Dodaj do ulubionych

Ognisko Roztocze

18.12.17, 07:39
Witam, szukam miejsca na ognisko w Roztoczańskim lesie, jednak takiego bardziej nieoficjalnego. Według informacji oficjalnie na terenie Nadleśnictwa Zwierzyniec ogniska można robić w: Leśnictwo Brodziaki oddz. 275-m-00, Leśnictwo Debry oddz. 292-a-00, Leśnictwo Nowiny oddz. 30-fx-00 i jest to opłata prawie 150 zł. Czy są jakieś inne nieoficjalne specjalnie przygotowane do tego celu miejsca od Nielisza aż po Zwierzyniec które nie podlegają żadnym opłatom ?
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Ognisko Roztocze 21.12.17, 00:05
      veliside88 napisał(a): Witam, szukam miejsca na ognisko w Roztoczańskim lesie, jednak takiego bardziej nieoficjalnego.
      Wiadomo mi, że zgodnie z art. 30 pkt 3 ustawy o lasach - bez zgody administracji leśnej - nie wolno rozpalać ognisk na terenach leśnych, śródleśnych oraz w odległości do 100 metrów od granicy lasu. Ognisko można jednak rozpalić za wiedzą i zgodą ZLP. Służą do tego miejsca, wyznaczone przez właściciela lasu lub leśniczego . Rozumiem, że wymieniasz przykładowo te miejsca. Na wniosek "organizatora imprezy ogniskowej" Nadleśniczy może wydać czasowe pozwolenie na rozpalenie ogniska. Określa wtedy dokładne miejsce rozpalenia ogniska, sposób jego zabezpieczenia i osobę odpowiedzialną. Jest przewidziana za korzystanie z lasu do opłata. Ale od tej opłaty ogniskowej można się uwolnić , gdy Nadleśnictwo nie ponosi kosztów związanych z pobytem i paleniem ogniska. Dodam, że rozpalenie ogniska musi być zgłoszone do leśniczego lub
      lub Nadleśnictwa.
      Tyle dowiedziałem się z sieci. Życzę udanych imprez zimowych, w lesie.

• veliside88 Re: Ognisko Roztocze 29.12.17, 09:03
        Kontaktowałem się w tej sprawie z nadleśnictwem Zwierzyniec, uzyskałem 4 lokalizacje na zasadach jak wyżej. Nie pytałem odnośnie zwolnienia z opłaty "ogniskowej". Odwiedziłem dwa miejsca z listy, prawdopodobnie jak już spadnie śnieg skontaktuję się z leśniczówką Nowiny z okolicy Nielisza. Piękna sceneria na zrobienie ogniska. Postaram się o zwolnienie z opłaty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka