Dodaj do ulubionych

Ulubione Fantasy!!

18.03.04, 15:10
A jak jest u was z ulubionymi Fantasy. Wsrod ksiazek kroluje wieczna i niesmiertelna trylogia Tolkiena "Wladca Pierscieni", ze juz niewspomne o takich pozycjach jak "Silmarillion" Oraz "Hobbit".
A wy jak na to patrzycie??

Pozdrawiam Danway.

P.S. Zapraszam chetnych na moje forum w celu wymiany zdan na rozne tematy niekoniecznie zwiazane z SF & Fantasy.
Obserwuj wątek
    • Gość: sim.on Re: Ulubione Fantasy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 10:24
      z Tolkiena to tylko "Silmarillion", ale przygody Conana to jest dopiero coś.
      najfajniejsze fantasy w moim życiu ;))))
    • Gość: ja Re: Ulubione Fantasy!! IP: 195.136.45.* 19.03.04, 22:30
      Najbardziej lubię książki Tolkiena, ale ostatnio czytałam Pierumowa i bardzo mi
      się podobał. Fajny jest też Prachett, i Philip Dick,
      • kronos18 Re: Ulubione Fantasy!! 26.03.04, 13:02
        RACJA DICK JEST SUPER
        DICK POGROMCA NUDÓW LEMA

ps: twutczosc dika nie nalezy do fantazy ale do REALL SEI
    • randybvain Re: Ulubione Fantasy!! 20.03.04, 22:30
      Hmm, oprócz Tolkiena, "Amber" Zelazny'ego oraz cykl Kaya "Fionavarski Gobelin"
    • Gość: gorthak Re: Ulubione Fantasy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 21:57
      jeśli chodzi o fantasy, to ja na tej samej półce co tolkiena stawiam:
      1 conana, za to że dzięki niemu zakochałem się nieodwołalnie w gatunku :) i za
      fascynujący styl REHa - jak to czytam to WIERZĘ, że cymmeryjczyk jest w stanie
      dokonać wszystkich tych swoich bohaterskich czynów...
      2 ziemiomorze u. le guin. za geda, nieograniczoną fantazję autorki i surowy ale
      przepiękny świat tysiąca wysp
      3 naszego sapka. za wiedźmina, dowcip i pokazanie ludziom, że można pisać
      fantasy niekoniecznie katując czytelnika staromową...
      4 georga r.r. martina, za jego 7 królestw, chociaż jeszcze niedokończone.
      chciałbym żeby kolejne części utrzymały poziom pierwszych 3. tyrion to jeden z
      moich ulubionych bohaterów fantasy :)
      5 prachetta, za to że pokazał jak śmieszne może być fantasy. i za to, że
      nakreślił własną przewrotną wizję stworzeń, które na kilka 10leci wyglądały
      tak, jak przedstawił je właśnie tolkien
      • Gość: sim.on Conan forever!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 11:10
        zgadzam się. moze sie wydawac po latach infantylny i głupi, ale na zawsze
        pozostanie bramą do niezliczonych swiatów fantasy. Conan na zawsze!!!
    • agrafek Re: Ulubione Fantasy!! 23.03.04, 11:19
      1. Cook - "Czarna kompania" - cały cykl.
      2. Martin "Gra o tron" i ciąg dalszy.
      3. Jack Vance "Lyonesse" i ciąg dalszy (Seba, dopadnę Cię i zamorduję, a potem
      wyciągnę te książki spod Twoich bezgłowych zwłok).
      Tolkiena i Zelaznego nie wpisuję, bo są poza wszelką konkurencją.
      pozdrawiam.
    • jakub_chomicki Re: Ulubione Fantasy!! 24.03.04, 22:46
      Baśnie braci Grimm :)
    • kocibrzuch Re: Ulubione Fantasy!! 06.04.04, 21:26
      Z wymienionych (Tolkien, Sapek, Pratchett, Le Guin)

nadto jeszcze Oko Świata Jordana, 3 serca 3 lwy Andersona, troszkę Kedrigerna, Smok i Jerzy (ale tylko ta część serii)

w cichości wyznam, że lubię serię "Smoków" Weis/Hickman, wiem, że to nie najwyższe loty, czytając jednak wspominam stare dzieje, kiedy to sam przemierzałem światy różne... ech
    • Gość: Ada Re: Ulubione Fantasy!! IP: *.rolmlecz.com.pl / *.rolmlecz.com.pl 15.04.04, 14:48
      Ja jeszcze od siebie dodam Zelaznego Rogera cykl książąt Amberu - jak dla mnie
      rewelacja.
      pozdrawiam
    • Gość: joan Re: Ulubione Fantasy!! IP: 195.187.132.* 19.04.04, 13:34
      ja uwielbiam R.R. Martina. pierwsze 3 tomy jego (chyba) 7 tomowego cyklu "Pieśń
      Lodu i Ognia" były doskonałe.
      również lubię cały cykl o planecie Arrakis czyli nieśmiertelna "Diuna" wraz z
      kontynuacjami
      Carda z "Grą Endera" na czele
      z lżejszej fantasy lubię Dave Duncana szczególnie 4 tomowy cykl "Zaklęta wnęka"
      • denay Re: Ulubione Fantasy!! 28.04.04, 00:00
        zgadzam sie z przedmówcami, dodajac od siebie jeszcze Davida Eddingsa
    • Gość: Voltaire Re: Ulubione Fantasy!! IP: *.echostar.pl 29.04.04, 22:09
      A Peter Beagle !?
      "Olbrzymie kosci" czy "Pieśn karczmarza" to jest absolutne mistrzostwo. Swiat
      zupelnie inny, zadnych troli, strzyg i inszych standardów. Nie alternatywne
      sredniowiecze, nie mitologia skandynawska a po prostu cos jedynego i
      niepowtarzalnego.
      A język - cudo.
      • Gość: JumboX Peter Beagle IP: *.rector.com.pl 30.04.04, 09:48
        czy jego powieści zalecane jest czytać w jakiejś kolejności chronologicznej??
    • Gość: lidia Re: Ulubione Fantasy!! IP: 80.51.244.* 30.04.04, 11:54
      Trylogia Tolkiena
      Cykl Diuna Herberta
      Saga o Wiedzminie Sapkowskiego
      Oko Swiata Jordana
      • Gość: palmer Re: Ulubione Fantasy!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 31.05.04, 10:50
        Tolkien - to oczywiste.
        Sapkowski coraz lepszy.
        Jest kilka nowych dobrych książek. Między innymi "Dworzec Perdidio" niejakiego
        Mieville'a.
        Jordan trochę przynudza.
        Mnie się jeszcze podobał Gemmel, ale nie wszystko.
    • faeriequeen Re: Ulubione Fantasy!! 02.05.04, 17:29
      Ostatnio zapoznaję się z przygodami inkwizytora Mordimera, opisanymi w
      książkach: "Sługa boży" oraz "Młot na czarownice". I podoba mi się!
      • Gość: Noir Re: Ulubione Fantasy!! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 19:23
        Ostatnio przeczytałem "Dworzec Perdido" Chiny Mieville'a. Strasznie nawiedzona
        powieść, ale świetna. Polecam!
        • bwlezien Re: Ulubione Fantasy!! 21.05.04, 12:04
          Na mnie największe wrażenie zrobilo opowiadanie "Wróciaaś Sneoog wiedziaam"
          Hubertha (nie wiem czy dobrze napisalam
    • Gość: byly forumowicz Re: Ulubione Fantasy!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 05.06.04, 23:15
      tolkien (glownie hobbit:), sapkowski, niektore czesci pratchetta (glownie te o strazy) i jeszcze
      erikson, dopiero niedawno go "odkrylem", ale calkiem mi sie spodobal.
    • Gość: hube Re: Ulubione Fantasy!! IP: *.toya.net.pl 10.06.04, 09:02
      ...Silmarillion wcale taki dobry nie jest, już wole Narrenturm
    • jvj Re: Ulubione Fantasy!! 11.06.04, 13:46
      Tolkien jest najlepszy ale ile razy można czytać to samo. Z obecnie ukazujących
      się lubię Jordana KOŁO CZASU i Goodkinda MIECZ PRAWDY
      • Gość: Karolcia-- Re: Ulubione Fantasy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 15:00
        bardzo zapadała mi w pamiec ksiazka "Ostatni skrytobójca" i bodajze "Uczeń
        skrytobójcy' bardzo fajne ksiązeczki
    • Gość: Skavenblight William King... IP: *.dialup.medianet.pl 27.06.04, 20:15
      ...i saga o Gotreku i Feliksie. Wymiata po 100kroć.
    • Gość: ryc Re: Ulubione Fantasy!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.07.04, 19:03
      może być Raymond E. Feist jego opowieść o wojnie światów i reszta o Midkemii
    • Gość: Sineira Re: Ulubione Fantasy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 20:50
      Dużo by wymieniać - zależnie od nastroju... Jestem pożeraczem książek i czytam
      non - stop. Spróbuję się ograniczyć do trzech autorów, chociaż to trochę bez
      sensu. Uwielbiam "Pamięć, smutek, cierń" Williamsa, bałwochwalczo wielbię Kresa
      no i Tolkiena, oczywiście. Ale jest przecież tylu innych! Jak chcę sobie
      poprawić humor, sięgam po Sapka, kiedy się czuję "przeintelektualizowana" -
      pożeram stare, wytarte "Conany", w skrajnych przypadkach psychicznego doła
      czytam "Muminki" - proszę się nie śmiać, dla mnie to jest fantasy. Aaach, ale
      przecież nie można zapominać o "Amberze"! I o... Stop! Starczy. Tego jest za
      wiele, by wymieniać.
      • wrack Re: Ulubione Fantasy!! 27.07.04, 23:25
        no ludzie jak to a gdzie belgariada eddingsa? przecie to powinien być przedmiot
        kultu ;-)
    • Gość: Kyrios Re: Ulubione Fantasy!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 23:00
      jezeli moge sie dorzucic to oprocz wspomnianych tutaj klasykow typu Diuna czy
      cykl Tolkiena jeszcze cykl Eriskona - Opowiesci z Malazanskiej Ksiegi Poleglych,
      cykl R.Martina (Gra o tron itd), Czarna Kompania Glena Cooka no i pare jeszcze
      innych
      pozdrawiam
    • werewolf88 Re: Ulubione Fantasy!! 03.08.04, 20:54
      Oprócz powyższych pierwsza trylogia Dragonlance, powieści Dawida Gemmella, ale
      za to, że rozpoczął moją miłość do fantastyki stawiam na Roberta Ervina Howarda
      i jego nieśmiertelnego Conana. Jednak to Tolkienowi należy się pierwsze miejsce.
    • ikael Re: Ulubione Fantasy!! 21.08.04, 21:19
      hmmm, u mnie nr 1 to Robert E. Howard i jego Connan, chociaż kontynuatorów
      także z chęcią czytam. Tolek no cóż zacząłem od filmu i książka już mnie
      rajcowała.
      • bastard_bloodwritten Re: Ulubione Fantasy!! 24.08.04, 14:00
        1. kiedyś na pierwszym Tolkien, obecnie George R.R. Martin - Pieśń lodu i ognia
        2. Sapkowski - Wiedźmin
        3. Tolkien - Władca Pierścieni
        4. Kres - Ksiega całości
        5. Robin Hobb - Saga o Skrytobójcy

• nikasob Re: Ulubione Fantasy!! 24.08.04, 15:12
      1. Sapkowski - Wiedźmin i Narrenturm (czekam na jeszcze :)
      2. Tolkien.
      3. Thorgal, jeśli można zaliczyć.
    • Gość: arien Re: Ulubione Fantasy!! IP: *.ath.cx 25.08.04, 16:00
      Zdecydowane pierwsze miejsce przyznaje ex aequo Tadowi Williamsowi i jego
      trylogii w czterech czesciach "Pamiec, Smutek i Ciern" oraz Tolkienowi
      z "Wladca Pierscieni".Z polskich autorow- zdecydowanie Annie Brzezinskiej
      za "Sage o zboju Twardokesku".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka