Gość: aaakuku IP: *.tkchopin.pl 25.09.03, 18:24 Czy ktoś moglby mi cos polecic z polskiej fantasy(przede wszystkim ale nie tylko) bo wstyd sie przyznać, znam na razie jedynie Sapka. podobno Kres jest niezly może Ziemiański? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agrafek Re: polska fantastyka 25.09.03, 20:00 Gość portalu: aaakuku napisał(a): > Czy ktoś moglby mi cos polecic z polskiej fantasy(przede wszystkim ale nie > tylko) bo wstyd sie przyznać, znam na razie jedynie Sapka. podobno Kres jest > niezly może Ziemiański? Huberath, Żerdziński, Zajdel, Dukaj. Lem też podobno coś tam niezłego napisał;). pozdrawiam. ps. Zerknij na kanon polskiej sf - jest taki wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
vanin Re: polska fantastyka 26.09.03, 08:44 Gość portalu: aaakuku napisał(a): > Czy ktoś moglby mi cos polecic z polskiej fantasy(przede wszystkim ale nie > tylko) bo wstyd sie przyznać, znam na razie jedynie Sapka. podobno Kres jest > niezly może Ziemiański? A mółbyś/mogłabyś coś bliżej powiedzieć któryt to Sapek? Bo jest ich mnóstwo. A ujemnie zorientowanym wyjaśniam, że Sapki to fani Sapkowskiego. Sam AS bardzo nie lubi jak nazywa się go Sapkiem i kiedyś nawet stwierdził, że można za to w mordę dostać. Wracając do tematu. Osobiście nie lubię Kresa, ale ma swoich wyznawców. Ziemiański ma swoje pięć minut i jego opowiadania są bardzo dobre, "Achaja" również, zwłaszcza w warstwie fabularnej. W językowej jest trochę gorzej, chociaż mnie osobiście to jakoś nie przeszkadzało. Dukaj to znakomita fantastyka, podobnie jak fantastyczne pozycje Lema (klasyka). Generalnie w ostatnim czasie pojawiło się bardzo wielu bardzo obiecujących autorów np. Tomasz Pacyński ("Sherwood", "Maskarada") albo znakomita Maja Lidia Kossakowska ("Obrońcy Królestwa"), więc jest z czego wybierać. Życzę zasobnego portfela i przyjemnego czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Re: polska fantastyka 26.09.03, 10:44 "opowiesci z wilzynskiej doliny" brzezinskiej Odpowiedz Link Zgłoś
szekielka Re: polska fantastyka 14.10.03, 19:49 po mojemu to akurat jedna z najslabszych stron polskiej fantastyki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.O. Re: polska fantastyka IP: 217.11.129.* 17.10.03, 12:08 Pozostaje tylko się podpisać pod wcześniejszymi postami każdą dostępną kończyną i może coś dodać. Z rzeczy, które ja znam został tylko cykl Ewy Białołęckiej o drugim kręgu czy jakoś tak. Po za pierwszą częścią rewelacji nie ma, ale źle też się nie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś