Gość: Qbuś IP: *.tvgawex.pl 19.06.03, 18:05 Jako fan angielskiego humoru ( Monty Python, D. Adams ) szukam innych fanów Pratchett'a. Wasze ulubione książki? Za co go kochacie? Za co go nienawidzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dilvish Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.lj.pl / 192.168.1.* 19.06.03, 21:34 Panie Qubuś, temat ten był już oczywiście poruszany na tym forum i to nie raz, niestety w archiwum z ostatnich miesięcy nic na ten temat nie znalazłem jesteś zatem Waćpan usprawiedliwiony. Moje ulubione Pratchetta to te z wiedźmami: Równoumagicznienie, Trzy wiedźmy i Wyprawa czarownic. Autora nienawidzę za powielanie tego samego schematu w każdej powieści. Szkielet każdej jego ksiąażki jest identyczny. Nie da się więc wszystkiego przeczytać z marszu bo wszystkie odcinki wydają się prawie identyczne: Dysk skazany na zagładę, bohater Pierdoła nieświadomie ratuje sytuację i koniec. Naprawdę podziwiam styl i dowcip autora (jak i poziom tłumacza: Piotra Cholewy), ale momentami bywa nużący... Acha, jeszcze wyróżniam odcinek (bo to już prawie jak telenowela): Straż, straż! Naprawdę sprawił mi dużo radochy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qbuś Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.tvgawex.pl 19.06.03, 22:18 Co do zarzutu "telenowelowatości" vel powielanie schematów to... muszę się zgodzić. Ale ja mogę czytać każdą jego książkę i tak samo mi się podoba, no może poza "Thief of time" ( w Polsce jeszcze nie ma ). Ale ja tak mam - tak samo jest z książkami Clive'a Cussler'a, którego książki też są pisane na jedno kopyto, ale czytam je jednym tchem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quba Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 23:43 Hej!!! Ja dopiero zaczynam czytac jego ksiazki (za soba mam "Panowie i Damy" oraz "Czarodzicielstwo" "Johnny i zmarli " w toku ;)i jak na razie uwazam ze sa swietne....chociaz moi znajomi tez stwierdzili ze po przeczytaniu kolejnej jego ksiazki wydaje sie im ze coraz mniej zabawnie i blyskotliwie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: din Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 23:53 ja czytam, ja! Najpierw "Blask fantastyczny", potem kolejne z cyklu "Świat dysku". Najlepsze, moim zdaniem, to "Mort", "Trzy wiedźmy" i "Równoumagicznienie". Nie podobały mi się piramidy. Typ humoru odróżnia te książki od innych. Polecam Henry`ego Kuttnera i Kiryła Bułyczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.e / 10.75.212.* 20.06.03, 14:25 Hej! Ksiażki Pratheta naleza do moich ulubionych. Zawsze z niecierpliwoscią czekałam na pojawienie się kolejnej. Najbardziej podobały mi się dwie pierwsze, "Kolor Magii" i "Blask Fantastyczny". Przede wszystkim ze wzgledu na różnorodnośc postaci i szybkość akcji. Bardzo lubie tez te o czarownicach. Ubolewam jedynie nad faktem, iż autor po kilku ksiazkach wyraźnie wpadł w rutynę. Nie ma w nich juz tylu ciekawych motywow co w pierwszych ksiazkach. O wielu 'fantastycznych' rzeczach jakby zapomnial. (Chociazby o demonach w zegarkach czy obrazkowych pudełkach. Co sie z nimi stalo, wygineły?)Przez co Swiat Dysku jest coraz bardziej podobny do naszej szarej rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qbuś Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.tvgawex.pl 20.06.03, 16:30 Mi jest trochę szkoda tego, że jesteśmy tak do tyłu z tłumaczeniami. Podziwiam naszego tłumacza, gdyż odwala niezłą robotę, ale jesteśmy jakieś 10 książek do tyłu. Ja na szczęście dobrze radzę sobie z czytaniem oryginałów ( które można nabyć chociażby w Empikach ) i czytałem kilka późniejszych. Gorącą polecam "The truth" - Pratchett w starym dobrym stylu - w Ankh Morpork powstaje pierwsza gazeta ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dean Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: 157.25.119.* 23.06.03, 11:39 Gość portalu: Qbuś napisał(a): > Mi jest trochę szkoda tego, że jesteśmy tak do tyłu z tłumaczeniami. Podziwiam > naszego tłumacza, gdyż odwala niezłą robotę, ale jesteśmy jakieś 10 książek do > tyłu. Ja na szczęście dobrze radzę sobie z czytaniem oryginałów ( które można > nabyć chociażby w Empikach ) i czytałem kilka późniejszych. Gorącą polecam "The > > truth" - Pratchett w starym dobrym stylu - w Ankh Morpork powstaje pierwsza > gazeta ;-) Nie mam nic przeciw schematom - jak są dobre - a najlepszy jest cykl ze strażą - Vimes jest moim idolem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kreeze Re: A kto czyta Pratchett'a? 16.12.03, 17:56 Gość portalu: Qbuś napisał(a): Ja na szczęście dobrze radzę sobie z czytaniem oryginałów ( które można > nabyć chociażby w Empikach ) Czy w ktoryms empiku we Wrocławiu (starym lub nowym) można nabyć oryginały Terry'ego po niezłej cenie (w granicach 30 zeta)?? Odpowiedz Link Zgłoś
kreeze Re: A kto czyta Pratchett'a? 16.12.03, 17:59 Gość portalu: Qbuś napisał(a): > Mi jest trochę szkoda tego, że jesteśmy tak do tyłu z tłumaczeniami. Podziwiam > naszego tłumacza, gdyż odwala niezłą robotę, ale jesteśmy jakieś 10 książek do > tyłu. Ja na szczęście dobrze radzę sobie z czytaniem oryginałów ( które można > nabyć chociażby w Empikach ) i czytałem kilka późniejszych. Gorącą polecam "The > > truth" - Pratchett w starym dobrym stylu - w Ankh Morpork powstaje pierwsza > gazeta ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arien Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: 62.93.87.* 25.06.03, 08:04 oczywiście,ze czytam pratchetta.genialne poczucie humoru i swietne obserwacje na temat ludzkiej natury.za najlepsze uwazam ksiazki o strazy.tyle ze pratchetta trzeba czytac w oryginale,bo tlumaczenie,jakkolwiek dobre,nie sluzy temu humorowi.trzeba tez przyznac.ze im dalej w cykl, tym powazniejsze staja sie ksiazki terry'ego.przybywa im wartsw...rzeczy do przemyslenia... btw,adamsa tez czytam.no i ogladam pythona.moj maz i ja mozemy cala rozmowe przeprowadzic,poslugujac sie cytatami z tych trzech zrodel...:-).nie ma dla nas lepszego humoru,niz brytyjski,absurdalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qbuś Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.tvgawex.pl 25.06.03, 13:37 Tak ekstremalnie to nie u mnie nie jest :-) Cytatami nie rzucam, ale w oryginale staram się czytać. Szkoda tylko, że w bibliotekach nie ma :-( Humor brytyjski rzeczywiście jest dobry, ale chyba tylko w książkach :-) Jak bylem w Irlandii to często ludzie smiali się, a ja nie wiedziałem z czego. I nie wynikało to z nieznajomości języka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caton Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: 217.153.114.* 25.06.03, 14:46 Z tymi cytatami z pythona, pratchetta i spółki mam podobnie (choć dochodzą jeszcze shrek i bareizmy). A sam Pratchett - Kolor magii super, Blask fantastyczny rulezz absolutnie!, potem niestety przeciętność, no może ze wskazaniem na Straż! Straż! i Ciekawe czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lorien Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 22:54 Blask Fantastyczny, Kolor Magii, a ostatnio Ciekawe Czasy.... Rincewind jest wspaniały, a w z Dwukwiatem stanowią fantastyczny:) duet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.lama.net.pl / 192.168.7.* 14.08.03, 08:14 oki.. ale nie powiesz, że można nie doceniać Cholewy.. ma to coś z waściwej dawki ironi przy przekładzie Odpowiedz Link Zgłoś
tinyan Piramidy 27.06.03, 00:09 Ta ksiazka jest dla mnie zupelnie niesamowita :) Poza tym uwielbiam czarownice ^^ Za Pratchetta zabralam sie za namowa przyjaciela (kocham go za to ;]). Jezeli chodzi o schematy.. coz, rzeczywiscie. Ale sa one na tyle urozmaicone blyskotliwym humorem i wielowarstwowa glebia zdan Terry'ego, ze zadna z jego ksiazek mnie nie nudzi. Mojego ulubionego autora podziwiam tez za genialna umiejetnosc zironizowania wszystkich ludzkich cech. "Co jest najważniejszą rzeczą w życiu mężczyzny?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turez Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.lanet.wroc.pl 29.06.03, 15:10 ja ja, ale dopiero zaczełem za namowa mojego genialnego przyjaciela. jak narazie mam za sobą tylko "Równoumagicznienie" i bardzo bardzo mi się podobało, teraz czekam aż w bibliotece pojawi się "Kolory magii" albo "Czarodziacielstwo" bo podobno włąśnie w takiej kolejności warto czytać.Pozdrawiam wszystkich fanó Pratchetta Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: A kto czyta Pratchett'a? 30.06.03, 19:52 Ja uwielbiam Pratchetta. Moimi ulubionymi książkami są Kolor Magii i Blask Fantastyczny. Podoba mi się też cykl o straży. Szczególnie Zbrojni. Czarownice już nie tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
szemkel1 Re: A kto czyta Pratchett'a? 01.07.03, 15:21 Błyskotliwy chumor w najlepszym wydaniu, delikatna szczypta absurdu doprawić delikatną satyrą na dzisiejsze społeczeństwo, a to wzystko pisać doskonałym, lekkim językiem. Spożywać z umiarem. Zbytni pośpiech i łakomstwo grożą pęknięciem ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
pijaw Dla wielbicieli T. P. :-) 10.07.03, 10:31 Świetnie się bawię przy kazdej jego książce, tak samo jak przy Adamsie, czy Rainkinie. Na forum Łódź jest surrealistyczne, pseudopratchettowskie interaktywne opowiadanko - zapraszam, może się spodoba :-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=6884513 Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.07.03, 12:45 Przyznaje, ze Pratchett'a czytam, ale czytam niepokolei. Zaczelo wszystko mi sie mieszac i musze czasami wracac do poprzednich ksiazek. Na przyklad zupelnie pomieszala mi sie sprawa z nadrektorami niewidocznego uniwersytetu(kto? po kim? jak sie nazywal? i dlaczego zginal;)?). Uwielbiam magow swiata dysku za ich piekne stroje, wspaniale zdolnosci i kondycje! Odpowiedz Link Zgłoś
m0rt Ja, ja go czytam. Co, nie widać? 20.07.03, 06:56 Extra humor, miła odskocznia od codzienności i 'poważnych' książek. A pierwsza przeczytana, i ulubioma to właśnie "Mort". Odpowiedz Link Zgłoś
lewaloff Re: A kto czyta Pratchett'a? 24.07.03, 00:15 gardło sobie podrzynam, żeby kupić kolejne części ;)) moje ulubione to ruchome obrazki, no i postać Dibblera - wybaczcie pracuje w PR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zana Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.07.03, 12:51 Pierwszą jego książką, którą przeczytałam był Mort i jak do tej pory najbardziej mi sie podobał. Nie narzekajcie ze pisze schematycznie, bo jak by pisał za każdym razem inaczej to by nikt nie czytal serii. Moim ulubionym bochaterem jest zdecydowanie ŚMIERĆ! Jest strasznie słodki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tinyan Re: A kto czyta Pratchett'a? 13.08.03, 14:29 O tak ^^ Smierc to zdecydowanie najciekawsza postac Swiata Dysku. Do moich ulubionych nalezy tez Marchewa Zelaznywladsonn ;) btw. przeczytalam ostatnio "Zbrojnych". Piekna ksiazka :) wzruszajaca :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qbuś Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.tvgawex.pl 15.08.03, 21:44 Ja właśnie czytam świeżo kupione "Feet of clay", czyli dalsza część przygód Straży!!! Mniam, mniam. A Śmierć jest zabójczy ;-) "I AM DEATH NOT THE TAXES. I COME ONLY ONCE" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Merry Duck Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.tvgawex.pl 14.08.03, 10:50 Jako absolutny FANAAATYK Pratchett'a zwracam się z uprzejmą prośbą o wybaaaczenie tych kilku błęduff interpónkcyjnyh ( wiecie, z emocji trzęsą mi się łapki:). Za co kocham Pratchett'a? No...za Świat Dysku oczywiście! A za co go nie lubię? Za to, że mógłby pisać trochę szybciej...:). Ulubione książki? WSZYSTKIE!!! Bo nawet gdy po n-tej książce Pratka wiem mniej więcej, czego się spodziewać, zawsze znajdą się momenty, przy których spadam ze śmiechu z krzesła mając nadzieję, że atak śmiechu przejdzie mi zanim się uduszę:)) Jednak do mojej ścisłej czołówki należą: "Straż, straż!" ( wiecie, Straż Nocna to taka polska Policja-im dalej od kłopotów, tym lepiej:), "Ruchome obrazki" ( wyprawa magów do kina :)), wszystkie książki z Rincewindem( ten gość nie potrafiłby nawet kupić kiełbaski w bułce nie wpadając w kłopoty:))) oraz z Babcią Weatherwax(he,he-głowologia...). M.D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qbuś Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.tvgawex.pl 21.09.03, 01:17 Jestem świeżo po lekturze "Feet of Clay". Pratchett jak zwykle w wysokiej formie. Nobby szlachciem! Trzeba coś więcej mówić? Odpowiedz Link Zgłoś
awu84 Re: A kto czyta Pratchett'a? 21.09.03, 02:08 Kolor magii, Blask Fantastyczny, Piramidy, Ruchome Obrazki i Pomniejsza Bóstwa to moje ulubione książki z tej serii. Osobiście uwielbiam te z Rincewindem, ale szczrze mówiąc większość bohayterów jego książke ma ze sobą wiele wspólnego. Gdybym chciał to bym się i czepiał całego tego powielania schemiatów, ale myślę że Pratchett właśnie od tego jest. Ma rozluźnić umysł, pozwolić w łatwy sposób odpłynąć z tego świata a po powrocie móc spjrzeć na niektóre osoby które na codzień widzimy jakby były wyjęte żywcem ze Świata Dysku. Coś jak narkotyk ale łatwo się od tego uwolnić ale też łatwo uzależnić ;). Tak samo uważa mój przyjaciel Angus... Odpowiedz Link Zgłoś
xamel Re: A kto czyta Pratchett'a? 25.09.03, 09:36 Gość portalu: Qbuś napisał(a): > Nobby szlachciem! aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ratunku !!! ktos zna adres jakiejs malej przytulnej wysepki kolo kontynentu przeciwwagi? Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Re: A kto czyta Pratchett'a? 21.09.03, 16:21 Chyba wszyscy? :)) Chociaz ja przy kazdym kolejnym tomie zgrzytam zebami, ze juz poziom spada... ale czytam dalej :)) N ajukochansze oczywiscie "Trzy wiedzmy" plus reszta o czarownicach, oraz "Piramidy". BTW zabawialysmy sie kiedys z kolezankami na polonistyce zestawianiem "Piramid" z "Faraonem" Prusa - refleksja dziejowa, mechanizmy walki o wladze, manipulacja ludzmi itd. niezly odlot, he he he. A w ogole to medal dla Cholewy za tlumaczenie, naprawde majstersztyk. Probowaliscie samemu przekladac kawalki? Niewykonalna meczarnia :)) Odpowiedz Link Zgłoś
l33 Re: A kto czyta Pratchett'a? 23.09.03, 16:49 Ja:-)) Wlasnie czytam Maskarade. A lubie go... za humor. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dj Eli Beybi Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.energis.pl 28.09.03, 22:10 Ja tam łykne wszystko co ten gość zapoda... ten koleszka jest na maksa wylooozowany, opisuje taki świat, musi nieźle jechać na drugach oj musi ćpać żeby się tak wyloozować i pisać takie teksciory... boże ale wizje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qbuś Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.tvgawex.pl 03.10.03, 14:13 A może po prostu jest wyluzowany? Nie wszyscy muszą ćpać żeby się wyluzować. Poza tym w niektórych jego książkach widać negatywny stosunek do drugów. On po prostu taki jest :-) A ja właśnie przebijam się z przyjenością przez "Maskerade". Oryginał pożyczony od kumpla. Wiedźmy i Greebo to jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 11:54 kocham pratchett'a za wszystko, za wszystie ksiazki ktore napisal - mam wszystkie (w polkim jezyku) w domu an polce - moja ukochana kolekcja!! ulubiona ksiazka - czyba pierwsze o swiecie dysku i oczywiscie dywan - pierwsza ktora przeczytalam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niniel Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.03, 21:50 pratchett jest najlepszy-uwielbiam go i czytam co mi w ręce wpadnie....najbardziej lubię równoumagicznienie i dobry omen... Odpowiedz Link Zgłoś
grail Re: A kto czyta Pratchett'a? 13.10.03, 22:47 Ja!!!!! (muszę się kontrolować - wiecie co mówią o pięciu wykrzyknikach..) i uważam, że ŚMIERĆ, jest bezkonkurencyjny. Do dziś pamiętam chwilę gdy w księgarni pytałem się czy jest "Mort". Starsza pani popatrzyła na mnie jakoś tak dziwnie i powiedziała "TAKICH książek nie mamy" Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: A kto czyta Pratchett'a? 16.12.03, 21:19 Ja czytam Pratchetta, szczególnie lubie "Równoumagicznienie, ale nie wiem, czemu piszesz o angielskim humorze. ja nie cierpie angielskiego humoru! Jak widzę jasia fasolę, Monthy Pythonmna, Benny Hilla, czy allo , allo, to mi się rzygac chce i musze natychmiast wyłączyc telewizior. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: A kto czyta Pratchett'a? 18.12.03, 09:47 svetomir napisał: > Ja czytam Pratchetta, szczególnie lubie "Równoumagicznienie, ale nie wiem, > czemu piszesz o angielskim humorze. ja nie cierpie angielskiego humoru! Jak > widzę jasia fasolę, Monthy Pythonmna, Benny Hilla, czy allo , allo, to mi się > rzygac chce i musze natychmiast wyłączyc telewizior. Wrzucanie Monty Pythona i Jasia Fasolę do jednego worka to lekkie przegięcie, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: A kto czyta Pratchett'a? IP: 213.17.133.* 20.12.03, 21:27 W jakiej kolejności należy czystać Świat Dysku? I w ogóle Pratchetta? Chcę jutro nabyć, którąś jego książkę - którą najpierw? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: A kto czyta Pratchett'a? 21.12.03, 14:40 to proste, na początku każdej ksiązki jest lista już wydanych. jest to lista alfabetyczna zaczyna się tak : Kolor Magii, Blask fantastyczny, Równoumagicznienie, Mort, czarodzicielstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
aniapakero Re: A kto czyta Pratchett'a? 03.01.04, 15:30 Tak ale mimo powiązań można je czytać osobno . Ja to robie z powodu braku funduszy- czasem jedną uda mi sie pozyczyć od kogos ,a czasem ktoś mi zasponsoruje;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: A kto czyta Pratchett'a? 04.01.04, 12:14 jurek7 napisał: > to proste, na początku każdej ksiązki jest lista już wydanych. jest to lista > alfabetyczna > zaczyna się tak : Kolor Magii, Blask fantastyczny, Równoumagicznienie, Mort, > czarodzicielstwo... teraz zauważyłem że napisałem jakiś nonses. :( Miało być lista chronologiczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek "Dobry omen" - ekranizacja IP: *.brzezno.xlan.pl / *.xlan.pl 07.01.04, 21:03 Gdzieś znalazłem taką informację, wziął się za nią Terry Giliam, eks-Monty Python. Czyli jest szansa na utrzymanie klimatu Pratchetta ;-) Cczy ktoś wie coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
misae Re: czy dobrze zrobilam 08.01.04, 10:02 zabralam sie za czytanie Pratchetta, kupilam Piramidy... Zaczelam sie jednak zastanawiac, czy powinnam zaczac od czegos innego, czy tez jego opowiesci nie maja ze soba powiazania, czyli mozna w dowolnej kolejnosci. Doradzcie... Odpowiedz Link Zgłoś
annm Re: czy dobrze zrobilam 08.01.04, 16:09 dobrze, dobrze... Można czytać po koleji, można dorywczo.... dołączam się do wszyskich fanwó TP! uwielbiam Go - za polot, barwność, dowcip, odniesienie i czerpanie garściami z klasyki i tradycji kultury, za zabawę konwenjcam, ale przed wyszystkim za INTELIGENTNY HUMOR! Kocham Go ! sięgam na półkę z jego ksiązkami i czytam wszystkie po kolei - kiedy jestmi smutno i żle - dla poprawy humoru Odpowiedz Link Zgłoś
awarus no na pewno co pisze to jest przezabawne... 09.01.04, 16:22 ... a ne tak dęte jak Władca Pierścieni. Odpowiedz Link Zgłoś
awarus no jest przezabawny:-) 09.01.04, 16:25 ... a ne tak dęty jak autor Władcy Pierścieni. Jeśli chodzi o zadęcie to wolę Rogera Zelaznego. Odpowiedz Link Zgłoś