Gość: darlatan IP: *.bierun.sdi.tpnet.pl 12.07.02, 00:04 kto czytał ... kto oglądał ?? i jakie są wrażenia ... ?? ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikolaj7 Re: odyseja 2001 12.07.02, 16:06 czytalem 2001, ogladalem 2010... wrazenia? zaluje, ze nie moge dostac nastepnych czesci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L.G Re: odyseja 2001 IP: *.sdi.tarnow.tpnet.pl / 192.168.0.* 15.07.02, 21:31 To jedna z legend wspolczesnego SF. Powiesc napiasana zostala bardzo dawno temu, a dzisiaj widac ze niektore pomysly czy zamysly C. Calarka sa jeszcze omawiane. Powiesc jest wielopoziomowa poczawszy od poznania tego co nieznane (MONOLIT - ty) do rozwazan na temat tego kom i po co tu jestesmy. Cykl jest nadzwyczaj realistyczny i prawdopodobny co generalnie zadko wystepuje w tego typu powiesciach. A.C. Clark jest nie tylko pisarzem - generalnie to naukowiec nalezacy do grona najwibitniejszych matematykow i inzynierow. Co do filmu, Kubrick nie mial mozliwosci odtworzenia wszystkich detali ksiazki chociaz film zdecydowanie rozni sie od pierwowzoru, jednak warto ogladnac. Polecam przseczytanie calego cyklu L.G Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: odyseja 2001 15.07.02, 21:35 Gość portalu: L.G napisał(a): >Polecam > przseczytanie calego cyklu co granicz z cudem ;-) tych ksiazek praktycznie nie da sie zdobyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szelak Re: odyseja 2001 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.07.02, 20:52 mam pytanie chciałbym sobie ustawić tapetę z jakimś ujęciem z tego filmu nie wiecie gdzie można znaleźć coś takiego w sieci? Odpowiedz Link Zgłoś
okazja Re: odyseja 2001 24.07.02, 23:50 hehe.... wsio mam i czytam do poduszki..... jednakze poczatek najlepszy (imho)..... a film kubryka ..... majstersztyk..... nadal lapie i wali ..... choc prawie 35 latow przelecialo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pri Re: odyseja 2001 IP: mieszko.pl.u* 25.07.02, 08:08 Da się da.... Zyjemy w XXI wieku a ty mowisz ze sie nie da ;) Wspolczesny swiat daje kilka mozliwosci : 1 - Antykwariaty - jest ich sporo i mozna niezle cuda znalezc (np. kupilem kiedys wydanie LOTR'a - to ladne A4 z ilustracjami w tlumaczeniu Skibniewskiej w 3 tomach - po 15 zl za tom.... - w czasie gdy w EMPIKACH lezalo za 60-70 zl za tom...) 2 - Biblioteki - maja ciekawe rzeczy... - czasem sie zdarzaja wyprzedaze. Ja za Odyseje 2001 dalem 1zl. Lekko podniszczona. Ale co mi tam ... 3 - sklep "Tania Ksiazka" - czasem mozna dostac naprawde "cuda_na_kiju". Kupilem tam ... och sporo rzeczy :D 4 - Allegro - sa tyam roozne cuda. Na dzien dzisiejszy 4xodyseja 2001. z czego 1x W twardej oprawie 5 - Jedno z lepszych miejsc w sieci www.mir.gdynia.pl/priv_html/pikom/gielda.htm. . Śp. <powstań> Czarny <baczność> Smok <spocznij> - wspominam o nich tylko z powodu sentymentu...Wspanialy byl to antykwariat fantastyczny ... Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: odyseja 2001 25.07.02, 18:11 Gość portalu: Pri napisał(a): > Da się da.... Zyjemy w XXI wieku a ty mowisz ze sie nie da ;) wiem co mowie. Wspolczesny swiat > > daje kilka mozliwosci : > 1 - Antykwariaty - jest ich sporo i mozna niezle cuda znalezc (np. kupilem > kiedys wydanie LOTR'a - to ladne A4 z ilustracjami w tlumaczeniu Skibniewskiej > w 3 tomach - po 15 zl za tom.... - w czasie gdy w EMPIKACH lezalo za 60-70 zl > za tom...) szczerze mowiac nigdy nie znalazlem tego, co szukalem. ale teraz, jak sie wylecze to pojde na obchod, wszyscy mi je polecaja.. > 2 - Biblioteki - maja ciekawe rzeczy... - czasem sie zdarzaja wyprzedaze. Ja za > > Odyseje 2001 dalem 1zl. Lekko podniszczona. Ale co mi tam ... wyprzedaze? nigdy nie slyszalem :-( a pytalem sie pare razy o odyseje > 3 - sklep "Tania Ksiazka" - czasem mozna dostac naprawde "cuda_na_kiju". > Kupilem tam ... och sporo rzeczy :D ja np. odyseje 2001 dawno temu i wiecej nigdy nie mieli. > 4 - Allegro - sa tyam roozne cuda. Na dzien dzisiejszy 4xodyseja 2001. z czego > 1x W twardej oprawie czasem tam zagladam i jest tylko 2001... co mi po kolejnych egzemplarzach? > 5 - Jedno z lepszych miejsc w sieci > <a href="http://www.mir.gdynia.pl/priv_html/pikom/gielda.htm."target="_blank">w > ww.mir.gdynia.pl/priv_html/pikom/gielda.htm.</a> > . rzadko kupuje ksiazki przez internet. wole z reki do reki w ksiegarnii/antykwariacie :-) Odpowiedz Link Zgłoś