Dodaj do ulubionych

Ziemkiewicz for SF

07.01.03, 21:34
Nazbierało się trochę jego utworów. Co myślicie o jego wkładzie w ten nurt
literatury?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Annihilator Re: Ziemkiewicz for SF IP: 4.2.* / *.rzeszow.mm.pl 08.01.03, 00:06
      nigdy nie lubiłem Ziemkiewicza. Uważam że jego prawicowo fanatyczne poglądy za
      bardzo mu ciążą i wpływają negatywnie na jego "pisarstwo"... Pozatym ostatnimi
      czasy on sam to chyba zauważył i stara się zajmować publicystyką niekoniecznie
      związaną z SF - czyli jakieś programy o gospodarce rolnej czy coś w tym stylu...
      A już największą parodią był dla mnie program TV w którym Ziemkiewicz był
      specjalistą od fantasy...
      Konkluzja: Ziemkiewicz niech pisze dla Naszego Dziennika raczej niż dla Nowej
      Fantastyki...
      • Gość: Druss Re: Ziemkiewicz for SF IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 08.01.03, 12:48
        Pisarzowi ciążą nie poglady, a ewentualnie pióro... Kiedyś głośna była dość
        obrzydliwa książka pt. "Inteletualiści" - jej przesłanie sprowadzało się do
        mieszania z błotem ludzi, których poglądy polityczne i religijne rzutowały,
        zdaniem autora, na pisarski dorobek. Czyli - nie będę czytał wierszy pana X.,
        bo rozwiódł się z panią Y. (a przecież rozwód to grzech śmiertelny). Tak po
        prostu nie można. Chociaż nie należę do sympatyków UPR, to jednak cenię
        niektóre opowiadania Ziemkiewicza. A "Walc stulecia" i "Pieprzony los
        kataryniarza" to świetne powieści.

Ukłony,
        Druss
      • vanin Re: Ziemkiewicz for SF 09.01.03, 13:52
        Gość portalu: Annihilator napisał(a):

> Konkluzja: Ziemkiewicz niech pisze dla Naszego Dziennika raczej niż dla Nowej
        > Fantastyki...

:) To juz szczegol, ale on juz nie pisuje dla NF tylko dla SF. Jak to w tym
        durnym polskim fandomie bywa, pozarli sie o jakas pierdole.
        • Gość: Annihilator Re: Ziemkiewicz for SF IP: 4.2.* / *.rzeszow.mm.pl 10.01.03, 00:17
          -->Vanin

Tak, zauważyłem właśnie że w SF Ziemkiewicz stara się omijać tematy polityczne,
          a wraca do fantastyki i literatury... Albo więc red nacz SF odrzuca inne jego
          teksty, albo sam Ziemkiewicz wreszcie zrozumiał, że nie wolno literatury używać
          do zaspokajania swoich ambicji politycznych...
          • Gość: xamel Re: Ziemkiewicz for SF IP: *.dop.krakow.pl 14.01.03, 19:43
            to q chyba nie czytaliscie ostatniego opowiadania z fantasy :-)
            Ziemkiewicz moim zdaniem osiaga szczyt mnozliwosci w opowiadaniach (szczyt
            niedostepny dla wiekszosci piszarz sf)
            i jego moralizarotstwo czy upolitycznienie nic tu nie przeszkadza
            ale to jak w ostatnie opowiadanie wpisuje krytyke systemu podatkowego jest
            majstersztykiem
            w powiesciach nigdy nie jest tak dobry (choc pieprzony los... jest swietny)
            ale spiaca krolewna i szosa ... sa jednymi z najlepszych rzeczy jakie czytalem
            (i to biorac pod uwage rowniez opowiadanie zagraniczne)
            mam wrazenie ze osoby ktore maja problemy z odbieraniem jego tworczosci sa po
            prostu osobami w ktore ziemkiewicz udeza (ja tez nie lubie jak mi RAZ przywali,
            ale to nie zmienia mojej opinii ze jest rewelacyjny)

tak szczerez mowiac to cenie jego opwiadania duzo wyzej niz wiedzminy
            sapkowskiego

ktore btw sa swietne

• Gość: Annihilator Re: Ziemkiewicz for SF IP: 4.2.* / *.rzeszow.mm.pl 14.01.03, 23:27

Cytat z Farenheita:
      "...czytajcie, jeśli lubicie RAZ-a jako felietonistę, obserwatora i komentatora
      życia publicznego, w dodatku cierpiącego na liberalny prawozwis. "
      oddaje całkowicie mój stosunek do Ziemkiewicza... Wg mnie dyskutowanie
      o "wkładzie Ziemkiewicza w SF" to nieporozumienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka