Dodaj do ulubionych

Project Runway

03.03.14, 22:25
a raczej Project Run Away :/
Na pewno porównanie z Projektantami na start wypada na niekorzyść tvn.
Nigdy nie oglądałem pierwowzoru PR, więc może to kopia idealna i powinienem się zachwycać, ale szczerze mówiąc nie mam czym.

Plusy jak na razie znalazłem dwa i to takie niewielkie - Osoliński całkiem dobrze wypadł jako opiekun uczestników. Skupionych na nich, merytoryczny, nienachalny. I dobrze, że pominęli castingi, chociaż z drugiej strony chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie niektóre osoby (a właściwie wszyscy) dostali się do tego programu. Część uczestników sprawia wrażenie przypadkowych osób.
Największym minusem tego programu jest prowadząca. Bezbarwna, wręcz nudna. Ja rozumiem, że żadna Polka chyba nie zaszła wyżej w tej branży, ale jednak Anja nie ma za grosz osobowości telewizyjnej. Jak dla mnie mogłaby skupić się na pomykaniu po wybiegach, a tutaj ustąpić komuś bardziej wyrazistemu. Albo chociaż choć trochę wyrazistemu ;)

Zadanie z tego programu kompletnie od czapy. I dało właśnie takie efekty. Ehhh.
Pewnie jeszcze trochę to pooglądam, ale pierwsze wrażenie naprawdę słabe :/
Obserwuj wątek
    • sandra1301 Re: Project Runway 04.03.14, 07:23
      Nie trawię Rubik ani jako modelki, ani tym bardziej jako prezenterki, w szczególności że bardzo sepleni i kaleczy j.polski
      • nowanatymforum Re: Project Runway 04.03.14, 13:27
        A mnie się właśnie podobało, że A. Rubik jest taka stonowana, nie próbuje skupić na sobie całej uwagi, przyćmić uczestników. Pokazała klasę, opanowanie i wręcz zaraźliwy, pozytywny spokój. A do tego jej oceny, ku memu zdziwieniu, okazały się dość konstruktywne i wyrozumiałe

Co do Ossolińskiego to się zgadzam 
      • kubissimo Re: Project Runway 04.03.14, 13:27
        kaleczenie jezyka jest zrozumiale u osoby, ktora wiekszosc zycia spedzila zagranicą i moze byc urocze (patrz: Krupa). Ale Anja jest po prostu nuuuuuudna
        • nowanatymforum Re: Project Runway 04.03.14, 13:28
          Nie jest nudna, jest dostojna :)
    • muneca.brava Re: Project Runway 04.03.14, 21:41
      O, jest polska edycja? Muszę sobie obejrzeć, bo kiedyś oglądałam amerykańską i podobała mi się.
      • muneca.brava Re: Project Runway 05.03.14, 13:19
        Dobra, obejrzałam sobie ;) Zadanie faktycznie było od czapy, ale większość wybrnęła z niego pomysłowo i z głową. Tylko tych zachwytów nad kiecką z wykałaczek nijak nie kumam ;)

Anja mnie na razie jakoś specjalnie nie irytuje, dla mnie prowadzący tych programów mogliby nie istnieć, bo generalnie dzieje się tam na tyle dużo, że są zbędni ;) Głos narratora z offu mi wystarcza. W związku z tym jej brak osobowości mi nie przeszkadza, praktycznie jej nie zauważam :)

Zgadzam się z wcześniejszymi ocenami Ossolińskiego, jury też mi niczym nie podpadło, nie próbowało się popisywać i ukraść programu, co IMHO jest naszych reality szołach nagminne i strasznie im szkodzi.

Zobaczymy, jak się uczestnicy rozkręcą, na razie są wszelkie przesłanki ku temu, by sądzić, że będą iść do celu po trupach, więć może być ciekawie ;)
    • kkokos Re: Project Runway 06.03.14, 21:28
      ja znam format dobrze, oglądałam ze cztery edycje amerykańskie na club tv - jeszcze teraz w weekendy rano program chodzi na cbs drama.

w tym formacie nie pokazują castingów czy kwalifikacji, od razu widzimy tych, co się dostali. zadanie uszycia sukni z materiałów dostępnych w markecie budowlanym jest standardem, choć wydaje mi się, ze zwykle uczestnicy dostają je trochę później, a nie od razu w pierwszym odcinku.

heidi klum jest nie tylko śliczna, ale i bardzo ciepła, sympatyczna. anja rubik jest nie tylko brzydka, ale i antypatyczna. jej wada wymowy (bo to chyba nie jest tylko naleciałość spowodowana pracą za granicą) dyskwalifikuje ją do prowadzenia programu już na dzień dobry. tam był tylko jeden moment, kiedy mówiła normalnie - opowiadała o muszelkach, co z jej stroju odpadały - wszystkie inne wypowiedzi były przeraźliwie sztuczne, mdłe, wymuszone. na pewno nie zachęca do oglądania, a wręcz odstrasza.

ossoliński nie tak źle, ale do tima gunna mu sporo brakuje. natomiast bardzo mi się podobała joanna przetakiewicz - rzeczowa, rozsądna, życzliwa, ale bez słodzenia i egzaltacji (co było nieznośne u jurorów w "projektantach na start").

bardzo jestem zaskoczona, ale też uważam, że "projektanci na start" byli ciekawszym programem. podejrzewam, że twórcom się po prostu chciało nad nim pracować, a tvnowi się nie chce, kupili znany format i uważają, że siła marki załatwi sprawę. no i w "projektantach" uczestnicy byli barwni, byli osobowościami, nawet jeśli irytowali, to byli jacyś - a ci tutaj są kompletnie bezbarwni. może tam położono nacisk na show, a w project runway uważają, że najważniejsze są same projekty ciuchów? ale w amerykańskich edycjach tak nie jest, więc być może to też lenistwo tvn. albo po prostu nie było barwnych kandydatów do programu, bo wszystkich zdążył ukraść foxlife?

cóż, może się jeszcze rozkręci - w "projektantach" jurorzy i prowadząca też na początku byli sztuczni, wygłaszali jakieś banalne przemowy, a potem znormalnieli.
      • bene_gesserit Re: Project Runway 16.03.14, 16:31
        > heidi klum jest nie tylko śliczna, ale i bardzo ciepła, sympatyczna. anja rubik
        > jest nie tylko brzydka, ale i antypatyczna. jej wada wymowy (bo to chyba nie j
        > est tylko naleciałość spowodowana pracą za granicą) dyskwalifikuje ją do prowad
        > zenia programu już na dzień dobry.

Jest brzydka, bo ci się nie podoba :) Co to, bez obrazy, kogo obchodzi? Nie mówimy o twoim guście. Poza tym - poważnie uważasz, ze w mediach powinni występować sami idealnie piękni ludze w typie dziewczyny-z-sąsiedztwa?

Lekka wada wymowy zupełnie mi nie przeszkadza, przeciwnie. Kogoś tak zdystansowanego i opanowanego czyni bardziej ludzkim.
        • kkokos Re: Project Runway 16.03.14, 17:40
          > Jest brzydka, bo ci się nie podoba :) Co to, bez obrazy, kogo obchodzi? Nie mów
          > imy o twoim guście.

a co mnie obchodzi, że tobie się podoba? :)
          jeszcze wolno na tym forum wyrażać własne opinie o programach, prawda?

a twój gust rzeczywiście jest ważniejszy od mojego wyłącznie w jednym przypadku - że bardziej mieścisz się w grupie komercyjnej widzów, pożądanej przez reklamodawców. ponieważ ja na razie mieszczę się w niej idealnie, twój gust jest co najwyżej tak samo istotny jak mój. :P
    • bene_gesserit Re: Project Runway 16.03.14, 16:25
      Z tego wszystkigo aż obejrzałam odcinek, zwłaszcza, ze ogądałam Projektantów.
      Mi tam Rubik się, ku mojemu zaskoczeniu, podoba. Jest subtelna i elegancka, chociaż istotnie dość sztywna, ale to pewnie kwestia wyrobienia telewizyjnego. Po prostu nie ma doświadczenia w pracy dziennikarskiej. Nie bardzo rozumiem, czemu program miałby być prowadzony przez damski odpowiednik Wojewódzkiego czy tej ultra-emocjonalnej modelki w typie ciotki-klotki, która prowadziła Projektantów i rzucałą się wszystkim co chwila na szyję.

Poza tym fajnie, ze pokazywane są obrady jury i że jury nie ma swoich ewidentnych pieszczoszków (znowu - w porównaniu do Projektantów duuuży plus, tam mało utalentowany pieszczoszek omal nie wygrał programu). I że w jury nie ma (uff uff) Kręglickiej oraz jej oczu w mokrym miejscu - przeciwnie, składa się z ludzi, którzy wiedzą o czym mówią.

Zawodzi, imo, dobór kandydatów - jakoś mnie oni za bardzo nie intersują po prostu, a kilkoro zwyczajnie irytuje.
    • abranova Re: Project Runway 22.03.14, 22:50
      Anja Rubik ma nie tylko wadę wymowy ale poważną wadę zgryzu, z której właśnie owa wymowa wynika. Nigdy nie rozumiałam, jak mogli się nią zachwycić projektanci i fotografowie. Natomiast w programie zdarzają jej się rzeczywiście dowcipne, inteligentne uwagi - ciekawe, czy własne? ;)
      Ja żałuję, że nie pokazali castingów. W amerkańskich wersjach to zawsze był jeden z ciekawszych elementów programu. Nieraz okazywało się, że późniejszych finalistów w ogóle nie mogłam przywołać w pamięci z tej fazy. Tak więc zdarzają się prawdziwe niespodzianki.
      U nas po trzecim odcinku programu zarysowują się pierwsi faworyci do finału. Jakub z charakteru, Liliana z umiejętności, może jeszcze Monika się rozkręci, jestem ciekawa. Resztę na razie trudno mi oszacować.
      • baba67 Re: Project Runway 23.03.14, 10:54
        Ona mi nie wadzi, nie pcha sie przed konia. A ten opiekun-skromny krawiec nosi obledne garnitury i ogolnie jest blizej amerykanskiego niz australijskiego brata-laty, co bardzo dobrze.
        Zreszta polecam wszystkie serie australijskiego nie ma tej amerykanskiej histerycznej dramy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka