dafpos 07.01.03, 21:34 Nazbierało się trochę jego utworów. Co myślicie o jego wkładzie w ten nurt literatury? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Annihilator Re: Ziemkiewicz for SF IP: 4.2.* / *.rzeszow.mm.pl 08.01.03, 00:06 nigdy nie lubiłem Ziemkiewicza. Uważam że jego prawicowo fanatyczne poglądy za bardzo mu ciążą i wpływają negatywnie na jego "pisarstwo"... Pozatym ostatnimi czasy on sam to chyba zauważył i stara się zajmować publicystyką niekoniecznie związaną z SF - czyli jakieś programy o gospodarce rolnej czy coś w tym stylu... A już największą parodią był dla mnie program TV w którym Ziemkiewicz był specjalistą od fantasy... Konkluzja: Ziemkiewicz niech pisze dla Naszego Dziennika raczej niż dla Nowej Fantastyki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: Ziemkiewicz for SF IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 08.01.03, 12:48 Pisarzowi ciążą nie poglady, a ewentualnie pióro... Kiedyś głośna była dość obrzydliwa książka pt. "Inteletualiści" - jej przesłanie sprowadzało się do mieszania z błotem ludzi, których poglądy polityczne i religijne rzutowały, zdaniem autora, na pisarski dorobek. Czyli - nie będę czytał wierszy pana X., bo rozwiódł się z panią Y. (a przecież rozwód to grzech śmiertelny). Tak po prostu nie można. Chociaż nie należę do sympatyków UPR, to jednak cenię niektóre opowiadania Ziemkiewicza. A "Walc stulecia" i "Pieprzony los kataryniarza" to świetne powieści. Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: Ziemkiewicz for SF 09.01.03, 13:52 Gość portalu: Annihilator napisał(a): > Konkluzja: Ziemkiewicz niech pisze dla Naszego Dziennika raczej niż dla Nowej > Fantastyki... :) To juz szczegol, ale on juz nie pisuje dla NF tylko dla SF. Jak to w tym durnym polskim fandomie bywa, pozarli sie o jakas pierdole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annihilator Re: Ziemkiewicz for SF IP: 4.2.* / *.rzeszow.mm.pl 10.01.03, 00:17 -->Vanin Tak, zauważyłem właśnie że w SF Ziemkiewicz stara się omijać tematy polityczne, a wraca do fantastyki i literatury... Albo więc red nacz SF odrzuca inne jego teksty, albo sam Ziemkiewicz wreszcie zrozumiał, że nie wolno literatury używać do zaspokajania swoich ambicji politycznych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xamel Re: Ziemkiewicz for SF IP: *.dop.krakow.pl 14.01.03, 19:43 to q chyba nie czytaliscie ostatniego opowiadania z fantasy :-) Ziemkiewicz moim zdaniem osiaga szczyt mnozliwosci w opowiadaniach (szczyt niedostepny dla wiekszosci piszarz sf) i jego moralizarotstwo czy upolitycznienie nic tu nie przeszkadza ale to jak w ostatnie opowiadanie wpisuje krytyke systemu podatkowego jest majstersztykiem w powiesciach nigdy nie jest tak dobry (choc pieprzony los... jest swietny) ale spiaca krolewna i szosa ... sa jednymi z najlepszych rzeczy jakie czytalem (i to biorac pod uwage rowniez opowiadanie zagraniczne) mam wrazenie ze osoby ktore maja problemy z odbieraniem jego tworczosci sa po prostu osobami w ktore ziemkiewicz udeza (ja tez nie lubie jak mi RAZ przywali, ale to nie zmienia mojej opinii ze jest rewelacyjny) tak szczerez mowiac to cenie jego opwiadania duzo wyzej niz wiedzminy sapkowskiego ktore btw sa swietne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annihilator Re: Ziemkiewicz for SF IP: 4.2.* / *.rzeszow.mm.pl 14.01.03, 23:27 Cytat z Farenheita: "...czytajcie, jeśli lubicie RAZ-a jako felietonistę, obserwatora i komentatora życia publicznego, w dodatku cierpiącego na liberalny prawozwis. " oddaje całkowicie mój stosunek do Ziemkiewicza... Wg mnie dyskutowanie o "wkładzie Ziemkiewicza w SF" to nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś