climax5 17.06.05, 17:02 Nie znałam i zbytnio nie interesowałam się literatura fantasy. Przeczytałam ostatnio jednym tchem książki Le Guin. Jestem zafascynowana. Jacy inni autorzy uprawiają taki rodzaj fantastyki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
climax5 Re: Le Guin 17.06.05, 17:12 A coś takiego, jak E. van Lustbader, Dai-San? Stoi na mojej półce nie wiem skąd. Wygląda raczej zniechęcająco na pierwszy i drugi rzut oka. A poza tym to chyba część jakiejś serii, czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
taki.jeden.tetrix Re: Le Guin 17.06.05, 23:29 Lustbadera odwróć grzbietem do wnętrza regału, będzie mniej kusił, i tak chyba zdrowiej. A w kwestii tych, co jak LeGuin, to może Cordwainer Smith, może James Tiptree, może bracia Strugaccy... Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: Le Guin 25.06.05, 17:21 zalezy co czytałas Le Guin bo niektóre jej ksiazki sa swietne a inne szkoda gadac Odpowiedz Link Zgłoś
climax5 Re: Le Guin 04.07.05, 16:27 Przeczytałam teraz już prawie wszystkie najważniejsze powieści Le Guin. Jest rzeczywiście kilka książek średnich jak Jesteśmy snem lub trochę przewidywalne Oko czapli, ale Ziemiomorze i większość Hain są rewelacyjne. Przeglądam książki innych autorów fantasy i żaden mnie jeszcze nie zachęcił do poświęcenia im czasu. Szukam po prostu fantasy, która byłaby dobrą literaturą, tak zręcznie wykorzystującą mity i kulturowe toposy, jak Le Guin, i tak świetnie przedstawiające, 'realistycznie' świat baśniowy czy fantastyczny; no a przede wszystkim podobne w budowaniu głębokich psychologicznych sylwetek postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
tamara23 Re: Le Guin 15.07.05, 17:33 ja uwielbiam "Lewą rękę ciemności" - to moja prywatna kultowa książka Le Guin jeśli jeszcze nie czytałas lektura obowiązkowa! :) Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: Le Guin 18.07.05, 10:40 teraz podobno czyta sie gre o tron nie pamietam kogo ale mysle ze ci sie spodoba Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Le Guin 18.07.05, 14:58 Spróbuj (wiem, jestem nudna) Georga R.R. Martina. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Le Guin 18.07.05, 14:59 Chodzi mi o cykl fantasy "Pieśń Lodu i Ognia" Gra o Tron Starcie Królów dwutomowa Nawałnica mieczy. Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: Le Guin 04.08.05, 15:27 własnie czytam i przyznam ze jest wciagajaca kawał dobrej fantastyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielbasia Re: Le Guin IP: *.tkchopin.pl 18.07.05, 18:17 Wydaje mi się że powinnaś spróbować trylogię Mistrz Zagadek Patrici McKillip. Czytałam pewiem czas temu i wspomnienia odrobinę nasuwają mi pododobieństwo do Ziemiomorza. Fakt różne są zdania na temat tej książki, dobra jest czy zła. Ja przynajmniej mam dobre wspomnienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
intelligo Re: Le Guin 24.07.05, 00:06 Tetralogia z Hain, a zwłszcza Lewa ręka ciemności - bdb. Opowiadania - niezbyt. Le Guin uprawia fantastykę osadzoną w etnologii. Podobne zaplecze ma "Diuna" Herberta. Z tego cyklu polecałabym też "Bóg, Imperator Diuny", no ale trzeba by jednak poznać chociaż streszczenie części drugiej i trzeciej, żeby nadążyć za wątkiem. Pozostałe części ("Mesjasz Diuny", "Dzieci Diuny" - "Heretyków..." i "Kapitularza..." nie znam) czyta się ciężej, bo trochę za dużo dziwaczenia. Herbert przemyca do tekstów dywagacje filozoficzno-religijne, co utrudnia odbiór. Ale pierwszą część mogę polecić spokojnie każdemu. Ja to czytałam w szkole średniej. Odpowiedz Link Zgłoś