grek.grek 22:50 Stopklatka "Oni" 19.04.19, 11:08 obcy wpływają na umysły ludzi, w tym przypadku uczniów szkoły średniej w typowym amerykańskim miasteczku. ludzie pod kontrolą kosmitów zachowują się jak manekiny i mają tylko jeden cel : aby wszyscy inni też się tak zachowywali, nieposłuszni muszą zginąc. grupka świadomych powagi sytuacji licealistów staje do walki z zagrożeniem. enta wersja tej samej opowieści, ale ta jest w z 1998 roku, zanim jeszcze zaczeły się mnożyć nieprzyzwoicie ;] Posiada wszelkie zalety estetyczno-ekspresyjne kina lat 90-tych. reżyseruje Robert Rodriguez. ostrożnie polecam, właśnie z ww. dwóch powodów :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:40 TV4 "Zmartwychwstały" 19.04.19, 11:11 rzymski urzędnik wszczyna śledztwo w sprawie działalności, śmierci oraz rzekomego zmartwychwstania Jezusa z Nazaretu. zapowiedzi anonsują film o zacięciu detektywistycznym. reżyseria Kevin Reynolds. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:15 Polsat "Pasja" 19.04.19, 11:14 w tym sezonie przesunięta na późniejszą godzinę, za to w Polsat Rodzina o 21:15. dialogi napisane i zagrane w języku aramejskim, to z pewnością świetny pomysł i duże osiągnięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 14:30 Super Polsat "Szaleństwa panny Ewy" 20.04.19, 09:26 serial bardzo mi się podobał, uroczy !, a Wam, Czcigodni ? :] wersje pełnometrażowe, a więc siłą rzeczy skondensowane, "ściśnięte", skonkretyzowane, jakoś zawsze serialowym ustępują, nie macie takiego wrażenia ? ale - i tę wersję przyjąć wypada z wdzięcznością ;] reżyseria : Kazimierz Tarnas. oczywiście, na podstawie powieści Kornela Makuszyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 14:35 Kultura "Niezapomniany romans" [1957 r.] 20.04.19, 09:31 melodramat z parą Deborah Kerr & Cary Grant w głównych rolach. poznają się w momencie, gdy oboje są w związkach, ale zapewne niesatysfakcjonujących na tyle, że chętnie by pogłębiali znajomośc jaką zawarli. Umawiają się na randkę na szczycie Empire State Building. 4 nominacje oscarowe : muzyka, piosenka ["An Affair to Remember"], zdjęcia i kostiumy. reżyseria : Leo Mc Carey. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:40 Super Polsat "Piękny umysł" 20.04.19, 09:36 Oscary : za najlepszy film, scenariusz adaptowany, dla Jennifer Connelly za drugoplanową role kobiecą oraz dla Rona Howarda za reżyserię. w głównej roli Russell Crowe. a tak oto a'propos filmu rozmawiali pp. Kałużyński i Raczek :] : www.wprost.pl/tygodnik/12638/Piekny-falsz.html Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:30 Super Polsat "Piękny umysł" 21.04.19, 09:34 grek.grek napisał: > Oscary : za najlepszy film, scenariusz adaptowany, dla Jennifer Connelly za dru > goplanową role kobiecą oraz dla Rona Howarda za reżyserię. > > w głównej roli Russell Crowe. > > a tak oto a'propos filmu rozmawiali pp. Kałużyński i Raczek :] : www.wprost.pl/tygodnik/12638/Piekny-falsz.html replay, jakże szybki i rzetelny ! :]] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Puls "Zielona mila" 20.04.19, 09:50 Wzruszający film, momentami zabawny, metafizyczny w przystępny sposób, ale również jakże dramatyczny, z odczuwalną śmiercią na pierwszym planie [upiorna scena egzekucji na krześle elektrycznym]. donośny głos przeciw karze śmierci i rasizmowi. Dzięki, Mała Ciekawostko za rekomendację, dzięki której, swego czasu, miałem honor obejrzeć ten film :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:05 Puls "Zielona mila" 21.04.19, 11:43 grek.grek napisał: > Wzruszający film, momentami zabawny, metafizyczny w przystępny sposób, ale równ > ież jakże dramatyczny, z odczuwalną śmiercią na pierwszym planie [upiorna scena > egzekucji na krześle elektrycznym]. > > donośny głos przeciw karze śmierci i rasizmowi. > > Dzięki, Mała Ciekawostko za rekomendację, dzięki której, swego czasu, miałem ho > nor obejrzeć ten film :] szybki replay :] dorzucę tylko rozmowę panów K i R, ktorzy troche narzekali, ale ostatecznie zgodzili się, ze wartośc emocjonalna filmu jest kluczem do jego oceny :] : www.wprost.pl/tygodnik/1342/aniol-na-krzesle-elektrycznym.html Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Ja cię kocham, a ty śpisz" 20.04.19, 09:58 tak właśnie jest :] ona pracuje w kasie metra, on tamtędy jeździ codziennie do pracy. Ona się w nim kocha, a on nic nie wie. Wreszcie dnia któregoś on ma wypadek i ląduje na torach, więc ona spieszy mu z pomocą i ratuje życie. pan zapada w śpiączkę, pani go odwiedza i czeka aż się zbudzi, zaprzyjaźniając się z całą rodziną, wśród której jest sympatyczny brat. Sandra Bullock, Peter Gallagher, Bill Pullman. reżyseruje : John Turteltaub. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 15:55 Stopklatka "Ja cię kocham, a ty śpisz" 22.04.19, 09:48 grek.grek napisał: > tak właśnie jest :] > > ona pracuje w kasie metra, on tamtędy jeździ codziennie do pracy. Ona się w nim > kocha, a on nic nie wie. > > Wreszcie dnia któregoś on ma wypadek i ląduje na torach, więc ona spieszy mu z > pomocą i ratuje życie. > > pan zapada w śpiączkę, pani go odwiedza i czeka aż się zbudzi, zaprzyjaźniając > się z całą rodziną, wśród której jest sympatyczny brat. > > Sandra Bullock, Peter Gallagher, Bill Pullman. > reżyseruje : John Turteltaub. on znów śpi, a ona znów go kocha :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: 15:55 Stopklatka "Ja cię kocham, a ty śpisz" 23.04.19, 21:28 >on znów śpi, a ona znów go kocha :] Nie oglądałam, ale bardzo lubię tę komedię! Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: 15:55 Stopklatka "Ja cię kocham, a ty śpi 23.04.19, 21:29 Nie oglądałam dziś, ale bardzo lubię tę komedię. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 15:55 Stopklatka "Ja cię kocham, a ty śpi 24.04.19, 09:31 barbasia1 napisała: > Nie oglądałam dziś, ale bardzo lubię tę komedię. da się lubić, w pełni podzielam Twoje wrażenia :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:20 Kultura "Wpływ księżyca" [1987 r.] 20.04.19, 10:04 Sześć nominacji i trzy Oscary : scenariusz oryginalny oraz aktorki : Cher i Olympia Dukakis. fabuła traktuje o romansowym qui pro quo, bo oto pani, która - wbrew zdaniu swoich rodziców, ma się żenić z pewnym panem i wszystko właściwie już jest ustalone, poznaje nagle jego brata, z którym pan młody jest pokłócony, wdaje się z nim w namiętną nocną przygodę, no i powstaje dylemat : czy to już uczucie, czy może jednak należy o całej historii zapomnieć i kontynuować poprzednie zamiary ? niezły galimatias :] reżyseruje Norman Jewison. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:55 TVn "Pretty Woman" 20.04.19, 10:18 następny klasyk amerykańskiej współczesnej komedii romantycznej :] klasyk, czyli kino bezpieczne, trafione na sto procent, niezawodne ! ;'] ona jest panią do towarzystwa, a on, biznesmen, niczym Pigmalion swoją Galateę, próbuje ją ukształtować na modłę damy z wyższych stref. I udaje mu sie, przy okazji zaś ona kształtuje jego, czyli wzbudza w nim podziw dla siebie i uczucie niezaprzeczalne. I voila ;] Richard Gere & Julia Roberts w ponadczasowym duecie. reżyseruje Garry Marshall. PS : czy ilustracją do tego filmu jest hitowa piosenka Roya Orbinsona, czy jednak nie ? :] www.youtube.com/watch?v=_PLq0_7k1jK Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:20 TVP1 "Noe. Wybrany przez Boga" 20.04.19, 10:28 w oryginale po prostu "Noah" ;] kolejny seans biblijnio-ewangelijno-religijno-przygodowy w sam raz na okazję ;] ale tym razem reżyseruje autor ambitnych dramatów Darren Aronofsky, zdjęcia robił jego ulubiony operator Matthew Libatique, a muzykę - faworytny kompozytor Clint Mansell, zaśw obsadzie połowa Hollywoodu plus Anthony Hopkins ;] budżet wyniósł dumne 125 mln zielonych prezydentów. na Rotten Tomatoes : recenzje krytyków - pozytywne w 76 %, widowni - tylko w 41 % :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:20 Historia "Ogniem i mieczem" 20.04.19, 10:37 ... a reszta jest milczeniem ;]] polska superprodukcja, gdyż Polak potrafi ! :] rezyseruje Jerzy Hoffman. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 14:30 Historia "Ogniem i mieczem" 22.04.19, 09:34 grek.grek napisał: > ... a reszta jest milczeniem ;]] > > polska superprodukcja, gdyż Polak potrafi ! :] > > rezyseruje Jerzy Hoffman. a tutaj mamy połączone siły evergreena, powtórki i żelaznego hita świątecznego ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 17:55 Historia "Ogniem i mieczem" 1/4 27.04.19, 09:38 serial na podstawie filmu, ewentualnie film był na kanwie serialu ? ;] choć pewnie to pierwsze, nieprawdaż, Czcigodni ? Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 21:20 Historia "Ogniem i mieczem" 27.04.19, 10:51 grek.grek napisał: > ... a reszta jest milczeniem ;]] > > polska superprodukcja, gdyż Polak potrafi ! :] > > rezyseruje Jerzy Hoffman. znalazłem jeszcze rozmowę panów K. i R a'propos [coś czuję, że krytyczna, bo pan Kałużyński przywykł mocno dręczyć polskie kino, zwłaszcza pompatyczne - faktycznie albo w jego mniemaniu ;)] : www.wprost.pl/tygodnik/3390/ogniem-mieczem-i-obledem.html Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:00 Historia "Ogniem i mieczem" 2/4 28.04.19, 09:51 kontynuujemy wersję serialową. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:00 TVP2 "Ponad wszelką wątpliwość" 20.04.19, 10:42 ceniony i wpływowy prokurator idzie do polityki, kandyduje na urząd gubernatora; młody dziennikarz postanawia prześwietlić jego dotychczasową karierę i dociera do zaskakujących wniosków : kryształowo uczciwy pan prokurator wcale taki niewinny nie był, niezły z niego manipulator i cwaniak. Oczywiście, zapewne pan gubernator in spe zacznie kontrować i przerodzi się to w istną konfrontację. reżyseruje Peter Hyams, prokuratora gra Michael Douglas, dziennikarza Jesse Metcalf, a powiązaną z nimi panią - dziewczynę dziennikarza i asystentkę prokuratora-gubernatora - Amber Tamblyn. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 2:20 [aaa !] TVN "Bogowie" 20.04.19, 10:56 to co najlepsze TVN zatrzymuje na nocne godzille :]] hehe. ostatniej nocy - rewelacyjny "Sicario", o którym już mówiliśmy, ale zawsze warto coś dodać z okazji kolejnej powtórki, a już szczegolnie z okazji powtórki pierwszej ;] no i uznając, że seans o 22:00 [o 20:00 zapewne nigdy nie zostanie pokazany] byłby lepszym pomysłem, bo dla większej ilości widzów dostępnym, to jednak seans nocny posiada wspaniałe zalety klimatyczne ! :] A tej nocy - "Bogowie" Łukasza Palkowskiego, prawdziwie amerykański film polski, mainstreamowo atrakcyjny, gatunkowo perfekcyjny, prawdziwy przebój na miarę możliwości i aspiracji współczesnego polskiego kina. Brawo :] będzie powtórka - w przyszłą sobotę, o 21:00. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 2:20 [aaa !] TVN "Bogowie" 20.04.19, 10:58 grek.grek napisał: > to co najlepsze TVN zatrzymuje na nocne godzille :]] hehe. > > ostatniej nocy - rewelacyjny "Sicario", o którym już mówiliśmy, ale zawsze wart > o coś dodać z okazji kolejnej powtórki, a już szczegolnie z okazji powtórki pie > rwszej ;] > > no i uznając, że seans o 22:00 [o 20:00 zapewne nigdy nie zostanie pokazany] by > łby lepszym pomysłem, bo dla większej ilości widzów dostępnym, to jednak seans > nocny posiada wspaniałe zalety klimatyczne ! :] pardon ! "Sicario" pojawi się w przyszły piątek - o 22:30. od razu wpisuję się na listę oglądaczy ;] mam nadzieję, że i Wy, Czcigodni także ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: 2:20 [aaa !] TVN "Bogowie" 22.04.19, 15:50 Znowu nie zobaczę "Bogów". TVN strasznie skąpi emisji "Bogów"!? Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 2:20 [aaa !] TVN "Bogowie" 23.04.19, 09:21 barbasia1 napisała: > Znowu nie zobaczę "Bogów". TVN strasznie skąpi emisji "Bogów"!? Barbasiu, będzie powtórka "Bogów" : w sobotę o 21:00, w TVN :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: 2:20 [aaa !] TVN "Bogowie" 23.04.19, 21:26 Fantastycznie! Nie widziałam, dziękuję za informację! Już nie mogę się doczekać! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 2:20 [aaa !] TVN "Bogowie" 24.04.19, 09:30 barbasia1 napisała: > Fantastycznie! Nie widziałam, dziękuję za informację! Już nie mogę się doczekać > ! :)) Cieszę się ! :] Nie mogę się doczekać Twojej recenzji, Barbasiu ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:00 TVN "Bogowie" 27.04.19, 10:27 zapowiadany seans :] Barbasiu, trzymam, trzymamy, kciuki - oby udało Ci się obejrzeć :] Za wszystkich, którzy takie plany posiadają - również trzymamy ! :] z pewnością warto obejrzeć, jako przykład porządnie wykonanego i atrakcyjnego kina gatunkowego nawiązującego do amerykańskich wzorców, a na dodatek akcyjnie umiejscowionego w realiach Polski Ludowej, ze wszystkimi tego zaletami i konsekwencjami [ten zielony fiat 125p profesora - wspomnień czar ! ;)]. Odpowiedz Link Zgłoś
seidici Re: 21:00 TVN "Bogowie" 27.04.19, 10:42 Wszystko to prawda, ale drugi raz jakoś mi się nie chce oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 21:00 TVN "Bogowie" 27.04.19, 10:49 seidici napisała: > Wszystko to prawda, ale drugi raz jakoś mi się nie chce oglądać. O, nie przypadł Ci do gustu aż tak bardzo, czy, jakby to rzec... posiada wybitne właściwości zaspokakające filmowy apetyt ? :] [u mnie drugi seans wydarzył się tydzień temu (puszczali nocą) i było równie dobrze jak podczas premiery ;)] Odpowiedz Link Zgłoś
seidici Re: 21:00 TVN "Bogowie" 27.04.19, 10:55 Jakoś tak mam, że sa filmy które mogę oglądać w nieskończoność, jak Przeminęło z wiatrem, a są takie i to całkiem przyzwoite, gdzie 1 raz wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 21:00 TVN "Bogowie" 27.04.19, 11:05 seidici napisała: > Jakoś tak mam, że sa filmy które mogę oglądać w nieskończoność, jak Przeminęło > z wiatrem, a są takie i to całkiem przyzwoite, gdzie 1 raz wystarczy. Rozumiem :] U mnie też tak to działa ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Pogodnych Świąt moi mili, 20.04.19, 18:02 niech będą aktywne lub zupełnie leniwe, spędzone z miłymi Wam osobami w taki sposób, jaki najbardziej lubicie!!! ps - dziękuję bardzo za kciuki - chyba się udało ;) , choć na wyniki musimy poczekać prawie dwa miesiące :) ps 2 - byliśmy w kinie na "Kurierze" Pasikowskiego (świetny!!!) i na "Shazam" (bardzo fajny :) ) ps 3 - wczoraj wybraliśmy "Skazanych na Shawshank", żeby pokazać młodzieży :) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Pogodnych Świąt moi mili, 21.04.19, 09:31 Dzięki, Maniu ! :} Dziękuję ! Z mojej strony również same najlepsze życzenia świąteczne : dla Ciebie, Twoich Bliskich, dla Wszystkich ! :] Czcigodni, Wspaniali ! :], życzę Wszystkim Wam doskonałego czasu świątecznego ! :] Cieszę się, że wszystko dobrze sie udało, Maniu, wyniki na pewno będą znakomite ! :} Świetne filmowe wybory ! Mam nadzieję, że uraczysz nas recenzjami kinowych premier ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: Pogodnych Świąt moi mili, 21.04.19, 10:47 Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt:)! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Pogodnych Świąt moi mili, 21.04.19, 10:55 Dzięki, Mała Ciekawostko ! :] Dziękuję ! Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Pogodnych Świąt moi mili, 22.04.19, 15:43 Miłego Świętowania, Maniu, Greku, Siostro, Ciekawostko! Zdążyłam jeszcze, ufff! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Pogodnych Świąt moi mili, 23.04.19, 09:19 barbasia1 napisała: > Miłego Świętowania, Maniu, Greku, Siostro, Ciekawostko! > > Zdążyłam jeszcze, ufff! ;) Cześć, Barbasiu ! :] Dzięki ! :] Twoja wizyta, to najwspanialszy prezent świąteczny ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Pogodnych Świąt moi mili, 23.04.19, 20:30 Ooo! Miło mi bardzo! :)* Cześć, Greku! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Pogodnych Świąt moi mili, 24.04.19, 09:28 barbasia1 napisała: > Ooo! Miło mi bardzo! :)* MNie radość trzyma cały czas ! : pourleplaisir72.p.o.pic.centerblog.net/1265009c.gif > Cześć, Greku! :)) Cześć, Barbasiu ! :] :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 15:00 Historia "Pewnego razu na Dzikim Zachodzie" 21.04.19, 09:42 klasyka spaghetii westernu spod szyldu Sergio Leone. świeżo poślubiona pani żona przybywa na farmę męża i odkrywa, że został on zastrzelony, wraz z trójką swoich dzieci. chce więc bohaterka wyjechać, ale przedtem musi sprzedać farmę. Okazuje się, że jest ona cenna, gdyż, wedle planów, ma tędy przebiegać linia budowanej właśnie kolei. zabójcami męża wdowy są bandyci nasłani przez bogatego przedsiębiorcę, który ma chrapkę własnie na tę farmę. niespodziewanie pani wdowa zyskuje sojuszników, którzy uświadamiają jej położenie,w ktorym się znalazła, i oferują pomoc w walce z żarłocznym biznesmenem. dobra obsada : Claudia Cardinale, Henry Fonda, Charles Bronson, Jason Robards. western "po włosku", ale zdjęcia kręcono w Meksyku i Stanach ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:35 Historia "Pewnego razu na Dzikim Zachod 23.04.19, 10:24 grek.grek napisał: > klasyka spaghetii westernu spod szyldu Sergio Leone. > > świeżo poślubiona pani żona przybywa na farmę męża i odkrywa, że został on zast > rzelony, wraz z trójką swoich dzieci. > > chce więc bohaterka wyjechać, ale przedtem musi sprzedać farmę. Okazuje się, że jest ona cenna, gdyż, wedle planów, ma tędy przebiegać linia budowanej właśnie kolei. > zabójcami męża wdowy są bandyci nasłani przez bogatego przedsiębiorcę, który ma chrapkę własnie na tę farmę. > niespodziewanie pani wdowa zyskuje sojuszników, którzy uświadamiają jej położenie,w ktorym się znalazła, i oferują pomoc w walce z żarłocznym biznesmenem. > dobra obsada : Claudia Cardinale, Henry Fonda, Charles Bronson, Jason Robards. western "po włosku", ale zdjęcia kręcono w Meksyku i Stanach ;] replay szybki jak seria z dwóch coltów ! ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 15:00 TVN7 "Był sobie chłopiec" 21.04.19, 10:09 kanon brytyjskiego kina obyczajowego. 40-letni pan żyje sobie beztrosko w stanie kawalerskim, utrzymując się z tantiemów za jakiś muzyczny evergreen, jaki dawno temu napisał jego ojciec. romansuje z paniami, ale niezobowiązująco, aż tu nagle, dnia pewnego, poznaje kolejną kandydatkę na weekendową narzeczoną, a ona ma syna, małoletniego, który wciąga bohatera w wir rozmów i spotkań powoli rozmiękczających jego pancerz z hedonistycznego cynizmu :] pp. Kałużyński i Raczek w a'proposie : www.wprost.pl/tygodnik/13628/Przecena-indywidualizmu.html Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:00 TVN7 "Był sobie chłopiec" 24.04.19, 10:14 grek.grek napisał: > kanon brytyjskiego kina obyczajowego. > > 40-letni pan żyje sobie beztrosko w stanie kawalerskim, utrzymując się z tantie > mów za jakiś muzyczny evergreen, jaki dawno temu napisał jego ojciec. > > romansuje z paniami, ale niezobowiązująco, aż tu nagle, dnia pewnego, poznaje k > olejną kandydatkę na weekendową narzeczoną, a ona ma syna, małoletniego, który > wciąga bohatera w wir rozmów i spotkań powoli rozmiękczających jego pancerz z h > edonistycznego cynizmu :] > > pp. Kałużyński i Raczek w a'proposie : www.wprost.pl/tygodnik/13628/Przecena-indywidualizmu.html replay ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:00 TVP2 "Moje wielkie greckie wesele" 21.04.19, 10:14 Greczynka z Greków amerykańskich, wbrew rodzinnym tradycjom, probuje zmienić swoje życie, a ostatnim i najważniejszym tego procesu stadium jest ślub - z Amerykaninem. Rodzice nie bardzo chcą go zaakceptować, bo on nie z Grecji pochodzi. ale ostatecznie chyba jednak staje na tym, że dają się przekonać ? :] nominowany do Oscara scenariusz Nii Vardalos, ona także w głównej roli. Oraz John Corbett i wielu aktorów o grecko brzmiących nazwiskach :] reżyseria : Joel Zwick. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:50 TVP2 "Moje wielkie greckie wesele" 22.04.19, 09:51 grek.grek napisał: > Greczynka z Greków amerykańskich, wbrew rodzinnym tradycjom, probuje zmienić sw > oje życie, a ostatnim i najważniejszym tego procesu stadium jest ślub - z Amery > kaninem. Rodzice nie bardzo chcą go zaakceptować, bo on nie z Grecji pochodzi. > > ale ostatecznie chyba jednak staje na tym, że dają się przekonać ? :] > > nominowany do Oscara scenariusz Nii Vardalos, ona także w głównej roli. Oraz Jo > hn Corbett i wielu aktorów o grecko brzmiących nazwiskach :] > > reżyseria : Joel Zwick. stanowczo za dużo tych greckich wesel ostatnimi czasu, to się może przenosić na rzeczywistość i dopiero będzie klops ! ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 17:35 Puls "Król Artur" 21.04.19, 10:27 ilustracja legendy o wybitnym mężu stanu i jego dzielnej kompanii. wizualnie przyjazna i sugestywna, hollywoodzccy aktorzy odziani stosownie do opowieści o wiekach dawnych, sceny bitewne kameralne i godne, plus trochę patosu prosto z amerykańskich historii o prezydentach i kosmonautach, zwłaszcza w drugiej połowie filmu ;] reżyseria : Anthony Fuqua, Artura gra Clive Owen, Ginewrę - Keira Knightley, Lancelota - Ioan Gruffudd. voila :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Puls "Król Artur" 24.04.19, 10:02 grek.grek napisał: > ilustracja legendy o wybitnym mężu stanu i jego dzielnej kompanii. > > wizualnie przyjazna i sugestywna, hollywoodzccy aktorzy odziani stosownie do op > owieści o wiekach dawnych, sceny bitewne kameralne i godne, plus trochę patosu > prosto z amerykańskich historii o prezydentach i kosmonautach, zwłaszcza w drug > iej połowie filmu ;] > > reżyseria : Anthony Fuqua, Artura gra Clive Owen, Ginewrę - Keira Knightley, La > ncelota - Ioan Gruffudd. > > voila :] > replay :] wg mnie warto obejrzeć :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 TV4 "Park Jurajski. Zaginiony świat" 21.04.19, 10:40 drugie okrążenie z dinozaurami ;] raz my ganiamy za nimi, a innym razem one za nami, tak to już przyroda wymyśliła, hehe. No dobrze, my za nimi nie ganiamy, chyba że biegamy w kółko :] efektu sequela z oryginalem, jak to zwykle bywa, nie da się porównać, ale ponownie odnotowano sukces komercyjny, a zabawa w mgle umownej grozy jest wciąż przednia. raz jeszcze za kamerą stanął Steven Spielberg. później rangę marki podtrzymywali już inni reżyserzy. na 2021 rok przymierzana jest premiera piątej odsłony gonitw z dinozaurami, a skoro czwarta przyniosła ponad 1,2 mld zielonych prezydentów dochodów - prędko ta saga się nie zakończy. I niech tak będzie :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:25 TV4 "Park Jurajski. Zaginiony świat" 22.04.19, 09:50 replay :] w telewizji dinozaury filmowe pewnie takiego wrażenia nie robią jak w kinie, nieprawdaż, Czcigodni ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Puls "Gladiator" 21.04.19, 10:44 żelazny kanon świątecznych ramówek ! :] wybitna inscenizacja, wspaniały rozmach i detaliczna precyzja wykonania, zasłużonych pięć Oscarów. pp. Kałużyński i Raczek w formie suplementu do zapowiedzi ;] : www.wprost.pl/tygodnik/2267/gladiator-i-rozszalale-kamery.html Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:05 Puls "Gladiator" 22.04.19, 10:47 grek.grek napisał: > żelazny kanon świątecznych ramówek ! :] > > wybitna inscenizacja, wspaniały rozmach i detaliczna precyzja wykonania, zasłuż > onych pięć Oscarów. > > pp. Kałużyński i Raczek w formie suplementu do zapowiedzi ;] : www.wprost.pl/tygodnik/2267/gladiator-i-rozszalale-kamery.html replay szybki jak sam Struś Pędziwiatr :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: 22:05 Puls "Gladiator" 22.04.19, 17:53 www.youtube.com/watch?v=ijDcHT9Zl8U Muzyka Hans Zimmer /Elysium, Honor Him, Now We Are Free/ Piękna. Wzruszająca. Cudowna. Na świąteczny poniedziałek dla Was. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 22:05 Puls "Gladiator" 23.04.19, 09:31 barbasia1 napisała: ://www.youtube.com/watch?v=ijDcHT9Zl8U > > Muzyka Hans Zimmer /Elysium, Honor Him, Now We Are Free/ > Piękna. Wzruszająca. Cudowna. > Na świąteczny poniedziałek dla Was. Dzięki, Barbasiu ! muzyka niezmiennie wspaniała, a te obrazy ilustracyjne - poezja natury ! aż nienaturalne się wydają, tak są urodziwe ! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 22:05 Puls "Gladiator" 23.04.19, 09:32 barbasia1 napisała: www.youtube.com/watch?v=ijDcHT9Zl8U > > Muzyka Hans Zimmer /Elysium, Honor Him, Now We Are Free/ > Piękna. Wzruszająca. Cudowna. > Na świąteczny poniedziałek dla Was. link się-obciął przy cytowaniu, trzeba to naprawić :]] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:25 Kultura "Młoda Wiktoria" 21.04.19, 10:54 premiera ? Czesi własnie pokazują serial o królowej [?] Wiktorii, w prime time publicznej Dwójki ichniej ;] A u nas kinowy film o pani królewnie, która poznajemy, gdy ma lat 11 i za długich lat siedem wdrapać się ma tron i objąć panowanie po zmarłym królu, tym samym rozpoczynając tzw. epokę wiktoriańską. akcja dzieje się w wieku XIX-tym, więc, znając zamiłowanie i ambicję Anglików do stylowych opowieści o swoich królach, zapewne i tutaj spodziewać się można prawdziwej uczty dla oka ? :] w głównej roli Emily Blunt, takze MIranda Richardson, Jim Broadbent, Paul Bettany, Rupert Friend, Mark Strong. zdjęcia Hagena Bogdanskiego, który pracował wcześniej przy znakomitym "Życiu na podsłuchu". reżyseria : Jean Marc Vallee. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:30 Historia "Matylda" 21.04.19, 11:06 romans rosyjskiego cara in spe Mikołaja II z panią baleriną, Polką z pochodzenia. w Rosji film ten wywołał aferę, gdyż pana cara beatyfikowano, czy też kanonizowano ?, a wedle zasad religijnego obrządku, błogosławiony czy też święty - nie może mieć na koncie żadnych męsko-damskich ekscesów. A tutaj nie dość, że pojawia się informacja o romansie, to jeszcze w formie filmowej, o której pewien ideolog powiedział kiedyś, że jest "najważniejszą ze sztuk" ;] To dopiero ! Ponoć zatem, "Matyldę" w Rosji umieszczono na bardzo wysokiej półce, i to bynajmniej - jak powiadają recenzenci - nie z powodu wybitnych walorów filmowej sztuki ;] przekładając z ichniego na nasze, to trochę tak jakby nakręcono film o romansie papieża Wojtyły. I Rosjanie w święta puścili go sobie w prime time publicznej telewizji ;] Pewnie nasz MSZ, zwłaszcza obecny, natychmiast by wezwał na dywanik rosyjskiego ambasadora w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:50 TVP1 "Paryż może poczekać" 21.04.19, 11:11 jak filmowy romans, to tylko w Paryżu ;] Amerykanie i Japończycy doskonale zdają sobie z tego sprawę, więc wyłożyli pieniądze, zaangażowali aktorów i powstała ta oto romantyczna historia o pani, która boryka się z samotnością w małzeństwie z producentem filmowy, i aby ją rozproszyć przyjmuje propozycję współpracownika męża wykonania samochodowej przejażdzki z Cannes do Paryża. No i to zapewne będzie, niczym z puenty kończącej "Casablancę" : początek bardzo udanego romansu, a może nawet związku :] Diane Lane i Arnaud Viard w głównych rolach. scenariusz i reżyseria Eleanor Coppola. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 0:15 TVP1 "Paryż może poczekać" 22.04.19, 10:59 grek.grek napisał: > jak filmowy romans, to tylko w Paryżu ;] > > Amerykanie i Japończycy doskonale zdają sobie z tego sprawę, więc wyłożyli pien > iądze, zaangażowali aktorów i powstała ta oto romantyczna historia o pani, któr > a boryka się z samotnością w małzeństwie z producentem filmowy, i aby ją rozproszyć przyjmuje propozycję współpracownika męża wykonania samochodowej przejażdzki z Cannes do Paryża. > No i to zapewne będzie, niczym z puenty kończącej "Casablancę" : początek bardzo udanego romansu, a może nawet związku :] > Diane Lane i Arnaud Viard w głównych rolach. scenariusz i reżyseria Eleanor Coppola. replay szybki jak torpeda ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:40 Stopklatka "Co kryje prawda" 21.04.19, 11:27 moim zdaniem, dobry thriller, choć w końcówce włączają się "elementy metafizyczne", oczywiście można potraktować je w formie przenośni czy ilustracji psychologicznej. Intryga jest następująca : żona i mąz wyprowadzają się z centrum do własnie zakupionej posiadłości pod miastem. Mąz pracuje, rzadko bywa w domu, więc pani żona czas spędza samotnie i doświadcza wrażeń coraz dziwniejszych : a to jakby harcowały duchy, a to znów widzi twarz topielcy pod wodą w jeziorze, które mają tuż pod nosem, az wreszcie zaczyna podejrzewać sąsiada o zabójstwo żony. Kiedy zwierza się z tego męzowi, wzbudza jego powazny niepokój względem jej zdrowia psychicznego. Co tu duzo kryć, mąz uważa, że żona cierpi na pomieszanie zmysłów, pewnie z tej izolacji. Gotów jest wziąć część winy na siebie. im bardziej otoczenie podejrzewa ją o chorobę nerwową, tym bardziej pani bohaterka jest pewna, że nic sie jej nie przyśniło, a dookoła niej dzieją się rzeczy straszne i zbrodnicze. W dążeniu do tytułowej prawdy nie waha się sięgnąć nawet po takie narzędzia poznania rzeczywistości, jak seans spirytystyczny, ktory przeprowadza z pomocą koleżanki we własnym domu. wg mnie : świetny thriller w niepodrabialnej estetyce 90's [choć film jest z 2000 roku ;)]. Michelle Pfeiffer idealnie pasuje do roli wrazliwej, kruchej, ale zdeterminowanej kobiety balansującej na krawędzi, Richard Gere gra jej męża, reżyseruje Robert Zemeckis. słowo dla panów Z. i T ;] : www.wprost.pl/tygodnik/8667/Perly-do-lamusa.html Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Co kryje prawda" 23.04.19, 09:53 grek.grek napisał: > moim zdaniem, dobry thriller, choć w końcówce włączają się "elementy metafizyczne", oczywiście można potraktować je w formie przenośni czy ilustracji psychologicznej. > Intryga jest następująca : żona i mąz wyprowadzają się z centrum do własnie zakupionej posiadłości pod miastem. > Mąz pracuje, rzadko bywa w domu, więc pani żona czas spędza samotnie i doświadcza wrażeń coraz dziwniejszych : a to jakby harcowały duchy, a to znów widzi twarz topielcy pod wodą w jeziorze, które mają tuż pod nosem, az wreszcie zaczyna podejrzewać sąsiada o zabójstwo żony. > Kiedy zwierza się z tego męzowi, wzbudza jego powazny niepokój względem jej zdrowia psychicznego. Co tu duzo kryć, mąz uważa, że żona cierpi na pomieszanie zmysłów, pewnie z tej izolacji. Gotów jest wziąć część winy na siebie. > im bardziej otoczenie podejrzewa ją o chorobę nerwową, tym bardziej pani bohaterka jest pewna, że nic sie jej nie przyśniło, a dookoła niej dzieją się rzeczy straszne i zbrodnicze. W dążeniu do tytułowej prawdy nie waha się sięgnąć nawet po takie narzędzia poznania rzeczywistości, jak seans spirytystyczny, ktory przeprowadza z pomocą koleżanki we własnym domu. > > wg mnie : świetny thriller w niepodrabialnej estetyce 90's [choć film jest z 2000 roku ;)]. Michelle Pfeiffer idealnie pasuje do roli wrazliwej, kruchej, ale zdeterminowanej kobiety balansującej na krawędzi, Richard Gere gra jej męża, reżyseruje Robert Zemeckis. > > słowo dla panów Z. i T ;] : www.wprost.pl/tygodnik/8667/Perly-do-lamusa.html powtórka dziś. Warto spróbować, wg mnie :] Odpowiedz Link Zgłoś