Dodaj do ulubionych

Czy ktoś jeszcze czyta Zajdla?

IP: *.freebsd.lublin.pl 24.07.02, 20:38
Bardzo interesuje mnie odpowiedz na pytanie zawarte w temacie. Poza tym, jesli czytacie Zajdla to napiszcie mi : Dlaczego? Czy nie uwazacie,ze jego ksiazki sie zestarzaly czy tez, ze maja uniwersalne przeslanie? Co jest takiego 'magicznego' w pisarstwie Zajdla? :)

pozdrawiam wszystkich fanow Zajdla ;)
Obserwuj wątek
    • marcinek A czemu nie? 24.07.02, 22:56
      Fakt, że przesłanie jego książek odnosiło sie raczej do konkretnego miejsca i
      konkretnego czasu, ale to nadal kawałek świetnej s-f.
    • okazja cymes inferno 24.07.02, 23:46
      czyta.... czyta....choc ramota straszliwa..... szczegolnie opowiadania.... ale
      potitikal fikszyn nadal aktualne.... choc w innym wymiarze..... teraz mamy
      zatrzesienie dorogkiewiczow byznesmenow..... wypisz wymaluj z limes
      inferior..... obecnie tytul obowiazujacy..... cymes inferno
    • Gość: Pri Re: Czy ktoś jeszcze czyta Zajdla? IP: mieszko.pl.u* 25.07.02, 07:46
      Jasne ze czyta. W koncu jest to kawal naprawde swietnego (jednego z najlepszych
      na swiecie a juz z pewnoscie najlepszego w polsce) SF. Ja osobiscie uwielbiam
      Cylinder van Troffa :)Pozdroowka
    • Gość: fan? Re: Czy ktoś jeszcze czyta Zajdla? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 13:06
      Zajdel jest najlepszy ,czytałem go jescze w zamierzłych czasach wczesnej
      młodości i do teraz pozostał kultowy.Jak dla mnie jak najbardziej aktualny ,
      sterowanie społeczenstwem cały czas sie odbywa tylko pod coraz innym szyldami.
      Pozdrow,
    • Gość: Robik Re: Czy ktoś jeszcze czyta Zajdla? IP: 192.160.110.* 25.07.02, 13:54
      Zajdel - eh czytałem wiele lat temu, czytełem kilka lat temu, czytam i teraz od
      czasu do czasu. Jeden z najlepszych jak nie naj (moim zdaniem oczywiscie)
      pisarzy SF w Polsce.
      Tylko biedak nie ma szczęścia do wydawców.
      Na poczatku lat 90-tych Wydawnictwo Literackie zaczęło wydawać dzieła zebrane
      Zajdla - wyszły dwa czy trzy tomu i koniec. Teraz Proszyński przejął pałeczkę -
      Dzeła Zebrane - ukazały się dwa tomy i najwyraźniej nie kwapią się do ciągu
      dalszego. To chyba jakies fatum. Dlaczego opłaca się (a raczej chyba nie
      opłaca) wydawać w piętnastu wydawnictwach naraz (a propos to typowo polski
      absurd wydawniczy)Władcę Pierścieni, który potem leży i się kurzy a nie można
      do cholery dociągnąć do końca, co ja mówię nawet nie można nabrać rozpędu i
      wydać Zajdla, Sawaszkiewicza itd.
      Czy wogóle istnieje w Polsce jakiś fan klub miłośników twórczości Janusza
      Zajdla?
    • Gość: lamia Re: Czy ktoś jeszcze czyta Zajdla? IP: *.freebsd.lublin.pl 25.07.02, 16:35
      A właśnie... chyba nic Zajdla nie bylo ekranizowane,prawda? A wg mnie to bardzo filmowa literatura. Dialogi sa wrecz stworzone dla aktorow ( proste, wyraziste ). No i oczywiscie kazdy by znalazl w takim filmie ( tak jak i w ksiaze ) cos dla siebie - watek sensacyjno-fantastyczny a pod spodem qpa aluzji :)

pozdrawiam
      • digan Re: Czy ktoś jeszcze czyta Zajdla? 25.07.02, 17:00
        Oczywiście, że jest czytany. W koncu to najlepszy autor polskiego SF. Extra są
        opowiadania, naprawde. Bo książki na początku się wleeekom, potem nagle
        przyspieszają, raptowna puenta i koniec.
        Moja ulubiona powieść to Cała Prawda o Planecie Ksi :) A poważnie: czemu by nie
        napisać scenariusza do np. Limes Inferior? Albo Cylindra Van Troffa? tu, na
        forum. Proponuje spróbować.

Degean
        • Gość: lamia scenariusz IP: *.freebsd.lublin.pl 25.07.02, 19:12
          A znajdzie sie ktos z kamera, coby sie scenariusz nie zmarnowal?
          • Gość: digan Re: scenariusz IP: *.pl / *.pl 25.07.02, 21:37
            Przecież nie robimy Quo Vadis, Wersja Gazety Na Plażę (czy ktoś jeszcze pamięta
            tą akcje?) Napiszemy spokojnie scenariusz, wyślemy do tych wszystkich wytwórni
            i będzie.
            • Gość: Robik Re: scenariusz IP: 192.160.110.* 26.07.02, 08:40
              Jestem za!
              Trzeba tylko ustalić który tytuł bierzemy na tapetę. Ja stawiam na Cylinder van
              Troffa.
              • Gość: lamia Re: scenariusz IP: *.freebsd.lublin.pl 27.07.02, 00:51
                Tez jestem za Cylindrem, ale musze go jeszcze raz przeczytac zanim cos zaczniemy tworzyc :)) Czyli - ile osob sie na taka akcje pisze?

pozdrawiam
                • Gość: szwed Najlepsze ksiazki mojej mlodosci IP: 2.3.STABLE* / *.telia.com 27.07.02, 08:58
                  choc teraz nie mam do nich dostepu a Tolkien to nuda
                • Gość: digan Re: scenariusz IP: *.pl / *.pl 27.07.02, 11:26
                  Czyli pierwszy skład to:
                  - Digan
                  - Robik
                  - Lamia

Ogłaszam wątek i pisze pierwsze sceny na tymże. Zapraszam do akcji!!!

Degean

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka