tusiencja 11.12.02, 18:09 Hej! Czy czytaliscie trylogie "His Dark Materials" Philipa Pullmana? Co o niej sadzicie? Pozdrowienia Lyra Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iwona Re: His Dark Materials Pullmana IP: *.wsb.poznan.pl 14.01.03, 18:12 Cześć! Nie czytałam, ale oglądałam film o Pullmanie i jego twórczości. B. ciekawy, ale nie mogę nigdzie zdobyć jego książek. Wiem tylko o jednej przetłumaczonej na polski, ale nawet po angielsku nigdzie nie ma. Pozdrawiam, Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpsting Re: His Dark Materials Pullmana IP: *.new-york-18-19rs.ny.dial-access.att.net 15.01.03, 14:39 Nie czytalem, o czym to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
pau+la Re: His Dark Materials Pullmana 15.01.03, 19:48 tusiencja napisał(a): > Hej! > > Czy czytaliscie trylogie "His Dark Materials" Philipa Pullmana? Co o niej > sadzicie? > > Pozdrowienia > > Lyra Udalo mi sie przeczytac pierwszy tom. Czytalam swego czasu na wdechu:) Obecnie probuje sciagnac nastepny i nie ukrywam, jestem ciekawa co bedzie dalej. A co sadze? To zalezy co masz na mysli. Jest to ksiazka fantasy i jako taka jest ciekawie napisana. Oczywiscie dajmnony w naszym swiecie nie istnieja niemniej byloby ciekawie gdyby tak bylo. Czyz nie?:) Masz glebsze przemyslenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: His Dark Materials Pullmana IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 22:27 > Masz glebsze przemyslenia? > W tym programie o Pullmanie było coś o tym, że on jest ateistą i w swojej książce pokazuje negatywne cechy chrześcijaństwa. Sam Pullman też się tam wypowiadał na ten temat. To mnie bardzo zaciekawiło, bo zgadzam się z większością zarzutów, które stawiał. Odpowiedz Link Zgłoś
pau+la Re: His Dark Materials Pullmana 17.01.03, 10:36 Niestety, nie ogladalam tego programu i dlatego nie odniose sie do jego zarzutow. Ksiazka (I tom), jak dla mnie, nie byla argumentem ani za ani przeciw chrzescijanstwu. W tej konwencji (fantasy) mozna duzo pisac o tym jak sobie czlowiek swiat wyobraza. Mimo, ze jestem chrzescijanka nie mialam zastrzezen do tej ksiazki. Dobrze sie ja czytalo. Byla, odwieczna, walka dobra ze zlem, no i wyobraznia autora, ktora pociaga:) Dodam, ze jego aluzje o tym kto rzadzi ludzmi nie potraktowalam powaznie gdyz to czlowiek decyduje w co i komu wierzy. Zreszta tak bylo w jego ksiazce:) Zreszta dla mnie przeslanie pierwszego tomu bylo takie by miec otwarty umysl i dociekac jak sie rzeczy maja. Nie jest to sprzeczne z chrzescijanskim przeslaniem. Jak i to, ze czlowiek nie jest doskonaly (nawet kler:) i, co oczywiste jest dla mnie, trzeba sprawdzac to co mowi kler z tym co napisane jest w Biblii. Ostatecznym autorytetem jest oczywiscie Bibliia nie kler. Dla niektorych nie do pojecia jest fakt, ze kler moze sie mylic. A to wynika z nieczytania Biblii...:) Rozgadalam sie. Wybacz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: His Dark Materials Pullmana IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 19:04 Hej! Nie przeszkadza mi wcale, że się rozgadałaś. Ja w odróżnieniu od Ciebie nie czytałam Pullmana, więc mogę się odnosić tylko do programu (pokazywała go BBC). Zafrapował mnie, bo jednak w większości najsłynniejszych książek fantasy (Władca Pierścieni, Kroniki Narnijskie) przesłanie jest zdecydowanie chrześcijańskie. JK Rowling bywa też tak klasyfikowana, moim zdaniem niesłusznie - u niej przesłanie jest po prostu humanistyczne, a niektóre momenty wręcz sprzeczne z ideałami chrześcijańskimi. Pullman na tym tle wydaje mi się czymś odmiennym, ale nie udało mi się nigdzie w Poznaniu trafić na jego książki. Może jak się lepiej porozglądam, coś znajdę. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pau+la Re: His Dark Materials Pullmana 17.01.03, 20:16 Gość portalu: iwona napisał(a): > > Zafrapował mnie, bo jednak w większości najsłynniejszych książek fantasy > (Władca Pierścieni, Kroniki Narnijskie) przesłanie jest zdecydowanie > chrześcijańskie. zgadza sie :) JK Rowling bywa też tak klasyfikowana, moim zdaniem > niesłusznie - u niej przesłanie jest po prostu humanistyczne, a niektóre > momenty wręcz sprzeczne z ideałami chrześcijańskimi. dla mnie tez to jest oczywiste Pullman na tym tle wydaje > mi się czymś odmiennym, ale nie udało mi się nigdzie w Poznaniu trafić na jego > książki. Może jak się lepiej porozglądam, coś znajdę. najlepiej idz do dobrej ksiegarni i popros by sprawdzili bezposrednio w hurtowni. Ja tak zrobilam i czekam na jedyny egzemplarz (!) z nadzieja, ze inna ksiegarnia go predzej nie zamowila :( > > Pozdrawiam! rowniez:) Odpowiedz Link Zgłoś
flynn Re: His Dark Materials Pullmana 07.02.03, 20:11 spróbujcie na allegro, ja tam kupiłam 2-gi tom. Odpowiedz Link Zgłoś
flynn Re: His Dark Materials Pullmana 07.02.03, 20:09 trylogia jest po prostu nieziemska, trzeci tom jest najlepszy. wszystkie trzy tomy można dostać w amazon.co.uk, ale najpierw można spróbować przez księgarnie omnibus. tej trylogii nie można opowiedzieć, trzeba przeczytać!!!! dobra rada: wziąć sobie tydzień wolnego i zawiesić wszelkie życie towarzyskie ponieważ nie można się oderwać od tych tomów. czy ktoś wie coś na temat 3-go tomu - czy wyjdzie po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
ellestra Re: His Dark Materials Pullmana 13.02.03, 22:23 Mam dwa pierwsze tomy - po polsku wydał je Proszyński jako książki dla dzieci. Było to kilka lat temu i nic nie wskazuje by mieli wydać ostatni. Jest to jedna z najorginalniejszych opowieści jakie czytałam i chyba zbyt mroczna dla dzieci - choć wiele złych rzeczy przytrafia się tam dzieciom. Niewątpliwie jest antyreligijna - tym złym przeciw któremu walczy ojciec Lyry jest Bóg. Jest to wyraźnie powiedziane w drugim tomie.Celem jest "...pokonanać tyrana. Wszechmocnego. Boga." A narzędziem do tego ma być tytułowy zaczarowany nóż (angielski Subtle Knife lepij brzmi dla urządzenia zdolnego przecinać najmniejsze cząstki) Odpowiedz Link Zgłoś