościół w Górecku Kościelnym... A! No i klasztor w Krasnobrodzie! Gdzie spotkać można jeszcze jakieś ciekawe kościoły??? Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Kościoły 04.06.04, 12:48 Proponuję zwiedzić kościół w Tomaszowie Lubelskim jest to dużej klasy zabytek. Na mnie wyjątkowe wrażenie osiemnastowieczny kościół w Łukawcu z pięknymi rzeźbionymi ołtarzami. Pozaztym jest cała masa cerkwi wykorzystywanych jako kościoły-ale to zupełnie inna sprawa Odpowiedz Link
januszx Re: Kościoły 04.06.04, 13:08 Tak, zachęcajmy do zwiedzania jest tyle pieknych miejsc, nigdy nie byłem w Łukawcu ale pewnie sie wybiorę) Pozdrawiam J Odpowiedz Link
arwen.a Re: Kościoły 04.06.04, 16:45 A ja zapytam - czy na Roztoczu są jeszcze cerkwie niewykorzystywane w tej chwili jako kościoły rzymskokatolickie ale zachowane jako świątynie obrządku wschodniego? Pozdrawiam. A. Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Kościoły 07.06.04, 09:49 W okolicach Roztocza wykorzystywane są jako cerkwie: 1)Lubaczów-duża cerkiew grekokatolicka w której odbywają się w miarę regularnie nabożeństwa 2)Kobylnica Wołoska - cerkiew grekokatolicka 3) Kobylnica Ruska - cerkiew grekokatolicka 4) Hotyniec-cerkiew grekokatolicka 5)Jarosław - cerkiew grekokatolicka 6)Hruszowice - cerkiew grekokatolicka 7)cerkiew prawosławna w Hrubieszowi 8)cerkiew prawosławna Tarnogrodzie Na Roztoczu : cerkiew prawosławna w Zamościu cerkiew prawosławna w Tomaszowie Lubelskim cerkiew grekokatolicka w Hrebennym w okolicy Niwek kaplica wykorzystywana przez grekokatolików o pozostałych mi nic nie wiadomo Odpowiedz Link
arwen.a Re: Kościoły 07.06.04, 17:00 Dzięki, Tomalab. Do tej pory zwiedzałam na większą skalę cerkwie łemkowskie w Beskidzie. Byłam na nabożeństwie w cerkwi w Komańczy. Tę narazie udało mi sie odnaleźć. A temat mnie zainteresował. Wiedziałam o cerkwiach w Jarosławiu, Lubaczowie ale nie zdawałam sobie sprawy, że jest ich kilka tez w mniejszych miejscowościach... Super, kolejne plany na lato ) pozdr. A. Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Kościoły 08.06.04, 09:13 Jescze chciałbym Ci polecić zwiedzenie dawnej cerkwi-obecnie tylko wykorzystywanej jako kościół-w Prusiu koło Werhraty,są tam przepiękne polichromie.Naprawdę warto-są urocze.W Komańczy też byłem w obu cerkwiach-nawet udało mi się trafić na ślub.W Beskidzie zwiedzałem cerkwie-kilka jest wykorzytywanych przez Łemków-Zydranowa,Olchowiec,Polanki.Piękne cerkwie Łemkowskie są po stronie Słowackiej.A za tydzień wyruszam na Roztocze. Pozdrawiam Tomasz Odpowiedz Link
czuk1 Re: Kościoły 08.06.04, 10:03 tomalab1 napisał: > Jescze chciałbym Ci polecić zwiedzenie dawnej cerkwi-obecnie tylko > wykorzystywanej jako kościół-w Prusiu koło Werhraty,są tam przepiękne > polichromie.Naprawdę warto-są urocze.W Komańczy też byłem w obu cerkwiach- nawet > > udało > mi się trafić na ślub.W Beskidzie zwiedzałem cerkwie-kilka jest wykorzytywanych > przez Łemków-Zydranowa,Olchowiec,Polanki.Piękne cerkwie Łemkowskie są po stroni > e > Słowackiej.A za tydzień wyruszam na Roztocze. > Pozdrawiam > Tomasz Zyczymy Ci miłych dni na Roztoczu---.> za niektórych naszych forumowiczów za siebie Mariusz Odpowiedz Link
hubertkm Re: Kościoły 29.03.05, 19:40 Od pewnego czasu w miesięczniku "Spotkania z zabytkami" jest cykl o roztoczańskich cerkwiach - zwłaszcza drewnianych, ale nie tylko. Niestety raczej smutna to lektura... Odpowiedz Link
mikron6 Re: Architektura okolic Roztocza 13.06.04, 00:38 Mam sentyment do domów z ganeczkami. Chciałabym w takim zamieszkać. Cerkwie są piękne. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Architektura okolic Roztocza 13.06.04, 10:21 mikron6 napisała: > Mam sentyment do domów z ganeczkami. Chciałabym w takim zamieszkać. > Cerkwie są piękne. Myślę, że znalazł by się taki domek do kupna - tu na Roztoczu. pzdr Mariusz Odpowiedz Link
szekla Re: Architektura okolic Roztocza 13.06.04, 19:53 ..i zatesknilam buuuuuuu zdjecia prezentujecie ech, a mnie tylko zal. A tak powaznie piekne zdjecia, przypominaja mi inne czasy, dziekuje za nie Odpowiedz Link
czuk1 Re: Architektura okolic Roztocza 07.03.05, 14:34 To był (i mam nadzieje czynny bedzie jeszcze) wątek o archtekturze. m Odpowiedz Link
oban Re: Architektura okolic Roztocza 29.03.05, 22:50 Ano ! Sam kiedys obiecalem album nt "Roztocza ktorego juz wkrotce nie bedzie" ale chyba najpierw musze rzucic prace, zeby sie tym zajac A swoja droga : moze to jet temat dla mnie bo watek zostal rozpoczety dokladnie w dniu moich kolejnych urodzin. Wiec moze to jakis znak ? Odpowiedz Link
czuk1 Re: Architektura okolic Roztocza 31.03.05, 07:27 Zyj śzczęśliwie i długo. Na wolnym czasie rozjasniaj nam mroki niewiedzy (wiedzy) o architekturze okolic Roztocza. Pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link
czuk1 Re: Architektura okolic Roztocza 05.11.05, 18:37 Mamy sympatyków wśród zawodowcow-znaców Architektuty Roztocza, m Odpowiedz Link
arwen.a Re: Architektura okolic Roztocza 05.11.05, 23:12 Wiecie co??? chyba odkryłam sposób na podoszenie "zagubionych" wątków z archowum Odpowiedz Link
arwen.a Re: Architektura okolic Roztocza 05.11.05, 23:13 tak! udało się! chcecie wiedzieć jak...? Odpowiedz Link
benia30 Re: Architektura okolic Roztocza 05.11.05, 23:15 Arwen, mam Cię na "żywo"!!!! No to podziel się swoim odkryciem. Jak wywlec z archiwum stare wątki??? Odpowiedz Link
arwen.a Re: Architektura okolic Roztocza 05.11.05, 23:21 Hej, Beniu! jestem, jestem. Weszłam sobie na www.szukaj.gazeta.pl. W miejsce "autor" wpisałam np.arwen.a, zaznaczyłam rok w moim przypadku 2004, potem 'sortuj od najstarszego' i weszły mi linki do wszystkich pisanych przeze mnie postów od najsterszego. Po kliknięciu w link ukazuje się dany wątek nie zarchiwizowany ale "normalny", gotowy do poniesienia w górę. Ha! uparta jestem, chciałam powspominać, będe wspominać całą noc Odpowiedz Link
benia30 Re: Architektura okolic Roztocza 05.11.05, 23:30 Dzięki ) He, he, a ja sobie komplikuję zycie - zamiast dopisać coś do powstałego już, starego wątku, który wywęszyłam w czeluściach archiwum, skopiowałam go i przeniosłam do świeżego (ten o przewodnikach) Też mi się na wspomnienia wzięło, fajnie tak powrócić do tego co było i poczytać sobie stare wątki. Za oknem ciemno i zimno, w domu ciepło i przytulnie ale niestety zaraz sielanka się skończy, zostanę odłączona od internetu (Ślubny się martwił, że po nocach siedzę i włączył ograniczenie czasowe) Pozdrowionka )) b... Odpowiedz Link
arwen.a Re: Architektura okolic Roztocza 05.11.05, 23:46 Ech, z tymi Ślubnymi to zawsze tylko kłopot ) ...chociaż to miło, że się martwi. O mnie jeszcze nikt się nie martwi więc przez najbliższą zimę garb na pewno mi juz wyrośnie i okulary podwojne trzeba będzie sobie sprawić... Odpowiedz Link
benia30 Re: Architektura okolic Roztocza 05.11.05, 23:50 Są plusy i minusy posiadania Ślubego ))) Odpowiedz Link
tp4949 Re: Architektura okolic Roztocza 29.11.05, 18:31 Beniu - wspaniałe zdjęcia. I jakoś tak dużo mojego Szczebrzeszyna. Miło. Dzięki. Tomek www.szczebrzeszyn.net Odpowiedz Link
czuk1 Re: Architektura okolic Roztocza 29.11.05, 21:14 Ja też spróbuję przekazać obrazek z bloga Usersa. users1.blox.pl/resource/Dscn3351.jpg Odpowiedz Link
czuk1 Re: Architektura okolic Roztocza 29.11.05, 21:18 Udało się nawet mnie, analfabecie komputerowemu. Usersie przepraszam za opublikowanie zdjecia bez Twojego pozwolenia. To dlaczego tak mało zdjęć z Roztocza nany możność oglądać na tym forum ? m Odpowiedz Link