Dodaj do ulubionych

Majarowie - pytanie

22.07.02, 14:06
Dlaczego Majarowie, którzy ufizycznili swoją duchowość różnili się wyglądem? Np. dlaczego Istari zeszli "na
ziemię" w człowieczych postaciach, nie przypominając za bardzo Balrogów?
W Morii to Gandalf zdaje się trochę wystraszony a nie Zguba Durina. Może gdyby Gandalf też był wielki jak stado
słoni i buchał ghashem, to orkowie spuściłyby łby i odstąpiły od Drużyny z piskiem?
Gdzie poniegdzie w LOTR Gandalf rośnie w oczach i potężnieje i krzepnie - dlaczego nie mógł wyrósł (choćby
pozornie) do rozmiarów Balroga?
Obserwuj wątek
    • jurek7 Re: Majarowie - pytanie 22.07.02, 14:34
      Istari przybyli do Śródziemia aby pomóc w walce z Sauronem. Mieli przybrać
      ludzkie postacie aby wzbudzić zaufanie wszystkich stojących po stronie Dobra.
      Gdyby Gandalf czy Saruman zeszli ze statku w postaci Balrogów to w porcie i
      okolicach wybuchła by niezła panika.
      Poza tym mieli wytyczne od Valarów nie tylko w sprawie wyglądu ale i zasad
      działania (tylko nadawać sprawom bieg), których trzymali się do końca (poza
      Sarumanem oczywiście).
      Myślę, że zewnętrzny wygląd poszczególnych Majarów miał związek z ich
      charakterem i zdolnościami i np. Balrogowi ciężko by było, nawet gdyby bardzo
      chciał zmienić się w jakąś rusałkę.
      Chociaż należy pamiętać, że Majar Sauron kiedy uczył elfy i krasnoludy w
      Eregionie wyglądał ( o ile się nie mylę) jak starszy, mądry i dobry człowiek.
      • mikolaj7 Re: Majarowie - pytanie 22.07.02, 15:28
        jurek7 napisał:

> Istari przybyli do Śródziemia aby pomóc w walce z Sauronem. Mieli przybrać
        > ludzkie postacie aby wzbudzić zaufanie wszystkich stojących po stronie Dobra.
        > Gdyby Gandalf czy Saruman zeszli ze statku w postaci Balrogów to w porcie i
        > okolicach wybuchła by niezła panika.
        > Poza tym mieli wytyczne od Valarów nie tylko w sprawie wyglądu ale i zasad
        > działania (tylko nadawać sprawom bieg), których trzymali się do końca (poza
        > Sarumanem oczywiście).

w silmarillionie (chyba, pisze z pamieci) napisano, ze wierny
        tym zasadom pozstal tylko gandalf. saruman - wiadomo,
        radagast poswiecil sie zwierzetom, a ci na wschodzie ?
        mozna rzec, ze zdezertowali (szkoda, ze nic o nich nie ma
        napisanego...)

> Myślę, że zewnętrzny wygląd poszczególnych Majarów miał związek z ich
        > charakterem i zdolnościami i np. Balrogowi ciężko by było, nawet gdyby bardzo
        > chciał zmienić się w jakąś rusałkę.

poza tym balrog to byl duch ognia. byl dlugo pod wplywem
        morghota i to tez za jego sprawa przybral taka postac.

> Chociaż należy pamiętać, że Majar Sauron kiedy uczył elfy i krasnoludy w
        > Eregionie wyglądał ( o ile się nie mylę) jak starszy, mądry i dobry człowiek.

nie mylisz sie :-)
        • jurek7 Re: Majarowie - pytanie 22.07.02, 16:06
          mikolaj7 napisał:

> jurek7 napisał:
          >
          > > Istari przybyli do Śródziemia aby pomóc w walce z Sauronem. Mieli przybrać
          >
          > > ludzkie postacie aby wzbudzić zaufanie wszystkich stojących po stronie Dob
          > ra.
          > > Gdyby Gandalf czy Saruman zeszli ze statku w postaci Balrogów to w porcie
          > i
          > > okolicach wybuchła by niezła panika.
          > > Poza tym mieli wytyczne od Valarów nie tylko w sprawie wyglądu ale i zasad
          >
          > > działania (tylko nadawać sprawom bieg), których trzymali się do końca (poz
          > a
          > > Sarumanem oczywiście).
          >
          > w silmarillionie (chyba, pisze z pamieci) napisano, ze wierny
          > tym zasadom pozstal tylko gandalf. saruman - wiadomo,
          > radagast poswiecil sie zwierzetom, a ci na wschodzie ?
          > mozna rzec, ze zdezertowali (szkoda, ze nic o nich nie ma
          > napisanego...)
          Właściwie to podstawową zasadą było to aby nie pogorszyć sytuacji. Głównym
          zagrożeniem było to, że powodowani ambicją będą chcieli przejąć władzę nad
          Śródziemiem. Tę zasadę złamał tylko Saruman (chyba, że Błękitni Istari o
          których właściwie nic nie wiadomo zrobili zadymę na wschodzie). Radagast po
          prostu się "wyłączył".
          • kuba# Re: Majarowie - pytanie 22.07.02, 22:38
            > > a ci na wschodzie ?
            > > mozna rzec, ze zdezertowali (szkoda, ze nic o nich nie ma
            > > napisanego...)
            > (chyba, że Błękitni Istari o
            > których właściwie nic nie wiadomo zrobili zadymę na wschodzie). Radagast po
            > prostu się "wyłączył".

Bodaj w "Niedokończonych Opowieściach" jest coś o tych dwóch - nie wiem, sam
            nie czytałem.
            • jurek7 Re: Majarowie - pytanie 22.07.02, 22:44
              kuba# napisał:

> > > a ci na wschodzie ?
              > > > mozna rzec, ze zdezertowali (szkoda, ze nic o nich nie ma
              > > > napisanego...)
              > > (chyba, że Błękitni Istari o
              > > których właściwie nic nie wiadomo zrobili zadymę na wschodzie). Radagast p
              > o
              > > prostu się "wyłączył".
              >
              > Bodaj w "Niedokończonych Opowieściach" jest coś o tych dwóch - nie wiem, sam
              > nie czytałem.
              Nie ma praktycznie nic poza tym, że poszli na wschód i podano ich imiona
              (zapomniałem jakie)
              • mikolaj7 Re: Majarowie - pytanie 22.07.02, 23:57
                jurek7 napisał:

> kuba# napisał:
                >
                > > > > a ci na wschodzie ?
                > > > > mozna rzec, ze zdezertowali (szkoda, ze nic o nich nie ma
                > > > > napisanego...)
                > > > (chyba, że Błękitni Istari o
                > > > których właściwie nic nie wiadomo zrobili zadymę na wschodzie). Radag
                > ast p
                > > o
                > > > prostu się "wyłączył".
                > >
                > > Bodaj w "Niedokończonych Opowieściach" jest coś o tych dwóch - nie wiem, s
                > am
                > > nie czytałem.
                > Nie ma praktycznie nic poza tym, że poszli na wschód i podano ich imiona
                > (zapomniałem jakie)

Alatar i Pallando (s. 318)

generalnie niedokonczone opowiesci sa dla maniakow. tego
                nie da sie czytac.
      • finneznam Re: Majarowie - pytanie 23.07.02, 07:45
        jurek7 napisał:

> Istari przybyli do Śródziemia aby pomóc w walce z Sauronem. Mieli przybrać
        > ludzkie postacie aby wzbudzić zaufanie wszystkich stojących po stronie Dobra.
        > Gdyby Gandalf czy Saruman zeszli ze statku w postaci Balrogów to w porcie i
        > okolicach wybuchła by niezła panika.
        > Poza tym mieli wytyczne od Valarów nie tylko w sprawie wyglądu ale i zasad
        > działania (tylko nadawać sprawom bieg), których trzymali się do końca (poza
        > Sarumanem oczywiście).
        > Myślę, że zewnętrzny wygląd poszczególnych Majarów miał związek z ich
        > charakterem i zdolnościami i np. Balrogowi ciężko by było, nawet gdyby bardzo
        > chciał zmienić się w jakąś rusałkę.
        > Chociaż należy pamiętać, że Majar Sauron kiedy uczył elfy i krasnoludy w
        > Eregionie wyglądał ( o ile się nie mylę) jak starszy, mądry i dobry człowiek.

Dzięki za odpowiedzi, choć na Istari trochę zeszło za bardzo.
        Argument "nie przerazić ludzi w porcie" do mnie trafia. Pewnie z tego samego powodu (oddziaływać
        zastraszająco samym widokiem) Balrogi wyglądały, jak wyglądały.
        Ale zadam pod-pytanie:
        Czy fakt, że Majar miał taką a nie inną formę fizyczną wpływał na stopień jego umiejętności? Czy Majar w
        postaci mrówki miałby mniejszą moc niż Majar w postaci słonia?
        Wracam uparcie do spotkania w Morii. Balrog wzbudzał postrach wśród orków, a Gandalf nie za bardzo.
        Dlaczego?
        • jurek7 Re: Majarowie - pytanie 23.07.02, 11:41
          finneznam napisał:

>
          > Dzięki za odpowiedzi, choć na Istari trochę zeszło za bardzo.
          > Argument "nie przerazić ludzi w porcie" do mnie trafia. Pewnie z tego samego
          po
          > wodu (oddziaływać
          > zastraszająco samym widokiem) Balrogi wyglądały, jak wyglądały.
          > Ale zadam pod-pytanie:
          > Czy fakt, że Majar miał taką a nie inną formę fizyczną wpływał na stopień
          jego
          > umiejętności? Czy Majar w
          > postaci mrówki miałby mniejszą moc niż Majar w postaci słonia?
          > Wracam uparcie do spotkania w Morii. Balrog wzbudzał postrach wśród orków, a
          Ga
          > ndalf nie za bardzo.
          > Dlaczego?
          Moc miałby pewnie taką samą. Choć ciekawe jak mrówka ale i słoń również mieliby
          WYPOWIADAĆ zaklęcia.
          W drugiej kwestii: Gandalf po wybraniu jednej postaci trzymał się jej
          konsekwentnie. W sprawie przestrachu orków. Bali się strasznego wyglądu, zła i
          mocy Balroga. Dwóch pierwszych cech Gandalf nie posiadał ale gdyby miał trochę
          czasu i był przyciśnięty do muru to zrobiłby im taką rozpierduchę, że baliby
          się go tak jak Balroga.
        • Gość: Pedro Re: Majarowie - pytanie IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 23.07.02, 12:38
          > Wracam uparcie do spotkania w Morii. Balrog wzbudzał postrach wśród orków, a
          > Gandalf nie za bardzo.
          > Dlaczego?

Nie zapominaj że Gandalf przede wszystkim nie chciał zwracać uwagi Saurona na
          siebie i całą wyprawę. Oni w końcu mieli CICHCEM zanieść pierściem do Mordoru.
          Jakby narobił w Morii nie wiem jakiej siekierezady to by raczej poszedło tym
          słuch. Choć w sumie i tak poszedł, tyle że Sauronowi nie przyszło do główki że
          oni chcą pierścień niszczyć a nie użyć przeciwko niemu.

Pedro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka