czuk1
06.10.17, 06:46
Gratulacje dla organizatorów - Koła PTTK w Zamościu - za organizowanie po Roztoczu rajdów śladami historii . Chwalebna to i patriotyczna inicjatywa.
roztocze.net/pow-zamojski-iv-rajd-srodowiska-wojskowego-po-roztoczu/
Ze środowiska Towarzystwa Polsko - Austriackiego chcę nieśmiało prosić o włączanie
do tras kolejnych rajdów cmentarzy wojennych z I wojny światowej, szczególnie tych gdzie
leżą żołnierze armii austriackiej. Takich cmentarzy na Zamojszczyźnie mamy ok. 40 , w tym
na 10-ciu wspomina się o poległych Austriakach. Duża część tych cmentarzy jest zaniedbana,
choć ludzkim obowiązkiem jest pielęgnowanie nekropolii a konwencje międzynarodowe zobowiązują do tego każde państwo.
Za specjalnym potraktowaniem, troskliwym porządkowaniem tych cmentarzy przemawia i to,
że w tych grobach pochowani są żołnierze którzy, zwyciężając carską Rosję , przyczynili się
do przyspieszenia powrotu polskiej państwowości. Kiedy przeglądałem wykazy pochowanych Austriaków (na wykazach w Muzeum w Kraśniku) stwierdziłem też, ze co trzeci poległy żołnierz austriacki ma polskie nazwisko.
Dodam, w 1918 roku mamy 100-ną rocznicę odzyskania niepodległości Polski i 100-ną rocznicę powstania Republiki Austrii. Obydwa państwa są zaprzyjaźnione.
... jeszcze raz gratulacje dla organizatorów rajdów po miejscach pamięci narodowej ...
PS. Nawiążemy kontakt w realu.