Dodaj do ulubionych

Sapkowski?

29.11.09, 22:51
Wiedźmina jeszcze nie czytałem, ale z tony wypowiedzi w necie wnoszę, że jest
dobry. Jestem zielony w fantasy...opłaca się kupić? Która część jest najlepsza
i czy każda część jest kontynuacją poprzedniej czy opowiada o nowych
przygodach Geralta?

Dzięki
Obserwuj wątek
    • octavius2 Re: Sapkowski? 29.11.09, 23:30
      "Wiedźmina" zdecydowanie warto kupić, przynajmniej moim zdaniem (a pewnie nie
      tylko moim).
      Dwa pierwsze tomy, "Ostatnie życzenie" i "Miecz przeznaczenia" to zbiory
      opowiadań, które można czytać osobno. Następne pięć części to już jedna całość,
      którą należy czytać po kolei. Wspomniane zbiory opowiadań warto przeczytać
      wcześniej, gdyż stanowią one pewnego rodzaju wstęp do powieści.

Pozdrawiam.
      • vladip Re: Sapkowski? 30.11.09, 10:40
        dokładnie
        warto zacząć od opowiadań
        a potem to już sam zdecydujesz
        • palmere Re: Sapkowski? 30.11.09, 16:51
          ok skoro mówicie, że się opłaca to chyba szykuje mi się wycieczka do Empiku :)
          Dzięki za odp.
          • palmere Re: Sapkowski? 02.12.09, 21:18
            tak na marginesie jak już jest ten temat, to jeszcze jedno pytanie odnoście
            twórczości ASa. Jakieś opinie nt. trylogii husyckiej??? Warto zapoznać się z nią
            przed czy po Wiedźminie??
            • alefajnie Re: Sapkowski? 03.12.09, 08:53
              To nie ma raczej większego znaczenia, bo to zupełnie różne bajki.
              Jednak gdybym ja miał polecać, to zacznij jednak od opowiadań o
              Wiedźminie.
              • octavius2 Re: Sapkowski? 03.12.09, 18:44
                Też bardziej polecam Wiedźmina - trylogia husycka jest, co prawda, bardzo
                porządnie napisana, z szerokim i barwnym tłem historycznym, ale czegoś jednak
                zabrakło... Wiedźmin jest zdecydowanie lepszy, moim zdaniem.
                • Gość: blizna Re: Sapkowski? IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 12.05.10, 11:32
                  octavius2
                  Czego zabrakło według Ciebie?
                  Ciekawy jestem bo mi się trylogia baaaardzo podobała.
                  Było tam wszystko co lubię w Science-fiction i fantasy.
                  Wolę na przykład mieszanie świata rzeczywistego z "niesamowitościami" niż
                  tworzenie całego świata od początku.
                  Sapkowski ma ogromna wiedzę z mitologii pogańskich- miał (czy nawet ma nie wiem
                  dokładnie bo dawno nie kupiłem) cykl w Fantastyce, gdzie prezentował starożytne
                  wierzenia słowiańskie celtyckie itd..
                  W trylogii świetnie to wykorzystał.
                  Fakt, tu się przyznam, ze Wiedźmina przeczytałem tylko jednego.
                  I był świetnie napisany wciągał, aaaaale trylogia jednak bardziej mnie zauroczyła.
                  A słyszałem właśnie, że ogólny odbiór trylogii nie był tak dobry jak opowieści o
                  Geralcie.
                  • Gość: captain Close Re: Sapkowski? IP: *.dsl.mweb.co.za 08.01.11, 21:27
                    Zabrakło eleganckiego zakończenia. Sapkowski rozbuchał wątki w tomie I i II, aby w trzecim tomie niektóre z nich prostacko zakończyć. Chodzi mi zwłaszcza o pożegnanie Samsona Miodka - powinno być co najmniej tak dobrze napisane, jak jego pojawienie się.
          • scianka13 Re: Sapkowski? 27.02.11, 22:42
            Z całym szacunkiem dla tej ksiegarni - empik
            Oczywiście książki tak są ok i obsługa itd ale za sage o wiedźminie zapłacisz jakieś 280zł :O
            (Ja sam tez kupuje ksiązki bo bardzo lubie do nich wracać - sage o wiedźminie czytałem 4 razy xD)
            Ale nie przepłacaj! znalazłem je dużo taniej i kupiłem dużo taniej

Saga o wiedźminie w twardej oprawie za 199,5 zł -
            skocz.pl/sagaowiedzminie
            Albo trylogia Husycka A. Sapkowskiego w miękkiej oprawie za 99,0zł (Świerzy zakup)
            skocz.pl/trylogiahusycka
            zresztą zobacz sobie wszystkie książki Andrzeja sapkowskiego jakie są tu tanie
            skocz.pl/asapkowski
            Oczywiście trzeba zapłacić za przesyłkę. Przesyłka kurierska 10zł.
            Ale jak zamawiasz za więcej niż 200zł to przesyłka gratis.

Dlatego można zawsze zrobić tak że żeby nie płacić przesyłki
            to wziąć sage o wiedźminie za 199,5 zł i do tego inna książke np. Sapkowskiego Żmije za 25zł.
            Wtedy mamy przesyłkę gratis.
            Mam nadzieje że pomogłem ci zaoszczędzić troche kasy.

• syrena9 Re: Sapkowski? 28.12.09, 22:41
      Moim zdaniem najlepsza jest część piąta "Chrzest ognia". Najfajniej czyta się każdą część po kolei, życzę wielu wrażeń podczas zgłębiania tajemnic Geralta z Rivii ;)
    • aleks652 Jutro Sapkowski w autobusach 22.04.10, 14:18
      Jutro Sapkowski w autobusach ma być w Warszawie. To znaczy jego proza ma być
      puszczana w miejskich autobusach (lepiej by było AudioBusach;D) w Warszawie z
      okazji
      Światowego
      dnia książki
      . Super pomysł jak dla mnie:)
    • rot_schwarz Re: Sapkowski? 29.07.10, 21:53
      Ja nic o Wiedźminie jeszcze nie czytałam, ale trylogię husycką szczerze polecam!
      Seria jest super, mimo że to nie typowa fantastyka, ale taka mieszanina
      historii, s-f, baśni itp. Postacie są świetnie skonstruowane (mój ulubiony
      Szarlej ;). Jeśli ktoś lubi książki historyczne, tak jak ja, to na pewno będzie
      z zainteresowaniem czytał trylogię. Sapkowski użył świetnego stylizowanego
      języka, co akurat dla mnie jest dodatkowym plusem.
    • fastsinom Re: Sapkowski? 28.02.11, 11:31
      Ja gorąco polecam Wiedźmina, uważam że trzeba przeczytac wcześniej opowiadania bo jest tam dużo wstępu do samej sagi + kapitalnie się je czyta :) dla mnie najlepsza część 2 - dialogi krasnoludów sa świetne :)
      • scianka13 Re: Sapkowski? 03.04.11, 22:45
        o tak saga o wieźminie :D krasnoludy super :D
        szczególnie Zoltan Chivay :P
        "- Każde rozumne stworzenie na tym świecie, gdy popadnie w biedę, nędzę, i nieszczęściem zwykło kupić się do pobratymców, bo wśród nich łatwiej zły czas przetrwać, bo jeden drugiemu pomaga. A wśród was, ludzi, każdy tylko patrzy, jakby tu na cudzej biedzie zarobić. Gdy głód, to nie dzieli się żarcia, tylko najsłabszych się zżera. Proceder taki sprawdza się u wilków, pozwala przetrwać osobnikom najzdrowszym i najsilniejszym. Ale wśród ras rozumnych taka selekcja zazwyczaj pozwala przetrwać i dominować największym sku...synom. Wnioski i prognozy wyciągnijcie sobie sami. "
        cytat z Chrzest ognia
        znalazłem na stronie
        www.andrzejsapkowski.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka