Dodaj do ulubionych

Chwalebne rajdy śladami historii

06.10.17, 06:46
Gratulacje dla organizatorów - Koła PTTK w Zamościu - za organizowanie po Roztoczu rajdów śladami historii . Chwalebna to i patriotyczna inicjatywa.
roztocze.net/pow-zamojski-iv-rajd-srodowiska-wojskowego-po-roztoczu/
Ze środowiska Towarzystwa Polsko - Austriackiego chcę nieśmiało prosić o włączanie
do tras kolejnych rajdów cmentarzy wojennych z I wojny światowej, szczególnie tych gdzie
leżą żołnierze armii austriackiej
. Takich cmentarzy na Zamojszczyźnie mamy ok. 40 , w tym
na 10-ciu wspomina się o poległych Austriakach. Duża część tych cmentarzy jest zaniedbana,
choć ludzkim obowiązkiem jest pielęgnowanie nekropolii a konwencje międzynarodowe zobowiązują do tego każde państwo.
Za specjalnym potraktowaniem, troskliwym porządkowaniem tych cmentarzy przemawia i to,
że w tych grobach pochowani są żołnierze którzy, zwyciężając carską Rosję , przyczynili się
do przyspieszenia powrotu polskiej państwowości.
Kiedy przeglądałem wykazy pochowanych Austriaków (na wykazach w Muzeum w Kraśniku) stwierdziłem też, ze co trzeci poległy żołnierz austriacki ma polskie nazwisko.
Dodam, w 1918 roku mamy 100-ną rocznicę odzyskania niepodległości Polski i 100-ną rocznicę powstania Republiki Austrii. Obydwa państwa są zaprzyjaźnione.

... jeszcze raz gratulacje dla organizatorów rajdów po miejscach pamięci narodowej ...

PS. Nawiążemy kontakt w realu.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Chwalebne rajdy śladami historii 06.10.17, 07:03
      Dodam, że na terenie Zamojszczyzny w I wś poległo ok. 24 tys. żołnierzy (na całej Lubelszczyźnie ok. 86 tys.), w tym u nas ok. 10 tys. Austriaków. Mamy kilka dużych cmentarzy. Np. na cmentarzu wojennym , w lesie kol Płoskie (1 km za głównym punktem zasilania energetycznego miasta) leży ponad 2 tys. żołnierzy , poległych w bitwie "Pod Zamościem" . Dojazd jest tam jest słaby, mogiły ziemne ledwie widoczne, brak centralnego pomnika czy krzyża. Jest za to piękny opis i plan bitwy dokonany przez Pana kapitana dypl. Edwarda Izdebskiego. Lekcja historii jest gotowa. A front modernizacji cmentarza duży.
      Środków na takie przedsięwzięcia jest mało i źródła ich pozyskania nieliczne.
    • leszeks Re: Chwalebne rajdy śladami historii 15.10.17, 01:53
      Czy lista tych 40 cmentarzy jest gdzieś dostępna? Pamiętam drogowskazy na cmentarz I Wojny Światowej, ale przyznam szczerze, że nigdy się tam nie zatrzymywałem.
      • czuk1 Re: Chwalebne rajdy śladami historii 15.10.17, 08:09
        Mam tę listę. Wyślę Ci na priv. Mogę Cię też "zaszczepić" kolejnym hobby ... historią I wojny światowej . Sam już tylko dorywczo i instrumentalnie wgłębiam w temat. Towarzystwo Polsko-Austriackie chce zainspirować władze lokalne do modernizacji kilku ważnych cmentarzy wojennych, gdzie pochowani są Austriacy a faktycznie co trzeci ma polskie nazwisko.
        Do tego dużo cmentarzy jest zaniedbane , choć konwencje podpisane przez Polskę zobowiązują nas Polaków do standardowego przynajmniej utrzymania tych cmentarzy. W 2018 roku mamy 100-lecie odzyskania państwowości a Austriacy - utworzenia Republiki Austrii.
        Zobacz jak "ćwiczą historię" I wojny światowej amatorzy - austro-wegry.info/viewtopic.php?t=2213 - Historia wielonarodowego państwa Habsburgów.
        Mam też (oddam za tydzień do młodzieżowego działu biblioteki w Zamościu, ul. Kamienna) książkę p. Danusi Kawałko (dzieło jej poprzedniej pracy) teraz dyrektorki tej biblioteki ---
        • czuk1 Re: Chwalebne rajdy śladami historii 15.10.17, 09:07
          Tu jest kwintesencja wiedzy o cmentarzach wojennych na Lubelszczyźnie.

bazhum.muzhp.pl/media//files/Annales_Universitatis_Mariae_Curie_Sklodowska_Sectio_F_Historia/Annales_Universitatis_Mariae_Curie_Sklodowska_Sectio_F_Historia-r1997_1998-t52_53/Annales_Universitatis_Mariae_Curie_Sklodowska_Sectio_F_Historia-r1997_1998-t52_53-s251-269/Annales_Universitatis_Mariae_Curie_Sklodowska_Sectio_F_Historia-r1997_1998-t52_53-s251-269.pdf
      • leszeks Re: Chwalebne rajdy śladami historii 16.10.17, 23:43
        Mariusz,
        Podeślij proszę, może jakiś rajd kiedyś warto zorganizować.
        Dzięki za materiały. Książkę p. Kawałko mam, tylko dawno tam już zagladałem.
        • czuk1 Re: Chwalebne rajdy śladami historii 19.10.17, 10:21
          NIe mogę znaleźć. Szukam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka