darthmaciek moja trzecia propozycja - Jack Vance 19.10.07, 16:55 "Garden of Suldrun", "Green Pearl" i "Madouk". Totalnie dekadencka saga o Wyspach Zachodnich, dzis zalanych przez ocean, ale kiedys lezacych na zachod od Francji i na poludnie od Irlandii. Wspanialy, bardzo bardzo czarny humor, mnostwo przygod i - powtorzmy to jeszcze raz - totalnie dekadencka atmosfera. Jak zazwyczaj u Vance'a. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek moja czwarta propozycja - znowu Jack Vance 19.10.07, 16:59 "Planet of Adventure" - cztery czesci "Chash", "Wankh", "Dirdir", Pnume" - bardzo zabawna i nieslychanie ekscytujaca seria o Ziemianinie, ktory rozbil sie na planecie zajetej przez cztery rasy kosmitow i ich ludzkich slugow. Swiat nadzwyczaj dekadencki, gdzie rapiery, kusze i pancerne rycerstwo wspolistnieja ze statkami latajacymi i wszystko to sie jakos trzyma kupy. Nadzwyczaj piekna historia milosna miedzy ludzkim astronauta i ZAP 210. Nie powiem, kim jest ta ostatnia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olica Geralt, nie Gerald IP: 129.35.231.* 19.10.07, 17:18 Geralt, nie Gerald - tak pokochała, że imię się popierdzieliło... Cykl "Amber" Rogera Zelaznego Pierwsze kilka stron "Dziewięciu Książąt Amberu" to jeden z moich ulubionych początków. Dla mnie książki są często "pożywką" dla snów. Po tym sny miałam cudnie odjechane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Po Sapkowskim? IP: *.quicktec.ie 19.10.07, 17:39 Polecam cykl "Amber" Rogera Zelaznego. Całkiem przyjemnie się czyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suhuy Re: Po Sapkowskim? IP: 83.238.100.* 19.10.07, 18:48 Tylko Amber i... Malazańska Księga Poległych. Corwin i Sójeczka rządzą ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris30 Re: Po Sapkowskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 22:08 To nie o to chodzi, że "przyjemnie się czyta". Zelazny na długo przed Sapkowskim wyznaczył standard, do którego do dziś nikt w fantasy nie doszedł. A do tego 10 tomów Amberu ma objętość taką, jak np. dwa tomy Jordana, i dziesiąty jest równie krótki, ciekawy i oryginalny jak pierwszy. Tego nikt już po nim nie potrafił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kresoman Feliks W. Kres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 20:48 Zdecydowanie najlepsze polskie fantazy po Sapkowskim. Kres tworzy niesamowity, mroczny i wciągający świat! Najlepiej zacząć od "Piekła i Szpady". Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Pan Lodowego Ogrodu Grzędowicza 19.10.07, 22:31 teraz bedzie wychodzil 2 tom, mozesz tez siegnac po Achaje www.fabryka.pl/ksiazki.php?ibook=70#searchkk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fin78 Re: Pan Lodowego Ogrodu Grzędowicza IP: *.toya.net.pl 19.10.07, 23:20 Święte słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gvalch'ca Re: Pan Lodowego Ogrodu Grzędowicza IP: *.ghnet.pl 22.10.07, 10:46 Czytałam już trzy razy i czwarty też przeczytam - książka jest świetna, drugiego tomu to się chyba nie doczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodion Re: Pan Lodowego Ogrodu Grzędowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.07, 21:29 Oj tylko nie Grzędowicza. Ksiażka rewelacyjna ale ma jeden zasadniczy minus-Drugi tom jeszcze nie wyszedł, a pierwszy sie kończy w takim momencie, że człowiekowi tylko pozostaje przeklnąć kilka razy:) Ale ogólnie Grzędowicza polecam. można zacząć od Popiół i kurz Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Pan Lodowego Ogrodu Grzędowicza 23.10.07, 13:55 a doczekasz jeszcze troche :) 23 dni i 11 godzin :D www.fabryka.pl/introtator.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrz Re: Po Sapkowskim? IP: *.spray.net.pl 19.10.07, 23:09 Glen Cook. Cykl Czarna kompania (niestety niektóre tomy debilnie tłumaczone) i genialny cykl o detektywie, tylko kurcze już nie pamiętam tytułów (może ktoś życzliwie przypomni?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Regis Erikson - Malazańska Księga Poległych IP: *.eastwest.com.pl 20.10.07, 01:42 magia? walka? polityka? bogowie? zaskakujące zwroty akcji? fenomenalnie wykreowany świat z ciekawymi bohaterami i wiele wiele więcej..? to tylko Steven Erikson i jego saga "Malazańska Księga Poległych" poszczególne tomy mają jedną główną wadę, jak zaczniesz czytać, ciężko przerwać aż się nie dojedzie do końca, do tej 600-700tnej strony (przy pierwszych krótszych tomach). :) Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Po Sapkowskim? 01.11.07, 15:05 > Glen Cook. Cykl Czarna kompania (niestety niektóre tomy debilnie tłumaczone) i > genialny cykl o detektywie, tylko kurcze już nie pamiętam tytułów (może ktoś > życzliwie przypomni?) Tak Czarna Kompania swietna na poczatku potem...wyrazny spadek formy. A co do detektywa to mowa o Garrett Prywatny Detektyw: Slodki srebny blues Gorzkie zlote serca Zimne miedziane lzy Stare cynowe smutki Ponure mosiezne cienie Czerwone zelazne noce Smiertelne rteciowe klamstwa Petty Pewter Gods Wszystkie swietne. Odpowiedz Link Zgłoś
martynosia Re: Po Sapkowskim? 10.07.09, 13:38 Słodki Srebrny Blues Gorzkie Złote Serca Zimne Miedziane Łzy Stare Cynowe Smutki Ponure Mosiężne cienie Czerwone Żelazne noce Śmiertelne Rtęciowe Kłamstwa Rowniez bardzo polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Po Sapkowskim? IP: 205.167.7.* 20.10.07, 09:20 Glen Cook: Kroniki Czarnej Kompanii seria z detektywem Garretem, Imperium Grozy (wystarczy 2-3 tom) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amanita m Re: Po Sapkowskim? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.10.07, 09:53 Po Sapkowskim już nic...już nic nie sprawia takiej przyjemności i próżno szukać równie lekkiego pióra, poczucia humoru i wieloznaczności. Wracam do tych książek 2 razy do roku...to straszne, ja mól książkowy po Sapkowskim straciłam przyjemność czytania, bo nigdzie nie znajduję już tego smaczku.... . To jak Pan Samochodzik pisany nie przez Nienackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
teyoo Re: Po Sapkowskim? 20.10.07, 17:27 Zgadzam się z Tobą. Ale co ciekawe - mam wrażenie, że cały talent pisarski "Sapka" poszedł na sagę wiedźmińską. Czytałam teraz jego trylogię husycką i choc nadal jest to dobra literatura, to do poziomu Wiedźmina jej baaardzo daleko i strasznie jest monotonna. Odpowiedz Link Zgłoś
soul.brother Re: Po Sapkowskim? 20.10.07, 12:08 mr. Sapkowski na "co dzień" nie jest jakąś tam barwną postacią. całymi dniami siedzi w starym rozlatującym się fotelu, w szlafroku przed ogromnym plazmowym tv. a gdy wstanie, to pierdzieli ze wydawca naciska go na pisanie. jego książki przeczytałem z obowiązku służbowego, co było bolesnym koszmarem. to traumatyczne wspomnienie uniemożliwia mi polubienie samego autora jako osoby. ale jeśli komuś podoba się ta pisanina to super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leń Re: Po Sapkowskim? IP: *.icpnet.pl 20.10.07, 12:38 andrzej ziemiański - achaja. i wszystko jasne:) Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: Po Sapkowskim? 20.10.07, 16:09 Gość portalu: leń napisał(a): > andrzej ziemiański - achaja. i wszystko jasne:) bullshit! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leń achaja IP: *.icpnet.pl 20.10.07, 21:46 pierwszy tom mnie rozwalił. drugi i trzeci mniej, ale i tak miód:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swinskaruraniemis Re: Po Sapkowskim? IP: *.t-mobile.sk 21.10.07, 17:23 I to jaki straszny. Byle dalej od Achaji. A przeciez Ziemianski potrafi pisac dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Kotowski zaczyna pisać coś w tym stylu IP: *.centertel.pl 20.10.07, 12:40 Krzysztof Kotowski, który do tej pory pisał sensację, zaczyna pisać trochę na granicy fantasy. Czytałam ostatnio "Noc Kapłanów". Bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezner Re: Po Sapkowskim? IP: 77.223.232.* 20.10.07, 13:55 Tylko Martin i Erikson. Erikson z tomu na tom jest coraz lepszy. Martin 3 pierwsze tomy ma rewelecyjne. 4 jest troche gorszy ale poczekajmy na 5. No i Pan Lodowego Ogrodu Grzedowicza - naprawdę świetna powieść. Odpowiedz Link Zgłoś
bf109 Jacek Piekara. Amen 20.10.07, 15:00 Polecam jeszcze Jacka Komudę i Andrzeja Pilipiuka. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasa76 Kacper Ryx - Mariusz Wollny IP: *.chello.pl 20.10.07, 16:08 Kacper Ryx – Inwestygator Jego Królewskiej Mości Pozdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Kres, Erikson, Martin, Cook IP: *.media4.pl 20.10.07, 17:00 Kres - cykl Księga Całość - IMO Kres znajda Sapcia na śniadanie, zdecydowanie najlepszy polski twórca fantasy Cook - cykl Czarna Kompania ciężko go dostać, bo ostatnio nie było wznowień Erikson i Martin - wspominani już tu , czyli odpowiednio Malazanska Ksiega Poleglych oraz Piesn Lodu i Ognia IMO lepszy Erikson wiecej na stronie www.mag.com.pl/forum/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza-bel Re: Po Sapkowskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.07, 19:56 a może trylogię Tolkiena ? Vance cykl Lyonesse Pratchett Grzędowicz jak najbardziej Achaję można - dobrze się czyta choć wielka literatura to to nie jest Brzezińska i cykl o Twardokęsku też można - ale gorzej się to czyta mój mąż podpowiada jeszcze : Kane Wagnera ( jego ulubiony cykl) natomiast Huberatha i Piekary nie trawię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leta Re: Po Sapkowskim? IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.07, 19:58 Polecam Pilipiuka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Po Sapkowskim? IP: *.chello.pl 21.10.07, 13:24 kpisz? to grafoman Odpowiedz Link Zgłoś
mmassive Re: Po Sapkowskim? 20.10.07, 22:11 POLECAM PRATCHETTA. BARDZO DOBRY PISARZ. DAJE CZADU. CHYBA TAK TO SIE MOWI. (kto czytal jego ksiazki, rozumie zasade wielkich liter ;) ). Alternatywnie - mozna po Sapkowskim... zagrac w Wiedzmina - premiera tuz, tuz, akcja zaczyna sie 5 lat po Pani Jeziora. Z komiksu - klasyka gatunku i Thorgal spolki Rosinski - Van Hamme. Tolkien po Sapkowskim wydaje sie bardzo ugrzeczniony. Ale klasyka, ktora trzeba zaliczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Po Sapkowskim? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.10.07, 23:05 Ja polecam jeszcze Elizabeth Haydon - seria o Rapsodii. W miarę fajnie się czyta. Fajnie zaprojektowany świat Odpowiedz Link Zgłoś
frytek_x Re: Po Sapkowskim? 22.10.07, 11:11 Przede wszystkim zacznę od tego, że Sapkowski nie kończy się na sadze i opowiadaniach o wiedźminie, bo widzę,że niektórzy chyba tylko to przeczytali;) Jest jeszcze trylogia o Reynevanie (chociaż muszę się przyznać, że nie przeczytałem jeszcze całej). Osobiście jestem wielki fanem wspominanej tu kilkakrotnie Malazańskiej Księgi Poległych Stevena Eriksona - w mojej ocenie jest to jedna z najlepszych powieści fantasy. Ale dla czytelników ASa może się okazać lekturą zdecydowanie za ciężką. Erikson ma niesamowity styl jednak ilość wątków i ogrom świata niejednego może przytłoczyć i zniechęcić. Jakoś nie przepadam za rodzimą twórczością. Np. cykl o Mordimerze Madderdinie, Jacka Piekary, jakoś nie powalił mnie na kolana, a Achai w ogóle nie mogłem strawić i szybko poszła w odstawkę. Za to podobało mi się Ziemiomorze wykreowane przez panią Le Guin w jej powieściach (chociaż tu też mam trochę do nadrobienia). No i oczywiście Pratchett - lektura miła, lekka i z dużą dawką humoru. Co do Czarnej Kompanii - nie czytałem tego, ale spotkałem się z opinią, że nie jest to udany cykl. Podobno pomysł jest dobry, ale lektura szybko staje się mordęgą. Mogę jednak dodać, że Erikson zaczerpnął trochę z CK i prawdopodobnie Malazańska stała się tym czym CK powinna być ;) Odpowiedz Link Zgłoś
messina Re: Po Sapkowskim? 20.10.07, 22:36 Ej, wielbiciele od siedmiu boleści :)), wiedźmin miał na imię GERALT, nie Gerald. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Po Sapkowskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 22:58 Przeczytaj Harry'ego Pottera :) Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan Re: Po Sapkowskim? 24.01.08, 14:07 Jak możesz podawać młodzierzowego Pottera, to ja polecę Mroczne Materie Pullmana, nieco bardziej dojrzałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albion Re: Po Sapkowskim? IP: *.brnt.cable.ntl.com 21.10.07, 00:46 Przede wszystkim Amber Zelaznego, R.R. Martin, Gavriel Kay - a ja jestem baaaardzo wybrednym fanem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mwaruwari Re: Po Sapkowskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 11:36 Oczywiscie Vance i Martin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yenni Re: Po Sapkowskim? IP: *.acn.waw.pl 21.10.07, 23:26 zdecydowanie saga DRAGONLANCE - Tracy Hickman, Margaret Weis - cały cykl ze smokiami w tytułach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zomer Re: Po Sapkowskim? IP: *.asta-net.com.pl 21.10.07, 12:19 Tylko i wyłącznie trylogia Krzysztofa Piskorskiego. Wygnaniec, Najemnik, Prorok. Gościu jest genialny, wiele moich znajomych to czytało, i każdy mysli podobnie jak ja. To bije Pottera, czy też Władce Pierścienia. Naprawdę polecam. Książki do kupienia w empiku i w takich ksiegarniach fantasy. A bohatera uwierz - pokochasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majster Re: Po Sapkowskim? A.Ziemiański "Achaja" IP: *.tktelekom.pl 21.10.07, 13:29 Naprawde bardzo dobra ksiazka, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
kahlan.ns Re: Po Sapkowskim? A.Ziemiański "Achaja" 11.09.09, 20:13 popieram w 100%... cudowna książka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geraldine Nie polecam Piekary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 14:01 takze szukam czegos "po sapkowskim". Piekarą bardzo sie rozczarowałąm. Główny bohater antypatyczny - trudno kibicować jego poczynaniom; humor o kilka klas niższy; poza tym autor wyraźnie ma jakiś problem z kobietami, momentami nieco mizoginistyczny - co jest akurat zupełnym przeciwieństwem Sapokowskiego, który jest cześto prokobiecy, ma fajnie naszkicowane postacie kobiet, któych sie nie doszukasz u Piekary. Odpowiedz Link Zgłoś